Kijelzőtechnológiák harca: iPad mini Retina Display a kanyarban

2013.11.20. 21:42 decoati

Kedvenc kijelzőgurunk, Dr. Raymond M. Soneira a héten újból jelentkezett, és ezúttal három eltérő technológiájú, 7" körüli tabletet vett górcső alá: a Retina kijelzős iPad minit, az Amazon Kindle Fire HDX-et, és a 2013-as Nexus 7-et.

13.08.01-iPad_mini.jpg429407.jpgkindle.png

Az összehasonlítás kiterjedt a képminőség minden paraméterére, és a fogyasztásra is. Az eredmény kicsit meglepő, de mindenképpen érdekes a felhasznált technológiák szempontjából.

iPad mini Retina Display:

  • 7.9" IPS/FFS LCD, IGZO/a-Si Backplane
  • 2048x1536 pixel felbontás
  • 326 PPI

Az IGZO a Sharp fejlesztése, a rövidítés az alkalmazott félvezető technológiára vonatkozik, ami a szokásos a/Si megoldásnál jobb vezetőképessége miatt nagyobb elérhető képpontsűrűséget, és/vagy alacsonyabb fogyasztást ígér. 

Amazon Kindle Fire HDX:

  • 7.0" IPS LCD, a-Si Backplane, Quantum Dots
  • 1920x1200 pixel felbontás
  • 323 PPI

Az alkalmazott Quantum Dots technológia ugyanaz, mint a Sony Triluminos sorozatából ismert megoldás: a szokásos sRGB színtérnél jóval nagyobb gamutot és színhűséget ad, egyéb, az IPS panelektől elvárható paraméterek mellett.

Nexus 7 2013:

  • 7.0" IPS LCD, LTPS Backplane
  • 1920x1200 pixel felbontás
  • 323 PPI

Mondhatni semmi különös, bejáratott megoldás.

A DisplayMate vizsgálata alapján elmondható, hogy a három kijelző közül a leggyengébb minőségű az... iPad Retina. A legtöbb paraméterében hozza a megszokott, közel kiváló minőséget, viszont a színhűséggel gondok vannak: a kijelző csak az sRGB színtér 62%-át tudja megjeleníteni, ami elég kiábrándító. Sajnos a kijelző fogyasztása sem alacsonyabb pl. a Kindle kijelzőjénél (3.3W/2.3W), holott a maximális fényereje alacsonyabb annál (414/494 cd/m2). Gondolhatnánk hogy a nagyobb fogyasztás a 4:3-as kijelzőarány, és a nagyobb képátló miatti nagyobb méretből fakad, ám az energiahatékonysági mutatója (azonos kijelzőméretre, és azonos fényerőre vetített fogyasztás) 3.3 W, a Kindle 2.6 W-jával szemben.

A Kindle kijelzőjében az alkalmazott QD technológia miatt széles gamutot vártunk, ám ez nem tükröződik a mérési eredményekben: a színtér az sRGB színtér 97%-a. Minden másban a Retinával azonos, vagy jobb eredményt ért el, talán a gamma érték magasabb kissé az ideálisnál (2.43).

Éééés a győztes: a Nexus 7 kijelzője, nagyon magas maximális fényerőhöz (572 cd/m2) a legalacsonyabb fogyasztás (1.7 W) társul (energiahatékonyság: 1.7 W), a gyári beállítások közel tökéletesek, a gamut 103%, talán csak a gamma alacsony kissé (2.01). 

Ejj, ejj Apple... hol a régi renomé?

(via c|net, DisplayMate)


A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr685646443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Google+
süti beállítások módosítása