Pletykariadó: Holnap feladja a mobil Flash támogatását az Adobe?

2011.11.09. 10:42 Yarner

Update: a hír kilépett a pletyka státuszból, az Adobe hivatalosan is bejelentette, hogy nem fejleszti tovább a flash-t mobil készülékekre. A bejelentés itt olvasható.

Az IT világ üzleti híreivel foglalkozó ZDNet értesülései szerint az Adobe holnapra komoly bejelentésre készülődik: ha igaznak bizonyul a kiszivárgott infó, holnaptól feladják a Flash platform mobilos támogatását, a jövőt a HTML5 és AIR támogatásában látják. A Flash Player a jövőben már csak bugfixeket és biztonsági javításokat kapna.

Várjuk a holnapi bejelentést, vajon nem egy eltévedt áprilisi tréfáról van-e szó: a tippeket, meglátásokat be lehet dobni odalent a kommentkalapba. Én személy szerint azt gondolom, hogy az Android platform esetében elég fájdalmas és váratlan lenne ez a lépés az Adobe részéről - egyrészt nem olyan régen jelentették be a Flash új generációját (Flash Player 11) drámai sebességnövekedést és új eszközöket ígérve, és általában úgy tűnt, nagyon rózsásan tekintenek a jövőbe.

Azt meg ugye nem kell nagyon magyaráznom, hogy a Flash-támogatás az Andoidos eszközök egyik nagy PR-fegyvere (volt?), több komoly reklámkampány alapköve is volt a Flash-tartalmak elérhetősége. Minimum kellemetlen lenne lekezelni ezt a hirtelen váltást.

Mindenesetre holnap kiderül.

[Via ZDNet, Android Police]


A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr53365414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szcsongor 2011.11.09. 10:56:02

Szerintem eddig sem az volt az érv, hogy a flash jobb, mint bármi más. Egyszerűen csak annyira elterjedt (még), hogy komoly előnye van egy olyan rendszernek, ami futtatja.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.11.09. 11:07:34

@szcsongor: Abszolút. Én személy szerint azzal szoktam érvelni a flash mellett, hogy egyszerűen nem engedheti meg magának egy rendszer, hogy önkányesen elzárja a felhasználóit az internet egy jelentős részétől.
Ráadásul többször kerültem már olyan helyzetbe, hogy mobilneten kellett valami infó sürgősen, és mit tesz isten, az adott cég weblapja flash-alapú volt. (Ha nincs flash a telómban, pl. még mindig a Fehérvári úton bolyonganék egy eldugott magánklinikát keresgélve...)

Az, hogy gyors-e vagy sem, ezen a ponton teljesen érdektelenné váik.

Burwor · http://loot.blog.hu 2011.11.09. 11:40:13

NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEM. HTML5 még messze van a jótol :D

Krinyo 2011.11.09. 11:59:57

Szerintem nincs ezzel semmi baj, lepnek tovabb. Veluk egyutt mi is, akkor majd a bongeszonk tudja majd a HTML5-ot, meg letoltom az Airt. So what. Egyebkent is megkapja a javitasokat, biztonsagi fixeket, nincs ebben semmi rossz szerintem...

EvilHedgehog 2011.11.09. 15:51:39

Imádom azt az idilli elképzelést mely szerint a perfomancia a flash legnagyobb problémája.... Sajnálattal kell közölnöm, hogy egy böszme HTML oldal is képes olyan CPU terhelést produkálni, hogy kigyullad a gép...

Darkcomet 2011.11.09. 17:27:28

No problem. Mivel a forráskód némi pénzért licenszelhető, majd a Google megveszi, és fejleszti tovább.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.11.10. 10:16:01

@Darkcomet: Szerintem kicsit túl optimista vagy, de legyen neked igazad! Az Adobe már dolgozik a Flash 12-n, a rend kedvéért jó lenne, ha ahhoz is lenne mobil támogatás (bár ugyanakkor nem tartom túl valószínűnek, hogy bármi hátrányt szenvedne a "böngészési élményem" attól, hogy a 11-es verzióban marad a flash...)

Darkcomet 2011.11.11. 06:50:47

@Yarner: Valamit pedig lépnie kell. Elsősorban nem is annyira a mobiltelefonokon jelent ez majd nagy visszalépést, hanem a tableteken. Egy androidos tablet flash nélkül tényleg csak félkarú óriás.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.11.11. 09:43:05

@Darkcomet: Igazából az a kérdés, hogy a 12-es verziótól kezdve vezetnek-e be olyan változásokat a böngészős Flashben, ami nem lesz kompatibilis a 11-essel.
Ez is főleg a streaming videókat jelenti, azon kívül flasht gyakorlatilag csak a reklámok használnak, meg esetleg pár ütődött webmester/megrendelő, aki a csilivili tartalmat fontosabbnak tartja, mint a kezelhetőséget.
Magyarán akkor lesz baj, ha a videómegosztók elkezdenek Flash 12 specifikus megoldásokat használni (ez persze nem lehetetlen). Akkor tényleg skell majd tenni valamit.

Ami nekem igazán fáj, az a gesztus, miután a fél androidos világ elég sok arcot/presztizst fektetett abba, hogy igenis mehet a flash mobileszközökön, nem, nincs igaza Steve bácsinak, a flasht nem lehet megkerülni, anélkül nem is igazi egy rendes internetképes eszköz - most egyszercsak kiáll az Adobe és azt mondja, hogy tulajdonképpen mégsem olyan jó ez a mobil flash, inkább hagyjuk a fenébe... Szóval ez nem esett jól.

Darkcomet 2011.11.11. 11:23:58

@Yarner: Remélem, a kongregatenek nem fog befellegzeni. Azt nagyon nem szeretném. Azon túl mobilon nem nagyon használok flasht, a nagyobb videomegosztóknak van kliensük, az indavideo meg így is, úgy is használhatatlan. Még az idokep.hu-n szoktam megnézni a radarképet és webkamerákat.

Google+
süti beállítások módosítása