Ilyen lett a Facebook-mobil!

2013.04.04. 22:18 ][-][alo

HTC First - Először

Az első Facebook telefont a HTC gyártja, neve: HTC First. Lássuk a száraz technikai paramétereket: a készülékben a Qualcomm februárban bejelentett Snapdragon 400 processzora kapott helyet, melyben egy kétmagos Krait processzor dolgozik, jelen esetben 1,4 GHz-en. Grafikus gyorsító egy Adreno 305, mely rendelkezik Miracast szabványú vezeték nélküli képtovábbítással. Mindezeket egészíti ki egy 4G LTE támogatású modem is. Az 1 gigabyte RAM mellé 16 gigabyte ROM társul. Az NFC képes, 2000 mAh akkumulátorral rendelkező készülék szuper LCD-s képernyőmérete: 4,3", felbontása 1280x720 pixel. Hátlapi kamerája 5 megapixeles, FullHD-s videórögzítési lehetőséggel, ledes fényforrással megtámogatva, előlapi kamerája 1,6 megapixeles. A készülék fizikai méretei: 126x65x9 mm, választható színei: fekete, fehér, piros, világos kék.
 

htcfirst.png

Facebook Home - Másodszor

A telefonon az Android 4.1 verziója fut, Facebook Home felhasználói felülettel átlakítva. Az újragondolt, megreformált "launcher" az alábbi képeken, illetve videókon látható.

fbh.jpg

Az új launcher április 12-étől elérhetővé válik a Play Letöltőközpontban, de kezdetben csak a HTC X ONE, ONE X +, Samsung Galaxy S III, Note II készülékekre. Az alkalmazás rendszeresen frissül majd, valamint a későbbiekben mind több készülékre (Galaxy S IV-re is), és táblagépekre is elkészítik.

Előrendelhető: az amerikai AT&T szolgáltatónál.

A 2013, április 4-ei hivatalos bemutató faékes verzióját olvashattad.


Címkék: hírek facebook htc

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr555196016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Igazmondó juhász (törölt) 2013.04.04. 23:47:00

Erős egy meglévő operációs rendszerre felszívott GUI-t önmagában már Facebook telefonnak hívni. Alapjában véve az ötlet nem rossz - főleg nem a Facebooknak - lévén van egy ingyenes operációs rendszer, amire bárki azt csinál, amit akar - lásd Amazon.
Ami a lényeg, hogy van egy Androidos telefon, amin van egy olyan "skin", ami a Facebookra van kihegyezve. Hogy ettől több user lesz, aki még többet használja a Facebook egyébként is elég egysíkú szolgáltatását és még többet "lóg" az egyébként is erősen megkérdőjelezhető egészen, az már egy másik történet. Az biztos, hogy a Google-nak ideje lesz átgondolnia a következő időszak történéseit, ugyanis a vezető szerepből a végén tényleg Facebook telefon lesz az Androidból.

Darkcomet 2013.04.05. 07:39:27

@Igazmondó juhász: Na ja. Lassan az android nem a Googleről fog szólni, hanem a Samsungról, Amazonról, meg a Facebookról. És ez nekem kezd nagyon nem tetszeni. Az meg külön megérne egy misét, hogy a facse ezzel a húzással milyen faszagányosan tolt ki az almás telefonos tulajokkal.

][-][alo 2013.04.05. 09:09:13

A hozzászólásokban akkor hozzuk össze közösen a faékmentes verziót! :)

A kifejezés lehet, hogy erős, viszont erősen szeretné Zuckerberg, hogy valamilyen módon megkülönböztesse a telefont... telefonját. Ehhez pedig kell a "kisajátítás", amihez szerintem a szaksajtó is erősen hozzájárult, hiszen emlékezetem szerint nem olvastam sehol olyat, hogy Facebook által átterveztetett felhasználói felülettel felvértezett telefon. Ha volt is, hamar összemosódott, leegyszerűsödött, s lett belőle Facebook Home felületű mobil, majd Facebook-mobil.

Facebook Home
Új otthonunk az Androidon - valahogy így hirdette magát a fb. Az új otthon elsőre kuszának tűnik, csak kapkodja a fejét az ember. Aztán megtanulja, birtokba veszi, és... megszereti? A hónap végére kiderül, addigra lesznek már felhasználók mind HTC First vonalon, mind pedig a Playről letöltött Home alkalmazás után.
Egyszerűség, ugyanakkor az ismerősök "hozzáragasztása" a készülékhez, ezáltal közelebb hozva felhasználóhoz, vagyis a Facebook-ot, s a készüléket szinte hozzánk bilincselni... Gondolom közben azért itt-ott lesz reklámocska is - hiszen kell a bevétel.
Folyamatos frissítések, mind több és több telefonra fejlesztett Home verzió, a későbbiekben pedig táblagépekre szánt fb Home app. Mi kellhet még? Talán az, hogy ne idegeskedjen az ember, hiszen mostanában a frissítések minőségével hadilábon áll az Androidon a fb.
S itt jön képbe az Alma. Nem tudom, mennyire lehet beleavatkozni az iOS működésébe, egy ilyen Facebook Home-ot ráhúzni. Lehet korántsem olyan egyszerű, vagy egyszerűen Alma Bácsi hallani se akart a dologról: ezért is fordultak az Android felé Zuckerbergerék...? Korábban már szó volt róla, hogy az eddig Apple készülékekkel felszerelkezett Facebook főhadiszállás átállt az Androidra. Lehet, már akkor megromlott az viszony? Megromlott egyáltalán? Ezek mind találgatások, akinek van kedve, ideje gyárthat még elméleteket :)
Google: az Androidos rendszerért nem kell fizetnie a gyártóknak a Google felé. Neki szerintem csak jól jön a dolog, ha nincs Apple-s Facebook Home, sőt, lehet ők maguk mentek az események elé, s léptek a Facebook felé - ha igen, akkor nem is kevés lépést. Több legyet is csapkod a Google ezáltal: esetlegesen csökkenti az Apple táborát, s ugyanannyival növeli a sajátját, valamint ne feledjük, teljesen mindegy, hogy Kovács Pisti Home, vagy Facebook Home van egy készüléken, ha az a készülék a Playhez van kötve, akkor az bevételt termel a Googlenak - közvetve, közvetlenül egyaránt.
A Google+ viszont lehet, változni fog. Szerintem itt kivár a Google, meglátja milyen pozitív dolgok jönnek az fb Home-ból. Bár, azt nem hiszem, hogy "hómosítaná" a saját közösségi oldalát, hiszen... más területeket, más gondolkodásmódú embereket vonz magához.

Készülék
Alapjában szerintem korrekt! Kézreálló, megfelelő processzor - ami kevesebbet fogyaszt, bár a kijelző pixelmennyisége nagy mértékben csapolja majd a 2000 mAh-s akksit. Nincs memóriabővítés, ezt már megszokhattuk. Van egy 5 megapixeles fényképező: amiről csak azt mondták hogy nagyon jó... Igazából a 3-5 megapixeles képek kellőképpen elegek a közösségi oldalakhoz, amik amúgyis csökkentik a méretet.
Kinézetre: pofás jószágnak tűnik, furcsa, hogy a bal oldalon vannak a hangerőgombok - de ez csak megszokás kérdése. Középen a kör alakú home gombocska apró fricska is lehet Alma Bácsi felé. Valaki azt mondta, majd lepereli az Alma ezt: van már nem egy Androidos készülék, amin kör alakú vagy csak egyetlen kör gombocska van :)
Összességében hardveresen tök jó kis készüléknek mondanám. Ha rá lehet rakni egy alap Androidot, vagy el lehet távolítani az FB Otthont, bárki számára egy korrekt készüléket jelenthet.
Jah, és előretelepített Instagram. Ami még eleddig nem volt, de most már van...! :)
A HTC után már a Samsung és a Sony is beállt, hogy elkészítse saját Facebook Home-os telefonját. Ilyen szempontból is találó a HTC First készüléknév.

Érdekes volt nézegetni a promóvideókat. Húsz-harminc közötti fiatalokkal készült klippek. Utána kellene már túrnom, milyen demográfiai adatok vannak a Facebook felhasználókról, az iskolai végzettségről persze nem megfeledkezve. És ehhez kellene még az átlagos időtöltésük. Szép kis szociológiai tanulmány jöhet össze az adatokból :) Amire ki akarok lyukadni: az ismerősi körömben inkább a kiskamaszok, kamaszok (8-18) vannak rákattanva a Facebookra, aztán van egy ugrás 30-40 közöttiek, akik lehet, hogy napi szinten, de inkább már csak hírt gyűjtenek, hírt hoznak létre, adnak tovább, s utána jön az idősebb 50- generáció, akik aztán megosztanak mindent :-) Átfedések persze mindenhol vannak.

bioLarzen 2013.04.05. 11:52:55

@Darkcomet: Ez a jó dolgok sorsa általában: népszerűek, ezért elkezdenek nőni, és valahogy mindig úgy érzik, hogy a növekedéssel egyszersmind állandóan változtatni is kell - míg végül egy hatalmas szar lesz az egészből, ami már csak a nevében az, ami egykor volt. Lehetne sorolni a példákat. Hogy az androidból is ez lesz-e, majd meglátjuk...

bio

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2013.04.05. 20:02:14

@][-][alo: Almás cuccon ilyen skin az életbe' nem lesz. Alternatív launchert jailbreak nélkül nem lehet rá telepíteni, pl.

Google+
süti beállítások módosítása