Android Design - útmutatás a fejlesztőknek

2012.01.13. 11:36 Yarner

Az Android gyermekkorában nem a kifinomult designról volt híres, nem véletlenül lettek hamar népszerűek a különböző harmadik fél által fejlesztett launcherek, hiszen sokáig közmegegyezés tárgyát képezte, hogy a vanilla Android bűn ronda, és nem is annyira jól kezelhető. Ez persze nem mentette fel a gyártókat egy-egy kevésbé jól összerakott home-felület használata alól (khm-khm Samsung...), de a helyzet tarthatatlanságát a Google is kezdte érzékelni.

Erre a célra bérelte fel Andy Rubin tavaly májusában a korábban a WebOS interfésze és designja terén érdemeket szerzett Matias Duartét, hogy kicsit rázza gatyába az alakuló rendszert, kezdve a tabletekre tervezett oldalági Android-manifesztációval a Honeycombbal. A 3.0 fogadtatása elég jó volt, de az igazán nagy durranásra tavaly október közepéig kellett várni, amikor természetesen a tabletek és okostelefonok (meg még ki tudja, milyen eszközök, hiszen az LG már bemutatott ICS alapú TV-t is) világát egyetlen platformra helyező Android 4.0 megjelent. Az ICS volt talán az első olyan Android-verzió, ahol az az általános közvélekedés, hogy nincsen szükség külön Home felületre, ugyanis úgy, ahogy van, gyönyörű. A Google ráadásul egyesített fazonra szabta az újratervezett Google alkalmazásokat is, így az ICS valóban egy letisztult, egységes felhasználói élményt tud nyújtani a közönségnek.

Ezt a logikát vitte most tovább egy lépcsőfokkal az Android-csapat, amikor a tegnapi nap útjára indították a developer.android.com új szekcióját, az Android Design-t. Az oldal célja, hogy útmutatóul szolgáljon a fejlesztők számára az alkalmazások vizuális képének, stílusának kialakításában, hogy az elkészült termékek jobban besimulhassanak az új Android-élménybe, csökkenjen az összevisszaság.

Az oldal részletes tanácsokat, útmutatásokat ad a hatékony, a rendszer karakterével és logikájával összhangban levő felhasználói felületek kialakításához, a különböző rendszerelemek elhelyezéséhez, ergonómiai szempontok figyelembe vételéhez is - alapos átböngészése felér azzal, mintha kijártunk volna egy méregdrága alkalmazás-tervezési tanfolyamot.

Ahogy Duarte fogalmaz a Wired interjújában: "Ez az Ice Cream Sandwich bevezetésének második lépcsője. Ahogy ez az oldal elindul, úgy érezhetem, hogy tényleg vége van, befejeztük."


Címkék: google android matias duarte

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr933542383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2012.01.13. 15:28:50

Határozottan szép.

Külön öröm, hogy az ICS leszámol az iOS óta uralkodó "metaforika" nevezetű irányzattal (tehát azzal, hogy a virtuális objektumoknak úgy kell kinézniük és viselkedniük, mintha fizikai objektumok lennének - fém, bőr, fa, papír, stb... textúrák mindenfele, fizikai kapcsolók, stb...). A Holo felület elemei tényleg elmennének bármelyik futurisztikus holografikus OS elemeinek is. A Holo nem akarja elrejteni, hogy a felület márpedig egy OS virtuális felülete, nem pedig egy autó középkonzolja. És ez baromi cool!

Grafithuszar 2012.01.13. 23:57:42

Na igen. ez már nekem is feltűnt...Ennek fényében nem igazán értem minek kel még a gyártói felület (Sense, TouchWizz). Jó-jó persze tudom ez költői kérdés volt, mert a gyártóknak valahogy meg kell különböztetnie magukat. Viszont azt azért lehet remélni, hogy ha ilyen jó a gyári felület, akkor nem fogják nagyon szétbarmolni, és így a frissítések is simábban jöhetnek.

Darkcomet 2012.01.14. 10:31:24

@Grafithuszar: Viszont innentől kezdve teljesen mindegy lesz, melyik nagyobb gyártó telefonját veszi meg az ember. Mindegyik ugyanazokból az alkatreszekből épül fel, és ha egységes lesz a grafikus felület is, max. csak a designben tudnak csak valami egyedi felmutatni.

meglivorn 2012.01.16. 18:37:09

Mutassanak design-ban, felhasznált anyagokban, hardverspecifikációban (ram, kijelző, bővíthetőség, stb), kiegészítőkben, garanciában...
Nem a szétbarmolt OStől lesz jobb egy telefon, ráadásul a nem kocka vevőket az érdekli a legkevésbé ("androjid van rajra"), hanem a "dekishelyes", "dejólnézki", "ezfémbazmegnemszarműanyag" (bocs :D )

Google+
süti beállítások módosítása