Ingress - ami a színfalak mögött van

2013.01.28. 04:37 ][-][alo

Korábban már mi is beszámoltunk a Google új játékáról, az Ingress-ről.

Rövid összefoglaló azoknak, akik nem kattintanak a fenti linkre...:

"Háttértörténete szerint a világon egy különös, misztikus, rejtélyes erő jelent meg, mely képes hatni az emberek akaraterejére. A játék elején választanunk kell melyik párton állunk: a felvilágosodattak pártján (zölddel jelölve a játék térképén), vagy az ellenállás pártján (kékkel jelölve). Míg az előbbi a misztikus erőt támogatja, szerinte megváltást hozhat az emberiség jövőjére nézve, amíg az utóbbi szerint jobb az óvatosság, és ez a valami akár rosszindulatú is lehet.

Az alkalmazás a telefon GPS-rendszerét használja fel arra, hogy meghatározza a felhasználó pozícióját, és külön úti célokat adjon neki (például Szentháromság tér, Oktogon), ahol virtuális energiapontokat gyűjthet össze." - forrás Ingress magyar Wikipédia.

S most kicsit kukkantsunk a színfalak mögé, vagyis pár elgondolkodtató dolog, ami miatt szerintem most is nagyot lépett a Cég.

ingress.jpeg

A játék csakis Androidos operációs rendszerrel ellátott készülékekkel működik. Így ugye eleve kiesnek többek között az Almások. Vegyenek ilyen készüléket, ha be akarnak kapcsolódni a globális játékba - vélekedik Google Bácsi. Sokan csak azért néznek magyar szappanoperát, mert a környezetük arról beszél, s ezáltal úgy érzik, kimaradnak valamiből, elkezdik tehát nézni. Megfelelő nagyságú impulzus hatására újabb androidos készülék találhat gazdára. Nem mondom, hogy ez így lesz, de világviszonylatban akár újabb, jelentősnek mondható felhasználótáborral, illetve bevétellel bővülhet ezen pszichológiai fogás által a Google.

Az Ingress közösségi oldalként a Google sajátját használja a Google+-t, a Facebook tabu, kvázi főellenség. Ismét egy remek húzás, hogy felfuttassa a rendszerét, átszoktasson embereket, közösségeket. Igen, közösségeket, hiszen a játék során a Portálok felfejlesztéséhez egy ember már kevés, többek összefogása szükséges. (A cikk írása előtt pár órával a Budai várban megvilágosodott egy portál: a zöldek összefogásaként :-) ) S milyen jó, hogy van egy közösségi oldala a Google-nak... A Facebook nemrégiben saját keresővel jelentkezett (Facebook Graph Search), ebbe nem lát bele a Google, nem tud adatokat a fennhatósága alatt tudni. Elég nagy érvágás lehet ez a cégnek. Nem azt mondom, hogy csakis ezért alkották meg ezt a játékot, viszont a felhasználók átszoktatása hosszú távon kifogja a szelet a Facebook vitorlájából. 

A játék során a telefon GPS-ét használva a Portálok közelében találkoznak a felhasználók, akiket itt Ügynöknek neveznek. S ha már találkoznak, miről is beszélgethetnek? Mit olvastak a Google+-on a játékkal kapcsolatosan, ez az első eszmecsere, de aztán szélesedik a kör: mi is van még a Pluszon? Milyen telefonnal játszol? "Neked is hamar merül a telefonod?" Apropó: akkumulátorok merülése. Az összeesküvés-elméletek szerelmeseinek a számára említem meg, hogy a Motorola X Phone projektje állítólag nagyot kíván robbantani az akkumulátorral kapcsolatosan. Jah, hogy a Motorola a Google-é? Megint egy olyan lehetséges tény, melyet jól meglovagolhatnak a marketingesek, újabb bevétel jöhet a Céghez. Jelenleg 26 millió Kék terület és 9 millió Zöld terület feszül egymásnak. Az ügynökök száma robbanásszerűen nőhet, mihelyst szabadon lehet meghívni leendő játékostársakat. (javítva - köszönet érte!)

Ha nincs az ember közelében Portál, egy koordinátákkal ellátott fényképpel ajánlhat a fejlesztőknek megfelelő helyet. Elég sok helyet emeltek át a Google Maps-ból. Logikus lépés, ha már adott a lehetőség, és a felhasználók kismillió képet töltöttek már amúgy is fel általuk érdekesnek mondott helyekről, miért is ne használják ezeket. (Szűk környezetemben van egy útmenti zöldséges, a képet meg már láttam a Maps-on. Most pedig visszaköszönt a játékon belül. Ha már zöldséges, zöldesítettem... Arrafele ne gyertek, Kékek!)

google-ingress-comic-1356613047.jpg

Pár észrevétel csak azok számára, akik szeretnek kombinálni: mobil adatforgalom - ez is kell a játékhoz. Valahol kiadás, s máshol bevétel. Ha nem gyalog, kerékpárral közlekednek a játékosok a Portálok között, akkor... ez megint náluk kiadás, másoknál bevétel. Lemerül a telefon? Be kell ülni valahova tölteni! De ingyen az se van, legalább egy kávét igyon az ember... S még szó sincs a brand-ről: hiszen lesz itt még kitűző, sapka, sál, póló, betelefonálós műsor, miegymás, amit ilyenkor csak ráhúznak a szakemberek. Nem beszélve az androidhoz kötött gmail-os e-mail-címről, valamint ezeken keresztül egyéb Google szolgáltatások használatáról - gondolok itt például az esetleges tárhelybérlésre.

A történet "érdekfeszítőjeként" nem kisebb nevet találtak, mint J.J. Abrams, aki többek között az Alias, a Fringe, a Lost, sorozatokat adta a világnak. Hosszú távú, érdekes szórakozás elé néznek azok, aki a béta alatt már kaptak meghívót, de ne aggódjanak a többiek se, akit csak tudok, meghívok, persze csak akkor, ha Zöldek lesznek... :-)

Nem állítom, hogy a Google a legjobb cég a világon - pénzügyekkel ők is trükköznek, olvashattuk is a legutóbbi jelentéseknél: valamelyik adóparadicsomban hízlalják a számlájukon az egyes után a nullák számát. Azt se mondom, hogy lenyűgöz amit a játék köré építettek. Csak volt pár gondolatom, melyeket a magam információs szintjén próbáltam összerakosgatni. És még mennyi dolog van, lehet még a háttérben a színfalak mögött...

Szerintetek mi maradt ki? Mik azok az információk, melyek újabb adalékot adhatnak az együttgondolkodáshoz? Ti mit gondoltok arról, milyen ügyesen használja fel a játék a jelenlegi Google-hátteret?


A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr685047059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

glezmen 2013.01.28. 09:18:49

sajnos maga az app hasznalhatatlanul lassu
a sima, betunkenti szovegkiiras sem mukodik, 30-40 masodpercre (!!) lehal az egesz, csak a pittyegest hallani
nem is ertem hogy lehet ilyen brutalisan lassu (ok, a telefonom (Xperia X8) nem egy eromu, de ha pl egy NFS megy rajta gond nelkul, akkor nehogy mar egy egyszeru effektes szovegkiiras megfektesse)

][-][alo 2013.01.28. 09:33:51

érdeklődj a baráti körödben, vagy a frakciódnál, másoknak is így megy azzal a telefontípussal? Ha igen... reménykedj, hogy véglegesben jobb lesz, vagy próbálj meg egy másik romot felpakolni - hátha működőképesebb lesz a dolog.
Én Defyn használom, JB-s rom alatt - de egyébként csak GB kell hozzá, tehát 2.3-as android. Lehet, csak nálad veszett össze az app valamivel.
Remélem, sikerülni fog a dolog - ha Zöld vagy drukkolok is! :) Ha nem... nos, rosszat akkor se kívánok ;)

Peppone Botazzi 2013.01.28. 09:44:58

Na ezt kipróbálom. Hogy lehet meghívóhoz jutni?

zolij 2013.01.28. 09:45:05

nekem Desire-n picit akadozik, de Nexus 7-n megy mint az álom

][-][alo 2013.01.28. 09:48:23

www.ingress.com/ - e-mail cím megadása, 1-5 hét várakozás.

vagy keresd fel az Ingress Hungary közösséget a Plus-on. Ott lehet találni, nyerni kódot a regisztráláshoz.

Peppone Botazzi 2013.01.28. 09:54:07

Csatlakoztam g+on az ingress hungaryhoz. Aztan szerzek valahogy kódot és irány a zöldek :-D

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2013.01.28. 11:54:17

sgs2-n gyári 4.0.3 rom-mal szuperül megy. hajrá zöldek!

glezmen 2013.01.28. 12:23:52

@][-][alo: 2.3-as? nekem 2.1-es Androidom van :D
annyira azert nem vagyok raindulva hogy nekialljak romokat cserelgetni, inkabb majd megprobalom ujra ha telefont cserelek (bar az eselyes hogy valami regebbi iPhone lesz, szoval azon foleg nem :D)

decoati 2013.01.28. 12:31:53

Vesszen a konzervativizmus álcája mögé bújt technológiai kisajátítás, vesszen a több évszázados, bolygónkat, és minket is lassú halálra ítélő hierarchikus berendezkedés.
Hajrá új technológiák, hajrá fejlődés, hajrá jövő.
Mindenkire szükségünk van hogy bebizonyítsuk: bolygónk méltó erre a korszakalkotó felfedezésre.
Hajrá zöldek! Gyere, csatlakozz Te is.
:)

Lázár Pál 2013.01.28. 13:56:45

"Jelenleg 26 millió Kék és 9 millió Zöld feszül egymásnak"
Ez szerintem így ebben a formában nem igaz. A játék "pontozása" az úgy működik hogy a portálok között felépített link-ek háromszög alakú field-eket hoznak létre, és a field-ekkel lefedett területen élő emberek száma jelenti a pontokat ami ma kb. fedi a 26millió-9millió. (de ez változik) Ezt hívják a játékban MU-nak azaz "mind unit"-nak.

Nálam jól megy LG O2X (P990), igaz mostanában nincs időm, és az illúzióim is le vannak rombolva mert 5x annyi kék játékos van szerintem mint amennyi zöld és én zöld vagyok :-)

xylon 2013.01.28. 15:00:39

@Lázár Pál: mar 32 vs 8 a smurfoknek.

Szerintem a jatek egyensulya el van cseszve. A nagyonmagas rangu jatekosok egy ket csapassal le tudjak szedni a control fieldeket. A chaten is latom hogy allandoan morognak, igy nincs ertelme szervezodni. Ja meg borzasztoan hideg van.

TMhun 2013.01.28. 16:01:04

Amíg ne ment miatta tropára a telefon, addig tetszett.
Reggel épp portált hekkeltem amikor valamelyik tetőről egy óriás vízcsepp esett pont az előlapi hangszóróra. Azóta ne megy a GPS, Wifi és hálózatokat nem lát....
Szóval most van egy felsőkategóriás drága telefonom amivel nem lehet mást csinálni mint offline játszani és videót nézni...

Chan0P 2013.01.28. 16:23:00

Ha valaki kap meghívót és elkezdi használni a játékot, az alkalmazás kérni fogja az első indításkor a "Codename" megadását.
Ez a codename NEM AZ AKTIVÁLÓ KÓD, hanem a játékban használatos nicked/neved.
Rengetegen az aktiváló kódjukat adják meg Codename értékként, aztán szívnak vele sokáig, mert hetekig is eltarthat, mire lecserélésre kerülhet a név, de az sem biztos, hogy cserélni fogják.

Szóval ne hibázzatok!

Ja és mielőtt elfelejtem. Elég már a sok zöldségből, csatlakozz az ellenállók (Resistance) kék táborához! :-)

Azt pedig nem lehet tudni, hogy mennyi kék illetve zöld játékos van, hiába írja bárki is, semmi köze a valósághoz, szóval ne ez alapján csatlakozz az általad választott táborhoz.

][-][alo 2013.01.28. 20:05:53

@Lázár Pál: Köszönöm, javítottam is! Igen, pontatlan volt, s valóban nem a játékosok száma annyi, hanem a Frakciók által birtokolt terület.

Lázár Pál 2013.01.28. 20:49:44

@][-][alo: "az úttörő ott segít ahol van!" ;-)

GentleSpecter 2013.01.28. 22:23:26

@Chan0P: Hát ezt én is nagyon benéztem, pedig nem vagyok egy elveszett gyerek, de ez nagyon megtévesztett. Annyira be voltam zsongva, hogy simán elsiklottam felette és bepötyögtem az aktiváló kódot.

Hozzáteszem: rengetegen... :D

bioLarzen 2013.01.29. 12:41:06

@TMhun: Hát, a felső kategóriás telefonra illik azért vigyázni... :P

Gr0

Google+
süti beállítások módosítása