Android a síneken - Okostelefonok használatával újított a MÁV

2012.03.24. 15:30 Hrobert

Nemrégiben alkalmam nyílt kipróbálni a MÁV új szolgáltatását, melynek lényege, hogy az eddig is létező online jegyvásárlási lehetőség kibővült azzal az alternatívával, hogy most már otthon is kinyomtathatjuk jegyünket. A vásárlás tehát ugyanúgy bankkártyával történik, mint eddig, a kinyomtatott jegyet pedig személyazonosító okmányok birtokában érvényesíttethetjük, illetve található rajta egy QR-kód, amit a jegykezelő beolvas. Szempontunkból ez annyiban érdekes, hogy mint kiderült, a kalauzok a vonalkód beolvasását Android rendszerű telefonnal végzik.

Megkeresésünkre a MÁV sajtóosztálya megerősítette, hogy valóban nemrég a "jegyértékesítés teljes megújítására" indult projekt keretein belül a jegyvizsgálókat Motorola (Defy) típusú készülékekkel szerelték fel, ezekkel váltották a régi Nokiákat. A vasúttársaság 1450 darab ilyen telefont szerzett be, amely a szükséges szoftverek kifejlesztésével együttesen 52 millió forintba került. Szerettünk volna információkat kapni arról is, hogy miért pont erre a típusra esett a választás, de erre a kérdésre nem érkezett válasz.

Az androidok segítsége azonban úgy tűnik átmeneti, a projekt további részében ugyanis új célszerszámok veszik majd át a helyüket a jegykezelésben, mindenesetre egy kiváló szolgálati készülékkel gazdagodtak a jegyvizsgálók.


Címkék: máv motorola hír android jegyvizsgálók defy

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr274336992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

purutja 2012.03.24. 17:50:15

van pénz, hh nem szifon 4s?

Való 2012.03.24. 18:24:15

@purutja: Arról pont lekéstek. ;)

pajav8 2012.03.24. 18:40:44

valószínű azért lett defy mert az csepp- por- és ütésálló.

nemtomki 2012.03.24. 18:40:50

én már vettem otthon kinyomtatható jegyet.

csakhogy a link, amely a vásárlás végén a nyomtatandó tartalomhoz vezetett volna, 404-re futott. többször is, egymás után.

namármost, ebben az esetben már nem váltható ki a jegy a pályaudvari automatánál. az ügyfélszolgálat azt tanácsolja, hogy vegyek még egyet, de ne otthoni nyomtatást kérjek, hanem pályaudvarit. a hibájukból használhatatlan jegy árát pedig 10% levonással 1 hónap múlva visszafizetik.

hahaha!

szóval ne bízzatok bennük, mert lehúznak.

(harcos reklamálásom eredményeképp azért a teljes összeget fizették vissza, de 2 hónap telt bele.) :(

Hrobert · http://androlib.blog.hu 2012.03.24. 18:42:51

Ahogy a posztban is írom, én is vettem már ilyen jegyet
, és minden a legnagyobb rendben ment vele. Az általánosítás nem szép dolog :)

Hkacsa · http://hkacsa.blog.hu 2012.03.24. 18:55:31

Kár, hogy ki kell nyomtatni. Védjük a fákat és mutassuk meg a telefonon, h van jegyünk.

decoati 2012.03.24. 19:23:13

@Hkacsa: ja, vagy írasson a máv dedikált alkalmazást nfc-képes telókhoz, (urambocsá' kékfog) ha jön a kaller csak összeCSIPPan a két cucc, és voilá.
Haha.
(2005-ben Velencében a cukrászdás csajok az asztalnál már ilyen érintőképernyős-stylusos izékével vették fel a rendelést az asztalnál, pitty-pitty-grazie mindeközben Debrecenben az egyik legnívósabb cukiban a tulaj éppen a külföldön hepázó programmert próbálta előásni, hogy a dosos kasszaprogramba új funkciókat tudjon belepréselni. Pedig az versenyszféra.)

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2012.03.24. 23:13:35

@decoati: Versenyszférában is létezik rossz management. Valószínű a DOS-os kasszaprogram már az étterem nyitása óta megvolt, a tulaj meg nem akart arra költeni, hogy lecserélje. Ha megnézte volna a kínálatot, valószínűleg olcsóbban megúszta volna egy új programmal, mint egy egyedi fejlesztéssel, de az ő dolga...

Mondjuk a MÁV közszféra, szóval egy ilyen Bluetooth-funkció még ötvenmillába fájna. De a kijelzőn megjeleníteni a QR kódot tényleg a következő lépés lenne. Oda még csak új funkció se kéne, csak kb. egy szabályzatmódosítás. (Az NFC-nek nem lenne sok értelme, asszem a Defyban sincs, meg kb. az androidos telefonok 99%-ában...)

decoati 2012.03.25. 00:10:46

@Gerusz: erről beszélek, hogy a szűk látókör és a kivitelezés lehetőségeinek hiánya még akkor is lehet gátló tényező, ha amúgy az eltökéltség, az anyagi forrás, és a szabályozási háttér rendelkezésre áll.
Persze hajrá MÁV. Az ember már minden apróságnak örül amit a józan ész irányít.

nemtomki 2012.03.25. 04:25:46

minek egyáltalán a qr kód a jegyhez? ha a pályaudvari automata ki tudja adni a jegyet egy számsor alapján, akkor a kalauz (online) rendszere miért nem képes ugyanazt a számsort értelmezni?

Hrobert · http://androlib.blog.hu 2012.03.25. 10:08:56

@nemtomki: Szerintem egyszerűbb beolvasni egy vonalkódot, mint bepötyögni egy számsort...a vonalkódban van az azonosító.

Google+
süti beállítások módosítása