Az ész megáll: ezek tényleg megcsinálják a moduláris telefont!

2013.10.29. 10:25 Yarner

Úgy egy hónapja kezdett keringeni a weben a Phonebloks nevű koncepció videója. Az ötlet mindenkit lenyűgözött: ahelyett, hogy minden (fél)évben újabb szupereszközt vegyünk, a régit meg küldjük a lefolyóba az aligátorok mellé, lehetne egy moduláris telefonunk, amiben elég az elavult részeket kicserélni, no és persze alapból mindenki a saját szájíze szerint építheti fel a saját PDA-ját: kinek mi kell bele: ütősebb kamera, nagyobb akksi, fizikai billentyűzet vagy éppen combosabb hangszóró... A videót boldog-boldogtalan csillogó szemmel megosztotta: ez igen, micsoda remek ötlet! 

Na igen, de abban minden szakértő megegyezett, hogy bár papíron a koncepció remek, nem véletlen, hogy a projekt támogatásgyűjtő weboldalán egyetlen technikai részlet sem szerepel, ugyanis mérnöki szempontból a terv maga a megtestesült lovecrafti rémálom. Sokan elmondták miért, pl. itt és itt és itt. (NB: Tomi leszögezi, hogy ő már akkor megmondta, hogy ebből lesz valami.)

Na, mit jelentettek be tegnap? És ami még fontosabb ki jelentette be? A MOTOROLA, ami, mint tudjuk egy ideje már a Google saját hardvergyártója útjára indította a Project Arát. Íme:

ara1blogpost.pngara2blogpost.pngAz ész megáll, és körbenéz... Ami pedig a legszebb az egészben, hogy a Moto mérnökeinek láthatóan esze ágában sincs kisajátítani az ötletet: egyrészt felvették a kapcsolatot a Phonebloks csapatával, és számítanak az ötlet mögé felsorakozott közösség támogatására, és legfőképp, ötleteire. Az Ara kitűzött célja:

Azt akarjuk megcsinálni hardverben, amit az Android platform elért a szoftverben: létrehozni egy energikus külsős (third-party) fejlesztői ökoszisztémát, alacsonyabbra helyezni a belépési küszöböt, felgyorsítani az innovációt és lényegesen összesűríteni a fejlesztői időkereteket.

Az Aráról Motorola hivatalos blogján írt, és egyben elindította az Ara Scouts projektet is, amely keretében önkéntesek közössége segítheti a fejlesztési folyamatot gondolatokkal, ötletekkel, valamint tárt karokkal várják a külsős fejlesztők jobbnál jobb ötleteit is.

A jövő egy kicsit fényesebb lett, úgy tűnik, maradt még spiritusz és innováció a Google háza táján, és a nyílt szellemiség sem teljesen halott még. Konkrét fejleményeket ígérnek a következő hónapokra, a modul fejlesztői készlet (Module Developer Kit) alfaváltozata pedig még télen nyilvánosságra kerülhet. 

Még mindig alig hiszem el.


Címkék: google hírek motorola android project ara

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr975604338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2013.10.29. 12:28:21

Ezúton kérném decoatit, hogy kérjen nyilvánosan bocsánatot tőlem, amiért állításommal ellentétben azt mondta, hogy ez lehetetlen!

:D

Axe Miskolc 2013.10.29. 14:23:02

Kb. öt éve erre várok!Örülök,hogy megcsinálják!

Inpius 2013.10.29. 18:51:23

Rengeteg lehetőség van benne, remélem, hamar kipróbálhatom.

berciablogger 2013.10.29. 22:30:05

És mennyivel drágább mint egy sima mobil? Ha nem akkor jó lenne.
Levet inkább ez kell nexus 5 helyett.

rfc (törölt) 2013.10.30. 00:27:21

A Modu egyszer mar becsodolt ezzel. Sajnos ez eleve egy szar otlet, mert a tokozas es a csatlakozok szuksegtelenul megnovelik az eszkoz terfogatat ugy, hogy cserebe szinte semmifele elonyt nem adnak - mindent, amit ez a telefon tud, egy integralt keszulekbe ugyanugy be lehet epiteni. A helyzet az, hogy nehany geeket leszamitva a kutya nem akar legozni a mobiltelefonjaval.
(A third-party hardvermodulok pedig az inkompatibilitasi problemak egeszen uj dimenzioit fogjak megnyitni. Vicces lesz latni, ahogy a userek debuggoljak, hogy Sip Pista akkumodulja miert nem mukodik egyutt Kovacs Geza bluetooth-moduljaval.)

xxylon 2013.10.30. 01:08:03

Sot gyartasi szempontbol is dragabb lesz, mivel minden egyes elemnek kulon gyartasi folyamat kell, nem lehet egy NYAKra racsapni az egeszet es raragasztani a tokot.

**büdösmackó** 2013.10.30. 07:00:36

nekem jó a NOKIA 7110 is, kibaszott menő és pörög rajta a wap!

régi villamos 2013.10.30. 07:14:46

Egyszer már bejött az IBM -nek, a PC-vel!

decoati 2013.10.30. 07:52:01

Tomi: én azt mondtam, hogy a Phonebloks abban a formában egy marhaság, és ezt most is tartom. :) Ha itt lesz az ideje, persze nyilvánosan bocsánatot kérek, ez nekem win-win szitu: ha igazam van igazam van, ha nem, nyertünk egy tök jó rendszert.

B.Ú.É.K! 2013.10.30. 08:21:07

Azért ezek nem lesznek vékony mobilok. A csatlakozások hibalehetőségeiről és a megnövekedett energiafelhasználásról már ne is beszéljünk. Az ötlet jó, és jó lenne ha működne, de szerintem ez nem életképes.
Mindenesetre kíváncsian várom az első ilyen telefonokat.

Sieg 2013.10.30. 08:49:19

A moduláris felépítés alapvetően jó dolog, de komoly hátrányt jelent méret és súly tekintetében, ezek pedig hordozható eszközök esetében elsődleges fontosságúak.

2013.10.30. 09:00:22

Ilyen ötlet már volt, és befuccsolt. Az alapkoncepció hibás. Miért akarnék egy telefont hardveresen összelegózni a különböző funkciókra fókuszálva, mikor egyben, egy jó minőségű, fix készülékházban előre legyártva megkapom minden részegységből a legjobbat. A mai csúcskészülékek tudása részekre bontva is nagyon erős, egy készülék már eleve tartalmazza a teljes funkciótárat a lehető legjobb minőségben (még mindig a csúcskategóráról beszélek), tehát miért akarnék olyan telefont, amiben egy vagy két funkció erős, a többi meg közepes? Ráadásul nem hiszem, hogy ez a fenti ketyere az alsóbb árszegmensben indulna, tehát kinek kéne G2, S4, I5s vagy Lumia 1020 helyett egy ilyen legós franc?

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2013.10.30. 09:09:17

Ez mekkora egy hülyeség!

A csatornában nincsenek is aligátorok.

Exploiter 2013.10.30. 10:03:11

Én szívesen elszórakoznék vele, PC-t is szerettem mindig is összerakni... csak a telefon az telefon, ha nem 100%-ig kompatibilis apikkal jönnek ki a modulok, akkor francnak sincs kedve kernelt hekkelni, miután megvettem az új fényképező modult.

Szóval megértem a kétkedőket.

Meg annak se örülnék, ha az androidnak külön memóriakártya kéne, hogy letölthessem a tíz gigányi gyári drivert a komponensekhez.

bithalver 2013.10.30. 10:12:19

Szkeptikus vagyok. Alapvetoen nem lenne ez rossz otlet (eegen, a PC-nel bejott), de a mobil kezben van, leesik, es ott nagyon szamit, mi tartja ossze.

Ld apple par evvel ezelott: megszuntettek a cserelheto akkumulatort (a macbookpro termekekben), mert a (csatlakozok altal egyebkent elfoglalt) helyre tobb akkumulator fer. A szetszedheto-cserelheto koncepcio ennek epp az ellenkezoje: helypazarlas, ami egy kezben tartott eszkoznel nagyon nagy luxus.

Kompatibilitasi problemak most is vannak android eszkozok kozott; cserelheto hardver-elemeknek pedig jon ugyanaz, mint ami a PC korszakban vegig volt: nincs 100% kompatibilitas. Nem szeretnem, hogy egy segelyhivas azon muljon, hogy a telefonom alkatreszei egyuttmukodnek-e (ami most is megtortenhet, teny, de sokkal kisebb esellyel).

Egeszen tutira nem tamogatok semmilyen crowdfunding-ot ezzel kapcsolatban, eloszor varom a tapasztalatokat.

Es nem, nem vagyok uj otlet ellenes.

2013.10.30. 10:15:24

tud valaki olyan hétköznapi használatban lévő készüléket mondani ami így összelegózva kapósabb mint egybe integrálva (a legót nem ér mondani)? esetleg a PC-k voltak ilyenek 20-30 éve de a laptopok és a tabletek szerintem bebizonyították, hogy pár fanatikuson kívül a hétköznapi ember egyáltalán nem akar ilyenekkel tökölni. Adják a kezébe jó minőségben, használatra készen. Mellesleg mi lesz a lecserélt alkatrészekkel? ugyanúgy hulladék lesz belőlük.

altimus 2013.10.30. 10:17:24

hozzaszolasi kenyszert erzek, raadasul a szkeptikusok taborat gyarapitom.

- gondolom sokat lattak mar pl szetrobbantott rajzot egy iphone-rol es egy listat a beletett hardver ararol, ami toredeke a vetelarnak. tudomasul kell venni, hogy egy ilyen termekben az IP a nagy ertek. a nehany dollaros kamera modul nem ertek.

- aminek igazan ertelme lenne az ezeknek a termekeknek az ujrahasznositasa. es ez szabalyozasi, jogi kerdes. en minden gyarto szamara kotelezove tennem a gyartott termeke visszavetelet es 100%-os ujrafelhasznalasat. tovabbmenve, minek tulajdonolni egy ilyen termeket? 2-3 ev alatt tokeletes az erkolcsi avulas. havi 5-10 dollalert egyszeruen berelni kellene a termeket, oszt ha elavult leadni ujrahasznositasra.

- ezt az egesz elvet kiterjesztenem mindenre, autotol hutogepig, porszivoig. veszek egy autot 5 ev mulva tudnom kellene, hogy milyen aron tudom leadni a gyartonal, kereskedonel ujrahasznositasra. ez aztan felrazna a gyartokat is es minden termek ujrahasznosithatora lenne tervezve. egy aluminium auto karosszeriaja 100%-ig ujrahasznosithato. eleve lehetne ugy tervezni pl. egy kabelkoteget, hogy pillanatok alatt kiszedheto, ujrahasznosithato legyen.

gj2k 2013.10.30. 10:35:50

Azt például baromira szeretném benne, hogy amikor leejteném a földre (eddig ugye csak az aksi pottyant ki a telómból ilyen alkalmakkor), ez a sok fisz-fasz ketyere úgy repülne szét körülöttem, mint valami szilánkdarabok. Öröm lenne szedegetni, és kirakóst játszani a hetes buszon például. . .

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2013.10.30. 10:36:53

hát nemtom.

a moduláris kialakítást úgy tudom elképzelni mint az autógyártóknál. csinálnak egy alap alvázat, és a megrendelői igények alapján pakolják bele a kívánt cuccokat: benzin/dízelmotor, manuális/automata váltó, 1.4/1.6-os motor, szövet/bőrkárpit, zöld/piros fényezés stb.

telónál is meg lehetne ezt csinálni, de semmiképpen sem user által legózhatóként, hanem a gyárban legózhatóként tudom elképzelni. azon igazán nem múlik hogy pl egy memóriahelyre a nyákon most 1/2/4 gb-os kockát kell beforrasztani. vagy hogy egy szabvány méretű prociból milyet rakunk rá.

Spacecake 2013.10.30. 11:15:13

hatalmas bukta lesz ez....

Zombika 2013.10.30. 11:26:46

Azt miért nem említi senki, ami az egésznek az értelme? Hogy egy felhasználónak különböző alkalmakra különböző telefonok az ideálisak. Napközben pl. jó az okostelefon, tudjon mindent, nem baj, ha egy napot sem bír ki az akkumulátor, bárhol, bármikor tudom tölteni. Ha hétvégén kirándulni megyek, akkor viszont nagy aksi kell, gps modul, de más (pl. wifi, bluetooth, kamera, stb.) felesleges. Esti buliba alaptelefon, fényképezővel, valódi billentyűzettel, hogy nem annyira biztos kézzel is lehessen kezelni. Nőknek partyra, színházba, amikor kis borítéktáskával mennek, a lehető legkisebb méret az ideális, stb.
Jópár ismerősöm tart az okostelefonja mellett sport, kiránduló vagy bulitelefont. Szerintem vidámabb a telefont átépíteni, mint a sim-kártyát rakosgatni egyikből a másikba. Persze ez habitus kérdése.

Mr. Waszabi 2013.10.30. 12:12:27

Hm. Ha ledobod, legalább tudod, milyen darabokra hullik szét és össze is tudod rakni. Van ebben spiritusz.
Az egyetlen baj, hogy gyakorlati szempontok miatt inkább minél masszívabb telefont keresek, amely mechanikailag ellenálló. Mer'hogy egyikben sem a csipek mentek nyaralni eddig, hanem mechanikailag fáradtak/koptak el.
A fiam oda van a Phoneblocks ért, bár mondtam neki, hogy az elején sztem rohadt drága lesz. Azért az ötlet jópofa.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2013.10.30. 12:49:11

Király. Tetszik. Játszanék vele. ÉLvezném is.
Azért PC-n ugyan bejött 25 éve, de azóta a Legtöbb PC is egy gyártó áltatl, minden fiszfasz integrálva. És emlékezve a sok szopásra, miért nem megy az a kibaszott hangkártya, hát... tanultam belőle, de szívesen lecserélném játékidőre.
Nem véletlen nincs már PC-re sem annyi minden külön.
Ami értelme lehet, az a mindenféle spéci modul. Kamerát le lehetne cserélni sokkal komolyabbra. Akár objektívesre.
Erősebb GPS modul, hogy a barlangban is tudjam merre vagyok.
Villanyborotva modul.
Lézervágó modul.
Plusz sim kártya modul.
Akku helyére gázos akksi.
Autóba építhető gyalogosfigyelő szenzor modul.
Szóval minden rétegigényt ki lehetne elégíteni.

josip 2013.10.30. 16:01:28

@Mr. Waszabi: A samsung gt b2100 a te telefonod. Telefonálni és smst küldeni tud, ha szükséges elfogatható fényképet is ad, és 2 hétig bírja az akksija 6 év után is. Nekem bejött.

Tutkovics István 2013.10.30. 16:13:47

És mi lesz akkor ha valaki véletlenül elejti a telefont?

josip 2013.10.30. 16:25:44

Az integrált felépítés, ami a ma minden ezközt jellemez, előnyös a gyártás, bekerülési költség, méret szempontjából.
Negatív a karbantartás -> környezetvédelem, fenntartható fejlődés szempontjából. Ha egy modul meghal, kuka az egész.

A moduláris felépítés felépítés előnyös az élettartam és fenntartható fejlődés (-> javíthatóság, karbantartás, egyenkénti upgradelés) és variálhatóság szempontjából.
Hátránya az univerzalitás miatti nagyobb bekerülési költség, esetleg nagyobb méret.

Előttem szóló @shitgun: kollega írta, hogy egy mai készülékben megkapon az összes legfrissebb fejlesztést.
Igen ám, de arra nekem lehet hogy roppantul nincs szükségem.
Két kiragadott példa:
Mondjuk nem akarom kifizetni a rövidlátásom miatt értelmetlen tenyérnyi fullHD kijelzőt és a csillió migapixeles kamerát, de igénylem az erős processzort+memóriát számításigényes programok futtatásához erős akksival mert 2 napig utazom, mindezt zsebretehető méretben. Ilyet nem kínál a piac.
Vagy ügyetlen vagyok és magas helyen dolgozom, szeretnék gyengébb teljesítményű, de durábilisabb eszközt amin bármikor csekkolhatom a főnök által küldött táblázatokat, minezt zsebben. Ez sem gyakori készülék.

Egy egyensúlyi helyzetet kell találni itt is, amelyet @Hurrá Torpedó: vázolt: egyedi rendelésre gyártani készülékeket. A mai gyártási technológiával egyáltalán nem elrugaszkodott elképzelés.
A modulok megvannak, a robot azt forraszt össze amit akarok, illetve ha "félig" integrált, azaz nem 1-2 chip az egész telefon hanem különálló modulokbó, ahogy 6-7 évvel ezelőttig működött, még a javítás, karbantartás is megoldott, ezzel megspórolva pénzt a júzernek, energiát, nyersanyagot, környezetszennyezést a világnak.

Uff.

Tapogatott Kukorica 2013.10.30. 23:41:28

Azt nehezen tartom elkepzelhetonek (pontosabban, uzleti ertelemben veve megfontoltnak), hogy a vegfelhasznalo legozgasson sajat maga a keszulekkel. Amit viszont el tudok kepzelni, hogy mondjuk egy weboldalon rakosgathatom ki virtualisan a sajat igenyeimre szabott keszuleket, amit aztan par napon belul szallitanak postan. A gyarban osszeragasztanak a kivant komponenseket, de ha kesobb meggondolom magam, akkor upgradelhetnem a modulokat - ismet: a gyartohoz visszakuldve, ahol szakszeruen cserelik az alkatresz(eke)t. Igy kiesne a felhasznaloi oldalon a kenyelmetlenseg (pl. driverek telepitese, osszerakas stb.), a gyarto oldalon pedig hatekonyabba tehetnek a folyamatot, tobb penzt generalva a befektetonek.

De az szinte biztos nem lesz mainstream, hogy emberek szazmillioi rakosgassak ossze a darabkakat.

rfc (törölt) 2013.10.31. 09:25:19

@Hurrá Torpedó: "csinálnak egy alap alvázat, és a megrendelői igények alapján pakolják bele a kívánt cuccokat"

A layouting pontosan igy mukodik az elektronikanal evtizedek ota: van egy kozos PCB, es az egyes variansok pedig abban ternek el, hogy a szuksegtelen komponensek nincsenek beforrasztva.

"telónál is meg lehetne ezt csinálni, de semmiképpen sem user által legózhatóként, hanem a gyárban legózhatóként tudom elképzelni."

Meg lehetne, de ehhez elobb kene talalnod embereket, akik szeretnenek sporolni a telefonjukon 5-10 dollart ugy, hogy nem rendelnek bele GPSt/wifit/stb. Ha leteznenek ilyen hulyek, kinalat is letezne a keresletre. A juzer viszont ugy gondolja, legyen benne a telefonban minden elerheto funkcio, oszt jonapot.

"azon igazán nem múlik hogy pl egy memóriahelyre a nyákon most 1/2/4 gb-os kockát kell beforrasztani."

Memoriameretet mar most is valaszthatsz, de vannak telefonok, ahol microSD slottal bovitheto is. Ezert kar volna ujra feltalalni a kereket.

rushman 2013.11.03. 20:41:35

@rfc: "Meg lehetne, de ehhez elobb kene talalnod embereket, akik szeretnenek sporolni a telefonjukon 5-10 dollart ugy, hogy nem rendelnek bele GPSt/wifit/stb. Ha leteznenek ilyen hulyek, kinalat is letezne a keresletre. A juzer viszont ugy gondolja, legyen benne a telefonban minden elerheto funkcio, oszt jonapot."

Eppen az a baj, hogy a gyarto sporol! En szeretnek olyan telefont/tabletet/akarmit, ami minden olyan tulajdonsaggal rendelkezik, amire nekem szuksegem van. Ki is fizetnem az arat. De a kocsogok csakazert sem gyartanak ilyet.
Vegyuk csak peldakent a nemtomhanyadik nexus-t, van rajta minden jo, de azert csak lesporoljak rola a normalis meretu tarhelyet, es persze sd bovitohelyet sem tesznek ra.
Igy viszont nem fogom megvenni a telefonjukat. Szoval igeny van, de inkabb a normalis gyartoi hozzaallas fontos, es nem a sporolas.

De ha mar sporolas, nekem pl. nfc csipre total nincsen szuksegem, velemenyem szerint az egy jo nagydarab biztonsagi res. Es meg joideig az is marad.

Amugy minden egyes piacon kaphato telefonnal, tablettel ez a helyzet. A gyarto egyaltalan nem motivalt abban, hogy egy minden igenyt kielegito, jo minosegu eszkozt keszitsen. Mindegyikben van valami defekt, vagy hianyossag, igenytelen osszeszereles, vagy gyenge teljesitmenyu komponens. Hogy a sporolas miatt, vagy a tervezett avultatas az oka, nem tudom, de barmi is legyen, szemet dolog.

Az mar csak hab a tortan, hogy a kis tarhely miatt kialakulo helyhiany miatt a felhasznalo ra van kenyszeritve arra, hogy feltorje a telefonjat (amivel akar tonkre is teheti), es immaron a root jog birtokaban eltavolithassa a sajat telefonjarol (!) a nem torolheto alkalmazasokat (pl facebook), esetleg raapplikaljon egy app2sd-t. Szivtam eleget egy regi telefonommal, hogy ezek a dolgok felbosszantsanak.

Alikam 2013.11.28. 14:50:01

Igazából az a baj, hogy telefonbuzivá vált a társadalom.

Nem kéne ennyit lógni a telefonokon, mert buzik lesztek tőle...

a rettegett drótos 2013.11.29. 21:58:54

@Alikam: nem blogolsz valahol, barátom? Szívesen ellátogatok buzizni egy sort, semeddig nem tart, egy hülye is meg tudja tenni...

Google+
süti beállítások módosítása