Az Android valóra váltja a hirdetők álmait - és a felhasználók rémálmait?

2011.07.19. 06:00 Yarner

A WhitePages amerikai cég a múlt héten jelentette be (sajnos csak az amerikai piacra szánt) Localicious nevű lokalizált üzletkereső appját. Az androidos sajtó fantáziáját azonban nem az alkalmazás képességei mozgatták meg, sokkal inkább az a tény, hogy a WhitePages elsőként Androidra jelenteti meg a programot, és nem is tűzött ki határozott időpontot az iOS port kiadására. A cég ezzel pedig csatlakozott azoknak a fejlesztőknek a táborához, akik az Android rendszer és a Market nyitottságában komoly üzleti lehetőségeket fedeznek fel. Ez a tuti biznisz azonban néhányaknál garantáltan kiveri majd a biztosítékot. 

 
A Localicious ugyanis a szolgáltatás mellett reklámokat és promóciókat is kínál a felhasználóknak, a WhitePages által kidolgozott keretek szerint pedig a hirdető nem a megtekintések, esetleg a reklámokra nyomott klikkek, hanem a Localicious felhasználói által, bizonyos helyeken (boltban, moziban, konditeremben, étteremben, stb.) történt látogatások, bejelentkezések száma után fizet (az app a Foursquare-rel együttműködve dolgozik). Ha pedig egy előre bizonyos cselekedet egyértelműen összefüggésben áll a júzer telefonján megjelentetett hirdetéssel, azért a cégnek akár tízszeres jutalék is ütheti a markát.

A Localicious két módon szerzi meg ezt a ropogós dollárokat érő visszajelzést: egyrészt a Foursquare segítségével becsekkoltatja a felhasználókat a különböző boltokba (előzékenyen felajánl egy előre beállítható pre-check-in lehetőséget is, nehogy érkezéskor elfelejtődjön a dolog a nagy bámészkodásban), másrészt, kihasználva, hogy az Android rendszer diszkréten tud különböző folyamatokat, így lokációmegjelölést is a háttérben futtatni, regisztrálja, ha a felhasználó egy reklám megtekintését követően ellátogat a vonatkozó üzletbe (például egy akció hírétől felvillanyozva beül a szomszédos mekibe uzsonnázni).



A hirdetők számára ez egy valóra vált álom, és a WhitePages meglátása szerint az iOS-hez képest Android alatt nagyságrendekkel egyszerűbben létre lehet hozni egy ilyen megoldást. Másfelől az is sokat segített a döntésben, hogy míg a Marketen  szinte minden kötöttség nélkül, jóformán azonnal meg lehet jelentetni egy appot, addig az iPhone App Store rigorózus szűrőrendszerén jóval könnyebb fennakadni - történetesen a WhitePages egy másik appja is már két hónapja az Apple kazamatáiban várja a sorsát, ami a fejlesztésbe időt, munkát, pénzt befektető cégnek nyilván nem esik különösebben jól. Egy üzleti célú alkalmazás számára kulcsfontosságú a megjelentetés időpontja és az ahhoz időzített marketing-kampány, de egy ilyesfajta bizonytalansági tényező szinte lehetetlenné teszi a megfelelő tervezést.

A hírt olvasva két fontos dolgot szűrhetünk le: egyfelől az eladási számok és a Market súlyának növekedésével együtt az Android, mint piac, egyre vonzóbbá válik a befektetők számára, és bír olyan sajátosságoktól, amelyek adott esetben előnyt biztosítanak a konkurens ökoszisztémákkal szemben. Ahogy a WhitePages vezetője is jósolja, várható, hogy a jövőben egyre több cég fogja először Androidon elindítani az újabb projektjeit.

A másik dolog legalább ennyire izgalmas, de jóval hátborzongatóbb is. Alig pár hónappal a legutóbbi (Apple-t és Androidot egyaránt érintő) adatgyűjtési hajcihő után jelenik meg ez az újszerű hirdetési modell, amely szerint az alkalmazás nem csak hogy adatokat gyűjt, de kifejezetten személyes, jóformán név szerinti adatokat, lehetőleg minél pontosabban belokált információkat kíván összegyűjteni a felhasználóról és vásárlási, kikapcsolódási szokásairól - meg még amiről nem szégyell. Természetesen a végfelhasználói szerződés elfogadásával a felhasználó engedélyt ad majd erre, így illegális adatgyűjtésről nem beszélhetünk, de nyilván nem én vagyok az egyetlen, akiben némi aggodalmat ébreszt ez a  nyiladozni látszó trend.

Zárásul felidézném a Különvélemény című 2002-es Spielberg film egy emlékezetes jelenetét - a retinaszken helyére mindenki képzelje kedvenc Androidos telefonját :-)

Források: GigaOM, MarketWire, AllThingsD


· 1 trackback Címkék: apple adatvedelem android app android market ios

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr833074484

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hasznos Android alkalmazások 2011.07.19. 10:22:50

Alig több, mint fél éve tartozom az Androidos telefont használók táborába (nem is egy csúcskészülékkel), de már most sem tudom elképzelni, hogy eddig hogy tudtam meglenni egy ilyen telefonba integrált személyi titkár nélkül, amely nem csak a személyes ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2011.07.19. 09:51:07

Ez azért nagyon remek ötlet, mert a GPS gyakorlatilag órák alatt agyonvágja az akksit, így gyakorlatilag egy bevásárlókörút az akksi végét is jelenti.

Benbe · http://www.benbe.hu 2011.07.19. 10:19:08

@Tomi from Space: Mivel nem mindenki Foursquare-felhasználó (különösen nem Amerikán kívül), ezért biztosan valamilyen aggregált ellenőrzési rendszer van. Ebbe pedigbelefér az is, hogy a környező wi-fi-k és az adókörzet-információ alapján megadott pontosságra is fizessenek. Még így is többet ér egy ilyen hirdetés a hirdetőnek, mint egy display vagy kattintás-alapú.

Egyébként olyan nagy fölháborodást én nem érzek indokoltnak. Amikor valaki megnézett egy weboldalt, akkor a virtuális mozgását valamilyen analitikai rendszerrel követtük. Tudtuk, honnan jött, mire keresett rá, milyen gyorsan távozott, megtalálta-e, amit keresett, kattintott-e reklámra, és ha igen, akkor melyikre.

Most ez a dolog részben kilép az online világból az offline-ba, ahol ugye a közösségi oldalak, mint a facebook egyébként is jó mélyen behatoltak már a magánszféránkba (még akkor is, ha önként írunk ki magunkról mindent). Ahhoz képest ez a módszer nem is túl gáz, hiszen itt ember nem kerül kapcsolatba a bizalmas adatainkkal, csak a boltlátogatás érdekli a rendszert, ha megtörtént, utána arról azonnal meg is feledkezhet.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2011.07.19. 10:23:52

@Benbe: De nem fog megfeledkezni, hiszen brutális árakon lehet eladni azt, hogy hol voltál és mit csináltál :)

chabusch 2011.07.19. 10:23:53

@Tomi from Space: naigen, már az is látható aksicsökkenést eredményez, ha bekapcsolva van a nem GPS alapú helymeghatározás (mert a teló folyton árulkodik a google-nek a hollétemről).

Egyébként ez az egyetlen, de igen nagy bajom a droiddal, hogy mindenféle app mindenféle kontrol nélkül lépegethet fel a netre, meg tartja aktívan a 3G kapcsolatot, stb... ez ügyben visszasírom a symbiant. Ha az N9 visszaadja a kezembe a kontrollt, szinte 100%, hogy visszamegyek Nokiásnak.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2011.07.19. 10:36:47

@chabusch: Lassan én is kivagyok a feature-öktől, pláne, hogy mindenre tudom használni a telefonom, kivéve megbízható telefonálásra. Azt hiszem, ha teljesen lerongyoltam az Androidos PDA-m, veszek valami fapadost, amivel telefonálni, sms-ezni meg emailezni lehet. Ennél nem is kell több. Arra ott a nagyvilág :)

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.07.19. 10:46:44

@chabusch: Nem alapszintű megoldás, de roottal lehet feltenni tűzfalat a gépre, akkor pedig te mondod meg, melyik app mehet fela netre, és melyik nem.

Persze a feltett appokat is meg lehet szűrni eszerint - ha használni akarsz egy privacy-gyilkos appot (FB, foursquare, G+ és társaik :-) ) akkor légy tisztában a kockázatokkal.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.07.19. 11:00:00

@Benbe: a cikkben leírt app (jelenleg) csak az USÁt kezeli, így ott a foursquare tűnik a központi eszköznek. De ahogy írtad, ott sem kell feltétlenül GPS a helymeghatározáshoz. Háztömb-pontossággal a 3g/wifihálózatok alapján is megmondja, hol vagy.

@Tomi from Space: Há igen, ettől tartok én is. Ezek az adatok első körben a hirdetőknek érhetnek aranyat, de gondoljunk csak bele, mi történik, ha bekövetkezik egy Sony-típusú adatlopásos hekkertámadás. Egy magándetektív nem gyűjt ilyen alapos adatokat a célszemélyéről...

(Más: Csak én vagyok ilyen mázlista, hogy a telefonálással még nem igazán volt gondom az SGS-en?)

Darkcomet 2011.07.19. 11:11:13

@Yarner: Nekem sem volt még gondom a telefonálással. Szinten SGS.

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2011.07.19. 11:11:32

Amíg nem kötelező használni, addig nagyon nem zavar.
Aki meg használja, az az adataival fizet érte, és ezt gondolom nem is titkolják előle, csak olvassa el felhasználói feltételeket. (Ja, hogy azt nem szokta senki? Í.j.)

Darkcomet 2011.07.19. 11:14:10

Azért ez akkor is aggasztó. Túl sok szolgáltatás és alkalmazás gyűjt adatokat az userről, akár a weben, akár mobilról. És a sok látszólag egymástól független, speciális adat lehetséges, hogy a későbbiekben valahol, valakinél egy értelmes egésszé fog összeállni.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.07.19. 11:29:25

@Darkcomet: Hát igen, az információ hatalom. Úgy látom, ez az adatgyűjtési téma jelenleg a vadnyugati fázisban tart, idő kell, amíg kiforrja a saját biztonsági fékeit, addig a cégek pedig (érthető módon) meg fognak csinálni mindent, ami nem kifejezetten illegális (erre hivatkozott a Google is az áprilisi adatgyűjtős téma kapcsán, még valami homályos etikai érzékről is beszéltek)

Persze a fő gond az, hogy az okostelefon egyre inkább tömegeszköz, így a tudatos felhasználók aránya egyre kevesebb - az olcsó Androidok feltörésével ráadásul rengeteg gyereknek lesz zöld robot a zsebében, ami adatvédelmi kontextusban elég ijesztő :-)

chabusch 2011.07.19. 11:29:42

@Darkcomet: tudod, mit próbálj ki? Nokia 3310, utána az SGS telefonja, hangminősége a béka segge alatti kategóriába fog visszaesni Nálad. Hozzáteszem, a mai Nokiákat is agyonveri az az őskövület a telefon-funkciókat tekintve.

@Yarner: dehogy fogok én ezzel bajlódni, a maps-be leszedtem szinte egész Budapestet, oszt minden app megy a levesbe (data network mode deactivated). Hozzáteszem, így is igen figyelemreméltó, milyen szédületes sebességgel apad az aksi az SGS 2.3.3-mal...

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.07.19. 11:46:16

@chabusch: Az APNDroid nálam is OFFon van szinte egész nap. Az offline Gmaps pedig remek találmány.

Bergeroth 2011.07.19. 11:47:07

Sokkal jobban prezentálnám, hogyha rákattannának végre az aksi témára és olyan aksikat kísérleteznének ki, ami 1 töltéssel, fullos használat mellett, bírja legalább 1 hétig. Ha az emberiség rájönne végre a tartós energiatárolás trükkjéra, akkor gyakorlatilag az a fogalom, hogy energiahiány, nem létezne többet, vagy legalábbis nagyon ritkán találkoznánk vele.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.07.19. 11:54:06

@Bergeroth: Ez nem kérdés, mindenki erről álmodik, akinek volt már bármilyen komolyabb mobileszköze. Ez már erősen
OFF,
de Cory Doctorow a Down and out in the Magic Kingdom c. regényében ír le egy olyan társadalmat, ahol rendelkezésre áll az ingyenes, környezetbarát energia mindenkinek, és a klónozás és backupolás segítségével a halál is eltűnt. Az író megjegyzi, hogy mivel az egész emberi civilizáció a ahlál állandóságára és az erőforrások korlátozottságára volt berendezkedve, nagyon gyorsan új ötletekre volt szükség, hogymihez kezdjün magunkkal...
Nagyon jó kis könyv, remélem, kiadják majd magyarul is

Bambano 2011.07.19. 11:57:35

@Benbe: érdekes érvelés, hogy ahhoz képest, hogy a szomszédban lakott Mengele, aki kiirtotta a fél világot, az anyóst lekaszabolni tényleg nem gáz...

@Darkcomet: ja. kaptál egy mekkdönci hirdetést, bementél a közeli mekkbe és betoltál egy bigmekket. Majd hó végén jön a papír az apehtól, hogy te is fizesd a zsíradót...

voodoux 2011.07.19. 13:04:43

nemértem a nyivákolást. ha zavar vagy aggaszt NE HASZNÁLD és kész. aki nem megy a szakadék szélére az nem esik le véletlenül...

Bambano 2011.07.19. 13:21:11

@voodoux: persze persze, nem is volt egyszer sem olyan hír, hogy "véletlenül" összegereblyéztek egy csomó adatot, még a gugli se akarta igazán, csak véletlenül követték el...

báró Csekonics 2011.07.19. 13:35:48

@Bergeroth: azt az akkut is fel kell tölteni _valahonnan_ (attól nem lesz több v. olcsóbban / tisztábban elérhető energia, hogy _tárolni_ könnyebb) bár tény, hogy a jelenlegi okostelefonoknál egyre inkább az akku a gyenge pont.

ON: az ilyen appoknál meg az erre épülő hirdetéseknél az a fő kérdés, hogy mennyire jön ez így be a nagy tömegeknek: mennyire fontosak a személyes adatok a többségnek.

Mert például az, hogy a Google személyre szabottabb hirdetéseket tol be, még kimondottan tetszik is, de ha ugyanezt tényleg név, cím stb. alapon teszik, az komoly visszaélésekre adhat alapot.
(Azért jólesik belegondolni, mi lenne, ha este a TV-ben is csak olyan reklámok mennének, ami érdekelhet, mert akármilyen jó is az a hüvelygombakenőcs, hál'istennek a családban senkinek nincs rá szüksége, tehát nyomhatján orrvérzésig, nem veszünk.)

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2011.07.19. 13:57:30

Azért azt tegyük hozzá és szögezzük le, hogy a különböző zombihálózatok, botnet-ek, rídersz dájdzsisztok és bármi ami kiadja harmadik személynek az adatainkat lopnak rólunk minden infót elég durván. Úgyhogy ez már csak hab a tortán, semmi más :) Ez legalább nyílt és őszinte és megvan a számunkra is érzékelhető haszna.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.07.19. 14:08:41

@báró Csekonics: Igen, pontosan erről van szó: a kényelemért séa "megnövelt felhasználói élményért" cserébe a felhasználók jelentős többsége simán a sutba vágja az adatbiztonságot - aztán ha valaki megüti a bokáját, akkor pislog.

Kuruttya 2011.07.19. 14:10:19

Kötelező használni? Nem. Akkor meg mi a probléma?

Kuruttya 2011.07.19. 14:12:13

@Yarner: hallottál már olyanról, hogy valaki "megütötte a bokáját" ilyesfajta adatgyűjtés miatt? Én még soha.

Azok az esetek nem számítanak, amikor valaki beposztolja facebookra hogy hülye a főnök, a főnök meg elovlassa és kirúgja, mert ez kb. megegyezik azzal mintha a céges kajáldában ordítaná el magát valaki, aztán csodálkozik ha meghallja.

dzsaszper 2011.07.19. 14:18:09

lehet hogy nem véletlen hogy csak amerikai piacra szánták...
Európáan alighanem megkérdeznék tőlük, hogy hogy garantálják, hogy nem kezelnek különleges adatot, no meg ha a felhasználó meggondolja magát és minden személyes adatát törölteti (ha jól tévedek, 5 munkanapot ad a végrehajtásra a törvény), az kellemetlen lehet... főleg ha majd 1 hónap múlva lesz az elszámolás...

Darkcomet 2011.07.19. 14:38:47

Az egy borzasztóan egyszerű érv, hogy nem kötelező használni. Mit nem kötelező használni? Általában bármelyik webes alkalmazás vagy telefonos app így vagy úgy, de adatot gyűjt. És mivel a nagyrészük kikerülhetetlen, ha akarom ha nem, adatokat osztok meg magamról. És itt gond. Nincs ugyanis választási lehetőség. Ha holnap úgygondolnám, hogy minden olyan szolgáltatást, programot kívágok az ablakon, aminek nem tetszik a hozzáállása a privát szférámhoz, gyakorlatilag azzal az erővel fel is mondhatnám az internet szolgáltatásom, meg behajthatnám a szemétbe a telefonom. Tehát az esetek nagy részében nincs választása a felhasználónak. Számomra a privát szféra egy eléggé szent és sérthetetlen dolog, és igenis, jóízű idegesít az a tény, hogy minden cég, szolgáltató bele akar pofátlankodni. Persze annak is nagy a valószínűsége, hogy ez is egyfajta generációs különbség. Engem negyvenkét évesen k.urvára irritál, de úgy vettem észre, a mai srácok zöme vastagon lesz.rja.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.07.19. 14:38:48

@Álmos: www.huffingtonpost.com/2010/12/20/google-underwear-scandal-_n_799089.html :-DD

Amúgy nem, nekem sem jut egyetlen kirívó eset sem eszembe, de tény, hogy még az sem magától értetődő a legtöbb felhasználó számára, hogy pl. minden ismerősöm elolvashatja, amit a facebookon posztolok, nem csak akire gondoltam, amikor írtam (meg hogy vannek módszerek a korlátozásra), vagy hogy nem jó ötlet a lakásom minden sarkát lefényképezni és feltenni a netre, lehetőleg a címmel együtt, stb, stb.

Amúgy "korunk kulcsszava" a megelőzés: ha tudom, hogy karambol esetén a gyerekem sokkal jobb eséllyel nem nyomorodik meg egy biztonsági gyerekülésben, akkor nem fogok legyinteni, mondván "én is felnőttem nélküle, no meg úgysem karambolozok, vigyázni fogok majd".
Nehéz meghúzni a határt a paranoia és az elővigyázatosság között, de kell egy kritikus, és némiképp borúlátó szemlélet ahhoz, hogy elkerüljük a bajt. Abban viszont igazad van, hogy ennek nem szabad a rabjává válnunk.
Kemény dió.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.07.19. 14:42:20

@Darkcomet: Ja. Reggel óta megy a Foursquare a telómon, de egy húszéves haver mozgásáról és vásárlási szokásairól szerintem már többet tudok, mint az édesanyja :-)

báró Csekonics 2011.07.19. 14:50:23

@Darkcomet: félreértés ne essen, magadra ne vedd - csak arról, amit írtál eszembe jutottak a mindenféle bevásárlóközpontokban 'nyereményjáték' címen adatokat gyűjtő cégek.
(Csak add meg az emailcímed, mobilszámod és nyerhetsz, ingyenes a regisztráció, esetleg egy-két alibi kérdésre kell válaszolnod, igen-nem jelleggel.)

Kiváncsi lennék, hogy akik ott _simán_ megadják az adataikat a kedvesen mosolygó hosztessznek, vajon mennyire háborodnak fel egy-egy hasonló cikk kapcsán, mikor kiderül hogy valaki / valami adatokat gyűjt a vásárlási szokásokról? :-)))

Donor 2011.07.19. 14:54:18

@Tomi from Space: Nehogy azt hidd. Most döbbentem meg, hogy (WinMo 6,5-ös telefonomon) hogy cellainfó alapján GPS bekapcsolása nélkül milyen pontosan meg tudja határozni a pozíciómat a googlemap. A telefon meg amúgy is mindig be van kapcsolva, egy háttérben futó csendes, grafika mentes app pedig alig fogyaszt plusz villanyt.

Donor 2011.07.19. 15:01:19

@chabusch: Én ugyan csak egy hekkelt androidot raktam fel a telefonomra, de ott ki lehetett kapcsolni a tetszőleges adatkapcsolatot. Az igazi androidos telónál nem így van?

Nem használtam sok appot, mert csak kipróbáltam, de elég jól be lehet állítani az ütemezéseket, vagy a hálózathasználati profilt hogy ne pazarolja a villanyt.

Persze én winmohoz szoktam, ott minden sokkal bonyolultabb, talán ezért értékelem az androidot :)

Laciii 2011.07.19. 15:01:38

@Yarner:
Bocs, de ez baromság, ilyen elven már "elővigyázatosságból" mobilt se használj, mert mi van ha tényleg megsüti az agyad :)

Telkónál dolgozom, dolgoztam forgalom elemző toolon, baromira le van sz*rva, hogy Kovács Péter vagy Nagy Pál mint személy mit csinál, egy egyszerű "számlaszám" mindenki besorolva pár tipikus csoportba, ekkora tömegben NINCS SZEMÉLYES infó, csak célcsoportba tartozás.
Ha csúnya dolgot csinálsz akkor a titkosszolgálat majd személyeskedik, de ők se szemezgetnek random.

daniferi 2011.07.19. 15:27:27

@Álmos: Volt csúnyább facebookos dolog is. Hirdette a falon, hogy megy görögbe nyaralni. Tudod, hadd egye az irigység az ismerősöket. Csak hát miután kiírta például, hogy "jee, holnap indulok görögbe", onnan már mindenki tudta, hogy másnaptól min. 1 hétig nem lesz senki a lakásban. Hát csak nem betörtek közben? :)

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.07.19. 15:28:18

@Laciii: Öhm... pont erre mondtam, hoyg megtalálni az egyensúlyt az egészséges bizalmatlanság és a színtiszta paranoia között. Amúgy a cikkel arra is akartam utalni, hogy lehetséges, hoyg egy személyesebb adatkezelés/-gyűjtés irányába kezdenek elmozdulni a hirdetők. Ne legyen igazam, nem vágyom rá.

Az meg, hogy miért száll rád a titkosszolgálat, nem olyan egyértelmű. Vannak országok, ahol nagy bajba kerülhetsz, itteni szemmel nézve egész apró dolgokért is (pl. Indonézia: van ismerősöm, aki álnéven facebookozik onnan, mert félti a bőrét - hogy akkor mégis miért kell neki az FB, ne tőlem kérdezd, nem is egy forradalmár típus), és akkor hirtelen mégsem olyan jó dolog az a regeteg adat, amit akár ellened is felhasználhatnak, ha a kezükbe kerül.

Tudom, paranoia, de mindenesetre szerintem nem feltétlenül az a legjobb, ha minden személyes adatunk könnyen elérhetővé tesszük az esetleges csúnya bácsik számára...

megj: az agyamat valóban megsüti a telefon néha, legalábbis az utolsó frissítés óta 4 hónap alatt már 3* kellett factory reset, na olyankor felforr az agyvizem ;-) (ok, 20 perc alatt újrarakok mindent, ha van rendes backup, de akkor is...)

Laciii 2011.07.19. 15:47:10

@Yarner:
"Teljesen egyedi és utánozhatatlan vagy, mint mindenki más."
Ha normálisan élsz és nem térsz el jelentősen az adott ország beli emberek 99%-tól akkor nincsen személyes adat, mert nincs értelme, nem lehet semmire felhasználni.

"amit akár ellened is felhasználhatnak, ha a kezükbe kerül."
Kik, mire? Konkrét példát mondj légy szíves, hogy átlag embert mi fenyeget? A főnök lehülyézése szintű primitívség nem ér, olyan példa amit épeszű szokott csinálni.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.07.19. 16:12:11

@Laciii: "Ha normálisan élsz és nem térsz el jelentősen az adott ország beli emberek 99%-tól" beszéld ezt meg egy kínai másképp gondolkodóval (pl. Ai Weiwei), vagy egy szaúdi fiatal lánnyal, aki pl. élt már külföldön, és szeretne ugyanúgy randevúzgatni mint ott lehetett. Vannak helyzetek és rendszerek, ahol a normakövetés nem egyenlő a józan viselkedéssel.

(Nem akarok testközelibb példákat hozni, mert a napi politika nem való ide - ki is moderálom, aki arra viszi a beszélgetést.)

Értem, amit mondasz, persze, a legtöbbünkből csak statisztika lesz, vayg akár pozitívumként is megélhetkük a gyűjtögetést: célzottabb hirdetések, személyre szabott akciók a kedevnc boltunkban, stb. Mindenesetre csak annyit akartam mondani az írásommal, hogy nem feltétlenül jó, ha ilyen irányba mennek el a dolgok, ez ugyanis, ha mást nem, fokozott figyelmet és önfegyelmet igényel a felhasználóktól, erre pedig a többségük nem igazán képes :-)

Laciii 2011.07.19. 16:23:31

@Yarner:
Egyesek szerint, meg a szent tehénből enni nem józan viselkedés, felejtsük el, hogy hol mi tilos.
Én azt szeretném megtudni mi ennek a zsigeri idegenkedésnek az alapja, hogy mi az a rossz amit tehetnek azzal a sok "értékes" adattal.

Sokak az "információ hatalom" alapból igaz mondást túlkombinálják és valami ködös félelmet vonnak köré, de fogalmuk sincs az adatfeldolgozásról. Engem az érdekelne mi az alapja a "valami rossznak", de még nem kaptam rá választ egy "rettegőtől" se, a terelés a kínaiakkal nem válasz.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.07.19. 16:47:18

@Laciii: A zsigeri idegenkedés alapja nyilvánvalóan az, hogy az ember nem szereti, ha idegenek betekintést nyrnek a magánéletébe. Ez ilyen egyszerű, egy személyes dologról van szó, privát szféra, testhatár. Kevesen örülnek neki, ha a buszona válal fölött beleolvasnak a könyvébe/újságjába. Ez a zsigeri rész.
A következő lépés - hála istennek, és reméljük, hogy ez mindig így is marad - a világnak ebben a szegletében jelenleg nem jelent komoly fenyegetést. Ezek az emberi jogi aggályok, amiknek nem a riogatás a dolga, hanem az, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen adatgyűjtéssel milyen módon lehet visszaélni a felhasználó kárára.

Amiben úgy látom egyetértünk, az az, hogy a magyar júzerek 99%-ánál soha semmilyen komoly kellemetlenség nem várható (bár a spam sem egy kifejezetten kellemes dolog), de gondolom senki nem szeretne tolakodóbb, személyeskedőbb hirdetésekkel találkoznia jövőbeli mindennapjaiban.
(A felelőtlenül facebookozó, twitterező tömegeket sem lehet annyival leírni, hogy "aki hülye, haljon meg", ők az indikátorai, hogy nincsenek felkészülve az emberek a magánszférájuk józan védelmére, ami tehát egy növekedő és kezelendő társadalmi problémát is jelez)

Az már egy távoli lehetőség csak, hogy ha rosszra fordul a helyzet, a begyűjtött adatokat komoly ártalomra is fel lehet használni. Értelemszerűen ezek a legmarkánsabb példák, így ezek kívánkoznak előre egy vitában, de persze rendes jogállamokban ilyesmitől nem kell különösebben tartani, ugye. Ugyanakkor a politika és a közvélemény változékony, előfordulhat, hogy az ember egyszer csak már visszaszívná inkább azt a bejegyzést, checkint, I'm attending gombot, stb., de késő.

Kb ennyi :-)

Laciii 2011.07.19. 17:06:53

@Yarner:
"Ezek az emberi jogi aggályok, amiknek nem a riogatás a dolga, hanem az, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen adatgyűjtéssel milyen módon lehet visszaélni a felhasználó kárára."
Igen, ebből nekem a riogatás része nem tetszik. Az teljesen rendben van, hogy felhívják a figyelmet, hogy kamu mailre ne add meg a banki azonosítódat jelszóval. De az, hogy jaj a mobilod tudja, hogy voltál a mekiben az bizony felesleges riogatás.

"Ugyanakkor a politika és a közvélemény változékony, előfordulhat, hogy az ember egyszer csak már visszaszívná inkább azt a bejegyzést, checkint, I'm attending gombot, stb., de késő."
Én erre azt mondom, hogy ha ennyire komoly akkor úgyis a harcolni - lelépni - meghunyászkodni kell múltbeli bejegyzésektől függetlenül.

xstranger 2011.07.19. 17:14:33

@Yarner: Hogy lehet a leheto legfajdalommentesebben rootolni egy telefont? Van annak valami hatranya?

Eddig nekem nem hianyzott de ez a tuzfal mar regen is erdekelt csak rootoals nelkul nem lehet.

szvsz ez a legnagyobb hibaja az Androidnak.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.07.19. 17:20:12

Fórumokon érdeklődj, a módszer függ a teló típusától is. A legtöbbet (azt mondják) nagyon egyszerűen meg lehet csonálni.
Nekem a forum.androidhungary.com/ közössége eléggé bejött - kulturáltak, tudnak segyíteni, és nem pörög annyira, mint a Prohardveres fórumok - ott kicsit nehéz tartani az iramot. Mindenesetre biztos, hogy már leírták a telefonodra vonatkozó fórumban a dolgot, úgyhogy kezdd egy kereséssel, mielőtt bármit írnál!
Amúgy a rootolásról volt egy hosszabb poszt itt a blogon még régebben:
androlib.blog.hu/2010/11/01/android_root_custom_firmware_mentes

Bandroid · http://bandroid.blog.hu 2011.07.19. 20:39:06

"Localicious nevű lokalizált üzletkereső appját" Ha ez egy telepíthető app, akkor ugyanolyan veszedelmes dolog ez, mint a webböngésző, mert mindenféle gonosz dolgokat lehet letölteni rajta.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.07.20. 09:47:43

@Bandroid: Teljesen igazad van. Ezek a fránya appok, amik hozzáengedik fiataljainkat ahhoz a sátáni internet-izéhez, egyszerűen förtelmesek. Érthetetlen, miért hogyan nevezhetik "okosnak" ezeket a telefonokat, amikor semmi jó tanáccsal nem szolgálnak az életre, csak a bűnre csábítanak...

Amúgy a hasonlatod csak akkor áll meg, ha a böngésződ a háttérben azokkal az adatokkal seftel, hogy te milyen oldalt, milyen videót töltesz le, milyen rendszerességgéel, stb., azt meg gondolom, Te sem díjaznád olyan nagyon. (Persze lehet, hogy megteszi, ez egy érdekes kérdés)

Bandroid · http://bandroid.blog.hu 2011.07.20. 21:46:59

Azóta felülbíráltam az álláspontomat: tényleg le az adatbányászattal. De mivel nem installálok appokat, nem égetem meg magam. Viva la thin client revolution.

Google+
süti beállítások módosítása