LBE Privacy Guard, a root csúcsa

2012.03.29. 11:31 Yarner

Gyakoran hangzik el a kérdés, hogy tulajdonképpen miért is hasznos rootolni az Androidos eszközünket? A válasz a legtöbb esetben a Titanium Backup szokott lenni, de lássuk be, a mindent lementő csoda-app nyújtotta szolgáltatások igazából csak akkor válnak fontossá, ha módosítani, romolni, mélyebben piszkálni kezdjük a gépünket, ami az átlag felhasználó számára már túlmutat az üzemszerű használat keretein.

lbeprivacy.jpg
Az LBE Privacy Guard viszont egy olyan területen alkot maradandót, ami mindannyiunkat közelebbről érint: a mindennapok során használt alkalmazásainkat fogja rövid pórázra. Segítségével igény szerint jóváhagyhatjuk vagy letilthatjuk az appjaink különböző hozzáférési engedélyeit, és szemmel tarthatjuk minden egyes alkalmazásunk saját adathasználati szokásait.

Az LBE telepítése pillanatától kezdve árgus szemekkel figyeli a futó alkalmazásokat, és minden egyes alkalommal, ha valamilyen gyanús tevékenységet lát (pl. valamely app a pozíciónkat akarja lekérni) feldob egy figyelmeztetést, ahol jóváhagyhatjuk vagy elutasíthatjuk a kérdést (van “jegyezd meg a választásom” kapcsoló is). Új alkalmazás telepítésekor az értesítési sávon azonnal megjelenik a lehetőség, hogy tetszés szerint módosítsuk az illető engedélyeit.

SC20120329-104503.pngSC20120329-104857.png
Az LBE appot magát megnyitva több lehetőségünk is van:  

  • Lehetséges az alkalmazásaink hálózati hozzáférés-engedélyeit módosítani, megtekinteni az egyes appok adathasználatát az elmúlt időben (a 3G és a wifi számai elkülönítve jelennek meg), és megszabni, melyik alkalmazásnak milyen hálózatot engedünk használni, ha egyáltalán. (Hopp, most látom, hogy a galéria is produkált 2,5 mega adatforgalmat az elmúlt hónapban... mi a fenét netezik a galériám...?)
  • Az adatmennyiség-számlálóhoz természetesen havi limitfigyelő funkció is tartozik.
  • Megtekinthetjük, melyik alkalmazás milyen felhatalmazással bír, ezt nézhetjük apponként, vagy engedélyenként csoportosítva - az engedélyeket aztán tetszés szerint ki-be kapcsolgathatjuk. A rendszer-appok alapvetően a “megbízható alkalmazások” kategóriába kerülnek (hogy ne őrjítsenek meg az állandó engedélykéregetéssel), de ha valamiben nem bízunk meg teljesen, egy gombnyomással kivehetjük a kivételezettek köréből.
  • Az eseménynapló segítségével részletesen, percre pontosan is megnézhetjük, melyik alkalmazás mihez is kért engedélyt az elmúlt időben.

SC20120329-104647.png
Amint azt a cikk elején is kifejtettem, és most is hangsúlyozom, az LBE Privacy Guard használatához rootolt készülékre van szükség. Ezt a műveletet pedig mindenki csak saját felelősségére végezze el, a pro és kontra érvek gondos mérlegelése után!

google_play.JPG



Címkék: biztonság root alkalmazások

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr954347617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Fotos 2012.03.29. 16:48:01

En is hasznalom es baromira jo a cucc. Csak ajanlani tudom!

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.03.29. 17:37:53

Amúgy ezzel a rootolással ugrik a garancia, ha jól sejtem?

Nagykócsag 2012.03.29. 17:41:17

Én is megdöbbentem, mikor rootoltam és láttam hogy egy csomó app minden szenzitív infót lop, amit csak bír: mi a telefonszámod, hol vagy, mit csinálsz, kit hívsz, mit írsz sms-ben. Pl. mi köze a facebooknak meg a skype-nak, hogy hol vagy?
Az LBE tényleg király.

Mondjuk az nagyon idegesítő, hogy a google-t nem tudod kizárni: a google maps pl. akkor is látja hogy hol vagy ha letiltod... innentől néha kételkedek hogy tényleg kizár-e mindent az LBE.

Ezeket a telefonokat sajnos önfeljelentő géppé változtatták az utóbbi időben. És az emberek nagy részét ez egyáltalán nem zavarja, sőt még tapsolnak is hozzá...

Nagykócsag 2012.03.29. 17:42:20

@Dr. Phyl. Sün‼ ツ: Ugrik, de visszatehető az eredeti kernel és akkor újra van garancia. Csak akkor szívsz, ha nem tudod bekapcsolni a telefont és úgy romlik el (sőt még lehet hogy még akkor sem veszik észre).

kifli 2012.03.29. 17:46:56

m az, hogy rootolt készülék? gyökere van? előtte csíráztassam vízben?:)

kifli 2012.03.29. 17:51:52

@Nagykócsag: meg sem mertem guglizni:)

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.03.29. 20:37:37

Egy a baj az ilyen app-okkal, hogy egy ido utan az ember rutinbol YES-t nyom, csak ne baszogassa a program es pont a rutin miatt fog jonni a baj.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.03.29. 22:53:07

@D.Sc. Sün‼ ツ: Amit én tapasztaltam az, hogy ha elkezded rootolni a telefont, az egyrészt viszonylag egyszerűen vissza is állítható, másfelől viszont ha elkezded piszkálgatni a telefont, hamar rájössz, hogy az összes szoftveres problémát otthon is éppen olyan jól ki tudod javítani, mint a szervízben (ugyanis általában ott is csak rátolnak egy friss rendszert és úgy adják vissza), azaz a garancia fontossága is erősen lecsökken. Ha hardveres gondod adódik, hamar vissza lehet tenni egy gyári rendszert, hogy ne látsszon, hogy piszkáltad - vagy ha teljesen tönkrement, esélyes, hogy nem fogják beküldeni a Miami helyszínelőkhöz - vagy kicserélik a hibás elemet és újrarakják a teljes rendszert, vagy simán cserélik a telót.
Magyarán a lebukás esélye elvben viszonylag alacsony.

MEGJEGYZÉS: egyes újabb eszközök (Galaxy S2, Note a Samsungtól) már beépített, jól védett számlálóval jönnek, ami jelzi, hányszor piszkálták a telefon romját, azaz ott már nem ilyen egyszerű a helyzet...

Google+
süti beállítások módosítása