Car Dock for SmartPhone

2012.05.22. 14:54 Gabking

A közelmúlt eseményei, és a KRESZ változásai együttesen okozták, hogy ismét elkezdtem keresgélni a piacon, autóban használható kihangosítót keresve. Mivel a feleségemmel szinte a fél életünket autóban töltjük, és nem szeretnénk alkalmanként 30 000 Ft-os bírságot fizetni a telefonálásért (pedig a mobil mindkettőnknél munka eszköz) valamilyen alternatívát kerestem. Ilyenkor két eset jöhet szóba, vagy beépítünk az autóba, valamilyen kihangosítót (akár utólag a kocsi típusához illő gyári készletet is) vagy alternatív megoldást keresünk (sajnos a headsetek nem minden esetben praktikusak, főleg olyankor nem, ha sok időt töltünk a kocsiban)! 

 

 

Tehát a nagy kérdés, miként szóljon a telefon a kocsiban?


Ebben az esetben a kényelem is szempont, így nem árt, hogy ha a kiválasztott eszköz a kocsi audiórendszerét használja (ugye egy beépített, gyári szettnél ez alap), kezeli a hívásokat, esetleg könnyű a használata. A beépíthető gyári rendszerek lennének a legjobbak, de ezeket utólag beépíteni vagy költséges, vagy a specifikációik miatt utólag már nem hordozhatók (más márkába csak a legritkább esetben építhetők) És ekkor a keresés közben rátaláltam pár érdekes ajánlatra.Néhány évvel ezelőtt jelentek meg az első fecske, az FM transzmitteres zenelejátszók, átjátszók. Anno akkor még ezek elég macerásak, alacsony hatásfokkal működő eszközök voltak, sok hibával. Sercegtek, nem találtak szabad frekvenciát, esetleg az autó biztosítékát ütötték ki.
Nos, az idő azért sokat változott.

 

Mi is az FM átvitel?


Aki esetleg nem ismerné az FM rádiózás elvét követő hangbevitelt, annak nincs is vele tapasztalata. Aki azonban ismeri, többnyire bosszankodik, hiszen az olcsó, vagy a fizika törvényeit kevéssé szem előtt tartó eszközök mindenre jók, csak a rendes hangbevitelre nem.
Nos, a Densionnál a HPST-nek nevezett találmány igazán megbízható és igen egyszerűen működik. Azt használják ki, hogy egy autóban az autórádió és a szivargyújtó földelése is egy áramkör és azok ráadásul közel is vannak egymáshoz. A készülék tápkábele így egyben a modulált FM vivőfrekvenciát is az autó földhálózatára juttatja, ahonnan galvanikus kapcsolat útján kerül a jel tuner antennájához. Így teljesen független a külső zavaró tényezőktől és stabil is.
Beállítása is pofonegyszerű. A Bluetooth kapcsolatban lévő telefonon a tárcsázóban egyszerűen be kell ütni 3x a kettőskeresztet, majd a kívánt frekvenciát és a hívásindítás gombbal a parancsot megkapja a készülék. A hívás ki sem megy, de az autórádión máris megjelenik az ott előre már beállított frekvencián a „CAR DOCK” felirat. 


A keresés közben ráakadtam egy Magyar termékre, ami mind a két kritériumnak megfelelt. Könnyen kezelhető, hordozható eszközt ígért a gyártó, akivel egy rövid levélváltás után személyesen is találkoztam, és megkaphattam tesztre a Dension cég, Car Dock for SmartPhone eszközét. A gyártó sem lehet ismeretlen, ugyanilyen eszközzel már a jelen van a piacon, csak eddig az Iphone-os készülékek részére volt elérhető egyedül.


Most viszont, felismerve az Androidos közösség igényeit (és nem utolsó sorban ezen készülékek elterjedését) Ugyan itt elég sok verzióról,és készülékről beszélhetünk, ahogy azt egy cikkünkben már megosztottuk, de mivel az eszközök specifikációja megegyezik, sokkal nagyobb a piac, mint más készülékeknél (pl Iphone)
Így mikor lehetőséget kaptam, hogy egy ilyen eszközt teszteljek is, kapva kaptam az alkalmon. A tesztkészüléket ugyan még doboz nélkül kaptam meg, de menet közben sikerült kapnom egy képet a boltba kerülő termék csomagolásáról is.

smartphone_doboz.jpg

Külcsíny

A csomagot kibontva pár egyszerű darab került a kezembe. Az első ami szembe tűnik, az az ötletes megoldás , amivel a szélvédőre lehet rögzíteni. Végre nem az unalmas felxibilis kar van, hanem három kis modul, melyeket mozgatva bármilyen nekünk tetsző pozícióba tudjuk rögzíteni a kihangosítót. Ehhez csatlakotatható a maga az eszköz, ami a rendszer lelke, és a telefon dokkolója. Van még a csomagban pár kábel, hogy kellően sokoldalúan tudjuk csatlakoztatni az autó hangrendszeréhez.
Az egyik legfontosabb a szivargyújtó csatlakozó, mivel ezzel nem csak a csatlakoztatott telefon töltése megoldott, hanem ennek segítségével történik meg az eszköz “földelése”, az autó saját galvanikus terével, így modulálva az FM jeleket. A telefont bluetooth kapcsolattal csatlakoztatjuk a kihangosítóhoz, a párosítás igazán egyszerű, gond nélkül történik. Ha ez megvan, már csak az autó rádiójának beállítása van hátra. Ez is pár egyszerű lépés, vagy a csatlakozott készüléken állítjuk be a kiválasztott FM frekvenciát, vagy egy egyszerű gyorskeresés után találja meg a frekvenciát. Ha valakinek ez nem elég, akkor a Car Dock rendelkezik egy Jack csatlakozóval, amivel, ha van az kocsiban, akkor az AUX bemenetet is használhatjuk.
Ha a szokásos vákumos ablaktappancs esetleg nem felel meg, vagy olyan helyre szeretnénk rögzíteni, ahol közelebb van hozzánk, sincs baj, a felxibilis rendszer vákumos részét levéve könnyen átszerelhetjük egy ragasztós tapadófelületre, amivel a műanyagon is megmarad, és stabilan tart minden telefont.
A megjelenés igényes, nem gagyi érzetű a műanyag, kellemesen illeszkedik bármilyen gépjármű belső terébe.

car_dock_for_smartphone_04.jpg

car_dock_for_smartphone_05.jpgBelbecs


A tervezők igazán figyelmesek voltak. Az egyik legidegesítőbb dolog, ha sok felesleges kábel tekereg a kocsiban. Itt megoldották, hogy ha nem szeretnén az AUX csatlakozót használni , el tudjuk távolítani. Mindezt úgy, hogy a szereléshez szükséges eszközök a rendelkezésünkre állnak, mivel ötletesen elrejtettek az egyik modulban. Erre az “imbuszkulcsocskára“ még akkor is lehet szükség, ha a rögzítések ellazulnak, segítségével szoríthatunk rajtuk, bár erre a három hetes tesztidőszak alatt nem volt szükség. A Car Dock for SmartPhone a vele párosított eszköz összes hangkimenetelét át tudja vinni az autó saját hangrendszerére, így nem csak kihangosítóként használható, hanem a navigációs rendszer is kellemes hangerővel, és hangminőséggel szól. Mivel a mai világban az Androidos telefonok már elég nagy tárhelyekkel rendelkeznek, és kellően belaktuk őket, a rajta tárolt zenéink száma , mérete is jelentős lehet, igazán kellemes megoldás, hogy nem kell CD-re, vagy pendrive-ra másolgatni őket, hanem a dokkolt telefonon is elindíthatjuk, ez is tökéletes minőségben fog szólni. A rendszer a bluetooth csatlakozás után kezeli a telefon összes hangfunkcióját.

Tapasztalatok


A tesztidőszak során sokat utaztunk, így nem csak egy telefont, hanem rögtön kettőt párosítottunk össze, és ezek kezelése is gond nélkül ment, szerencsére olyan eset csak egyszer fordult elő, hogy mindkettőnk telefonján egyszerre volt bejövő hívás, de gond nélkül át tudtuk venni, így ez sem okozott problémát. Mivel a Car Dock saját mikrofonnal rendelkezik, érdemes arra pár percet szánni az első felhelyezésnél, hogy ez a mikrofon ne legyen takarásban. Ha erre figyelünk, semmilyen problémát nem fogunk tapasztalni. A dokkoló a telefonokat egy szivaccsal kipárnázott karral tartja stabilan minden állásban. Ezzel a rögzítővel volt ez egyik negatív tapasztalatom, sajnos a kialakítása miatt a Samsung Galaxy NOTE-om, a maga 5.3-as méretével már nem fért el. Tisztában vagyok azzal, azonban, hogy ez egy extrém méretű készülék, így ezt nem lehet negatívumának felróni, főleg úgy, hogy a bluetooth kapcsolat ettől függetlenül gond nélkül létrejött, és minden funkció tökéletesen használható volt.

2012-05-10 15.36.36.jpg

Galaxy S a szélvédőn menetben (bocsi a minőségért)

2012-05-10 15.45.37.jpg

Párosított BB telefon a szélvédőn (CARBT-1234, az eszköz)

Természetesen a korrektség kedvéért kipróbáltam “normál” méretű telefonokkal is, a Galay S, és a Blackberry gond nélkül elfért benne, egyiknek sem okozott gondot a csatlakozás, és a hívások átadása. Ahogy a teszt elején is említettem, alternatívának szántam egy gyári beépített egység helyett. Így mivel szerencsés alakzat alatt születtem, a sors úgy hozta, hogy egy hétig olyan autóban is használtuk, amiben már egy előre kiépített rendszer is helyett kapott, így végül lett szerencsém a két kihangosító teljesítményét összemérni.

2012-05-10 15.36.52.jpg

Galaxy S a dokkolóban, csatlakoztatott Bluetooth eszközökkel
Oldalt a mikrofon


Őszinte meglepetésemre alig volt érzékelhető különbség, használata mindkettőnek pofon egyszerű volt. Meglepő módon a gyári készlet hangereje volt a kritikus pont, itt a Car Dock előnyre tett szert. Amíg a gyári rendszer használata közben néha meg kellett emelni a hangunkat, erősebben kellett beszélni, addig a Car Dok-nál nem. Ez valószínűleg a mikrofon szerencsésebb elhelyezésének volt köszönhető. A másik érdekes tapasztalat a bejövő hívások hangereje volt. Itt viszont pl álló helyzetben sokkal halkabb hangerőre állítva a rádiót is teljesen érthető volt, és természetesen jó minőségű a beszélgetés.

 

2012-05-10 15.11.10.jpg

A párosítás után ez a felirat látható a rádión


Apropó beszélgetés


Főleg városi környezetben használva a tapasztalatom az, hogy semmi kivetni valót nem hagyott maga után egyik rendszer sem, sajnos azonban autópályán , a 130 Km/h sebességhez közelítve a menetzajok, egyre jobban bezavartak (mind a két egységnél) és 140 felett gyakorlatilag már kiabálni kellett, hogy a vonal másik végén értsék minden szavam. (természetesen a fent említett KRESSZ szigorítás miatt ez a sebesség tartomány már úgysem minket vár) Városi forgalomban azonban tökéletesen érthető voltam.

Összegzés

Összességében teljesen levett a lábamról. Könnyű használat, nem tolakodó megjelenés (nem akarja uralni a műszerfalat) valamint kellemesen kiszolgálja a multimédia igényeket az autóban, mindezt egy egységként a telefonnal, és mivel használat közben tölti is azt, így az okostelefonok egyik rákfenéjétől, a gyorsan merülő aksitól is megszabadulunk, mivel mindig töltve vesszük ki a kocsiból..

Külön jó pontot ér, hogy a cég teljesen hazai tervezésű, és gyártású terméket ígért. 


A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr634528240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Ske_ 2012.05.22. 20:35:59

Ez mind szép és jó, de a gyári egységen kívül is van más alternatíva. Én kb. 3 évvel ezelőtt vettem egy MNC fejegységet, melyben bluetooth kihangosító is van, és megvan az az előnye, hogy híváskor kikapcsolja a rádiót / zenelejátszót, a hívás végén pedig vissza. Igaz, ez még egy régebbi kiadás, így a telefonon levő zenét még nem lehet rajta keresztül hallgatni, de legalább drága sem volt.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2012.05.22. 23:26:27

@_Ske_: Mostanság annyiért, amibe ez kerül olyan autórádiót lehet venni, ami még a Jóistent is lejátsza, de lehet, hogy valakinek pont ez kell, a célhardware-ek meg sosem voltak olcsók :\

Gabking 2012.05.23. 07:45:36

@_Ske_: Természetesen nem úgy gondolom, hogy ez az egyetlen alternatíva.. de nekem, nekünk sokkal macerásabb fejegységeket cserélgetni, mint egy ilyet kikapni a kocsiból (nyilván a céges autóhoz nem is szívesen nyúlnék máshogy) Így pedig egy egységben van a zene, navigáció, stb.. szóval ez pl nekünk ideális, de a te igényeidnek nem feltétlenül.. :-)

Mocskos politikus 2012.05.23. 11:27:20

Szerintem ennek a cuccnak elég karcsú a létjogosultsága.

Először is nem tudom hogy hogy kapcsolja át a rádiót a telefonhívásra. Gondolom kézzel kell odakapcsolni a beprogramozott csatornára. -1 pont.

Aztán elnézve a képeket, a szélvédő mögött elég nagy a kábelkavalkád. Tölteni a telefont, tölteni a cuccot, amihez vezeték vezet. -1 pont

A zenehallgatás telóról az egyetlen pozitívum. +1 pont

Nekem egy ősrégi Nokia bluetooth kihangosítóm van, eddig minden telefonnal kiválóan működött. Egyszer beraktam oszt jónapot. Ha autót cserélek, akkor is benne hagyom, kit érdekel, annyival többet ér. Az újba majd megint berakatok egyet.

Céges autóba meg vegyen a cég, szereltesse be, ne legyen fukar.

Gabking 2012.05.23. 12:49:32

@Mocskos politikus: Hm.. nem értelek.. összesen egy kábel van bedugva a szivargyújtóba. Ez látja el árammal a berendezést. Amikor ezt használtuk, nem volt szükség átkapcsolásra, mivel minden funkció a telefonról ment, zene, navigáció..

A hívásátkapcsolásnak utána kérdezek, tényleg érdekel, hogy miként oldják meg.

A többivel nem tudok vitába bocsátkozni.. a cég nem oldja meg a kihangosítást, én nem akarok a leadott autóba még 5000 Ft-ot sem hagyni.

Nézd a BB-s képet, ott jól látni, mennyi az összes kábel.. :-)

t.sanyi 2012.05.24. 09:58:14

Igaz, hogy lehet kapni olyan fejegységet ami már mindent lejátszik és van benne kihangosító, viszont ez csak a régebbi típusoknál megoldás. Az újabb autók gyári egységét szétberhelni azért, hogy egy 10.000 forintos romhalmazt bepakolj semmi értelme. Gondolom azok lehetnek a célközönség akik ilyen autóval szaladgálnak. Persze nekem is aprópénzes kihangosítós MP3 lejátszó van az autómban, de már ő is 16 éves :)

Dension 2012.05.24. 10:27:23

@Mocskos politikus: Szia! Nos a cucc- mint minden Dension cucc - alapvetően NEM kihangosító.
Arra vannak specialisták és "ócsóér'" vehetsz fülest, saját hangszórós, erősítős megoldásokat. A Dension megoldások - így a Car Dock for SmartPhone is - arra építenek, hogy van egy hordozható digitális médialejátszód ( pld.:okostelefonod,) hát használd azt az autódban zenelejátszásra, úgy, hogy a beépített autórádiót használd erősítésre. Hat vagy nyolc hangszóród van? Hallgasd az összesen, hiszen zenét is akarsz hallgatni, szóljon rendesen! Ráadásul okostelefonod van? Akkor ne csak zenélj az autóban, de hangosítsd is ki, használd a telepített navit és hallgasd a hangját, vagy nézz Youtube-ot, hallgasd a hangját, vagy bármilyen app hangját hallgasd!
Közben ne merüljön le a telód, tartsa is azt valami, úgy, hogy lásd a navi képernyőjét is. Ha jól számolom egy okostelefonnal egy ilyen eszköz hidegre tehet egy iPod-ot, egy "normál" kihangosítót, egy hordozható navit és még egy autós töltőt is. Nos, így nézd a cuccot és talán másként látod majd. Okostelefonod van? Van mindened!

Gabking 2012.05.24. 12:05:03

@Mocskos politikus: Nézd.. minden felhasználónak másra van szüksége. Nekem, nekünk a telefon, és az autó is munkaeszköz. Ha utazunk általában valaki mindig telefonál.. a köztes időben meg a telefonban tárolt zenék szólnak, esetleg navigálunk.. És ha kell, átülünk másik autóba..
Nem szerelünk, nem bontunk.. és ha így használjuk, tökéletesen működik.. pont azt teszi amire szántuk. Ha arra lenne igényem, hogy fejegységeket szerelgessünk autóban, azt tennénk.. Így meg élvezzük az egyszerű használatot.. az árról meg mindenki maga tud dönteni..

plumpy80 2012.05.24. 12:24:28

Én kihangosító kérdésben a Parrotban bízok. Régóta. Személy szerint én most egy Parrot MKi9200-at használok, ez kezeli az andoridos telefonok és iphone-ok telefonkönyvét is, valamint médialejátszás is megy rajta... Nincs kábel, nincs semmi. Beülök a kocsiba, zsbemben a telefonnal, gyújtás ráad, és már csatlakozik is...

Balthazor Hellman 2013.06.01. 17:26:14

Ha minden jól megy, a kezembe kerül egy ilyen a héten. Nekem a Mazda 5-ben nincs lehetőségem fejegységet cserélni, csak legalább 100.000 huf befektetéssel (de inkább 200.000). Ha jól olvasom a leírást, itt elég lesz az USB töltő vezetékét nézegetni, és ha a videókon jól láttam, az is derékszögű. Remélem beválik...

Google+
süti beállítások módosítása