A menő és a ciki - két érdekes javítás az Android 4.3-ban

2013.08.01. 11:14 Yarner

Most, hogy pár napja már egyre többen nyomogathatják a saját (leginkább Nexus) készülékeiken a múlt héten kiadott Android 4.3-as Jelly Beant, néhány kevésbé reklámozott érdekességre is fény derült. Kettő volt ezek közül, ami különösen megragadta a figyelmemet: két apró javítás, az egyik egy alapvető strukturális hiányosságot foltoz be, a másik meg a rendetlenkedő fejlesztők orrára koppint alaposan.

nexus43.jpg

Lássuk az elsőt, ez a menő. A Google csapata rájött, hogy néhány ravasz fejlesztő egy ügyes trükkel érte el, hogy az alkalmazásaik tökéletesen bezárhatatlanná váljanak: egy kiskaput kihasználva kitettek egy láthatatlan értesítést a lehúzható értesítési sávba. Mivel az "értesítés" jelenlétét nem lehetett érzékelni, eltüntetni sem volt mód, így a hozzá tartozó alkalmazás minden gyilkossági kísérlet ellenére is ott röhögött a rendszer hátterében, érintetlenül.

A 4.3-ban egy elegáns és kiváló pedagógiai érzékről bizonyságot tevő megoldással tették helyre az ügyet: ahelyett, hogy valahogy diszkréten letiltották volna a lehetőséget, egyszerűen láthatóvá tették az aljas kis értesítéseket. Ezt a szakkönyvek "nyilvános megszégyenítésnek" nevezik, és bár egy osztályteremben nem kifejezetten követni való módszer, a Play Áruház világában, azt hiszem, gyors önkritikára és update-elésre bírja majd a renitens fejlesztőket. (Többek szerint a TuneIn és az Audible is a bűnösök közé tartozik.)

43persistent.jpg

A másik fejlesztés szintén remek, sőt még jobb, de a hiba, amit befoltoz, több mint ciki.

Többen lettek arra figyelmesek, hogy hosszabb ideig tartó masszív használat után a Nexus 7 készülékük csúnya lassulást kezdett produkálni. A dolog nyitját az Android rendszer egy hibájában kellett keresni. Az egyszer már betöltött háttértárról ugyanis hiába töröltünk le egy file-t, az valójában ott marad, csak engedélyezetté válik a felülírása. Egyes készülékeken viszont (a Nexus 7 és a HTC One X is ilyen) a tároló maga nem tekinti teljesen üresnek ezeket a szektorokat, és rengeteg időt kezd az üres blokkok keresgélésével tölteni, ami bizony csúnya, érzékelhető lassulásokhoz vezet.

A jó hír, hogy a 4.3-ban megoldották a problémát, a rossz, hogy ehhez a 4.3-as verzióra kell várni a felhasználóknak (egy One X esetében inkább ne is jósolgassunk, hogy ez meddig fog tartani).
A megoldás egyébként régóta ismert, és rootolt készülékek gazdái számára régóta hozzáférhető is, például innen (Nem hittem volna, hogy 2013-ban egy Lagfix alkalmazást kell linkelnem az Androlibre... Az alkalmazás használatáról és esetleges veszélyeiről itt olvashattok egy hosszabb cikket.)

A jó hír tehát, hogy a 4.3-as Jelly Bean már alkalmazza a TRIM nevű parancsot, ami időnként (naponta egyszer, valamikor éjszaka, amikor a készülék nyugalmi állapotban, töltőn van) végigböngészi a háttértárat, és szépen leradírozza a valójában már rég letörölt szektorokat. Az eredmény egy szép, csillogó-villogó, és főleg gyorsan kezelhető memória lesz, meg egy Nexus, ami száguld, mint új korában. A nagy sebesség talán elfeledteti, hogy ezt korábban mennyire benézte a Google.

Kis bejelentés: mától lehet szavazni a Goldenblogon miránk is: ha szereted az Androlib cikkeit, kattints ránk! A szervezők idén a Biznisz kategóriába rejtették a techblogokat, ha nem a lenti widgeten keresztül mész,ott kell kotorászni. A szavazáshoz továbbra is Facebook-account szükséges. Köszönjük!

[Via: Android Central, XDA]


Címkék: hírek android jelly bean

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr695437108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Decko 2013.08.01. 12:49:27

Nexus 10-re felraktam az új verziót. Utána nem működött a bluetooth pedálom, az mx player. Nem értem, hogy lehet ilyet kiadni. Kézzel kellett visszatérnem 4.2.2-re...

uzrksghfskbuzs (törölt) 2013.08.02. 10:52:08

"Az eredmény egy szép, csillogó-villogó, és főleg gyorsan kezelhető RAM lesz"

A TRIM-nek köze nincs a RAM-hoz.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2013.08.08. 09:10:36

@tdk.112: Ezt tettem? Uhh.. ciki. javítva. (közben elutaztam, de jobb későn, mint soha)

Google+
süti beállítások módosítása