Aviate - a Launcher, ami tudja, mi kell neked

2013.10.21. 16:11 Yarner

Ritka dolog, amikor valaki egy olyan ötlettel áll elő, ami alapjában megváltoztatja, hogyan használhatjuk a telefonunkat. Az Aviate megjelenése is egy ilyen pillanat: az új, egyelőre bétaállapotú alkalmazásindító valóban teljesen újfajta módon közelíti meg, mi lehet a nyitóképernyő funkciója és hogyan érhetjük el a telefonon tárolt alkalmazásainkat.

Aviate.png

Az alkalmazás abból indul ki, hogy nem a mi felhasználói szokásainknak kellene a telefonunkhoz alkalmazkodni, hanem éppen fordítva. Az Aviate "egy intelligens homescreen, amely leegyszerűsíti az Ön telefonját és akkor hoz felszínre információkat, amikor arra Önnek szüksége van". Legalábbis ez áll a dobozon. Szóval hogyan is kell ezt elképzelni? 

Az Aviate egy dinamikus, környezetérzékeny honképernyő (© Yarner), ami a pillanatnyi helyzetünkhöz és az abból felmerülő igényekhez igazítja, milyen információk és funkciók jelenjenek meg a nyitólapon. Munkában a naptár, az email-írás kerül előtérbe, szórakozóhelyeken a kamera, a kedvenc szociális hálónk és a Foursquare, és azonnal a főoldalon láthatjuk a felhasználók tippjeit, meglátásait is az adott helyet illetően. Este megkapjuk a vekkert, a "Ne zavarjanak!" módot, kocsiba ülve a navigációt és az útvonaltervezést, szóval értitek. Vizuálisabbaknak itt egy videó is egy helyes hölggyel meg egy még helyesebb HTC One-nal.

A nyitóképernyő két részből áll: a felső sáv az Aviate pillanatnyi élethelyzetünkhöz igazított kapcsoló-, widget-, kép és tippkínálata, alatta pedig ott a mi saját területünk, ahová képeket vagy widgeteket helyezhetünk el (egy, a képernyő kb 60%-át kitevő keretbe), valamint max. 10 általunk kiválasztott app ikonját (Kedvencek). A felhasználói területet felfelé söpörve rátolhatjuk az Aviate-esre, eltakarva a gyári kapcsolókat.

aviateffood.png            Screenshot_2013-10-21-08-58-15.png

Balra söpörve egy egyszerű menüt kapunk, ahol átkapcsolhatunk néhány felajánlott helyszínre (otthon, munka, utazás, beállítások), és egy-két aktuálisnak ítélt helyszínre, no meg itt a legfontosabb dolog, a "Közelben" kapcsoló, amivel kiválaszthatjuk, hogy egyébként most valójában hol is vagyunk. Meg persze keresgélni is lehet a közeli ajánlatok között. (Innen tudunk meghívókat is küldeni, erről később.)

Screenshot_2013-10-21-08-58-19.pngA főképernyőről jobbra söpörve az alkalmazásaink közé jutunk: először egy kategóriákra osztott, személyre szabható gyűjteménybe, ahová első indításkor az Aviate saját meglátásai szerint beosztja az appjainkat, azután egy újabb söprés a valódi alkalmazásfiókba visz, ahol szépen ABC-sorrendbe szedve láthatjuk az összes appunkat. 

Screenshot_2013-10-21-08-58-24.png         Screenshot_2013-10-21-08-58-39.png

Az egészről elmondhatjuk, hogy nagyon kellemesen néz ki, a hangulatvilága alapvetően a Google Now kártyás stílusát idézi, de ha valakinek nem jön be a világos design, átválthat egy sötét témára is. A kezelés gyors, gördülékeny, és általában jó érzéssel tölti el a felhasználót - már ha megtalálja az appot, amit éppen meg akart nyitni.

És itt egyben ki is térnék a negatívumokra: a nyitólap felhasználói területe meglehetősen korlátozott: a 10 alkalmazás (mappa nincs) és a kizárólag 4 kocka széles widgetek használata kiütik az olyan kényelmi funkciókat mint pl. az apró elemlámpa- vagy kijelzőtompító-widgetek (ezeket speciel én használom is időnként, az Aviate miatt le kellett töltenem egy ikonból indítható zseblámpa-appot, amit aztán jó iphoenos módon az alkalmazáslistából kellett bekapcsolni). Annak ellenére, hogy az összes szociális háló (de főleg a Google és Facebook) felajánlja már a bejelentkezés lehetőségét, az Aviate csak a Foursquare-rel működik együtt, ha rábökök egy képre vagy a check-in kapcsolóra, nálam csak a Foursquare app letöltőoldala jelent meg. 

A helyszínek azonosítása néha elég vicces dolgokat produkál, ebben persze szerepet játszhat az is, hogy hazánkban még nem annyira részletes az utcáink Foursquare-térképe, így a telefonom szerint rendszeresen furábbnál furább helyeken találtam magam. Magyar nyelvre egyelőre még senki ne számítson, az Aviate csak angolul beszél. Mint launcher egyelőre eléggé korlátozott képességű az app, pl. ikoncsomagokat vagy egyéb extrákat ne is reméljen senki (bár itt kifejezetten nem ez a lényeg). Ugyanakkor le kell szögezni, hogy bétaváltozat lévén még sok minden elképzelhető, hogy változik a teljes verzió elkészültéig.

Nemrég a Themer kapcsán említettük, hogy micsoda hype alakult ki a bétatesztelés lehetősége körül. Ez az örület az Aviate esetében ha lehet, még nagyobbra duzzadt, ugyanis a fejlesztők itt egy még ügyesebb húzással éltek: az Aviate nem várólistával működik, hanem meghívásos alapon, minden felhasználó 5 meghívót küldhet ki email-címekre. A Google Plus hírfolyamom kb. felét napok óta a meghívókérések és felajánlások teszik ki, valahogy nagyon sikerült megragadni az emberek fantáziáját, mindenki be akar jutni.

Tetszik-e? Alapvetően igen: innovatív, esztétikus, gyors és sok szempontból praktikus. Értékelem, hogy valami újat csinál, kezdetnek pedig egyáltalán nem elhanyagolható sikerességgel. Használni fogom-e? Nem valószínű, egyrészt mert vaskalapos vénember vagyok, másrészt nem használom a Foursquaret, ami sokat elvesz az élményből, ráadásul mostanában nem is élek annyira dinamikus életet mint pl. egyetemista koromban, így a közeli szórakozóhelyek keresgélése nem tűnik annyira húsbavágó problémának. Inkább jellemző rám, hogy minden helyzetben ugyanarra használom a telefonomat, avagy időnként non sequitur módon akarok valamilyen funkciót. Emellett hiányzott az a néhány apróság, amit már jól bejáratott helyre tettem, a 10 appnyi hely meg kevés volt, hogy minden gyorsan elérhető maradjon.

Aki szeretne belekóstólni a jövőbe, amikor a telefonunk már egyre inkább a környezetünkre érzékeny személyi titkárrá válik innen töltheti le az alkalmazást:

Get it on Google Play

(Igen, van meghívóm, a Facebook-csoporton fogjuk kisorsolni őket. Bocs...)


Címkék: teszt app alkalmazások

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr315590688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

meglivorn 2013.10.21. 16:40:53

Csak a videókat meg cikkeket néztem, valahol remélem hogy a testreszabhatóság és főleg a témák a része lesznek. Jó a gugli kátyás rendszere de honképernyőnek ( :D ) kissé sivár. egy háttérképen áttetszőséggel játszó kártyák jobban bejönnének.
De igen, ahogy a google-now ez is arra felé mutat hogy a telefon afféle személyes asszisztensként tudja mi kellhet nekem éppen és azt tolja kézközelbe (az intuíció meg helyzetértékelés viszont sok humán társnak se erőssége :D ). Az irány szimpatikus.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.10.22. 09:00:06

Uhh, ez nagyon fless volt egy pillanatra...
Az egyik screenshoton 8:58 az idő és ezt pont 8:58-kor néztem. Pár másodpercig nem is nagyon értettem, hogy mi van. :)

A honképernyő kifejezés viszont iszonyat gáz!

Yarner · http://androlib.blog.hu 2013.10.22. 09:22:52

@Before: a "honlap" is az, csak már megszoktuk... De persze :-)

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2013.10.22. 09:43:37

Kipróbáltam, két napig bírtam. Mivel még csak béta, ezért elnéztem neki hogy fagyogat. Azonban rá kellett hogy jöjjek, hogy a telefonomat nem csak olyasmire használom ahol vagyok, amit olyankor szoktam csinálni, amikor ott vagyok...ez talán nem is egy mondat mondaná a word, és aláhúzná, de remélem érthető. Ami először letisztult formatervnek tűnt, az később egyszerűen idegesítően semmilyen lett. Sok program esetében a cél az volt hogy könnyen elérhető legyen mégis több kattintás kellett hozzá. Mégis, az egyik fagyásnál visszaállt az eredeti launcher, és szinte mellbe vágott hogy mennyivel jobban használható a sima androidos jb verzió... sokat vártam tőle, de nekem kis csalódás volt, ugyanakkor azon felhasználók akik tényleg csak kihegyezett célszerszámnak használják a telefonjukat, nem lehet rossz. Ha stabil lesz persze.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2013.10.22. 10:17:33

@Legelő Őse: fagyást én nem tapasztaltam, de klehet, hogy csak szerencsém volt (Galaxy S3, stock rommal). De használatban én is ugyanerre jutottam; nagyon jó, de nem feltétlenül nekem. Átlagfelhasználó, aki főleg a szociális háló-böngésző-kamera-naptár (meg persze kommunikáció) vonalon mozog teljesen jól használhatja. Meg előny, ha valaki már amúgy is Foursquare-bubus, akkor biztos nagy fless a nyitólapra integrálva megkapni ugyanezt.

2013.10.22. 11:14:04

Kicsit csiszolni kell az algoritmuson, jobban szedje össze mikor mit használok elsődlegesen, másodlagosan, stb. Aztán ebből prioritásos alapon ajánlja fel a javaslatokat. :)

Én spec. elég random fotózok, ha valami jópofát látok és használok alkalmazást biciklizéshez, ezeket nem tudom, hogy ajánlja fel. :)

Yarner · http://androlib.blog.hu 2013.10.22. 12:02:00

@Hadrian77: ha csak ez a kettő van, beteheted a kedvencek közé, és mindig ott lesz a főképernyőn. A biciklis appot beteheted a "Going somewhere" pakkba (ha magától nem osztja bele), és mozgás közben (ha rájön, hogy mozogsz) azt kapod.

Google+
süti beállítások módosítása