Android és a geocaching - 1. rész

1. rész: Magyar ládák online keresése böngésző és a CacheMate app segítségével

2. rész: Nemzetközi ládák online keresése a hivatalos geocaching alkalmazással
(hamarosan!)

3. rész: Offline lehetőségek: ha nincs mobilinternet-előfizetésed
(hamarosan!)

4. rész: Kérdések és válaszok - ha az első három rész kommentjeiben felmerülnek kérdések, esetleg közös ládakeresés gondolata, vagy bármi más
(hamarosan!)

Elhatároztam, hogy bemutatom az egyik kedvenc időtöltésemet, amivel néhány hónapja ismerkedtem meg tüzetesebben. Mivel épp az Android által lett számomra is elérhető a dolog, úgy érzem, helye van itt a blogon - egyrészt hátha többen kedvet kaptok hozzá és így új élményekkel gyarapodtok, másrészt biztos akadnak páran, akik ugyan tudják hogy miről van szó, de nem próbálták még Androidos telefonnal, és talán jól jönnek az én hosszas guglizással és kísérletezgetéssel szerzett tapasztalataim.

Tavaly nyár végén már írtam a hivatalos Geocaching app megjeneléséről - akkor inkább még csak érdeklődőként, mert bár régóta terveztem a játék kipróbálását, de még néhány hónapnak el kellett telnie, hogy valóban elinduljak az első ládámért... Ezután viszont hamar függővé tett a dolog, így most egy kicsit a gyakorlatban, saját példákon keresztül is bemutatnám, mi is ez az egész, és miként lehet Androidos telefonnal játszani. Ha szereted a természetet, szeretsz új, érdekes helyeket felfedezni "kincset" keresve, mindezt a modern technikával ötvözve, valószínűleg te is imádni fogod.

Mi is a geocaching?

A geocaching (ejtsd: geokesing, a görög geo = föld és az angol cache = rejtekhely szavakból) szabadidős tevékenység, természetbarát hobbi, játék, mely a kincskeresés ősi szenvedélyére alapozva egyesíti a modern technikát (GPS, Internet) a természetjárással, a turizmussal és az ismeretterjesztéssel.

A geocaching játékban már kellő jártassággal rendelkező személyek egy valamilyen szempontból (földrajzi, történelmi, kulturális stb.) érdekesnek tartott helyszínen, vagy annak közelében elrejtenek egy ládát (ez a geoláda), melynek helyét GPS vevőkészülék segítségével bemérik, majd a koordinátáit - a helyszín leírásával együtt - közzéteszik a játék internetes honlapján. A játék többi résztvevője a koordináták alapján ezt a rejtekhelyet keresi meg, feljegyzi a ládában található jelszót, amelynek segítségével rögzítheti a megtalálás tényét a honlapon. A bejelentkezéskor mindenki közkinccsé teheti a keresés közben szerzett személyes tapasztalatait, valamint a helyszínnel kapcsolatos ismereteit, és az ott készített fotóit is; ezáltal a honlap az évek során egy hatalmas, több ezer ember által szerkesztett, folyamatosan bővülő online útikönyvvé válik, ahol érdekességek sokasága lelhető fel a föld természeti és kulturális értékeiről.

Mi kell ahhoz, hogy belekezdj?

Ha van egy Androidos telefonod beépített GPS vevővel, gyakorlatilag már csak kalandvágyra és néhány apróságra lesz szükséged. Sokan esküsznek a különféle - erre a célra gyártott - többtízezer forintos kézi GPS-készülékekre a GPS-t is tartalmazó okostelefonokkal szemben, de miután két hónap alatt több, mint 20 ládát sikerült kizárólag Androidos telefonok segítségével felkutatni, őszinte szívvel tudom őket ajánlani a játékra. Sőt, tovább megyek: mobilinternet-előfizetés és egy nagykapacitású tartalék akku megléte esetén az okostelefonnál praktikusabb geoláda-kereső eszköz nem létezik. Sokszor tett már jó szolgálatot a helyszínen, ha elsőre nem lett meg a láda, hogy azonnal fel tudom keresni a weboldalt, ahol a ládaleírás, valamint a korábbi megtalálások szövege és a hozzájuk tartozó, felhasználók által feltöltött fotók némi támpontot adhatnak.

Ha készen állsz megkeresni első ládádat, elsőként regisztrálj a játék magyar oldalán. Itt tudsz böngészni a meglévő ládák között (jelenleg közel 3000 magyar láda található az adatbázisban, úgyhogy biztos lehetsz benne, bármerre is járj az országban, lesz egy vagy több láda a környéken) és sikeres megtalálás esetén itt tudod azt beregisztrálni. Van még a nemzetközi geocaching oldal, angol nyelvtudás megléte esetén ott is célszerű jelen lenni, de erről, és az általa kínált plusz lehetőségekről majd a cikksorozat következő részében. Mivel a magyarországi ládákat tekintve a két oldal adatbázisa között viszonylag nagy az átfedés, a játék kipróbálásához egyelőre elég csak a geocaching.hu-val megismerkedni.

Ha ez megvan, jöhet az Android: a gyári böngésző mellé én a CacheMate nevű alkalmazást használom, amit 8 dollárért megvásárolhatsz az Android Marketet megkerülve is, közvetlenül a fejlesztőtől. Léteznek más megoldások, van ingyenes alkalmazás is, de a CacheMate egyszerű kezelhetősége és a geocaching által nyújtott hosszútávú élmény nekem bőven megéri egy mozijegy árát.

Végül az utolsó lépés, amit érdemes megtenni: a geocaching.hu geoládák oldalának alján állíts be egy alapértelmezett profilt a ládakoordináták letöltéséhez. Erre azért érdemes sort keríteni, mert így a böngészőből (akár a telefon gyári böngészőjét használva is!) egy kattintással letöltheted a kiszemelt láda/ládák koordinátáit, és a CacheMate adatbázisába importálhatod őket.

Elsőre talán riasztónak tűnhet a sok lehetőség, de nem kell megijedni, csupán néhány szükséges beállítást kell elvégezni ahhoz, hogy működjön a dolog.

- Fájlformátum: .loc EasyGPS (xml)

- Letöltendő pontok: multiládák közzétett pontjai, (ez utóbbiak általában parkolót, buszmegállót, jellegzetes útkereszteződést vagy más fontos pontokat jelölnek, nem árt ha megvannak)

- Pontnév-sablon, Leírás-sablon, Előre definiált sablonok: ezek határozzák meg, hogy a láda koordinátái mellett milyen információkat tartalmazzon a letöltött LOC fájl - nyugodtan maradhat minden alapbeállításon, megmondom őszintén, én nem értek az XML-hez úgyhogy nem igazán mertem hozzányúlni semmihez, még a segítség alapján sem :)

- Letöltés típusa: alapértelmezett

- Letöltés helye: attachment (mentéshez)

- Fájlnév: maradhat üresen, ekkor caches_xml.loc lesz a letöltött fájl neve.

- Tömörítés, darabszám korlátozása: mivel ládánként kb fél kilobyte-os letölthető fájlokról van szó, nincs sok értelme.

- Letöltés beállításainak tárolása: pipáld ki a "beállítások mentése ezen a néven" és "profil beállítása alapértelmezettként" checkboxokat, adj meg egy tetszőleges nevet, majd kattints a letöltés gombra. Ha mindent jól csináltál, akkor egy LOC kiterjesztésű fájlt fog felkínálni letöltésre a böngésződ, és innentől kezdve bármelyik láda adatlapját megnyitva látni fogsz egy "koordináták letöltése alapértelmezett profillal" linket, amelyre kattintva máris megkapod az adott láda koordinátáit LOC formátumban, és már töltheted is be a CacheMate-be. Innentől kezdve számítógépre sincs szükséged a koordináták telefonra juttatásához, akár a célállomás felé a vonaton ülve is megteheted. 

Hát akkor induljunk el ládát keresni!

Tegyük fel, hogy balaton-környéki kirándulásra készülsz, ahogy mi is tettük a hétvégén a kedvesemmel. Egyikünk sem látta még télen, befagyva a tavat, és a kellemes idő arra sarkallt minket, hogy útra keljünk és eltöltsünk ott egy kellemes szombat délutánt. Természetesen - ahogy november óta nálunk jó idő esetén szokás - 2-3 láda felkutatása bele volt tervezve a napi programba. Indulás előtt tehát első dolgom volt a geocaching.hu felkeresése, ahol több szempont szerint lehet a ládák között keresgélni. Legegyszerűbbnek a Google térképes keresőt tartom, amely az összes létező ládát megjeleníti egy nagyítható térképen, egy ládára kattintva pedig eljutsz a láda adatlapjához, ahol többet is megtudhatsz, és letöltheted a LOC fájlt is.

Sajnos ez a beágyazott térkép a telefon böngészőjével kicsit nehézkesen működik együtt, nincs például kétujjas zoom - ezért én számítógépen a célterületre szoktam zoomolni úgy, hogy már jól elkülönüljenek egymástól a ládák, és a térkép jobb alsó sarkán levő "teljes képernyő" linket kimásolom, majd elküldöm magamnak e-mailben - ezt a telefonon megnyitva azonnal a megadott területet látom a beállított nagyítási szinten, így nem kell hosszasan keresgélni. Szerencsére az oldalirányú mozgatás működik.

Adott terület ládatérképe az Android gyári böngészőjében - viszonylag jól használható, akár terepen is. A láda azonosítójára kattintva felugró buborékban a linkre kattintva könnyen eljuthatsz a láda adatlapjára.

Ha a térképes kereső valamiért nem tetszik, a geoládák oldalon adott földrajzi koordinátától való távolság, vagy sok más szempont (például megye, nehézség, vagy akár a megtalálások száma) szerint is sorbarendezheted, illetve szűrheted a listát. A szűrő nagy előnye, hogy segítségével akár több, bizonyos feltételeknek megfelelő láda kordinátáit letöltheted egyetlen LOC fájlként.

Ha megvan a kiszemelt láda, a koordináták letöltése mellett érdemes elolvasni a leírást, és hogy miket láthatsz a környéken. A geocaching lényege ugyanis nem elsősorban a láda megtalálása, hanem a minket körülvevő környezet felfedezése, megismerése - sok dolgot megtudhatsz egy idegen városban járva a környékről, ha ládakereséssel ötvözöd, ugyanis a ládaelhelyezés egyik legfontosabb szabálya, hogy a láda érdekes helyre vigye a keresőt. Nem úgy van az, hogy valaki gondol egyet, és elrejt egy ládát a Bivalybasznád és Csajágaröcsöge közötti 84856. sorszámú földút szélén a bozótba, nesze paraszt, találd meg ha tudod alapon :)

Innen egy kattintás, és a telefonodon vannak a láda koordinátái

Ha letöltötted a koordinátákat a korábbiakban részletesen taglalt LOC fájlként, nyisd meg, és máris importálhatod a CacheMate adatbázisába, ami aztán segít eljutni a ládáig.

Importáld a koordinátákat a CacheMate-be, és megjelenik a láda a listán. Ha több láda koordinátáit is magadnál szeretnéd tartani, kategóriák létrehozásával rendszerezheted őket.

Fontos tudni, hogy a CacheMate nem úgy működik, mint az iGO és a többi autós navigációs szoftver, nem fogja neked az erdő közepén azt mondani, hogy menj tovább 100 métert, és a következő korhadt, kidőlt fatörzsnél fordulj balra és menj amíg egy nagy kőhöz nem érsz :) A láda kiválasztása után a menü gomb lenyomásával választhatsz térkép (Google Maps) és iránytű közül: előbbi esetén Google műholdképen látsz egy kék pöttyöt ami a te pozíciódat mutatja, illetve a láda helyzetét, amit egy kis láda-ikon jelöl, ez és a ládaleírás alapján tudod, hogy nagyjából merre keresd. Az iránytű csak a láda távolságát és irányát mutatja.

Közel járunk... Ez a fa igen gyanús.

Ha már 10 méternél közelebb jársz a ládához, érdemes zsebre tenni a készüléket, és szabad szemmel kutatni a gyanús helyeken: fák tövében, kő alatt, vagy ami a leírásban meg van adva.

Néhány perc keresgélés után, egy farönk alatt meglett a láda.

A láda kinyitása után minden esetben találsz egy füzetet (ez az ún. logbook) ahova feljegyezheted neved és a megtalálás idejét. Általában a füzet címlapján, vagy a láda belsejében egy külön lapon találod a ládajelszót, ami a találat érvényesítéséhez fontos. Fotózd le, írd fel, de Androidos telefonnal akár a helyszínen megnyithatod a láda-adatlapot, és a "megtalálás bejelentése" linkre kattintva beírhatod a jelszót és egy pár soros élménybeszámolót (működik a fotófeltöltés is telefonról!)

Logbook, benne a jelszóval. Ne felejtsd el feljegyezni!

A ládákban általában apróbb ajándékok is találhatóak, ezeket kedved szerint cserélgetheted és emlékként hazaviheted. Általános szabály, hogy csak akkor vigyél el a ládából valamit, ha te is viszel cserébe a következő megtalálónak.

Ha végeztél, gondosan rejtsd vissza a ládát az eredeti helyére, majd kedved szerint töltsd el a nap hátralevő részét a környéken :) 

Minden irányból megcsodáltuk a kőröshegyi hidat, ahova a láda vitt minket. Félelmetesen szép alulról, és ha már adóforintjainkból ilyen sokat elvitt, legalább egy kellemes kirándulás élménye visszajött belőle. Ide se jutottunk volna el csak úgy, láda nélkül, ahogy a hajdúnánási struccfarm létezéséről se tudnánk - számunkra ez a játék lényege.

A sorozat következő részében a hivatalos geocaching app segítségével keresünk meg egy Magyarországon található nemzetközi ládát, és szót ejtünk az utazó ügynökökről (aka vándorbogár, travel bug) is, akik az ilyen ládák között utazgatnak. Kérdéseiteket és véleményeiteket szeretettel várom a kommentekben!


Címkék: alkalmazások geocaching cachemate

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr552600390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

glezmen 2011.01.27. 18:17:19

en a c:geo-t hasznalom, ingyenes, remekul lehet benne keresgelni, nekem (lehet hogy csak a megszokas miatt, de) egyszerubb a hasznalata mint a .hu-e. hatranya hogy csak a .com-os ladak vannak benne, igazabol nem is ertem miert kulonckodnek mar megint a magyarok azzal, hogy egy csomo ladat nem raknak fel a .com-ra, ezzek kizarva a kulfoldieket...
ami hianyzik a c:geo-bol, az a hint dekodolasa, megmutatja ugyan, de jo lenne egy gomb ami felora felesleges keresgeles utan megmutatja a segitseget...

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2011.01.27. 20:06:05

@glezmen: Kipróbáltam, tetszetős, tényleg kb ugyanazt tudja, mint a geocaching.com app. Hétvégén megpróbálom éles tesztnek alávetni, és ha beválik, ingyenessége miatt róla is fogok írni.

Szerintem a .hu létjogosultságát a Magyarországon közismerten alacsony szinten álló angolnyelv-tudás adja. Én szeretem a jó ládaleírásokat, szeretem tudni hogy mi is az a hely, ahol járok, és inkább legyen egy bőséges magyar leírás, mint egy szerényebb angol. Ráadásul - bár ez szubjektív - nekem a kicsit elavult dizájntól eltekintve a hu sokkal áttekinthetőbb és barátságosabb, mint a com.

Különben több országnak is van saját GC-közössége a COM-on kívül, de nemzetközi viszonylatban is léteznek alternatívák, amit már abszolút baromságnak tartok. Amit meg abszolút nem értek, hogy egy magyar láda miért nincs fent a hu-n, például a Kőröshegyi völgyhídnál is megtaláltunk egy másik, com-os ládát, ami a hu-n nem található meg.

www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=e84cfd59-5e0c-495f-ac5c-d0afc4df8611

(vagy ott vannak például a Team GBGA budapesti ládái, amelyek szintén csak com-osak)

glezmen 2011.01.27. 20:21:01

@Gery.Greyhound: lehet hogy csak en vagyok igy vele, de nekem a geocaching.com 'A' geocaching oldal, tehat ami letezik, az ott legyen fent es kesz. mar csak azert is, mert aki masik orszagbol erkezik, az nem fog nekiallni nyomozni hogy az adott orszagnak van-e sajat oldala, mar csak azert sem, mert lehet hogy az adott nyelvet nem is beszeli
en pl. most Nemetorszagban vagyok, es ha van is geocaching.de, marha kenyelmetlen lenne hasznalni a korlatozott nemettudasom miatt...
tehat azt, ha valami a .hu-n nincs fent, de a .com-on igen, meg tudom erteni. forditva mar sokkal kevesbe, az teljesen olyan, mintha valaki szandekosan kizarna a kulfoldi kessereket. a legjobb persze az, ha mindketton megvan :)

eznemfoglaltnick 2011.01.27. 21:01:00

Üdv.
330+ felett járunk ládában, 2 hónapja vagyok Android-on, előtte WinMo, bőséges tapasztalat... Csak úgy felvezetésnek. :D
.com/.hu fronton részemről csak annyit, hogy NAGYON sok láda nincs fent .com-on a .hu-hoz képest, igaz van pár, ami meg csak ott van. Én ettől függetlenül .hu-t használok.
És Navitelt. Nem reklám, de már winmo-n is az vált be a legjobban. Annyira, hogy meg is vettem, 45 dollár a progi. Nem 8, de ez sem sok, szerintem, "ha" nincs más megoldás. ;)
A legeslegjobb offline navi terepre. Feltöltöd a turistautak.hu térképeivel, vagy szétnézel itt (peter68.com/navitel/) oldalakon és minden ösvény, kis- vagy nagy túristaút elédtárul.
Garmin Androidra jelenleg nincs, az is jó volt symbianon és winmo-n, nyilván azért, mert a turistautakat kezeli az is.
Ja, online navik is jók lehetnek, nagy netcsomagom van nekem is, igaz, lehet pár erdei hely, ahol lassabban jön le az adat. A kalibrálós térképmanager-ek eddig nem győztek meg annyira, bár nem nagy ördöngősség bánni velük.

batip 2011.01.28. 09:03:46

Hali!

Szerintem a Navitelnél jobb nincs (http://peter68.com/navitel-tól vettem 5000Ft-ért)

Az ingyenes Oruxmaps (oruxmaps.com/) Offline és Online térképként is működik, ehhez a Mobile Atlas Creator-ral (mobac.dnsalias.org/)szedek le túratérképet, bár ennek kicsit "érdekes" a ládakezelése

Egy új magyar (gchu, gghu)ládakezelő program van készülőben, ha minden igan nemsokára offline is fog működni (köszi BigMick)
gpsgames.hu/forum/2/3164/ghu_android/

Csak hogy elkeserítsem az egységes ládakezelés híveit - hogy a com-on minden fent legyen - még MO-on sincs egység lásd geocaching.hu kontra gpsgames.hu téma.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2011.01.28. 10:38:39

@eznemfoglaltnick: @batip: Igen, a cikksorozat harmadik része épp az offline is használható megoldásokról, többek között a Navitelről, a Mobile Atlas Creatorról és a turistautak.hu térképek telefonra töltéséről hivatott szólni :) Bár én jobban szeretem a netkapcsolattal működő megoldásokat, merthogy nálunk ígyis-úgyis alap a mobilnet megléte, ezért ezeket használom (és így ezeket ismerem jobban)

blog.sancho.hu · http://blog.sancho.hu 2011.01.28. 10:52:53

Javaslom, próbáljátok ki ezt az Android appot, a neve g:hu Android.
gpsgames.hu/forum/2/3164/ghu_android/

Még erősen fejlesztés alatt áll, de többen használják már terepen.
A GC és a GG ládák is letölthetőek vele, és a jelszóbejelentés is lehetséges.

batip 2011.01.28. 12:30:01

@sancho : én voltam a gyorsabb :)
@Gery.Greyhound : az online térképletöltéshez : az erdőben sokszor nincs GSM térerő sem , nemhogy 3G.

eznemfoglaltnick 2011.01.29. 19:52:33

Hopp, igen. Látom a 3. rész lesz az offline elemzés. Én meg jól beleugattam előre.
:D

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2011.01.30. 13:32:58

@blog.sancho.hu: Valamiért ez nekem nem akar működni. Letöltöm a g.hu.apk telepítőfájlt, de a letöltés után megnyitva telepítés helyett a posztban is látható CacheMate import ablak jön be, úgy látszik nem nagyon kedvelik egymást. Talán egy moddolt cachemate lehet ez az app, és azért?

@batip: Én általában beérem azzal, hogy látom a láda körülbelüli távolságát és irányát. Ha nem is tölti le a Google műholdképet, mert lassú a net, akkor is látom milyen irányba hány méter a láda.

blog.sancho.hu · http://blog.sancho.hu 2011.01.31. 10:01:32

@Gery.Greyhound: Ennek nem a g:hu lehet az oka, hanem a CacheMate. Teljesen más appról van szó. De jelzem a g:hu fejlesztőjének, köszi!

batip 2011.01.31. 11:28:47

@Gery.Greyhound: így születnek a bozótharcosok :) (peace)

Google+
süti beállítások módosítása