RetroArch - az álomemulátor

2013.02.08. 11:08 Yarner

Nem, az új app nem az álmainkat emulálja - kivéve, ha éjjel a szemünket lehunyva azt látjuk magunk előtt, hogy letűnt idők válogatott videojátékait nyúzzuk napestig 14 féle válogatott konzolon... Merthogy a közösségi fejlesztésből született RetroArch éppen ezt tudja.

retroarc.png

Aki próbálkozott már androidos emulátorokkal, tudja, hogyan megy ez - megtaláljuk az aktuális konzolhoz tartozó appot, konstatáljuk, hogy a teljes verzió fizetős - felbűvöljük a készülékre (ki így, ki úgy), aztán a netről levadászott ROM-ot betöltjük, és ha szerencsénk van, nem kell sokat szórakozni a beállításokkal. Ha nincs akkora szerencsénk, mehetünk még BIOS-t vadászni, vagy megkeresni a nekünk legalkalmasabb beállítást. A régi játékok szerelmesei általában arról ismerszenek meg, hogy jellemzően 3-5 különböző emulátor üldögél a mobiljukon/PC-jükön/konzoljukon.

game5.jpg

A RetroArch (ami egyébként egy cross-platform fejlesztés, és Win/Mac/Linux asztali PC-k mellett Wii-n, Xboxon és más rendszereken is futtatható) azért jött létre, hogy egyszerűsítse a képet: az alkalmazás önmagában 13+2 konzolt tartalmaz (a plusz kettő a Doom térképek és a Cave Story futtatására szolgáló keretprogram), és az a célja, hogy a játékokat mindenféle beállítgatás nélkül futtathassuk - ráadásul mindezt teljesen ingyen (sajnos a csapat alapvetően a konzolokra összpontosít, így a felénk, káeurópában inkább jellemző mikroszámítógépes retró-érzést továbbra is máshonnan kell beszereznünk).

A rendszer nagy újítása a fast forward mód (ezt egyes emulátorok eddig is tudták) mellett a rewind, azaz az események visszaforgatása 10-20 mp erejéig (á la Braid). 

game4.jpg

gamedoom.jpg

game1.jpg

Természetesen itt is megvannak a megszokott gyorsmentési lehetőségek (nem véletlen, hogy van játék, amit csak emulátoron bírtam végigjátszani... ugrásonként mentve egyet), és számomra az egyik legmenőbb feature, hogy az alkalmazás natív módon támogatja az OTG kábelen keresztül csatlakoztatott USB-s kontrollereket. A következő sufniprojektem az lesz, hogy megpróbálok egy rögzítőállványt eszkabálni az otthoni PS2 kompatibilis kontrolleremre, és előállítani a saját Project Shieldemet :-)

Játékra fel, vár az FFIX, most már egyszer ideje lenne végigjátszani...

Galaxy S3 tulajdonosok, figyelem! A RetroArch remekül fut a készüléken, azonban az energiatakarékos mód bekavar az app futásába, ezt előbb ki kell kapcsolni, különben dadogós, szaggató hangot kapunk!

Get it on Google Play


Címkék: játék emulátor alkalmazás app

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr475069120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2013.02.08. 12:14:05

Beleéltem magam, aztán a play szerint nem kompatibilis az eszközömmel :( (Huawei S7 tab)

Yarner · http://androlib.blog.hu 2013.02.08. 12:21:11

@Gery Greyhound || (Két vonal = nem a barátotok): lehet, hogy a rendszer miatt nem szereti? A RetroArchnak minimum ginger kell. De megpróbálhastz írni nekik, elég rendesek a srácok.

Bumpkin 2013.02.09. 18:06:57

> .. azonban az energiatakarékos mód bekavar az app futásába
De kurvagagyi ez az Android :)

Yarner · http://androlib.blog.hu 2013.02.11. 09:21:02

@Bumpkin: Nem, ez a Samsung fejlesztése (berhelése, ha úgy tetszik). Csodálkoztam is a Jelly Bean frissítés után, miért nem sima még mindig a rendszer működése - kiderült, hogy a defaultból bekapcsolt energiatakarékos üzemmód csökkenti az FPS-t... Tudnak ezek a Koreaiak...
Amúgy sehol máshol nem érezhető a hatás, minden processzorigényes játék szépen fut, de a RetroArch köhögni kezd tőle, előbb ki kell kapcsolni (kb két mozdulat, ki sem kell lépni, az értesítés újabban előhívható appok futása közben is)

viteztibor 2013.02.11. 09:36:37

sziasztok! ROM-okat honnan lehet bugázni ez alá a progi alá? van valami legális cím, ahol vannak fent?

Yarner · http://androlib.blog.hu 2013.02.11. 09:56:07

@viteztibor: Tudtommal az az álláspont, hogy ha birtoklod az illető játékot gyári változatban, jogodban áll birtokolni a ROM-ját is, mint backupot (de ez jogilag valószínűleg így sem támadhatatlan)
A shareware címekből persze bármennyit letölthetsz (ez mondjuk konzolon ritka)
Én éppen az emuparadise.me-n láttam sok romot.

Demeterf 2013.02.12. 15:47:39

FF7 magyarul van psx-re is.

Simon János Bálint 2015.04.01. 17:19:35

Most komolyan amiatt "k.gagyi ez az Android" mert van egy elég jó funkciója?! XD Ami egyébként nem is alapból van, némely Samung-nál van: nekem alapból be van kapcsolva.

De azt erősen sajnálom hogy nem tudja intelligensen kezelni a CPU/GPU-t mint pár akksi-kímélő app: azok amikor nincs aktív használat, "lehúzzák" a frekvenciát és ha kell persze tolják szépen fel 8) Ehhez (ált.) root kell, Sony-jaimon alap hogy így működnek - ezért (is) bírnak relatív nagy működési időt. :]

Google+
süti beállítások módosítása