GPS, Térkép, Kutya

2013.05.25. 09:00 Gabking

Ha valaki látta a Suszter Baka Szabó Kém című filmet, bepillantást kaphatott a titkosszolgálatok működésébe még a egy másik technikai szinten lévő világban. Mára azonban a már a pontos információk korában el engedhetetlen, hogy tudjuk, éppen ki hol van, vagy éppen mi hol vagyunk.

Az androidos telefonok térnyerése széles körben magával hozta a GPS vevők tömeges elterjedését. Minden androidos telefon rendelkezik beépített GPS vevővel, és a Google ki is használja ezt. Pár napja jelentették be a nagy sikerű Maps szolgáltatás ráncfelvarrását. A mapsnek köszönhetően már eleve van lehetőségünk, hogy jelenlegi pozíciónkat megosszuk egymással. Nyilván ez bizalmi, és kölcsönösségi alapon működik, de tökéletesen ellátja a feladatát, megmutatja éppen hol tartózkodnak a barátok, családtagok. Mi a feleségemmel használjuk ezt a funkciót, és sok bosszúságtól mentett már meg minket, hiszen nem azon kell aggódni, mikor ér ide, elég csak rátekintetni a térképre, és pontosan meg tudom mondani mennyi időm van még itthon. (most egyenlőre csak a legális, és kölcsönös helyzetmegosztásról beszélünk)

GPS a családban

Abban a szerencsés helyzetben vagyok azonban, hogy nem csak én vagyok a családban megrögzött kütyüfüggő, hanem a kedves feleségem is vonzódik a technikához. Viszont a családban az eltérő preferenciákat jelzi a telefonkészülékek eltérő volta. Még én az android platform mellé tettem le a voksom, addig Ő a Blacberry-t szereti. Így olyan közös multiplatform megoldások kellenek, amikkel mindketten tudunk boldogulni. És itt jön be a képletbe egy ismeretlen faktor is. Van egy boldog kutyánk is. Azonban szegényke nem tud telefont kezelni, így neki nem tudtunk GPS-el felszerelt telefont adni, pedig az igény megvan, hogy ha nem velünk van, tudjuk figyelni, követni a mozgását.

fűzérradvány2.JPG

Szerencsére Tappancs nem az az elkóboroló fajta, de mi aggódó gazdijai vagyunk. Főleg olyankor féltjük, amikor a mi kis városi kutyánk a nagyiékkal messze- messze távolba utazik, és igazi falusi kutyaként a szabadban csatangolhat. Ilyenkor belénk bújik a kisördög, a nagyiék idősebbek, esetleg elkóborolhat tőlük, nem érik utol, nagy a kert, beszalad az erdőbe egy vad csapását követve. Ezt nem merjük megkockáztatni, ezért kerestünk egy megoldást ami biztonságot adhat nekünk.

Az eszköz 

Találtam egy hazai forgalmazót, aki a megfelelő paraméterekkel rendelkező GPS eszköz beszerzésében segített. Fontos szempont volt a méret, mivel Tappancs kistestű szálkás szőrű tacskó, nem lehetett rá óriás méretű berendezést aggatni. Fontos volt az online nyomkövetés lehetősége is, hiszen ha elszalad, akkor rögtön követni, és megtalálni szeretném. Tovább fontos volt, hogy ne csak egy platformot támogasson. A kiválasztott GPS nyakörvre szerelve 35 gramm, és az Androidból már jól ismert SIRF3 chippet használja. Több funkcióval rendelkezik, lehet online követni, illetve passzív használatban SMS-üzenettel lekérdezni az aktuális helyzetét. Nyilván ez feltételezi, hogy SIM kártyát használ, és nem árt hozz valamilyen adatcsomagot is igénybe venni. Egy hónapra a 100 mega bőségesen elég arra, hogy kövessük a helyzetét. Az SMS funkcióban pedig a lekérdezés után vissza tudja küldeni az aktuális pozíciót. Természetesen ezen belül számtalan kombinált programozási lehetősége van, beállíthatunk zónákat, ami elhagyása után kezdi küldeni nekünk az adatokat, sebességhez köthetjük a riasztást, vagy kérhetünk meghatározott ideig is jelentést. (Érdemes az SMS, és az online rendszert egymást kiegészítve használni.)

Corvus_Android.JPG

Működése

A rendszernek csak az egyik fele maga az eszköz, ehhez még egy online felület is jár. Itt is két megoldást használhatunk. A GPS regisztrációja után a corvusgps online térkép rendszerén követhetjük a mozgást, itt nagy előny, hogy naplózható, több eszközt tudunk regisztrálni, mozgásukat letölteni, vagy az SMS-ben megkapott koordinátákat közvetlenül a google maps keresőjébe írva láthatjuk az aktuális pozíciót. A corvusgps honlapján látható információk szerint készül az Androidos alkalmazás is. Tabletet használva könnyedén ment az online nyomkövetés, amikor pedig SMS-ben kaptam a koordinátákat, simán másoltam a maps-be a megkaptt üzenetek tartalmát. A megújult google maps akár még 3D-ben is meg tudná mutatni, hol is van a kutyánk (feltéve, ha New Yorkban hagy el minket. Itthon még Budapesten sincsenek 3D épületek a térképen, de ez remélhetőleg változni fog)

fűzérradvány.JPG

A megkapott csomag minden szükségeset tartalmazott, nekem már csak egy regisztrált SIM kártyát kellett bele tennem, majd nyolc órán át töltenem, hogy utána gond nélkül tudjuk követni a mi kis kóborló felfedezőnket. Az alapműveletek SMS parancsban elvégezhetőek, pl az IMEI szám lekérdezése (ehhez szükség van a regisztrációhoz) valamint az APN beállítása. Korrektül, gyorsan megkapunk minden üzenetet. Innentől mehet a nyomkövetés. Kicsit féltem, mivel a kutyánk alváza elég közel helyezkedik el a földhöz, nehogy a víz, vagy a harmat tönkretegye. A szerelés közben láttam a tömítő gumi gyűrűt, azonban csak akkor nyugodtam meg igazán, amikor Tappancs nem csak a hajnali fűben hemperget meg boldogan, hanem a kert végében futó patakon is átgázolt az erdőbe menet. Mivel az eszközt csak két naponta kell tölteni, elég biztonságot adott, ha alkalmanként rá kellett keresni. A városi használatban, ahol még jobb a térerő, a tornyok lefedettsége, sokkal kedvezőbb az energiafelhasználás, és pontosabb is a találat.

Tap_GPS.jpg

Tappancs boldogan viseli, mi pedig aggódó gazdiként még egy eszközzel bővítettük az otthoni kütyüs dobozt, hogy a kis családi kedvencünk biztonságban legyen.

Az itt használt GPS eszköz a TK202-2. A Haziallat GPS oldalról vásároltuk. Magyar forgalmazó, minden szükséges garanciával.


Címkék: maps app alkalmazások GPS

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr35316030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.05.25. 14:11:24

Köszi, nekem hasznos volt.
Van egy nagyon izgága vizsla kutyánk, akit rohadtul féltek elvinni az erdőbe csatangolni, mert itthon is képes egy lepke után elrohanni...

bpelhos 2013.05.25. 14:41:42

Az utolsó mondaton akadtam el: miért pontosabb a helymeghatározás a városban? Nem GPS-t használ (aminek mindegy, hol vagy)?

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2013.05.25. 14:59:18

GPS-t az emberre is(meg mikrocsipet), legalábbis a gyerökre, mert mindenféle veszélyek vannak és elveszik/elkódorog/elrabolják/rossz társaságba keveredik.

Egy gyerek csak fontosabb, mint egy kutya, neeem ???

ritmikus csimpifon 2013.05.25. 15:08:35

Csak az első mondatot olvastam (a filmcímet), erre reagálnék: más meg tudta nézni azt a filmet? Én olyan 4-5 percet bírtam belőle.

Ken Adams79 2013.05.25. 15:11:42

@bpelhos:
Ezen kiakadtál?
Mivel GSM a rendszer, azért gondolom az antenna, ahogy keresi a hálózatot (vagy "ugrál a tornyok között", úgy több energiát fogyaszt.
illetve azért lehet pontosabb, mert használja az AGPS-t.

Jó ötlet kutyával leírni a cikket... a kutya szó, tetszőlegesen kicserélhető a "barát", "barátnő", "feleség", "férj", (hörcsög, ló, stb) szóval
az igazi előnye szerintem inkább az, hogy autóba / motorba (biciklire) el lehet rejteni olyan helyre, ahol esetleges lopás esetén (amíg meg nem találják) talán nyomon lehet követni...

AtomCamel 2013.05.25. 15:20:10

Legalább az eszköz (gps adó)nevét le lehetett volna írni. :-(
Így tényleg egyetértek a legelső hozzászólóval... :-(((

Nem ér semmit.

Jeff 2013.05.25. 15:25:05

Érdekes poszt, csak egy dolgot nem ír, mégpedig egy feltöltéssel meddig működik a kütyü. Kutyának végül is nem számít, de ha autóba/motorba/biciklibe akarnád eldugni, akkor nagyon nem mindegy.

bpelhos 2013.05.25. 15:44:31

@Ken Adams79: Én csak a pontosságra kérdeztem rá, nem az energiafogyasztásra. Az pedig nem függ a várostól vagy pusztától. (Illetve városban rosszabb a pontosság, kevesebb műholdat lát a házak között, mielőtt valaki emiatt belémköt.) AGPS pedig nem javítja a pontosságot, csak az indítási idejét rövidíti le a GPS-nek.

Azért rugózok ezen a kérdésen, mert kínai oldalakon árulnak olyan (gagyi) kütyüt amiből kispórolják a GPS-t és csak a GSM cellákra alapozva próbálja meghatározni a koordinátádat.

Ian Turel 2013.05.25. 15:46:59

TK-102 a típusa.
Ilyet szeretnék a gyerekre.

][-][alo 2013.05.25. 15:56:06

@Jeff: pedig írta:
"Mivel az eszközt csak két naponta kell tölteni, elég biztonságot adott, ha alkalmanként rá kellett keresni. A városi használatban, ahol még jobb a térerő, a tornyok lefedettsége, sokkal kedvezőbb az energiafelhasználás, és pontosabb is a találat."

Gera 2013.05.25. 16:21:45

@szorokin: Egy gyerek sokkal nehezebben vész el, mint egy kutya.

pewo 2013.05.25. 16:22:57

A TK-102-őt már vagy 2 éve használom. Tök mindegy milyen platformot használsz és nem kell semmilyen + felület sem hozzá. Ha kiváncsi vagy a helyzetére, akkor küldesz egy sms neki és visszaküldi sms-ben a koordinátát. Ezt beilleszted a Google maps-ba és látod is. Ennyi. Egyébként fel is lehet hívni és hallod a környezetét. Minden parancs sms-ben történik. Az eszközt neten simán megveheted apróért, illetve használati utasítást is találsz róla. Mondjuk ez elvileg benne van a csomagolásban is.

Gera 2013.05.25. 16:23:56

@Jeff: Pont a kutyánál számít igazán. Motoros járműnél megoldható a folyamatos töltés, a nagyobb akku, bármi.

BA2017 2013.05.25. 16:43:43

@Ian Turel: És hová szögeled fel? A homlokára?

Ha szeretnéd avatart a hozzászólásaid mellé 2013.05.25. 17:10:23

@szorokin: wow 3 kommentig tartott míg megjött a kuruc hadjárat

Nagykócsag 2013.05.25. 18:11:22

Két naponta tölteni kell a kutyát???? Ez elég fárasztó...

rednyull 2013.05.25. 19:40:28

Tök felesleges szerintem, az élesebb szemű kutyatulajdonosok simán ellátnak a póráz végéig, így a kutya helyzete könnyen beazonosítható.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2013.05.25. 21:18:26

Node.. neked van 2 naponta energiád töltögetni? havonta is sok lenne.
Aztán.. mennyibe kerül ez?
ésmégaztán: lehet, hogy könnyű a cucc, de elég ronda és nagy így a kutyu nyakában. mint egy szobafogság bilincs.

Gabking 2013.06.10. 22:18:29

@Eltévelyedés: A GPS-t a Haziallatgps.hu (haziallatgps.hu/) oldal üzemeltetője segítségével tudtam tesztelni. Az ára is kint van a honlapon, nem a legdrágább dolog..

_phu 2013.06.12. 07:02:36

A tk-102 nem mindenkinek jött be.
www.tolvajkergetok.hu/article.php?id=6
Persze lehet, hogy azóta fejlődött, de akkor legalább tk-103 -nak hívnák. :)

Gabking 2013.06.12. 07:49:55

@_phu: Nem ismerem a TK-102-at,de itt a TK-202-2 volt használva. Lehet, hogy csak én voltam ennyire szerencsés (nem hiszem) de nekem semmi olyan hibajelenséget nem produkált, ami az idézett cikkben olvastam. A Magyar forgalmazó a szervert is biztosította, így a netes kapcsolat is tökéletesen működött.

Kodaj Bence 2013.07.12. 14:50:04

Nem lehet, hogy TK **201**-2 a tipusszam? A TK-202, ugy tunik, karoraba epitett nyomkoveto. Lasd www.gpstrackerchina.com/p131/GPS-Portable-Tracker-TK201-2/ es www.gpstrackerchina.com/p110/GPS-Watch-Tracker-TK202/ .

Google+
süti beállítások módosítása