Az Apple, a szabadalmi trollok és a népharag

2012.07.04. 09:40 Yarner

Pocsék hete volt a Samsungnak. Az amerikai szabadalmi persorozat keretében az Apple több mélyütést is sikerrel bevitt - a két legjelentősebb a Galaxy Tab 10.1 amerikai forgalmazásának ideiglenes betiltása, a másik pedig, ami már igazán érzékenyen érintette a közvéleményt, hogy egy régebbi kereset eredményeképpen épp egy nappal a Google I/O konferencia után ugyanilyen tiltás alá került a Galaxy Nexus forgalmazása is.

apple_vs_samsung1.jpg

Nem csoda, hogy ez nagyon komoly övön aluli ütésnek számít - bár a Nexus tavaly év végi modell, de az Android 4.1 Jelly Bean érkezésével hirtelen a legkeresettebb androidos készülékek közé került - bizonyos értelemben az I/O a Galaxy Nexus S bemutatója volt (ráadásul a Google az árát is levitte). Öröm az ürömben, hogy a bíróság elutasította, hogy menet közben a Galaxy S III is bekerüljön a keresetbe, így csak egy zászlóshajóból lesz hiánycikk a tengeren túl.

A dolog különös pikantériája, hogy a perdöntő szabadalom, amely alapján Lucy Koh bírónő elfogadta, hogy az Apple komoly bevételtől eshet el, amíg a vitatott készülék a piacon marad (ez előfeltétele az ideiglenes betiltásnak), nem más, mint a Siri alapját képező egységesített keresési interfész. Kegyetlen irónia, hogy az Androidot éppen egy keresési szabadalommal lehetett sarokba szorítani. A tiltás sikeres fellebbezésig, vagy a szövetségi bíróság végleges döntéséig marad érvényben - ez akár hónapokat is jelenthet (vagy az örökkévalóságot).

A döntés nyomán, ha nem is borult lángba az internet, de érezhetően felzúdult a nép: a forrongás egyik gócpontja (mi más) a Google Plus lett, ahol a #BoycottApple címke hamar a trending témák közé került, és negyedik ötödik napja stabilan tartja is magát. A kampány a Twitterre és a Redditre is átterjedt, egyelőre még mindig bírja szuflával.

A geek-harag senkit nem kímélt, kapott hideget-meleget az iPhone, a Macbookok, de még a bírónő is sokak céltáblájává vált. Jellemző módon azok a hangok kerültek kisebbségbe, akik nem elsősorban a rendszer szabályai szerint (bárha rosszindulatűan) játszó Apple-t, hanem magát az innovációt megfojtó szabadalmi rendszert támadták - pedig az igazi probléma itt van. Akik az egyensúlyt keresik az erőben, megnézhetik az ellenkampányként született #ILoveApple streamjén megjelenő ellenérveket is.

UPDATE: ma reggelre Koh bírónő elutasította a Samsung fellebbezési kérelmét, az Apple pedig letette a laza 95,6 millió dolláros biztosítékot (amit számára pozitív végeredmény után a Samsung jóvátételként megkaphat) így a szövetségi bíróság döntéséig a mai naptól kezdve (Július 4, a Függetlenség napja) nem lehet Galaxy Nexust árusítani az USÁ-ban.

UPDATE 2: A Google bejelentette, hogy villámgyorsan ki fog tolni egy OTA update-et, ami lebutítja a G. Nexusokban a keresési funkciót: a Google keresés nem fogja látni a telefonon levő adatokat (névjegyek, naptár, appok, stb), csak az internetet. Ezzel megint árusítható lesz a készülék. Csak aztán nehogy így kelljen hagyni... (Galaxy Nexus tulajok nyugodtan kihagyhatják, ha érkezik hozzájuk a napokban egy új frissítés, bár valószínű, hogy csak az USÁ-ba fogják kiküldeni.)

Zárásul bemutatok néhány szellemesebb darabot a dühöngő rajongók által rongyosra osztott képekből. 

boycott1.jpg

   

boycott2.jpg

boycott3.jpeg

boycott5.jpg

boycott4.jpg


Címkék: apple hírek android

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr474627002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2012.07.04. 10:10:17

Hát igen, állítólag Jeve Stobs utolsó mondatai között az is ott volt, hogy az Androidot és minden sarjadását tönkre kell tenni. Elég szopper, hogy a Samsung az egyik legnagyobb beszállítója az Apple-nek, így még jobban meg van lőve. Az biztos, hogy a Samsung helyében azért ráküldenék a megfelelő emberekre egy-két kigyúrt figurát, hogy felsegítsék Őket a földről, amikor hazafelé menet véletlenül elesnek.

a_n_d_r_e_w 2012.07.04. 10:23:48

Vegul is egyik tiltas sem feltetlen faj a Samsungnak. A a tab helyett mar van tab2, a nexusban meg csak gyartopartner, ugymond sajat maga konkurense. Egy ugyes frissitesi strategiaval a leendo nexus vasarlokat at tudna konvertalni S2/S3/Note vasarlokka rogton

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2012.07.04. 10:45:39

Ilyen ügyekben az a bíró kéne, aki az Oracle vs. Google ügyben ítélt. Ugyanis az arc tud programozni, kb. úgy küldte el a picsába az Oracle-t, hogy "Srácok, amivel a Google-t perlitek, azt én is lekódolom 10 perc alatt, menjetek már, OK?!".

blog.sancho.hu · http://blog.sancho.hu 2012.07.04. 11:10:13

"... a Siri alapját képező egységesített keresési interfész." - OMG! Melynek keresési találatainak nagy részét a Google adja, és amúgy bárki által használható Dragon alapon értelmez? Baszki, ez aztán komoly! :D

Kéremkapcsoljaki!

S0und 2012.07.04. 17:10:36

Amit nem értek, hogy miért nem fogtak még össze azok a nagyvállalatok akiket szopat Apple, majd használják ugyan azt a fegyvert ellenük, és folyják meg a céget.

ArtWolf · http://artwolf.blog.hu 2012.07.04. 22:11:48

@S0und: Azért, mert nincs rá pénzük. Az Apple-nek meg van...

foodlfg 2012.07.05. 09:34:14

Bírom ezt a #BoycottApple taget. Valakiknek még csak most esik le, hogy miafasz van ezzel a céggel... :D

Aki nagyon szeretne ilyen cuccot az gondolom meg tudja rendelni külföldről is. Ezzel a döntéssel a vásárlók annyira nem szívnak igazából, csak a samsung.

A google meg töketlenkedik.

Dervenkál Egon 2012.07.05. 09:53:06

@S0und: azért nem fognak össze, mert a többségük egymást is pereli valami miatt...

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.07.05. 10:05:38

@foodlfg: jobb későn, mint soha.
Amúgy az átlag amerikai vásárló szerntem nem fog elmenni odáig, hogy megrendelje külföldről a cuccot, Play store meg nem is teszi ezt lehetővé.

Amúgy meg a gugli kitol napokon belül egy OTA frissítést, ami lebutítja a keresést csak a netre (a készüléket, névjegyeket, stb. nem látja majd a search), így megint lehet majd árusítani, amíg elül a vihar (bemegy a cikkbe is mindjárt).

De ezen kívül tényleg iszonyat töketlenek.

phaidros 2012.07.05. 10:18:19

Én azért még várom a Google teljes erejű ellentámadását, ha már 10 milliárd dollárért megvette a Motorola szabadalmait...

lord_soth 2012.07.05. 10:37:02

Fasszopó ez az egész cég a tiltásaival meg a sznob buzi felhasználóival együtt.

Sesquatch 2012.07.05. 10:37:25

Amit nem értek, hogy a google desktop search, már kb 8 éve ugyanezt tudta: keresett a neten, a fájlok között és a helyi levelek között is (pl. outlook).

A microsoftnak is volt hasonló terméke.
Nem értem, hogy hogyan adhattak meg egy szabadalmat, ami semmi mást nem csinált, csak áttette az egészet egy mobil op rendszerre.
Na ezért nincs az EU-ban szoftverszabadalom (pedig nagyon nyomták bizonyos érdekcsoportok anno). Az innovációra (legalábbis szofter innovációra) kifejezetten károsan hat.

Gera 2012.07.05. 10:45:19

Nevetséges a bíróság hozzáállása. A terméknek csak egy kis részét képezi a szabadalom által védett funkció, józanul megítélve az Apple valami pénzért pereskedhetne esetleg, de a betiltás egy vicc.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.07.05. 10:50:40

@Sesquatch: tökéletesen érthetetlen. Még ennyit sem tett az Apple - ezt a fajta egyesített keresést az Android már nagyon régóta tudja, minimum az 1.6 óta, ami meg 2009 szeptemberében jelent meg.

okoska01 2012.07.05. 11:39:14

2 dolog.

Az egyik, A Nexus jövő héttől ismét forgalmazva lesz, szoftvert frissít rajta a Google

A másik, a szopóágtól messze van a Samsung, hiszen a tab 10.1 lett tiltva, ami a korábbi. Az új 10.1-es tabon meg nincs tiltás, szóval az új modell korlátlanul árusítható.

TROLL 2012.07.05. 11:40:09

Bár nem ugyanaz a termék, de nálam ez most eldöntötte az iPhone vs Samsung vacillát, a régi ipodom helyett meg már régen sonyt használok mert jobb a hangja..

Google+
süti beállítások módosítása