Teszt: LG Optimus 4X HD - a legolcsóbb négymagos

2013.03.20. 22:30 Hrobert

A kisebbik koreai gyártó nemrégiben nálunk járt modellje ugyan már nem számít újdonságnak, ár-érték arányban viszont még így durván fél évvel bemutatása után is vonzó ajánlat. Bár az idei középkategóriás modellek bemutatkozása még várat magára, az már a Sony tegnapi bejelentéseiből is látszik, hogy az Optimus 4X HD-hez hasonló hardvert idén sem biztos, hogy kapunk ilyen árban. Gyanús? Nem kicsit. Megéri? A tovább mögött kiderül.

DSC_0275.jpg

Csomagolás, külső, tartozékok

Az LG mindig is dizájnban volt igazán erős, ki ne emlékezne a Chocolate-telefonokra, vagy a Minire, amik ha belső tartalomban nem is, stílusban mindenképp felülemelkedtek a kortársakon. Az okostelefon-éra kicsit kitolt a formatervezőkkel, alapvetően adott a forma, a kijelző uralja a megjelenést, ma már nem hajtogatjuk oda-vissza a telefonokat, kevesebb tér marad a kreativitásnak. Ennek ellenére a koreaiak ebben a korszakban is igyekeznek érvényt adni a stílusnak, bár az egyedi vizuális megoldások elől az első Optimus óta ők is inkább a minimalizmusba menekülnek. De hát mit van mit tenni, egy okostelefonnak így kell kinéznie, legyen vékony a keret, minél nagyobb a kijelző, minél vékonyabb a ház. 

DSC_0265.jpg

Előbb azonban térjünk ki a csomagolásra, ami szintén nem konvencionális megoldás, inkább néz ki ékszerdoboznak, mint telefonénak, az elegáns fekete alsó és felső részt egy izgalmas, keskenyebb vörös felület köti össze, a dizájn iránt fogékonyak számára igazi látványorgia a kicsomagolás. 

Maga a készülék sem okoz csalódást, a fentebb taglalt szempontoknak abszolút megfelel, mérete 132.4 x 68.1 x 8.9 mm, súlya 133 g, ez kicsit kisebb, de vastagabb a Galaxy S III-nál, és ugyanannyit nyom, de megközelítőleg a HTC One X(+) adatai is ugyanezek. Kijelzőjét Gorilla Glass védi, szintén 4,7 colos, True HD IPS, 312 ppi-t tud felmutatni, minőségére egy szavunk sem lehet, élethű színek, remek kontraszt és fényerő, valamint szinte 180 fokos betekintési szög jellemzik.  Az előlap többi látványosságát mindenki látja akinek van szeme, viszont az ezeken túl megtalálható finomságok talán csak élőben jönnek át igazán. 

DSC_0243.jpg

Az előlapot körbeölelő krómszínű kettős kereten belül egyhén recés műanyag fut körbe, ennek a felső részéből emelkedik ki a hangerőszabályzó gombok párosa, ezek nyomáspontja megfelelő, kellően határozott. Ezeken kívül csak bekapcsológombot találunk a készülék tetején, hardveres kameragombot sajnos nem kapunk. A hátlap szintén szemrevaló darab, - ebben a kategóriában ma már szinte kuriózum, hogy levehető - és kellemes fogású, bőrhöz hasonlító textúrát kapott, végre egy izgalmas megoldás a sok tükörsima felület között. 

A hátlap alatt helyezhető be a mini-sim, és a micro-SD kártya is, egyikhez sem szükséges eltávolítani az akkumulátort.

A dobozban találunk még a szokásos papírhulladék társaságában egy töltőfejet, USB-kábelt, egy átlagos minőségű fülest, valamint két NFC-taget, amit szabadon felragaszthatunk bárhová.

Hardver, adatkommunikáció

Bár az Optimus 4X HD jóval olcsóbb a többi gyártó tavalyi büszkeségeinél, hardveresen ez ezúttal nem jelent komoly kompromisszumokat. A készülékben ugyanaz a Tegra 3 SoC teljesít szolgálatot, mint a többi 2012-es csúcsmodellben, 1.5 GHz-en, a RAM mérete 1GB, a belső tárhely 16 GB, amiból a felhasználó 12 GB-t ér el, de micro SD kártyával további 32 GB-ig bővíthető.

Adatkommunikációs fronton adott 21/5,76 Mbps sebességű HSPA kapcsolódás lehetősége, a WiFi modul 802.11 a/b/g/n szabványokkal is boldogul, emellett manapság evidens módon DLNA, WiFi Direct, és WiFi hotspot funkciókkal is rendelkezik. Helymeghatározáshoz A-GPS támogatású GPS egység használható, és 4.0-ás Bluetooth is van. A tartozék tagekből kilogikázható, hogy NFC-képes is a masina, a mellékelt tagek egyébként alapból az autós- és munkahelyi módot aktiválják, de szabadon átprogramozhatóak gyakorlatilag bármire.
A 2.0-ás microUSB támogatja az MHL technológiát is, ezért nincs HDMI-csatoló, hiszen egy erre alkalmas kábellel bármikor ráköthetjük HMDI-s tévére, amiről még töltést is vesz fel. 

Az Erő szoftveres oldala

A készüléken a teszt idején még az Android 4.0-s verziója futott, de hamarosan érkezik a frissítés, ami idő előtt már ki is szivárgott az internetre, vállalkozó szelleműek fel is erőszakolhatják tehát menten.

Screenshot_2013-02-18-11-40-37.pngScreenshot_2013-02-28-17-23-51.png

A rendszer általános sebességével nagy bajok így sincsenek, kicsik viszont akadnak, nem túl elegáns például, hogy amikor az app drawert nyitnánk meg, pár másodpercre egy "loading" felirat állja utunkat. Ezen a kirívó példán kívül viszont máshol nem akad a rendszer, komolyabb játékok viszont ha nem is sokkal, de érezhetően lassabban futnak rajta, mint az elvileg ugyanilyen hardverrel szerelt vetélytársakon. 

A felületet az LG sem hagyta érintetlenül, az Optimus UI 3.0-s változatát példás testreszabhatóság jellemzi, a zárképernyőtől az ikonokig sokmindent változtathatunk, jó ideig kalandozhatunk a beállítások között. Egyedül az alkalmazások közötti váltás felülete maradt érintetlenül, ennek egyébként nincs dedikált gombja, a home gombot hosszan nyomva csalogathatjuk elő. 

Screenshot_2013-02-28-17-24-06.pngScreenshot_2013-02-28-17-25-17.png

Extra alkalmazásokkal is el vagyunk látva, van Alkalmazás- és Feladatkezelő, Quickmemo jegyzet-app, SmartShare DLNA-kliens, Media Home, ami a multimédiás tartalmakat gyűjti egy helyre, LG Tag+ az NFC-konfigurálásra, találunk Polaris Office-t, és időjárásalkalmazást is. 

Multimédia, üzemidő

A zenelejátszó hozza az elvárhatót, dedikált gombbal kapcsolhatjuk be a Dolby Mobile-t a hangminőség javítására, de több előre definiált equalizer-beállítás közül is választhatunk, és ha még ezek sem lennének kielégítőek, sajátot is beállíthatunk. A hangminőség nem mondható rossznak a gyári fülessel sem, de egy audiofil sem fog tőle hasra esni, vannak ennél tisztábban szóló alternatívák.

Screenshot_2013-02-28-17-24-55.pngScreenshot_2013-02-28-17-25-05.png

A videóleátszó szintén korrekt iparosmunka, a megszokott formátumokkal boldogul, feliratot is felismer, könnyedén lejátssza a HD tartalmakat is. Itt is vannak extrák, változtathatunk a lejátszási sebességen, sőt, kétujjas gesztussal akár bele is nagyíthatunk a videókba.

A fő kamera felbontása 8MP, LED villanó támogatja sötét időkben. Minősége egészen elfogadható mobiltelefonhoz képest, a színhűség és a fényerő nagyjából rendben van, teljes méretben nézve viszont itt is látszik a zajszűrő automatika áldatlan hatása, hajlamosak elmosódni a részletek. A kezelőfelületen a szokásos beállításokat találjuk: felbontás, fehéregyensúly, exponálóhang (nem kikapcsolható), jelenetek, geotagging és társai. A képre kattintva nyíló galériában mindenki meggyőződhet a kamera képességeiről a saját szemével.

CAM00008.jpg

A hátlap alá behelyezhető akkumulátor 2150 mAh-s, nem marad szégyenben üzemidő terén sem a vetélytársakkal szemben, nyilván használatfüggő, de nálam körülbelül egy napot bírt - ahogy az általam tesztelt telefonok többsége.

Verdikt

Összegezve az eddig leírtakat, az LG-nél apait-anyait beleadtak a 4X HD-be, ez már külsőre is látható, igényes részletmegoldások teszik egyedivé a telefont. Szoftveres oldalon az optimalizáltsággal akadnak kisebb gondok, de ezt a közelgő Jelly Bean remélhetőleg kiküszöböli, de extra alkalmazásokkal is igyekeztek kedveskedni a koreaiak, külön pirospont jár a testreszabási lehetőségek tárházáért. 
Mindezek mellé társul a kellemes árfekvés, alig több, mint 80 ezer forintot kell leszurkolni érte a kasszáknál, tavalyi vetélytársai pedig még mindig 100 ezer forint körül kaphatóak, ennek fényében igazán jó választás lehet azoknak, akik nem nélkülöznek, de nem is a legújabb csúcsmodelleket hajhásszák mindenáron.


Címkék: teszt lg

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr525148877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Globetrotter2014 2013.03.20. 22:44:22

Nem gonodltam hogy 4XHD tesztet olvasok még 2013-ban :)
Elvileg 2013-ra az optimus G nek kellen váltania.

Egyébbként már decemberben is az S2 áráért adták, az S3 tudásával. Én nem bántam meg kifejezetten elégedett vagyok vele. Remélem lesz annyira tartós mint az LG Arena.

Hrobert · http://androlib.blog.hu 2013.03.20. 22:46:27

@ZF2: időbe telt helyreállítani a kommunikációt az LG képviseletével :) remélhetőleg lesz frisebb is hamarosan, de még a tavalyi Nexust se láttuk a legtöbben élőben...

Globetrotter2014 2013.03.20. 22:55:19

@Hrobert: én spec hetekig jártam boltokat mire egyet élőben meg tudtam nézni.

Én az F7est várom. A 4X most megmarad egy darabig, de az asszonynak még kell valami a nem tól távoli jövőben, és ez egy igéretes darab.

Igazából hiányzik egy igényes nem túl nagy darab készülék az andtroid univerzumból, valami olyasmi mint az Iphone 4, csak androiidos árszabással...

Hrobert · http://androlib.blog.hu 2013.03.21. 10:52:28

@quint0: a specifikációknál a gsmarena-ról szoktunk lesni, de elhiszem neked, nem teszteltem ezt a részét.

Az loading felirat nálam minden alkalommal előjött, minden előzetes mókolás nélkül, elképzelhető, hogy ez csak a tesztkészüléknél volt így, de mi ugye csak azzal dolgozunk.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2013.03.21. 12:51:32

nagyon kerülgettem az új vas megvétele előtt - nagyon szerette minden tesztelő, szép is, erős is, és tényleg nagyon baráti az árfekvése.
Végül az tántorított el, hogy gyakorlatilag nulla a közösségi háttere.
Nem vagyok egy nagyon komoly power user, de tudom, hogy úgy egy év használat után elkezdek kacsingatni a főzött romok, CM, stb felé, főleg, ha meguntam a várakozást a frissebb romokra, vagy új featureökre. A 4X-re meg konkrétan semmi nincsen, max rootolni lehet, oszt jónapot.

Szóval ez egy remek készülék, ha megelégedsz azzal, amit magában hoz, tehát az átlagfelhasználókat maradéktalanul kielégítheti, de extra mozgástered nem lesz vele.

a74aa 2013.03.21. 16:34:23

Ezt megkapod 80ért, az S3 meg 110, mégis inkább azt veszek. Mégpedig azért, mert arra már kijött a Android 4.1, lesz 4.2, és 5ös is.
Az LG terméktámogatása híresen rossz, a 4.1re még várni kell, és 4.2 szerintem soha nem lesz.

Nem rossz telefon ez, de beleragadsz vele a múltba.

Globetrotter2014 2013.03.21. 16:57:19

@a74aa: ez marhaság, a fizetőképes vásárlóréteg em tuningolni akarja hanem ahzsnálni. Az egyik S3 tulajnak nemrég magyaráztam el hogy hol találja meg a playstore-t (azóta már nem sírja annyira vissza az almását).

A samsung most abból a presztízsből él (nagyon jól) amit az S2--vel vívott ki, az első olyan készülék ami valamilyen szinten ellenfelel volt az Iphone-nak (persze Iphpne killertől még nagyon messze volt). Az Lg pedig elbaxta a 2x-szel.

Most ennek fizeti meg az árát.

Globetrotter2014 2013.03.21. 17:58:14

Egyébbként a komemntekből lejön hogy sokaknak még mindig nem világos hogy miért forradalmasította az Apple a mobil iparágat, miért fontos hogy a google időben felismerte hogy lépnia kell, és hogy a Nokia és a Microsoft együtt sem elég erős ahhoz hogy elenpólust képezzen.

Ezek nem telefonok hanem számítógépek. Amire szoftvereket lehet kamni, legaláisan és olcsón.

Itt már nem arról szól a dolog hogy tuningolhatod, matricázhatod meg belerakhatsz kék ledet hanem hogy van egy új személyi számítógéped. Nyilván itt nem az egymagos kevés memóriűával eláátott gingerbreades cuccokról van szó. Kb a Galaxy S2 volt az első ami ennek megfelelt.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2013.03.22. 10:53:07

@ZF2: Még annyit tennék hozzá, hogy részben az S2 sikeréből élnek (az első vas volt, ami korrektül volt összerakva, erős is volt, nem is volt egyértelmű szifon-klón), de emellett főleg az viszi a szekerüket, hogy embertelen sok pénzt költenek reklámra.
Az meg, hogy csak az s2-ből élnek, kicsit túlzó, most csorognak be a hírek, hogy 4x annyi az előrendelés S4-re, mint az S3-ra volt. Sikerült hypeot gerjeszteniük, elég rendeset.

Globetrotter2014 2013.03.22. 13:47:24

@Yarner: na igen, emellett általában mindig a klegjobbak között van a csúcskészülékük is, ezt én sem tagadom. És nem csináltak annyira elszúrt modelleket mint pl az LG a 2x-szel. De nem annyival jobb az S3 mint az eladások alapján várná az ember. A marketing sokat számít ez tény.

a74aa 2013.03.22. 14:30:17

@ZF2: Mint te is írod kommentedben, ezek számítógépek. Ha nem tudod rájuk tenni az aktuális oprendszert, nagyon gondold meg. Ha az előzőt sem, ne vedd meg.

Nekem is LG 2Xem van, valószínüleg ez is szerepet játszik abban, hogy nem bízok az LGben. Meg a Tegrában. Egyetlen baj van az S3mal szerintem, a külseje. Anyag és forma is lehetne jobb.

Globetrotter2014 2013.03.22. 14:37:31

@a74aa: ne igen, e legkomolyabb ellenérv a 4X ellen a 2X kezelése (illetve az egész korábbi LG history). De már kb nyár óta köztudott volt hogy jön az ICS a 4X re, ha nem jön ki akkor tényelg ez lesz az utsó húzása a koreiaaknak...

a74aa 2013.03.22. 14:56:56

@ZF2: Szerintem kijön, csak ez a "túl kevés túl későn" esete. Mikor utolsó kínai vacakokon MÁR kint van a 4.2, akkor a 4.1re VÁRNI kicsit gáz.

Darkcomet 2013.06.08. 17:12:08

Most a telenor igen jó áron adja. Smarttarifa extra 4-gyel 14241 HUF-ért vihető a cucc, két év hűséggel. Én ezzel vettem meg a héten. Lehet vinni még smart tarifa extra 3-mal is, itt olyan 28000 körül kell perkálni érte.

Google+
süti beállítások módosítása