A szolgáltató Tőled lopja a VoIP-ot

2013.12.05. 21:30 Gabking

A HVG-ben november végén jelent meg egy cikk arról, hogy egy blogger "felfedezte", milyen kitételek is szerepelnek a Vodafone Általános Szerződési Feltételeiben (ÁSZF).

A cikk eleve hatásvadász felhanggal kezdődik, hiszen hogy lehet valami durva apró betűs tiltás, ami a szerepel az Általános Szerződési Feltételekben? Sokkal inkább probléma az, hogy még nem vagyunk tudatos fogyasztók, és minden kérdés nélkül elfogadjuk azt a félmondatot, hogy minden vitás kérdésben a sokat emlegetett ÁSZF a döntő. (és itt tegyünk a szívünkre a kezünket, minden olyan dokumentumot elolvastunk, ahol a cég az ÁSZF-re hivatkozik? Nem, és emiatt ér minket a kellemetlen meglepetés)

Azonban had szögezzem le, ez nem egy sajátos Vodafone által kitalált tiltás, a Telenor, és a T-mobile is alkalmazza azt, hogy bizonyos tarifacsomagokhoz nem teszi elérhetővé a VOIP forgalmat. Mindhárom szolgáltató most érvényes ÁSZF-je tartalmaz ilyen jellegű kitételeket.

evil_rich.jpg

A szolgáltatók nevére kattintva elérhető az aktuális Általános Szerződési Feltétel, nem minden esetben olyan könnyű megtalálni a honlapokon. Azonban itt van mind a három megfogalmazás, ki ki hogyan is írja körül a VOIP forgalom tiltását. 

Vodafone:

Vodatilt.JPG

Telenor:

Telenor.JPG
Tmobile

tmobile.JPG

Ha megismertük, elsajátítottuk azokat a szabályokat, amik különben meghatározzák, hogy miért is mennyit is fizethetünk, máris van lehetőségünk, hogy megtaláljuk azt a megoldást, amivel mindenki jól járhat (mi fogyasztóként biztosan).

Vegyük most az egyszerűség kedvéért az eredeti cikkben ismertetett Vodafone példáját.

Igen, igaz, bizonyos tarifacsomagoknál tiltják, hogy a rendelkezésünkre álló adatmennyiséget VOIP forgalomra használjuk fel. (egészen Mátrix 4-ig (8460 Ft/hó), csak e felett lehet igénybe venni)

Miért is lehet ez?

A szolgáltatónak a hálózat leterheltségét kell figyelembe venni (mivel még mindig a hanghívásokra kifejlesztett hálózati elemek vannak jelen nagyobb számban), szeretné ha a mobiltelefonos forgalom általában inkább hang alapú hívás legyen, mintsem internet.

A Mobilnet mint szolgáltatás éppen olyan hányattatott módon indult, mint anno az SMS, senki nem gondolta, hogy erre valakinek valaha szüksége lesz, mára pedig azért meghatározó szerepe van a piacon. Éppen ezért van az, hogy a szolgáltatók ezt az igényt felismerve elkezdték erre átalakítani, alkalmassá tenni a rendszereiket.Így jelent meg a 3G, majd a 4G technológia már alapból erre készül, ott az eredeti hanghívás lesz a másodrendű, már az adatforgalomra lesz kihegyezve a hálózat. Viszont azt se felejtsük el, hogy az gyakorlatilag egy teljesen új hálózat, és a teljes területi lefedettséghez borzasztó mennyiségű állomást kell telepíteni (ami bizony pénzbe kerül)

Összességében ezért van az, hogy most még jobban szeretik a haza szolgáltatók, ha a hálózatukon főleg hang alapú hívások bonyolódnak, a mostani korlátlan csomagokkal pont efelé szeretnék mozgatni az előfizetőiket.

És itt jön a képbe a mi szerepünk.

Nyilván, mint felhasználónak nem az az érdekem, hogy 10-15 ezer forintot adjak ki telefonálásra.  Az okostelefont használókat is két csoportra lehet osztani, azokra, akik használják (és egy androidos portálon remélhetőleg ti vagytok többen) és azokra, akik csak divatból, vagy mert más nem volt vettek simizős telefont,  de nem akarnak, vagy nem tudnak mit kezdeni ezzel a problémával.

Nekik nem tudunk megoldással szolgálni, ellenben azoknak, akik tudatos, és technikailag képzettebb felhasználók igen. Hangsúlyozom, hogy semmi illegális, szabályokba ütköző dolgot nem kell tennünk ahhoz, hogy ismét „mi legyünk felül”, és a telefont, valamint a megszokott VOIP szolgáltatásokat is használhassuk, csak TUDATOS vásárlónak kell lenni, és már a készülékválasztásnál is érdemes figyelembe venni ezeket az igényeket.

Miért a két SIM?

Szerencsére mára már nem egyedülálló, és csak a Kínai importból beszerzett telefonok sajátossága a két SIM kártyás kivitel. Már a nagy gyártók is rendelkeznek bőven ilyen telefonokkal, és nem csak a belépő modelleknél, hanem lassan a csúcstelefonok is megkapják a DUO SIM megoldásokat. Elég itt a Samsung sikeres Galaxy sorozatára gondolni,már a Galaxy S, és az S4 mini is kapható ilyen kivitelben. Ezt fogjuk igénybe venni.  (és ezeket a telefonokat PONT ezért nem találod meg egyik szolgáltató kínálatában sem)

Nézzük hát a példát 

Mivel a Vodafone példáját hozta fel a cikk, maradjunk mi is itt. Ha a szolgáltató legolcsóbb havidíjas csomagját vesszük (Kontakt 1 - 2200 Ft) megoldottuk, hogy elérhessenek minket. Emellé nincs más dolgunk csak kötni egy havidíjas internet csomagot (jelen esetben MobilNet S – 2 990 Ft). A két SIM kártyát egy erre alkalmas telefonban használva közel 5000 Ft ért egy 3 gigás adatforgalmat,és e felett lassított, de nem fizetős net csatlakozást, valamint 39 Ft-os percdíjakat magába foglaló szolgáltatáscsomagunk lett, amiben semmi nem tiltja a VOIP forgalmat.  (ha feltöltő kártyások vagyunk, akkor még ettől is kedvezőbb a helyzet, csak a percdíjak lesznek magasabbak) Egyedül arra kell figyelnünk, hogy a két SIM foglalatból az adatforgalomra képesbe tegyük az internet előfizetést.

A jelenleg, valamint februártól érvényes ÁSZF ezt nem tiltja meg. A netes előfizetéssel gond nélkül lehet VOIP forgalmat bonyolítani.  (hiszen ezt napi szinten tesszük is)

Ezzel a megoldással semmi mást nem csináltunk, csak levettük a szolgáltató válláról a terhet, hogy az igényeinknek megfelelő csomagokkal kelljen foglalkoznia, hiszen mi ismerjük legjobban a netezési, telefonálási szokásainkat.

Persze ehhez kell, hogy valóban tudatos felhasználóvá váljunk, hiszen fel kell mérni a telefonálási, netezési szokásainkat, tisztában kell lenni azzal mennyit is költünk egy hónapban hang alapon indított hívásokra, és mennyi forgalmat bonyolítunk az internet segítségével, böngészve, csetelve, Viper, skype vagy más csevegő alkalmazásokat használva.

Ez a megoldás nem mindenkinek megfelelő, de ha az ünnepek előtt éppen ajándék készülékre várunk, vagy tervezünk beszerezni egyet, akkor akár ez is lehet szempont.  Előnye, hogy a netes tarifa SIM kártyája kivehető, külön használható esetleg táblagépen is (itt is mehet a VOIP) és itt a megosztás sincs tiltva.

Azonban ha az ismerőseink nagy részét a hagyományos módon érjük el, akkor keressünk mást, esetleg vegyünk igénybe egy korlátlan hanghívást biztosító csomagot. A varázsszám itt az 500. Ugyanis azt kell eldönteni, hogy 500 mega, vagy 3 giga az az adatforgalom, amit egy hónapban elhasználunk.  

Szavazzatok, kíváncsiak vagyunk a véleményetekre, illetve hogy ti hogy viszonyultok ehhez a tiltáshoz. 


Címkék: voip adat korlátozás sim duo

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr25677222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Itarill 2013.12.06. 07:58:23

Valaki magyarázza el nekem, hogy miért kerül Londonban egy korlátlan mobilnetes csomag annyiba, amennyibe, és itthon a korlátozott miért sokkal drágább. Oké, hogy London népsűrűsége nagyobb, de azt hiszem, nem csak én érzem úgy, hogy a sztori valahol nem gömbölyű...

Globetrotter2014 2013.12.06. 08:43:12

Ez egy nagyon jó cikk. Dura hogy a tethering nem engedélyezett a VFnál. Mégis mi a fenéért vennék korlátlan mobilnetet akkor?

Főleg vicces a látványosan netben nyomuló Vodától...

Gabking 2013.12.06. 08:50:34

@Itarill: Nem tisztem védeni a hazai szolgáltatókat, vannak arra nekik jól fizetett emberei, de azért úgy érzem nem szabad összemosni a dolgokat. Az hogy hol, mennyibe kerül egy szolgáltatás számtalan tényezőn múlik. Elég ha csak a benzint nézed. Jelenleg a piaci verseny nem érvényesül EU szinten, és halkan még azt is merem mondani, hogy lokálisan sem, hiszen a haza piac résztvevői mind egyforma áron nyújtanak hasonló szolgáltatásokat. Itthon 10 millió emberre van 3-5 mobil szolgáltató. Máshol 200 millióra jut ugyan ennyi...Az EU-s piacon pedig még rosszabb a helyzet, itt minden országban van kb ennyi szolgáltató, ami mind mind csak árnövelő tényező.

Gabking 2013.12.06. 09:19:29

@ZF2: A megosztás tiltása egy szerződéses szabályozás, nem technikai megoldás.. (szerintem :-)) Szóval...

ren39 2013.12.06. 11:10:38

Itt alapvetően nem az az igazi gond a vodával hogy korlátozza a voip hang illetve videó hívásokat hanem hogy a másik két szolgáltatótól eltérően ő a szöveges üzeneteket is tiltja, ami már-már pofátlanság!!!

Fausto(tm) 2013.12.06. 12:18:39

Mikor szerződést kötöttem, tisztába voltam vele, tiltja a voip hívásokat, úgyhogy annyira nem vágott mellbe a dolog, mobilnetről nagyon nem is hiányolom ezt a funkciót. Ettől függetlenül nem értek egyet az érveléseddel: a szolgáltatónál legyen már mindegy, hogy a havi 500Mb-omat 10 perc alatt el videótelefonálom vagy letöltők egy egész estés filmet. Nem hiszem, hogy az utóbbi jobban terheli a hálózatot. Egyértelműen arról van szó, hogy a számukra kedvezőbb irányba szeretnék terelni az előfizetőket. Ugyan ez a tethering, nem mindegy, hogy az 500Mb-omat a táblagépemmel megosztom, csak csak a telefonommal facebook-ozom el? Nekik persze nem, mert így nem fogok venni még egy mobilnet előfizetést (Így se :D )

Fausto(tm) 2013.12.06. 12:24:48

Tényleg, most hogy nézem, nem a voip hívások miatt született a cikk, hanem a chat tiltás miatt. Na, az aztán tényleg nem hiszem, hogy nagy mértékben leterheli a hálózatot :D
Viszont ahogy látom, tavaly óta benne van az ÁSZF-ben, mégis megy a chat facebook-on, Viber-en, ezek szerint nem alkalmazzák.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2013.12.06. 12:59:29

@Fausto(tm): Valszeg Zuckerberg ledobná az atomot, ha bármelyik szolgáltató lekorlátozná az FB chatet, a userek meg pláne. Ideje beltörődni a szolgáltatóknak, hogy az árversenyből és nem a kartellből, meg a geciskedésből kell megélni.

eznemfoglaltnick 2013.12.06. 16:38:32

500 Mb ma már nem mennyiség. Vicc, hogy mind a 3 szolgáltató ennyit ad a "korlátlan" csomagjaihoz. (azért tettem idézőjelbe, mert pl. Telekomnál 2 év hűséggel 10e a korlátlan csomag, amúgy nyilván több)
Én értem, hogy ha a telefonhoz nyúlsz és hívsz valakit, akkor jön be a bevétel, illetve értelemszerűen ha korlátlan csomagod van, akkor előfizetés és rabigába (hűség) kötés formájában, de hogy akkor se vehess hangalapú csomaghoz akármennyi netet, ha fizetnél is érte, vicc. Mennyien bekapcsolnának még 1-2 gigát, de nem bazdmeg, csak adat SIM-mel lehet.
Én értem, hogy ez itt nem London, de nem ugyanaz kéne, hogy a cél legyen? De úgy látszik a sok kis guruló forint nem kell. Csak a hűség az isten, arra kap jutalékot (és eleve fizetést) a melós. Viccország

Labancz 2013.12.06. 17:15:43

Szerintem teljesen egyszerű a képlet: A chat programok az sms, a VOIP pedig a normál GSM-hívások forgalmát , ezzel pedig a szolgáltató bevételeit csökkentik.
Ez persze, hogy nem tetszik nekik és tűzzel, vassal küzdenek ellene.

hondamonda 2013.12.06. 17:44:06

Mi a faszt kepzelnek ezek???

A voip korlatozasa nagyon durvan serti a netsemlegesseget! A tethering korlatozasa is nonszensz. Ideje lenne megrendszabalyozni a szolgaltatokat!

ringer 2013.12.06. 17:56:38

A dual-sim-es készülékek legnagyobb részén - az úgyn. dual-standby telefonokon - ha mobilnet használata közben a hanghívásra használt sim-en akarunk hívást tudni fogadni, akkor jelentősen leromlik a net minősége, mivel ezekben a készülékekben csak egy rf egység van, így az egységnek folyamatosan váltogatnia kell a mobilnet és a másik sim kártya között. Ez azt jelenti, hogy pont a voip hívások minősége ezeken a készülékeken nagyságrenddel rosszabb (és instabilabb), mint mondjuk egy egykártyás készüléken csak mobilnettel vagy net opcióval. Ha viszont stabillá tesszük a voipra használt netes kártya elérését, akkor netezés közben a hívásfogadásra szolgáló kártya végig le fog szakadni a hálózatról (nem lesz elérhető). Azaz célszerűbb egy akkumulátoros hordozható 3G/4G routerre fizetni 20-50 ezer Ft-ot, mint egy kétkártyás mobilra (előbbivel max. akkor lesz gond ha lemerül az akksija, utóbbi viszont rengeteg szívás forrása lesz és nem csak a voip miatt).

Flaggx 2013.12.06. 18:11:09

@Labancz: Ez van. Haladni kell a korral, ha tetszik, ha nem.
Tudom, nem mindenkinél lehetséges, de nekem már csak egy 200 megás net csomagom van, az is csak gps-re kell, mert tablettel szinte mindenhol találok wifit: otthon, szülőknél, anyóséknál, melóban, az autószerelő műhely várójában... Most direkt megnéztem, utoljára októberben kezdeményztem hívást a telefonomról, az is 34 mp volt, hogy vigyek e haza zsömlét... (Tudom, a kőműves Bélabának ez nem megoldás, de ő nem is szarakodik Voip-pal, mert nem tudja, mi az...)
Amúgy lassan nálam a mobil maga is elveszti eredeti funkcióját, mert a nap 16 órájában elérhető vagyok másik 4 különböző csatornán neten keresztül.
Bármennyire is kapaszkodnak a mobiltársaságok, a fejlődést nem tudják megakadályozni, mint ahogy vezetékes telefonja is egyre kevesebb embernek van otthon, úgy fog a klasszikus mobil is idővel elmúlni.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2013.12.06. 18:16:26

@Flaggx: Ezzel én is így vagyok. Mostanság már az új ismerősökkel telefonszámot sem cserélek, mert tök fölösleges. Bejelöl Facebookon, aztán ott meg tudunk mindent beszélni, vagy email, Gtalk, whatever.

tavolirokon 2013.12.06. 18:27:23

Nade hol ebben a lopas?
Korlatozott szart veszunk nagyon dragan: szar ugy, de nem lopas, ott volt a szerzodesben, tetszett volna elolvasni alairas elott.

Az lenne a lopas, ha az en savszelessegemen, az en processzoromon proxyzna valaki hivasokat, khmmskypekhm, elnzest, kapar a torkom.

rozsdamentes arcél 2013.12.06. 18:56:13

@hondamonda: A netsemlegesség nem törvény, nem köteles a szolgáltató betartani. Övé a hálózat, ő építette (+üzemelteti) sok száz milliárd forintért, megmondhatja mire használható. Ha én kiadok egy focipályát, megmondhatom, hogy ott focizni lehet, pornófilmet forgatni nem.

Flaggx 2013.12.06. 19:18:27

@Tomi from Space: Az a jó, ahogy kollegám csinálja talán: van egy 6303-as Nokiája, szimpla telefon előfizetéssel, és vett mellé egy tabletet 2 gigás mobilnet előfizetéssel.

Gondolkodok ezen a megoldáson én is, csak a gps-ért fáj a szívem... (Tudom, van tableten is, de az kicsit talán nagy erre a célra...)

♔batyu♔ 2013.12.06. 20:49:20

Most cserélem le a "simis" telefonomat nyomógombosra. Zsír újonnan vettem 3 rongy volt. Se Skype, se Facebook. És még mindig élek, sőt..

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2013.12.06. 21:12:38

Én freevoipdeal. com ot használok. Ha van wifi akkor azon, 4 forintért hívok magyar mobilt vezetékeset meg ingyen. Ha csak mobilnet van akkor a callback funkciót használom. Ekkor az első perc 19 forint, a többi meg 8 forint. Szia 50 forintos percdij meg eltiltást volt.

kiszamolo.hu/a-legolcsobb-mobilpercdij-3-ftperc

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2013.12.06. 21:14:41

kiszamolo.hu/a-legolcsobb-mobil-percdij-3-ftperc/

Ez a jó link, meg azt akartam írni, hogy szia letiltott voip.

Faby 2013.12.06. 21:25:51

Na ezért nem hagyom magam rábeszélni egy csomag váltásra! Jó nekem a régebbi, kicsit korszerűtlen (mondják ők) okostarifa csomag, gyönyörűen megy a Skype, természetesen net megosztással a telefonról a laptopra, vagy tabletre. Igaz, egy 10 perces hívás leránt vagy 40 megát a keretből, de működik simán.

decoati 2013.12.06. 22:32:24

@Kiszámoló: ja én is ezt olvasgatom, FreeVoipDeal + CSipSimple (stabilabbnak mondják, és rakás kodek választható), + sip beállításnak STUN server (hogy ne az 5060-on menjen), és/vagy valami fincsi vpn, 'szt csákány
A tetheringről meg annyit, hogy értelmes ember nem hoz olyan szabályt, amit nem tud betartatni.

zümmmi 2013.12.06. 23:35:11

tojok rájuk! 2016-tól Eu szinten eltörölnek minden korlátozást addig meg majd csak átéljük ezeket a "szuperszolgáltatókat". bekaphatják az apróbetüjüket! egy fos mindegyik. parancsolgatnak, követelőznek a szolgáltatás meg épp hogy működik. mégcsak falura se kell érte menni. (és nem kell elmismásolni a dolgot. nyugatabbra valóban van szolgáltatás, csak ha átjönnek a határon akkor mennek át vadkeleti stílusba! ja, és Angoloknál nem 4-5 szolgáltató van hanem jóval több. nálunk a 10millióra illene lenni legalább 10-15-nek... ha piacgazdaság lenne, de nem az van) szal tőlem elmehetnek a sunyiba. pont olyan korrekt leszek velük mint amilyen korrektek ők az előfizetőkkel!

vitéž munkášőr 2013.12.06. 23:55:18

"Tehát a korlátlan csomagos előfizetések havi díjai:

Osztrák T-Mobile: 6 745 forint
Magyar T-Mobile: 19 990 forint
Vodafone: 13 990 forint
Telenor: 17 990 forint

(...)

És akkor újra a két éves díjösszesítő táblázat Samsung Galaxy Note 3 telefonnal, a hazai szolgáltatókkal és az osztrák T-Mobile csomagjával:

Vodafone: 557 760 forint
Telenor: 444 757 forint
T-Mobile: 480 000 forint
Osztrák T-Mobile: 272 275 forint!"

iksz.beszolunk.hu/gusztustalanul-olcso-mobiltelefonalas-arak-ausztriaban-ugyanez-nalunk-meregdraga-ugyanannal-a-szolgaltatonal/

$pi$ 2013.12.07. 08:32:34

@cseta: "Lehet más országokkal példálózni, de azt is szükséges megnézni, hogy hol van még telekomadó/bankadó/közműadó. Plusz talán érdemes megnézni, hogy ez mennyivel drágítja meg dolgokat. "

Hülyeség, előtte is drágább volt.

Polemius 2013.12.07. 08:38:18

A korlátozást pofátlanságnak tartom, és remélem, hogy mielőbb lesz EU szabályozás ami tiltja (van erre szándék).

A megoldás viszont nem csak 2 sim kártya lehet, hanem bármilyen titkosított adatátvitel: VPN, SSH tunnel, miegymás.

gonna 2013.12.07. 08:44:24

@cseta több mint tíz éve használok osztrák és magyar kártyát párhuzamosan. Mindig sokkal drágább volt az itthoni. Az ottani üsz-ok is normálisabbak. Itt semmi olyan dolgot nem lehet megoldani ami kényelmetlen, vagy plusz kiadást jelent nekik. Sőt, most csökkent pár százalékot a különbség, mióta itthon is vannk korlátlan csomagok. (2-3×-os áron...)

Visionstar 2013.12.07. 10:30:34

Most ne gúnyoljatok ki, de mi az a VoIP?

Birkesz 2013.12.07. 10:58:58

@Visionstar: Voice over IP. Itt kb. ha nem szimplán telefonálsz a mobiloddal, hanem feltelepítesz egy programot az okostelefonodra, felcsatlakozol az mobilnetre és a programon keresztül hívsz másokat. Így, ha drága a hívási percdíjad, de olcsó a netforgalmad, akkor sokkal olcsóbban tudsz telefonálni, mert internet forgalomnak számlázza ki neked a szolgáltató a hívást.

hu.wikipedia.org/wiki/Voice_over_IP

Visionstar 2013.12.07. 11:50:52

@Birkesz: Köszi!Így már beugrott. Akkor ez olyan mint az Apple féle viber?

zsoci 2013.12.07. 11:58:29

Minek kell egy telefonon VoiP-el bajlódni? Pláne,hogy ma már mindhárom szolgáltató kínál olcsó, korlátlan beszélgetést kináló előfizetést. Azért van telefonom, hogy telefonáljak, ha nem telik rá, nem kell venni.

Nekem volt kétsimes telefonom,baromi nehézkesen használható.
A Thetering tiltást én sem értem a Vodánál,de letojom, ugyan van rá tecnikai mód, hogy kiszűrjék, de kizárt, hogy megérné nekik. Ahogy Voip szöveges üezenetekkel is ugyanez a helyzet.

lobster thermidor 2013.12.07. 12:40:17

@zsoci:

Akkor szar volt a telefonod.
Én külföldön kizárólag két SIM kártyás telefont használok, és nem érzem nyűgösnek a dolgot.
Persze nem is lehet az, hiszen itt nincsenek ilyen oktondi tiltások, -most is tethering üzemmódban osztom meg a telefonomról az adatforgalmat az MacBookra-, ráadásul 30 napra 6 GB nem kerül többe 1500 forintnál.

lobster thermidor 2013.12.07. 12:43:23

@♔batyu♔:

Gémeskút, petróleumlámpa, gatyazsír, rámás csizma, ökrös szekér...

zsoci 2013.12.07. 13:11:39

@lobster thermidor: Hát jó nagy szar volt, egy Samsung.Nem is lesz többet ilyenem.
Ami volt a kezemben és kétkártyás volt, valamint rendesen használható, az mind kínai volt. Ugyanis ezeken nagyrészt két felvevő gomb van, ami használhatóvá teszi a megoldást. Egy gombbal szerintem reménytelen könnyen kezelhető megoldást találni. Én inkább visszatértem a két külön telefonhoz.

Giggsy · http://sgtgiggsy.blogspot.hu 2013.12.07. 16:22:36

@Visionstar: a Viber sem csak Apple cuccokon van már, és igen, az is egy VOIP a sok közül. Nem az első, és nem is az utolsó a sorban.

eßemfaßom meg áll 2013.12.08. 11:27:51

@zsoci 2013.12.07. 11:58:29
"Minek kell egy telefonon VoiP-el bajlódni? Pláne,hogy ma már mindhárom szolgáltató kínál olcsó, korlátlan beszélgetést kináló előfizetést. Azért van telefonom, hogy telefonáljak, ha nem telik rá, nem kell venni."

Ja az a hülye aki nem akar kib@szni az ablakon havi 10ezret telefonálásra.

Visionstar 2013.12.08. 18:06:02

Köszönöm a felvilágosítást!

hondamonda 2013.12.09. 01:28:30

@rozsdamentes arcél: "A netsemlegesség nem törvény, nem köteles a szolgáltató betartani. Övé a hálózat, ő építette (+üzemelteti) sok száz milliárd forintért, megmondhatja mire használható. Ha én kiadok egy focipályát, megmondhatom, hogy ott focizni lehet, pornófilmet forgatni nem."

Eloszor is a szolgaltato a tarsadalom kozos tulajdonat (a frekvenciat) hasznalja a szolgaltatas nyujtasara. Masodszor, az elfogadato aru, semleges adattovabbitas es kommunikacio az egyik legfontosabb tarsadalmi erdek. A szolgaltatok extra profithoz fuzodo joga nem is emlitheto egy lapon vele. Olyan torveny kell, hogy a szolgaltato ne tehessen kulonbseget adat es adat kozott.

Gabking 2013.12.11. 09:49:28

@zsoci: A most kapható két SIM-es telefonok már régen nem olyanok mint a régiek, hogy egyszerre csak az egyik SIM aktív. Itt már kettőzve vannak az antennák. Egyedül arra kel figyelni, hogy annyi a megkötés (néhány esetben), hogy a két SIM foglalat nem ugyanazt nyújtja. A különbség talán csak annyi, hogy nem mind a két foglalat képes a 3G forgalomra. Ezért kell arra figyelni, hogy melyik foglalatba melyik kártya kerül.

Gabking 2013.12.11. 09:54:01

@vitéž munkášőr: Sajnos ezzel a táblázattal nem tudok vitatkozni. Nem is akarok védeni senkit, ellenben nem érzem helyénvalónak az ilyen összehasonlításokat (bármennyire is fájóak). Egy dolog hiányzik csak, hogy te nem tudod Ausztriában így megvenni ezt az előfizetést.. Sajnos amíg nem globálisan ugyanazok a feltételek érvényesek mindenkire (ez egy erősen scifi idea)addig a lokális piac diktál. Amíg ennyiért is van fizetőképes kereslet, miért adnák olcsóbban... ráadásul a vám, áfa és még ki tudja milyen szabályok, amik mind rárakódnak a telefon, szolgáltatás árára egyediek itthon... (sajnos)

Google+
süti beállítások módosítása