Felnőttünk az iPad-hez? - Samsung Galaxy Tab 10.1V teszt

2011.07.07. 20:56 pacska

Nos, mielőtt belekezdenék elöljáróban annyit tennék hozzá a témához, hogy nem vagyok egy tab rajongó. Tudni kell, hogy az én fejemben a tabletek helye nagyjából a kényelmi funkciókat betöltő készülékek között van, ehhez viszont még drágának találom őket. Ezt egészen addig így is gondoltam amíg meg nem kaptam tesztelésre a Samsung táblagépét. Az ezzel kapcsolatos véleményem a használat alatt némiképp megváltozott és arra is rájöttem, hogy amióta nálam van a készülék szinte le sem ültem az asztali gépem elé... No, de ne siessünk ennyire előre.

 

 

Külső:
Amikor kibontottam a csomagolást kissé meglepődtem, mert valamivel nagyobbra számítottam, ne kérdezzétek miért, tisztában voltam a tényleges mérettel, de még sohasem volt a kezemben. Az előlap ugye maga egy hatalmas kijelző, felül található az előlapi kamera és a szenzorok. A hátoldal műanyag - ahogy már a Samsung esetében megszokhattuk - viszont kellemes érzetet nyújt. Ujjaink finoman simulnak bele a kialakított mélyedésekbe, ettől egészen kézreáll a készülék. Itt kapott még helyet a led vakuval megtámogatott 8 megapixeles kamera és egy nagy fémhatású Samsung felirat. A fém kereten fent található a mikrofon és a hangerőszabályzó, amit szerintem tervezhettek volna máshová is, valahogy nem akart kézreállni. A keret bal oldalán kapott helyet a bekapcsológomb és a 3.5 mm-es jack aljzat, jobb oldalon a sim kártya, alul pedig a speciális csatlakozót, amin keresztül tölthetjük a készüléket, illetve USB-ként csatlakoztathatjuk ahova csak lehet. A keret jobb és bal oldalán található a két hangszóró, ami egészen jól szól sztereóban (elvileg surround-ot is tud), ha nem takarjuk le őket a kezünkkel. A készülék nem nehéz, egyszer sem éreztem azt, hogy kényelmetlen lenne tartani a súlya miatt. A Galaxy Tab elsősorban fekvő állapotban tartandó (ellentétben az iPad-del), legalábbis nekem így állt kézre.
 
Hardver:
A Samsung Galaxy Tab 10.1V-be egy kétmagos Tegra 2 250 processzor került, ami magonként 1.0 GHz-en pörög, ezt 1 GB DDR2 RAM segíti. Természetesen van itt Bluetooth, Wi-Fi, 3G, A-GPS hogy a fontosabbakat említsem. Az én verzióm 16 GB belső memóriával rendelkezik, ami szerintem bőven elég (nem bővíthető), bár létezik 32 GB-os verzió is. Két kamerát kapunk, egy hátlapit (8 megpixel, autófókusz, led vaku) és egy előlapit (2 megapixel), de ezt már említettem.
 
Kijelző:
Lássuk a legfontosabb részét a táblának, ami nem más ugye, mint az érintőkijelző. 10.1” 1280×800 (WXGA) felbontású TFT, ami szép képet ad, a betekintési szöge nagyon jó és a kapacitív kijelző úgy reagál az érintésre ahogy kell. Negatívumként két dolgot hoznék fel: eszméletlenül gyűjti az ujjlenyomatokat, illetve erős fényben nagyon tükröződik, ami a használhatóság rovására megy. A kijelzőről többet nem is nagyon lehet elmondani, ezt látni és tapasztalni kell, úgy ahogyan magát ezt a Tab őrületet is.
 
Szoftver - működés:
A Tabon a Google új Honeycomb (3.0.1) rendszere fut, amibe nem turkált bele a Samsung úgyhogy szerencsére a gyári Honeycombot tesztelhettem. Látszik az operációs rendszeren, hogy átgondolt, a Google szinte teljesen elrugaszkodott a telefonos Androidtól, ami igenis jót tett neki, mind funkcionalitásban, mind dizájnban.

5 képernyőből kell gazdálkodnunk, amit bátran telepakolhatunk widgetekkel és mindenféle jósággal. Új funkció, hogy a képernyő széleire bökve is lapozhatunk a képernyők között, ami kényelmesebbé teszi a használatot, nem kell elengednünk egyik kezünkkel sem a készüléket, hogy lapozhassunk. Nem kapunk külön értesítési sávot (notification), hanem ezek egy egyfajta lenti fix állapot- illetve menüsoron jelennek meg. Ezen a sávon találhatjuk az alapvető kezelőfunkciókat, úgymint home, vissza és az eddig használt alkalmazásokat előhívó „gombot”. Itt kapott még helyet jobb oldalon az óra (mellette jelennek meg az értesítések), a töltöttséget és az Internet állapotát jelző ikonok. Erre rábökve elérhetjük a gyorsbeállításokat (flight mode, wi-fi, rögzíthetjük a képernyő elforgatását, fényerő, értesítések és innen eljuthatunk a beállításokhoz is).

Nem véletlenül mondtam, hogy a Google újragondolta ezt a táblás Android dolgot. Valóban teljesen más mint a sima Android, ugyanakkor természetesen vannak visszaköszönő elemek. Sok alap program (pl. Market, gmail) új kinézetet és táblára tervezett funkciókat kapott, ezáltal sokkal használhatóbb. Nálam röccenés nélkül ment minden, nem volt olyan érzésem egyszer sem, hogy nyögvenyelős, erőltetett lenne a dolog, illetve, hogy izzadna alatta a vas. Az itt töltött 10 nap alatt mindössze egy-két alkalom volt amikor nemes egyszerűséggel megállt a gép, az egyik esetben újra kellett indítanom, a másik alkalommal magához tért simán, de azt gondolom ez belefér, főleg, hogy a Honeycomb egy szinte teljesen új rendszer.
 
Az viszont már kevésbé pozitív, hogy a Market eléggé hiányos. Példának okáért a Facebook alkalmazást sehogy sem sikerült letöltenem a készülékre (bár ez lehet, hogy a Facebook sara) és az a gyanúm, hogy még van jópár ehhez hasonló app amit nem fogunk megtalálni vagy csak a még nem optimalizált verziókra bukkanunk amik nem festenek túl szépen a tabon. Ezen sürgősen változtatni kéne, mivel eléggé taszító lehet egy olyan Market amit nem tudunk teljesértékűen használni. Mondjuk a Google és a fejlesztők mentségére legyen mondva, hogy eddig nem volt igazán használható táblagép a piacon, főleg olyan nem ami Honeycomb-ot futtatott volna.
 

Kamera:
A hátlapi 8 megapixeles, autófókuszos kamera teljesen elfogadható képeket készít (3264x2448 pixel), bár tartom azt az álláspontomat, hogy egy táblára ez szinte felesleges funkció (kivéve talán az augmented reality-s alkalmazások). Úgy gondolom, hogy nem fog senki sem egy ekkora géppel fotózgatni illetve videókat készíteni az utcán, bár változnak az idők. Ennek ellenére a színek szépek, a kamera által készített képek tökéletesen alkalmasak webes használatra. A fő kamera videofelvételben is hasonlóan teljesít, 1080p full HD videókat (24 fps) készíthetünk vele, szép színek, részletgazdagságban viszont alulmarad.
 
Az előlapi 2 megapixeles kamera jelenléte viszont jogos, hiszen ezzel kényelmesen tudunk videotelefonálni, remek minőségben. Itt megemlíteném még, hogy a kamera szoftver is új alapokon nyugszik, teljesen más a kezelőfelület mint az Androidos kistestvéreknél, de kényelmesen és egyértelműen használható, látni, hogy a kezelhetőségre mentek rá a Google fejlesztői és elég jó munkát végeztek.
 
 
 
Akkumulátor:
Erre nem lehet panasz, a 6850 mAh-s lítiumos akkumulátor kitesz magáért, intenzív használat mellett (én csak otthon használtam, nem vittem magammal sehová) két napot mindenképpen kibír. Nálam állandó wi-fi kapcsolat, játékok, böngészés, kamera használat volt a jellemző.
 
Összegzés:
Akik bizonytalanul kóborolnak még a táblagépek erdejében azoknak mindenképpen ajánlanám, hogy látogassanak el valamelyik szolgáltató boltjába és nyomkodják vagy jó 15 percet a gépeket. Egyrészt ez nem kerül pénzbe, másrészt jó képet kapunk arról, hogy mire is jó az ilyen kütyü és közben eszünkbe juthat az is, hogy mi mire tudnánk ezt használni. A Samsug Galaxy Tab egy igencsak jól összerakott gép, szépen futtatja a Google új oprendszerét, nem pakolták tele mindenféle saját felülettel, programokkal ami mindenképpen pozitívum. Jómagam nem voltam tablet párti, viszont most már erősen gondolkodom azon, hogy vásároljak egyet. Végezetül, hogy válaszoljak a címben feltett kérdésre: igen, fel. Van még mit csiszolni, de jó az irány.
 
A tesztkészülékért köszönet a Samsung Electronics Zrt-nek. Részletes specifikációk itt.

 


Címkék: teszt android honeycomb samsung galaxy tab

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr43048398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kislovag55 2011.07.08. 11:22:54

>>nem optimalizált verziókra bukkanunk amik nem festenek túl szépen a tabon
Erre mutathatnál egy példát, olyan vacak mint iPadon?

jtrencsenyi 2011.07.08. 11:25:20

"Ezt egészen addig így is gondoltam amíg meg nem kaptam tesztelésre a Samsung táblagépét...
...ezt látni és tapasztalni kell, úgy ahogyan magát ezt a Tab őrületet is."

Úgy egy éve használok egy iPad-et és mindenki azt kérdezte, amikor megvettem, hogy mi értelme van (mondjuk fejlesztőként tudták, hogy mire használom, de mint user)?
Hát erre, amit leírtál. Aki nem használ aktívan egy hónapig egy tabletet, az nem is fogja megérteni.

pacska · http://twitter.com/_pacska_ 2011.07.08. 11:26:46

@pbando: pl. ilyenekre gondolok mint a Solitaire. Letöltöttem és telefon kijelző méretben futott a tabon.

pacska · http://twitter.com/_pacska_ 2011.07.08. 11:41:27

@jtrencsenyi: ezek szerint sikerült értelmesen leírni, hogy mi a helyzet vele :) Örülök.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2011.07.08. 12:08:25

@jtrencsenyi: Nekem eddig 3 tabletem volt, hát, nincs már meg egyik sem...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.07.08. 14:43:30

Nekem iPad-om van (ahogy a posztjaim is mutatják :) ), de nekem sok zűröm van vele. Nem mondanám, hogy nagyon kézre áll... És nagyon zavar, hogy hákolás (jailbreak) nélkül szinte semmit sem lehet normálisan megoldani. Lehet, hogy az utca emberének csili-vili, de én kényelmesen szeretném használni.

jtrencsenyi 2011.07.08. 15:15:26

@Tomi from Space: ez a hátránya annak, ha az ember az alsó kategóriás készülékekkel próbál ki ilyesmit. Biztosan nagyon más lenne a véleményed egy Galaxy Tab vagy egy iPad 2 után. ;)
Tudom, más árkategória... :)

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2011.07.08. 15:18:09

@jtrencsenyi: Kicsi Tabot már próbáltam, pont akkora, hogy nem jó semmire. Telefonnak nagy, tabletnek meg kicsi. Amúgy ez a tablet egy evolúciós zsákutca köztünk szólva és szerintem 5-10 év múlva híre-hamva se lesz. Jó konstrukció, okos ötlet, csak épp egy olyan fajnak való, aminek 3 keze van...

pacska · http://twitter.com/_pacska_ 2011.07.08. 15:20:16

@TrueY: én megrögzött droid "hákoló" vagyok, de ennél nem éreztem szükségét, hogy kavarjak vele. Próbáld ki, érdemes :)

pacska · http://twitter.com/_pacska_ 2011.07.08. 15:21:32

@Tomi from Space: lesz ennek bőven tere, egy netbookot simán lenyom már most. Nyilván hamarosan (ha még nem) árulnak majd hozzá dokkolót amivel laptoppá alakítható vagy ilyesmi. Ez lesz. Szerintem.

pacska · http://twitter.com/_pacska_ 2011.07.08. 15:23:54

@Tomi from Space: a kicsi tab meg nem Honeycombbal van, ergó ugyanannyira szar rajta az élmény mint egy olcsóbb kategóriás tabon. Markolj el egy ilyet és meglátod :)

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2011.07.08. 15:26:03

@pacska: Nekem ezzekkel a cuccokkal az a bajom, hogy nem áll kézre, nagyon kényelmetlen mindegyik. Vagy síkban van és görnyedek felette, vagy az egyik kezemmel tartanom kell.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2011.07.08. 15:27:16

@Tomi from Space: Mindegy, nem akarok most ezzel kapcsolatban vitába szállni, nekem nem való, én 30 év múlva is egy monitoros, asztali géppel fogom nyomni, mert nekem az a király. Billentyűzettel, meg egérrel. Aki meg beleköt ebbe, annak javaslom üljön le velem egy gépelési versenyre a tabletjével, aztán a vesztes fizeti az estét....

pacska · http://twitter.com/_pacska_ 2011.07.08. 15:31:01

@Tomi from Space: az teljesen jogos, hogy nem mindenkinek lesz a szívügye a dolog, nekem sem volt az, de tényleg meggyőző. Hozzátenném, a gépemet én sem adnám :)

jtrencsenyi 2011.07.08. 15:40:19

@Tomi from Space: ez nem arra való. A tablet media fogyasztásra való, a notebook meg annak előállítására. :)

Brrrrrrrrrrrrr 2011.07.08. 16:42:54

"Tomi from Space · androlib.blog.hu 2011.07.08. 15:27:16
@Tomi from Space: Mindegy, nem akarok most ezzel kapcsolatban vitába szállni, nekem nem való, én 30 év múlva is egy monitoros, asztali géppel fogom nyomni, mert nekem az a király. Billentyűzettel, meg egérrel. Aki meg beleköt ebbe, annak javaslom üljön le velem egy gépelési versenyre a tabletjével, aztán a vesztes fizeti az estét...."

Erre is ráközhetsz bárikor billt. illetve egeret.....

Maxentius 2011.07.09. 06:22:15

@kabirjedi: ...de csak ha a Samsung elérhetővé teszi a 3.1-es frissítést, mert csak azzal fogja támogatni az USB OTG-t.

stoppos76 2011.07.09. 10:25:09

A 10.1-es tab mikor jön ki európában/otthon? A nem v verzióra gondolok.

pacska · http://twitter.com/_pacska_ 2011.07.09. 11:40:30

@stoppos76: sajnos nincs infónk róla. Amint kijön igyekszünk beszerezni egyet :)

stoppos76 2011.07.09. 16:23:31

@pacska: Pont ez a tervem nekem is. :)
Aug 4-ére ígérik Angliában, de nem tudom ez a többire országra is igaz-e.

Burwor · http://loot.blog.hu 2011.07.11. 09:19:37

Gépelési verseny? Én már azokat se értem, akik a butatelefonjukon kisregényeket írnak a barinőjüknek követhetetlen sebességgel, egy újjal. Nem erre való, de nem csodálnám ha gyorsabban gépelne, mint én az asztalin :D

WiZARD 2011.07.12. 08:58:59

sokáig szemeztem tablettel, tudtam mire jó, de nem éreztem hogy kellene, úgy hogy van egy desktop gépem, notebookom, és egy androidos telefonom (4.3 kijelzővel).
aztán pár napja vettem faternak szülinapra, elkezdtem nyomkodni, és rájöttem hogy nekem is kell. nem a pc/notebook/telefon helyett, hanem mellettük.

(Asus Transformer)

Ulkesh 2011.07.15. 11:50:09

@Tomi from Space:

" Nekem ezzekkel a cuccokkal az a bajom, hogy nem áll kézre, nagyon kényelmetlen mindegyik. Vagy síkban van és görnyedek felette, vagy az egyik kezemmel tartanom kell."

Az ilyen megjegyzéseken szoktam elnézően mosolyogni.
Az emberiségnek több ezer éve megfelelt a könyv, mint információforrás. Ezeket a fura papír alapú képződményeket pont úgy olvassuk (ha még nem találkoztál volna velük), hogy kézben tartod, vagy asztalra letéve fölé hajolva olvasod. A tabletnél pont ugyanígy kell tenned. :D

Google+
süti beállítások módosítása