Benne van az a plusz? - Samsung Galaxy S+ teszt

2011.09.02. 12:45 pacska

Korábban már hírt adtunk a Samsung Galaxy S Plus készülékről, akkor megígértem, hogy amint lehetőségünk nyílik rá leteszteljük a telefont. A Samsung Magyarország jóvoltából sikerült is szert tennünk a címben is említett kütyüre.

Bevallom őszintén vegyes érzelmeket vált ki belőlem a telefon, ugyanis a készüléket szinte alig lehet megkülönböztetni elődjétől (Galaxy S), sőt, ha egymás mellé tennénk őket kétlem, hogy első blikkre felismerném melyik-melyik. Lényegi változás tehát a design-t illetően nem történt (maximum anyaghasználatban), érzetre pedig végképp nem tudunk különbséget tenni a két készülék között, éppen ezért nem boncolgatom nagyon a telefont, ez inkább amolyan gyorsteszt lesz.

Mi az a Plusz? Mi is történt a Galaxy S-el?

Hardver tekintetében felturbózták kicsit, a régi 1 GHz-es processzor helyett egy 1,4 GHz-en ketyegő Qualcomm került a készülékbe (a tesztkészülék ugyan csak 1,2 GHz-en működik, de ez ne zavarjon meg senkit), továbbá a régi PoverVR helyett egy Adreno 205-ös grafikus chip erősíti a ráncfelvarrt Galaxy S-t. Felturbózásnak tűnhet, de érdekes módon egyes tesztekben gyengébben teljesít mint egy Galaxy S. Oké, ezek a tesztek nem vehetők készpénznek, de minden esetre érdekes a dolog. 

A RAM változatlanul 512 MB, a belső sd kártya 8 GB-os, amiből a rendszer 1,3 GB-ot tart fenn tárhely gyanánt (az elődben 2 GB állt rendelkezésünkre). Természetesen ezt lehetőségünk van bővíteni a már megszokott microSD kártyákkal egészen 32 GB-ig. Akkumulátor terén is változás történt, az 1500 mAh helyett 1650-es elem került a készülékbe, azonban ezzel kapcsolatban ne legyenek illúzióink, a készülék nem fogja kibírni 3 napig nafta nélkül. 

Változás történt még a fájlrendszer terén, úgy látszik a Samsung belátta az RFS-el kapcsolatos tévedését (ugye az előd ezért lassult le a használat során) és a Galaxy S+-ba már EXT4-et pakolt, sufnituningra tehát ez esetben nincs szükségünk. 

A kamera sajnos nem változott előnyére, sőt szinte egyáltalán nem fedezhetünk fel különbséget. Vakus támogatás továbbra sem áll rendelkezésünkre a sötétben, de a készülék jó fényviszonyok mellett korrekt képeket készít. Én minden esetre furcsának találom, hogy nem tettek vakut a Galaxy S+-ba, nem hiszem, hogy akkora plusz költség lett volna és, ha már + a készülék neve akkor ez mindenképpen az lehetett volna az elődhöz képest. 

A szoftver is frissebb mint a (hivatalos) Galaxy S esetében, ugyanis gyárilag 2.3.3-as Androiddal érkezik és nyilván a 2.3.4-es frissítést is megkapja majd. A készüléken már helyet kapott a Samsung új „Hub” szolgáltatásai közül a Music és a Social Hub. Én ezeket nem használom az SGS II-őn, de akadhat olyan akinek tetszik majd :) 

Nagy vonalakban ennyit lehet elmondani a készülékről, hozzátenném, hogy a kütyü mindennapos használatban volt és semmi rosszat nem tudok mondani róla. Végre egy olyan készüléket kapunk, ami a dobozból kivéve, mindenféle buherálás nélkül kiválóan működik. A nagy kérdés az az, hogy megéri-e az árát. Korábban már írtam egy tesztet a Nexus S készülékről, amit az egymagosok királyának kiáltottam ki. Véleményem szerint ez (ha figyelembe vesszük az árat is) még mindig megállja a helyét, és még a Samsung Galaxy S+ sem tudja letaszítani a trónról.

A készüléket a Vodafone és a T-Mobile kínálatában is meg tudjátok vásárolni.

A tesztkészülékért köszönet a Samsung Electronics Zrt-nek.


Címkék: teszt android samsung galaxy s plus

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr673194991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hunter000 2011.09.02. 14:39:17

smartphonebenchmarks.com/forum/index.php?/topic/61-what-is-adreno-205-and-how-does-it-compare-to-other-gpus/

- Az adreno 205 sehol nincs a PowerVR SGX540-hez képest.
- Az sgs-ből volt 16gb-os változat is.
- A cortex a8-ot 1,2ghz-ig feszültségemelés nélkül lehet húzni, ami eltapossa a qualcomm procit, de még gyári állapotában is éppen csak fölé-fölé megy.

Vagy írd le, hogy milyen hardver/szoftver van a gépben (telefonban/táblában) és maximum azt írd le a másikból, hogy mi volt benne, ne azt, hogy milyen volt, vagy rendesen teszteld le a dolgokat és olvass utána, hogy minden okés-e, valós-e amit írsz. Az SGS szívügyem, azért tudom ezeket, de egyébként többek között én is szoktam tőled tájékozódni, úgyhogy remélem, hogy nem igazán fordult még elő ilyen és nem is fog. A hitelesség fontos. :)

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2011.09.02. 15:21:49

Nekem nagyon bejött a számomra kényelmetlen fogás ellenére. És az öt napos készenléti idő, az mesés... :)

pacska · http://twitter.com/_pacska_ 2011.09.02. 15:50:55

@hunter000: nem értem, hogy mi a gond? :) Leírtam milyen hardver van benne és azt is, hogy tesztekben a Galaxy S alatt teljesít. Tehát? :)

Steve Jobs-bá 2011.09.02. 17:21:59

@Tomi from Space: 5 nap? Az meg hogy? Nekem is SGS+ van, de jó ha másfél napot bír. Egyébként jó kis teló. Megemlíthettétek volna még a gyorsabb net elérést, 14,4 HSDPA (elvileg...). Látom hogy mindenhol lehúzzák ezt a telót, de én 60,000,- Ft vettem, lassan 1,5 hónap használat után semmi rosszat nem tudok mondani róla. Szerintem megérte!

pacska · http://twitter.com/_pacska_ 2011.09.02. 17:25:26

@Steve Jobs-bá: 60-at simán megér szerintem is. Nem volt célom lehúzni a készüléket, nem is érzem annyira olyannak a cikket.

A HSPA+-t valóban megemlíthettem volna, de annyira nem számottevő szerintem, ki tudjuk itthon használni? :)

Google+
süti beállítások módosítása