Launcher - Android ABC

2012.01.31. 14:02 Gwendir

Nemrégiben figyelmes lettem egy bizonyos Androidos oldal, az androidcentral.com egy új rovatára, nevezetesen az "Android A to Z"-re, amely rendkívül jó pillanatban került a képbe. Tudniillik, mostanában egyre többször szembesülök azzal a problémával, hogy hiába beszélek én közeli (és kevésbé közeli) ismerősöknek bizonyos Androidos újdonságokról, vagy csak valami halovány elképzelésük van arról, hogy mit is jelentenek adott szavak és kifejezések, amelyekkel dobálózok, vagy rosszabb esetben se kép, se hang, csak kedves, egyetértő hümmögés, hogy ne érezzem magam én se rosszul, meg ő se tűnjön teljesen tudatlannak. Arról meg ne is beszéljünk, amikor még én sem vagyok biztos abban, hogy amit összehadoválok, az tulajdonképpen úgy van-e.

Szóval gondoltam egy merészet, és a jövőben szemezgetni fogok a fentebb említett oldal eme rovatának cikkei közül - mivel nem mindet érzem teljesen relevánsnak Android témában - és főként fordítani fogom őket a magyar nagyközönség részére, illetve, ha akadna valami saját ötletem hozzá, akkor azt is belefűzöm. Kezdésnek egy igen lightos témát választottam, pont azért is, mert ugye ez lesz az első, könnyű legyen emészteni, illetve éppen tegnap értetlenkedett a lakótársam, amikor értesítette a telefonja: "Azt írja, hogy a Launcher Pro nem válaszol... az meg mi?".

 

comgaugolauncherexthemertku-1-0.jpg

 

Tehát, mi is az a laucher?

 

Az Android rendszer talán legvonzóbb tulajdonsága az, hogy testre szabható. Ez a folyamat általában egy olyan dologgal kezdődik, amelyet "launchernek" hívnak. Ezt általában a kezdőképernyők (homescreen) és az alkalmazásfiók (app drawer) együtteseként foghatjuk fel, amelyek mindenki szája íze szerinti dizájnban léteznek már.

 

Amikor azt halljuk valakinek a szájából, hogy "gyári" (stock) Androidról van szó, az általában arra utal, hogy a kezdőképernyők és az alkalmazásfiók teljesen ugyanaz maradt, mint amelyet a Google készített és tett bele az operációs rendszer nyílt kódjába. De ez még csak a jéghegy csúcsa. Erről a gyári launcherről viszont bármilyen harmadik fél által (third-party) (értsd: nem a Google, és nem is te, hanem egy programozó által) kreált launcher letölthető, amely teljesen megváltoztathatja mind a kezdőképernyők, mind az alkalmazásfiók működését. A kezdőképernyők különböző animációkkal válthatnak egymás között; más virtuális gombok kerülhetnek a képernyő aljára; vagy akár azt is pontosan megadhatjuk, hogy hány kezdőképernyőt szeretnénk; az alkalmazásfiók pedig több görgetési és rendezési módot tartalmazhat. A lehetőségek tárháza ugyan nem végtelen, de mindenképpen bőséges.

 

A Google igen sokat tökéletesített az Ice Cream Sandwich launcherén, de a harmadik fél általi alkalmazások még mindig nem mondhatóak idejétmúltnak. Néhány a legnépszerűbb ilyen típusú launcherek közül:

 

 

Nem vagyunk tehát híján a harmadik felek által készített launchereknek, de még így sem ők teszik ki az összeset. Az okostelefon-gyártóknak is mind megvan a saját launcherük. A HTC-nek ott az ő Sense felülete, saját kezdőképernyőkkel és alkalmazásfiókkal, amelyet "Rosie-nak" hívnak. A Motoroláé a Blur felhasználói felület, a Samsungé pedig a TouchWiz. Egyik sem az igazi? Bármikor telepítheted a már említett third-party launcherek egyikét a már meglévő, alapértelmezett felületedre. Sőt mi több, a mai telefonok képességeivel már mindezt bármiféle teljesítménybeli csökkenés nélkül teheted meg.

 

Forrás: androidcentral.com


Címkék: faq launcher homescreen androidabc appdrawer kezdőképernyő alkalmazásfiók

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr44035628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mocsár 2012.02.01. 22:44:25

A go launcher ex-nél is van ilyen a go store-ban, de vannak sokkal szebbek is. Nekem nem jön be ez az iSkin. :)

Google+
süti beállítások módosítása