Kis amoledes fejtágító - az S4 kijelzője

2013.04.27. 08:00 decoati

A mai napon végre megjelent Dr. Raymond Soneira (DisplayMate Technologies) régóta beígért S4 kijelző tesztje, melynek kapcsán jó alkalom nyílik beszélgetni kicsit az amoled technológiáról.

Amikor az első pletykák megjelentek az S4 fullhd samoled kijelzőjéről, egyből elkezdődött a huhogás a geek közösségen belül: miért samoled, miért pentile, az úgy nem is full hd, kell a fenének, túlszaturált, nem tűéles, szőrösek az élek, foltosodik, sávosodik, beég, valótlanok a színek, rossz a fehéregyensúly, nem fehér a fehér, sokat zabál. Honnan ezek az előítéletek, igazak-e még ezek az állítások?

Technikai háttér

Kezdjük egy minimális technikai háttérrel. Az amoled technológia alpja, hogy a kijelző pixeleit alkotó r-g-b alpixelek mind-mind aprócska, különálló, szerves alapú ledek. Előnyei között az olcsóbb gyártástechnológiát, a nagy betekintési szöget, a jobb energiahatékonyságot, a jobb válaszidőt, hátrányai között viszont a rövidebb élettartamot, az idővel elmászó fehéregyensúlyt, a (szintén az alpixelek különböző mértékű öregedésére visszavezethető) beégési jelenséget, valamint fehér kép esettén a magasabb fogyasztást említhetjük. Ezekhez még hozzájött néhány speciális tulajdonság: mivel a szubpixeleknek saját fényük van (és nem az LCD paneleknél használt háttérvilágítást látjuk egy színes maszkon keresztül), ezért a kijelző színvilága teljesen eltérő a megszokott LCD panelek színétől. A másik amit meg kell említenünk a kijelző alpixel elrendezése, mivel a széles körben használt ú.n. pentile elrendezésnél az R és a B alpixelek száma éppen fele a G alpixelek számának, amitől az élek valóban szőrösek, recések lehetnek. 

rgb-vs-pentile-a.jpghtc-one-x-vs-galaxy-nexus-screen-macro-shot-1804.jpg

Egy kis törióra

  • Az első érdemben vizsgálható ilyen kijelzővel szerelt telefon a Google Nexus One volt, az akkori Android rendszer gyengeségei (sok helyen 16 bites megjelenítés, használhatatlan automata fényerő), és a technológia kiforratlansága (tükröződő kijelző, emiatt napfényben nagyon rossz kontraszt, a kijelző utólagos szoftveres kalibrálási lehetőségei teljesen hiányoztak) tényleg eléggé érdekes eredményt adott.
  • Az első technológiai ráncfelvarrás a Samsung Wave-ben, majd az SGS-ben jelent meg 2010-ben, SAMOLED néven. Itt elsősorban a kijelző réteg elrendeződését változtatták meg, minek következtében a kijelző 25%-kal nagyobb fényerejű és 21%-kal alacsonyabb fogyasztású lett, miközben a kijelző tükröződése a szinte használhatatlan 15.5%-ról a máig nagyon jónak számító 4.4%-ra esett. A többi betegsége terén is történt változás: az Android fejlődése révén a 16 bites megjelenítés megszűnt, valamint Supercurio mesternek köszönhetően leehtőség nyílt az utólagos színkalibrálásra is. Ezzel már egy egészen elviselhető minőségű kijelzőt kapunk, az igazi harc végülis itt kezdődött az amoled és az lcd pártiak között.
  • A következő lépcső az SII volt, a SAMOLED+ elnevezésű kijelzővel. Itt visszatértek a klasszikus alpixel elrendezésre, valamint további fejlesztésekkel a kijelző energiahatékonyságát 39%-kal javították az SGS-hez viszonyítva. Utólagos színkalibrációra szintén csak nemhivatalos eszközökkel volt lehetőség. A gyári fehéregyensúly valamivel jobb, a szaturáció ugyanolyan, a kijelző felbontása viszont 200 ppi környékére csökkent, ami sokaknak bökte a szemét, szó szerint. 
  • Az SIII kijelzője visszatért a pentile elrendezéshez, viszont a képpontsűrűséget egészen 306 ppi-ig srófolták, így a pentile elrendezés miatt adódó egyenetlen éleket szabad szemmel már nem nagyon lehet érzékelni. A kijelző fényereje valamivel alacsonyabb mint a társaié, de a még mindig rendkívül alacsony tükröződési érték képes ezt ellensúlyozni. Az energiahatékonyság további 38%-ot javult, így már összesen 92%-os javulásnál tartunk az SGS-hez viszonyítva. A szürkeskála menete itt már tökéletes, és végre választhatunk négy kijelző mód közül, amik befolyásolják a kijelző színhőmérsékletét.

Tényleg olyan pocsék?

Lássuk hol tartunk eddig a negatívumokban. A pentile elrendezés már csak szőrszálhasogatás, a foltosodás néhány SII-nél volt ragasztási hiba, a sávosodás alatt a kötekedők nagy kontrasztú témák váltásánál alacsony fényerőn fellépő nagyon halvány, másodpercek alatt önmagától megszűnő "szellemképet" értenek, erről az újabb kijelzőkkel kapcsolatban nincs információm. A fehéregyensúly és a white point már nem probléma ha pusztán a technológiát nézzük, ezeket megfelelő szoftverrel már az SGS alatt is tisztességesen be lehet állítani. Sokat zabál: nos, az SGS óta 92%-os energiahatékonyság növekedést értünk el... Beégés: a kék alpixelek gyorsabb öregedéséből adódik, már az SGS-nél is csak évek elteltével, speciális esetekben észlelhető, ha tudja az ember hogy mit kell nézni. Egyébként már ott sem. Hogy most mi újság ezen a téren... talán meg sem tudjuk, mert hamarabb elavul a készülék, mint hogy jelentkezne a probléma.

A "túlszaturáltság" külön megér egy misét. A történet arról szól, hogy az amoled kijelzők alpixeleiből emittálódó fény spektruma sokkal keskenyebb, mint az LCD háttérvilágítás maszkolt fénye.

Spectra_9.jpg

Ha a szaturációt úgy értelmezzük mint az adott szín a vele megegyező világosságú fehértől való eltérése, akkor az amoled maximális szaturációja nagyobb mint az lcd kijelzőké, de más olvasatban mondhatjuk, hogy a samoled által megjeleníthető színek az RGB színtérben sokkal nagyobb felületet fednek le (gamut), mint az LCD. Jó ez nekünk, vagy nem? A válasz nem olyan egyszerű, egyfelől a samoledek olyan színeket is képesek megjeleníteni amit az lcd sohasem, másfelől viszont létezik egy kiemelt szabvány, az sRGB színtér, amihez hozzáigazítják az elektronikus világban elérhető tartalmak 99.9%-át.

distortionlq2.jpg

Viszont mivel az amoled gamutja sokkal nagyobb mint az sRGB, és az RGB reprezentációban az RGB számhármas által jelölt pont mindig az adott kimeneti színtérben jelent abszolut pozíciót, ezért eltérő kimeneti színtereknél azonos RGB számhármas más-más színt fog jelölni. Magyarán: a netes tartalom 99.9%-a samoleden túlszaturáltnak, de inkább vividnek látszik.  Viszont a wide gamut tartalmak... azok fantasztikusan néznek ki.

Tények

És akkor íme a nyers valóság az S4 kijelzőjéről: 1920x1080 full hd, pentile. Képpontsűrűség: 441ppi, na jó 441ppi a G, és 312ppi az R és a B alpixeleken (viszonyításképp: iPhone5: 326ppi), akinek még ez is "szőrös", az menjen el... a p*csába. 25% fényerőnövekedés, és 20% energiahatékonyság növekedés az SIII-hoz viszonyítva (azaz: 128% az SGS-hez viszonyítva). Kalibráció: tökéletes, fehéregyensúly, white point, szürkeskála: tökéletes, az SIII-nál kisebb gamut (122% az sRGB-hez viszonyítva, szoftveres korrekció). Fényerő csökkenés 30%-os betekintési szögnél: 22% (iPhone5: 60%). Egyébként minden itt van.

original.jpg

Konklúzió

Az S4 kijelzője az iPhone5 "referencia" kijelzőjével messze egyenértékű, tökéletes képminőségű kijelző, sokkal nagyobb betekintési szöggel, és képpontsűrűséggel. Ez a jövő, gyerekek.

[DisplayMate, Gizmodo]


A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr185248933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darkcomet 2013.04.27. 08:59:20

Ezt nevezem én kimeritő és precíz írásnak! Öröm volt olvasni. Gratulálok! :-)

Jó Mercutio halott 2013.04.27. 10:00:12

Ezt nevezem en kimerito es preciz irasnak. Rettenetes volt olvasni, ket mondat utan abba is hagytam. Valami uj lovoldozos jatek nincs?

decoati 2013.04.27. 10:03:39

@Darkcomet: köszkösz :) @Jó Mercutio halott: Androidgirl kolleginánál tessen kopogtatni

NomarCub 2013.04.27. 12:23:50

Emittálódó? Komolyan ennyire megy a fordítás, meg az önálló cikkírás?

decoati 2013.04.27. 12:39:33

@NomarCub: egyéb megjegyzés? Vagy csak ennyire futotta?

nix 2013.04.27. 12:50:30

'akinek még ez is "szőrös", az menjen el... a p*csába'
Hát, barátom, ez aztán a minőségi tájékoztatás... én inkább azt javasolná, hogy te menj el a p*csába. :-/

decoati 2013.04.27. 12:56:24

@nix: ja, gondolkodtam rajta hajnal 3-kor hogy mit írjak: menjen el szemorvoshoz, vagy menjen el pszichológushoz, de aztán úgy gondoltam hogy a trolloknak máshol van a helye. Bocsi. ;)

nemtomki 2013.04.27. 13:00:30

az írást köszönöm, nem számít, hogy fordítás-e, mert elolvasni akartam, nem fikázni.

viszont azt a 128%-os energiahatékonyság növekedést nem tudom értelmezni. első megfogalmazásra még "21%-kal alacsonyabb fogyasztású lett" az SGS az elődjénél, aztán már "energiahatékonyságát 39%-kal javították az SGS-hez viszonyítva". a 128% nyilván nem azt jelenti, hogy bekapcsolt kijelzőnél áramot termel, de akkor mit is értsünk alatta?

decoati 2013.04.27. 13:08:38

@nemtomki: Energiahatékonyság alatt azt értik, hogy ugyanolyan világosság értékhez milyen energiaigény tartozik, de ennek csak áttételesen van köze a kijelző teljes fogyasztásához, mivel abba beleszámít pl. a dinamikus fényerő állítás, és az elérhető maximális fényerőből számított átlag is.
A DisplayMate-en van egy összehasonlító teszt, ami az SGS-1-2-3 telókat teszteli, a táblázat alján van egy energiahatékonyság mutató, ami az s2-3 értékét mutatja S1-hez viszonyítva. Itt szerepel az S3-nál a 92% javulás.
A legújabb tesztben az S4 javulását az S3-hoz viszonyítva (20%), ezt visszaszámolva az S1-re jön ki a 128% energiahatékonyság javulás.

NomarCub 2013.04.27. 15:20:34

@decoati Szeretnéd, hogy részletezzem?

decoati 2013.04.27. 15:45:54

@NomarCub: küldd el mailben, természetesen elolvasom, és megfontolom. :D

Nx 2013.04.28. 08:44:54

Az ICS alapértelmezett fekete-szürke színátmenetes háttere, ami pl. a stock androidon a beállításokban látható, nagyon csúnyán sávosodik a GS3-on. Általában ezt értik sávosodás alatt (nem egyenletes az átmenet, hanem van egy pár pixelnyi ugyanolyan színű sáv, aztán hirtelen ugrik egy másikra), a fényerő növelésével pedig még szembetűnőbb lesz, enyhén zöldes és kékes színű szürke sávok váltogatják egymást. A Samsung nem is használja ezt a hátteret a beállításokban és más helyeken, helyette simán fekete, de a third party programokban még látható (mondjuk nem értem, hogy miért nem változtatták meg egyszerűen magát a hátteret, létezik is rá mod, a Samsung is megtehette volna), pl. a google goggles beállításaiban:
dl.dropboxusercontent.com/u/17264478/Screenshot_2013-04-28-08-21-24.png

A másik probléma, ami leírtál, az az, hogy a sötétszürke színeket nem tudja megjeleníteni, hanem hirtelen feketére ugrik, ez főleg videóknál volt szembetűnő alacsony fényerőnél, de én nem vettem észre. Ezt black clipping-nek hívják, keress rá, állítólag javítottak rajta.

decoati 2013.04.28. 10:08:22

@Nx: igen, én is ezt érteném sávosodás alatt (miden szakportál ezt érti), de eligazítottak más fórumokon, hogy neeeem. A screenshot érdekes, de... wait a minute... ha ez egy screenshot, akkor nem sok köze van a kijelzőhöz, mivel ez csak egy videomemória leképezés. Ilyen vizsgálatokra a www.lagom.nl/lcd-test/ oldalt szoktam használni.

A clipping jelenséget ismerem, az idézett oldal (DisplayMate) szürkeskálaként (vagy intenzitás skálaként) hivatkozik rá, az S3-nál már megjegyzik az egyenletességét. Ha belegondolunk amoled esetén sokkal nehezebb ezt megvalósítani, mert amíg lcd esetén csak 3x8 biten (azaz 1x8 biten, mivel a 3 alpixelnek ugyanaz a vezérlése) kell megvalósítani a lineáris átmenetet (minden másra ott a háttérvilágítás fényerő változtatásának lehetősége), addig az amoled vezérlő elektronikájának a teljes fényerő tartományt le kell fednie. Arról nem is beszélve hogy a 3 különböző alpixelnek eltérő az energiahatékonysága (és gyanítom a linearitása is). Tehát amíg az lcd vezérlésénél 1x8 bitet kell rendbe tenni, addig az amolednél 3x10 bitet. Ezért nem csodálkozom a korai amoledek fekete környéki produkcióján.

Nx 2013.04.28. 10:24:30

Igen, a screenshotban nincs benne a sávosodás (nyílván), azért raktam fel, hogy egyértelmű legyen miről van szó, illetve összehasonlításként. A gépem monitora egy mezei, nem túl jó minőségű tn tft lcd, ami szintén sávosodik egy picit, de alig észrevehető, szemben a GS3 pocsék teljesítményével - egy jobb minőségű lcd-n valószínűleg tökéletes lesz az átmenet.
Ha van rá lehetőséged, nézd meg egy amoleden (vagy nyisd meg pl. a google goggles beállításait, és ott nézd meg).
Kipróbáltam a lagom.nl-en a gradient tesztet, de ott érdekes módon nem sávosodott, viszont kicsit hamar váltott át full feketébe, lehet, hogy ez a black clipping miatt van.

decoati 2013.04.28. 10:40:40

@Nx: Na látod... a lagomot kell nézni, a teló kijelzőjén. Az tutira egy 256 lépcsős szürkeskála. A goggles képen nincs eszközöd eldönteni hogy a kijelző a szar, vagy a háttérkép (azaz van, épp az előbb bizonyítottuk hogy a háttérkép).
A cliipingben az is benne van, hogy az amoled kijelző gammája (egyébként minden telefon kijelző gammája) nem 2.2 mint amire a desktop monitorokat kalibrálják, hanem nagyobb. Hamarabb megzuhan az alja.

Nx 2013.04.28. 10:58:20

Lehet, hogy a háttérkép szar, bár érdekes, hogy a mobilon sokkal szarabbul néz ki (és továbbra sem értem, hogy miért ezt választották, ráadásul az ICS a Galaxy Nexus-szal debütált, ahol mindenhol ez a háttérkép látható, és azt a benyomást nyújtja, hogy a kijelző pocsék).
Arra mondjuk kíváncsi lennék, hogy hogyan néz ki ugyanez egy jó minőségű lcd kijelzőn (pl. egy htc one x-en).

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2013.05.01. 16:53:25

Végre egy igazán jó cikk az amoledről! Jelenleg egy SGS-em van és imádom a kijelzőjét. Eddig is úgy terveztem, hogy maradok az amoled-nél, a cikk alapján aztán pláne. Ha ennyi fejlődést érhettünk el ilyen kis idő alatt, akkor vajon milyen képernyők várhatók még? Én már az SGS-sel is meg vagyok elégedve, pedig az ilyen dolgokra mindig is finnyás voltam. A korához képest még mindig veri a legtöbb mai készülék LCD-jét. Hajrá amoled, jöhetnek már (olcsóbban) a TV-k-ben is!

Firshee 2013.10.07. 20:21:55

Nagyon kulturalt kijelzöje van, úgy kell mereszteni a szemem hogy lássam a pixeleket és még akkoris inkább csak sejtem őket, pedig elég sasszemem van.

Tomato77 2014.07.29. 16:09:05

Nem mostani a cikk, de most találtam rá, úgyhogy én elmegyek a p*csába. Láttam az S4 kijelzőjét, de nem tetszik. A Galaxy W jóval kisebb felbontású, 800*480-as kijelzőjével sokkal jobban ki vagyok békülve. Egy kijelzőnél vannak sorok meg oszlopok, így ahhoz vagyok szokva, hogy a vízszintes és függőleges vonalak valódi vonalak, átlóban meg láthatóak a pixelek, de ennél a pentile elrendezésnél nincs rendes függőleges vonal, hanem valóban szőrös a széle. Ízlések és pofonok, nekem nem jön be.
Valószínűleg ez olyan lehet, mint a vájtfülűeknek mp3-at hallgatni, én meg ott nem érzékelek különbséget. Süket sas vagyok, megyek is a p*csába. :-)

Google+
süti beállítások módosítása