LG Optimus L3 (E400) kis testben, nagy lélek.

Kezembe kaparintottam egy LG L3 telefont, és ha már nálam van, le is teszteltem. Elsőre nem vártam tőle túl sokat, mivel az L széria legkisebb tagja, de okozott meglepetéseket. Ráadásul pozitív irányban. De haladjunk csak szépen sorban.



 

A doboz tartalma elég szerény: akkumulátor, töltőfej, adatkábel, használati útmutató. Headset nincs, bár ez egyre megszokottabb, mivel a telefonok szabvány 3,5-ös kimenettel készülnek, így mindenki olyan fülest használ hozzá, ami szimpatikus számára.

Külső

A dizájn minden esetben szubjektív dolog, mindenkinek más tetszik, így csak a saját véleményemet mondhatom el ezzel kapcsolatban. Elsőre egy pofás kis telefon, de van két dolog amivel nem nagyon tudok megbarátkozni: a képarány és az alsó részen figyelő, vastag fekete rész. A képarány az eddigiekkel ellentétben 4:3-asnak tűnik, ami köszönhető annak, hogy a megszokottaktól eltérően szélesebb a kijelző, mint általában a 3,2”-os modelleknél, és emiatt rövidebb is, hogy a 3,2” méret megmaradjon. Számomra ez furcsa, de biztos lesz akinek ez fog tetszeni. Összességében a dizájn pofásra sikeredett, végre valami ami kilóg az eddig látottak közül.



 

Az anyaghasználat műanyag, ami ebben a kategóriában megszokott, de jók az illesztések és nem recseg-ropog a készülék. Az előlapon túl sok mindent nem találunk. Egy hangszórónyílás, alatta az LG logóval. Ez alatt helyezkedik el a 3,2”-os 240×320 képpontos kijelző, ami sima TFT-LCD, ennek köszönhetően a kép „eléggé” pixeles (125ppi). A színek kissé fakóak és a betekintési szög is eléggé korlátozott. Maga a kijelző kapacitív, ami nem nagy meglepetés, mivel rezisztiv  kijelzővel, talán már csak a kínai sufnicégek gyártanak készülékeket.
A kijelző alatt található még egy nagy méretű „fizikai” főképernyő gomb, illetve mellette jobbra egy vissza, balra pedig egy menü gomb, mindkettő kapacitív. Egy hibájuk van, mégpedig, hogy a háttérvilágításuk nagyon hamar kikapcsol és így egyáltalán nem látszódnak a fekete keretben. Nem veszélyes probléma, de az elején kissé zavaró.
A hátlap „rücskös” műanyagból készült, ami elég jó fogást biztosít a készüléknek. A hátulján egy fém csíkba ágyazva találjuk a 3 mp-es kamerát, alatta pedig a hátlapon egy LG logó és LG felirat található.
A hátlapot leszedni kisebb erőfeszítés és visszafelé is jól körbe kell „pattintgatni”, de emiatt nem is lötyög. A hátlap alatt találjuk a SIM kártya és microSD foglalatot. Van hot swap funkció, azaz az akkumulátor eltávolítása nélkül is ki-be helyezhetjük a memóriakártyánkat. A telefon alsó részén csak egy microUSB csatlakozó és a mikrofon nyílása található. A két oldala közül csak bal oldalon találunk kezelő szerveket, ezek a hangerőért felelnek. Felül találjuk a bekapcsoló/képernyőzár gombját és a 3,5 kimenetet.

Belbecs

A telefon lelkét egy Qualcomm MSM7225A lapkakészlet adja, amely ARMv7 architektúrájú és 800 Mhz-en ketyeg. A grafikáért egy Adreno 200-as felel, kapunk még 384 MB RAM-ot, ebből 157 MB használhatnak az alkalmazások, illetve 1 GB belső tárhelyet, ami ugyan nem sok, de microSD-vel mindenki kibővítheti a magának megfelelő méretre. Az android 2.3.6-os verziója dolgozik a vason. Legnagyobb meglepetésemre az LG mérnökei nagyon jó munkát végeztek, a rendszer nagyon fürgén, akadásmentesen teszi a dolgát. De az egyszerre több dolog futtatása őt is képes megakadásokra kényszeríteni. Bekapcsolás után „kapásból” frissül a Market. Igen a Market, mert a telefonon még ezen a néven fut az alkalmazás bolt, illetve kapásból ráfrissül egy pár 10 MB-os frissítés.

Felhasználói felületként az LG saját UI-ját kapjuk, amely szolgál pár kellemes meglepetéssel. Egyedi zárképernyő, zenelejátszóval és adatkommunikációs „kapcsolókkal” megspékelt állapotsáv. A függőlegesen görgethető menüben csoportosítást is találunk, ahol külön csoportba kerülnek a gyári és telepített alkalmazások. A grafikai felületet is átrajzolták. Minden gyári androidos alkalmazást megkapunk ami megszokott, a névjegyektől az e-mailkezelésig mindent. Viszont kapunk pár extra szoftvert is: Diktafon, Alkalmazáskezelő, Polaris Office, RemoteCall, Szoftverfrissítés.

Multimédia, adatkommunikáció

Multimédiában hozza az elvárhatót. Kamerája 3 megapixeles ezért nem is vártam tőle csodát. Van pár beállítási lehetőségünk, úgymint időzítő, fehér egyensúly, ISO, és pár effekt is rendelkezésünkre áll.

        

  A képek minősége elmegy, sem több, sem kevesebb mint amit vártam. A színek eléggé „vérszegények”, a dinamikatartomány talán még megfelelő is lenne, de a zajszűrés magas foka elrontja az összképet. Videót is vehetünk fel vele 640×480-as felbontásban.


 

Hogy ne unatkozzunk zenelejátszót és FM rádiót is kapunk, így mindenki azzal üti el az időt, ami szimpatikus számára.

Adatkommunikációs dolgokban is hoz mindent amit elvárhatunk ebben a kategóriában: HSDPA modem, aminek 3,6 Mbps-os a maximális letöltési sebessége, 4 sávos GSM, 2 sávos UMTS, Wifi ami hotspotként is tud funkcionálni, ha éppen ahhoz van kedvünk, Bluetooth (A2DP támogatott 3.0-s) a-GPS, ami korrekten, gyorsan teszi a dolgát.

Az egész masina áramellátásáról egy 1500 mAh kapacitású lítium-ionos akkumulátor gondoskodik. Méretéhez képest masszívan bírja a jó másfél napot, ami szép teljesítmény, mert mindenféle gyötrésekkel, folyamatos 3G-vel, némi GPS, zene, wifi hotspotal gyilkoltam az akkumulátort. Az LG hivatalos adatai szerint 300 óra készenléti időt és 6,5 óra beszélgetési biztosít számunkra amit teljes mértékben el is hiszek, saját tapasztalataimból kiindulva.

Összegzés


Kellemes csalódás. Úgy érzem az LG megmutatta a követendő irányt a többi gyártó számára. Alsó kategóriás okostelefon is lehet jól használható, kellemes dizájnú. Nagyon is jó ketyere ez, a saját Samsung Galaxy Giomra köröket ver, pedig abban picivel jobb a proci (Qualcomm QCT MSM7227–1 Turbo). Az L3 szépen teszi a dolgát míg a saját telefonom egy nagyon messze eldobandó tárgy volt, amíg nem került rá custom rom (gyárival az esetek 70%-ban nem tudtam lerakni az aktuális hívást, töltőre rakva gondolt egyet és kikapcsolt, stb.)
Első okostelefonnak kifejezetten megfelelő, főleg akik szeretik a megszokottól eltérő dizájnt és nem akarnak  súlyos tízezreket elkölteni. Függetlenül már 36.000 magyar pénzért hozzájuthatunk, szolgáltatónál pedig, kártyás megoldásban (Domino) 32.000 Ft-ért.


A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr224546200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Google+
süti beállítások módosítása