Merülés a biztonság tengerében..

2013.01.22. 10:59 Gabking

Eltelt december, sokan kaptak olcsóbb, drágább okostelefonokat. Ezeket a telefonokat nem elég "csak" használni, meg is kell őket védeni. A drága telefonok gyártói sok mindent megtesznek,hogy a szolgáltatás ne csak odáig tartson, hogy eladják nekünk a készüléket. Mivel az androidos készülékek eleve rendelkeznek beépített GPS képességgel, adja magát, hogy a szerencsétlen áldozat, ha ellopták, vagy elhagyta telefonját, szeretné megtalálni. 

Ezt az igényt az operátorok is felismerték, készülnek is az alkalmazások, amik majd több-kevesebb sikerrel segítséget nyújtanak telefonunk ismételt birtokon belül helyezésére.

Most nézzük meg, hogy a Samsung telefonokhoz milyen megoldást nyújt a gyártó. A Koreai cég megoldásának a neve Samsung Dive. Használatához nem is kell más, csak a vezérlés távolról funkció engedélyezése. ez után a elérhetjük a http://www.samsungdive.com weboldalt, innen már kezünkben a telefonunk védelmének az irányítása. 

Főoldal.JPG

Ehhez csak egy regisztráció szükséges, de gondolom ezt már rég elvégeztük, hiszen a Samsung fiók regisztrálásával több prémium tartalmat is elérhetünk.

Főképernyő.JPG



Mik is ezek?


Telefon nyomonkövetése
Telefonom zárolása
Telefon megcsörgetése
Hívás/üzenet továbbítása
Hívásnaplók
Wipe (a telefon teljes tartalmának távoli törlése)
Képernyő feloldása



Ha megtörtént a baj, ezekkel minimalizálni tudjuk a kárt, és jó esetben még a készülékünket is vissza tudjuk szerezni.



Bontsuk hát ki, mit is rejtenek a menük:

A Telefon nyomonkövetése:

Trac my mobile.JPG



Itt egy térkép, és a készülék GPS-e segítségével tudjuk nyomon követni az éppen hol van a telefonunk, illetve az elmúlt 12 órában 15 perces időközökben merre járt. A pozícionálás elég pontos, pár méteres körben be tudjuk lőni, merre van (a Telefon megcsörgetése itt lehet segítség) (ezt még a google latitude szolgáltatásával kiegészítve nyerő párosítás, folyamatosan követhetjük merre járt, jártunk)




A telefon zárolás:

Zárolás.JPG


Ha ellopták, elveszett rögtön lezárhatjuk, és ezzel a funkcióval a vérmérsékletünknek megfelelő üzenetet tudunk kiírni a képernyőjére, aminek eltüntetésére nincs is lehetőség, csak a Drive oldalon beírt feloldó kóddal.




Telefon megcsörgetése:

Ring.JPG

Itt tudjuk a térkép alapján lokalizált telefont megcsörgetni. Ez a csörgés a beállított hangerőtől függetlenül a leghangosabb lesz, rezgéssel kiegészítve, közben a kijelzőn is megjelenik egy jelzés



Hívás/üzenet továbbítása:

Üzenet továbbítása.JPG



A funkció magáért beszél, átirányíthatjuk a hívásainkat, üzeneteinket az ellopott készülékről.




Hívásnaplók:

Lekérés.JPG



Itt tudjuk lementeni a hívásnaplónkat, ha eddig nem tettük volna meg, és valamelyik fogadott számra szükségünk lenne.

Wipe (a telefon teljes tartalmának távoli törlése):

Wipe.JPG


Ha minden más lehetőségből kifogytunk és már nincs esélyünk a készülékünk visszaszerzésére, akkor ebben a menü pontban törölhetjük a teljes tartalmát, hogy legalább a kényes adataink ne kerüljenek illetéktelen kezekbe. Külön törölhetjük a telefon tartalmát, és a SIM kártya adatait is.




Képernyő feloldása:

Feloldás.JPG




Ha azonban szerencsések vagyunk, és meglett a telefonunk, ebben a menüpontban tudjuk feloldani a képrenyőt, és ismét használatba venni.

A megoldás mellett, és ellene is lehet érveket felhozni. A legnagyobb negatívum, hogy minden funkció csak bekapcsolt adatforgalom megléte esetén használható, a nyomonkövetés pedig még a GPS-t is bekapcsolja. A most jellemző vészesen alacsony akummlátor kapacitással párosulva ez a telefon nagyon gyors lemerülését okozhatja

Mellette szól viszont, hogy segítségével megtalálhatjuk a telefonunkat, vagy legalább a fontos, érzékeny adatainkat törölhetjük, így ezzel már nem tudnak visszaélni, és tetézni a már megtörtént bajt. 

Update:

Ha már Samsung, és biztonság, akkor itt egy film az SIII, és a NOTE2 biztonsági megoldásáról, a SAFE-ről. Itt főleg az adatvédelemről van szó. Erről többet a hivatalos oldalon lehet többet olvasni. 


A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr995033932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pajav8 2013.01.22. 19:29:55

HTC-nek is volt ilyen nyomkövetős cucca de sajna megszűnt.
én most android lostot(play.google.com/store/apps/details?id=com.androidlost&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5hbmRyb2lkbG9zdCJd)
illetve avastot használok bár remélem nem lesz szükség a használatukra:D

Gabking 2013.01.23. 07:52:20

A Vodának is van ilyen szolgáltatása, az F-secure-nak is, és gondolom még számtalan ilyen megoldás is lehet..

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2013.01.24. 09:09:48

@Gabking: Igen, van belőle kismillió, de ez annyiból barátságosabb, hogy nem kell hozzá telepíteni, másrészt Samsung specifikus. Azért találtam benne bugokat, szóval van még mit javítani rajta.

Google+
süti beállítások módosítása