Play Services frissítés és 30 napos helyelőzmények a Google-től!

2014.01.12. 16:24 Való

A Google frissítette mára virradóra, a sokak által (oktalanul)gyűlölt, Play Szolgáltatások alkalmazást. Rengetegen azt sem tudják, hogy mire is jó ez, a magát automatikusan a telefonunkra "trollkodó" applikáció, ami a készülékünk memóriájából - veszi magának a bátorságot! -  23 Mb értékes, magasztosabb célokra rendeltetett hely, szemérmetlen pocséklására! Mi több, van pofája, folyamatosan frissíteni is magát, teljesen észrevétlenül!
Most lerántjuk a leplet! Erre jó a Play Services:

Névtelen.png

Nos, a Google Play Services/Play Szolgáltatásokra, azért van szükség, hogy egyben tartsa az Google által kiadott alkalmazásokat, valamint segítséget nyújtson más harmadik féltől származó applikációknak információt kérni azokból. Így lehetséges például, hogy G+ profilunkkal regisztrálhatunk bizonyos helyekre és még sok, más dologban is szerepet játszik a motorháztető mögött. Nyilván ennek nem tudatában, születnek a Play-en azok, az igencsak magasan szofisztikált hozzászólások, amelyekből, most néhányat meg is mutatunk, a teljesség igénye nélkül:

Screenshot_2.jpg

Na igen, attól még nem lesz senki kevésbé korlátolt, hogy adsz a kezébe egy okostelefont, maximum annyiban, hogy bárhonnan okádhatja magából a "magas kultúrát". 

Most épp, a nagy G fejlesztői, a legújabb  4.1.31-as verzióba fejlett multiplayer játékhoz való lehetőségeket integráltak, valamint -ha be van kapcsolva- a folyamatos helymegosztó rendszer, akkor kevésbé szívja készülékünk akkumulátorát, annak használata. 

Ha már ennél a folyamatos helymegosztórendszernél tartunk: Nemrégiben* lett elérhető a funkciót -lehet, csak véletlenül- aktívan használóknak, a Maps szolgáltatásaként a Helytörténet(Location History), amellyel akár harminc napra visszamenőleg bámulhatjuk, pontosan merre jártunk, amikor velünk volt telefonunk. 

Screenshot_3.jpg

Aki esetleg, amiatt aggódik, hogy különböző kormányhivatalokat, még mindig érdekli, hogy ő merre jár, mindenképpen keresse meg a szolgáltatást és kapcsolja ki, aki viszont hasznosnak gondolja, az hagyja így, vagy kapcsolja be azt. Viszont rossz hír lehet, hogy csak 4.1 feletti verziószámú Androidon érhető el a Location History és maga a Play Services is.

*UPDATE ahogy kommentelőink jelezték, elég régóta, szóval úgy fogalmaznánk: Talán nem sokan tudjátok- ahogy eddig mi sem-, de baromi régen elérhető a : Helytörténet(Location History). :) 


Címkék: google frissítés play services

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr705754474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Manodesign · http://manodesign.blog.hu 2014.01.12. 17:09:28

A location history legalább két éve működik. A Moto Defy-men is, pedig azon 2.2.2. van.

zolij 2014.01.12. 17:35:11

igen, location history van egy ideje, sőt amíg volt latitude (béke poraira), addig 30 napnál régebbi adatokat is vissza lehetett nézni

Krinyo 2014.01.12. 17:59:39

Play Services is van 2.2-től felfele tudtommal. 2.3.3-on biztosan van...

cky2k 2014.01.12. 18:06:00

Engem csak az erdekelne ezzel a location historyvel kapcsolatban, hogy miert nem lehet picit okosabba tenni? Miota van tabletem is, nem az igazi. Regen, amig csak telefonom volt (igen, leirom en is, hogy biza regota van location history :D ), tok jol mukodott, hogy szepen lehetett latni merre jartam, de most, hogy a ket eszkoz parhuzamosan lovi fel a pozicioadatokat (es ertelemszeruen a tabletet nem viszem mindenhova magammal), eleg hulyen nez ki, hogy ha a tab epp nincs nalam, akkor folyamatosan ugral a ket pozicio kozott. Na jo, pl honap vegen Google Nowban kellemesen nez ki, hogy sokkal tobbet "gyalogoltam" szerinte, mint valojaban :D De amugy tenyleg zavaro. Nem lehet megtanitani neki egy elsodleges eszkozt, ami altalaban mindenhol nalam van, hogy ha ket helyrol kap adatokat, akkor csak azzal foglalkozzon? Vagy szedje mindket eszkozrol az adatokat, csak akkor az egyiket jelolgesse kek csikkal a masikat meg pirossal, ne egyben a kettot, mert ez igy marhasag. Legalabbis szerintem.
De nem hiszem, hogy ez csak az en hisztim, hallottam mar mas emberekrol is, akik ismernek olyat, akinek ket keszuleke is van..

Való 2014.01.12. 19:41:14

@Krinyo: Van, csak nem minden funkciója elérhető, így a lovationhistory sem. Elhanyagultam a végére bocsi. Nálam igazából a magyar kommentelők vágták ki a biztit, azért született leginkább a cikk. :)

Való 2014.01.12. 19:45:31

@Manodesign: @zolij: Erről én nem tudtam, 4.1 alatt nem jelenik meg az LH funkció bejelölhető pipája, ez fix. Azon is lehet volt, van valami ilyen szolgáltatás(akár azt is el tudom képzelni, hogy ugyanez, csak máshogy kell beállítani) de én csak most vettem észre nem rég az LH-t.Egyébként érdekesség képen tettem a cikkbe, mert ugye csökkent a nyomonkövetés akku fogyasztása. :) Köszi, hogy szóltatok.

Manodesign · http://manodesign.blog.hu 2014.01.12. 19:51:12

Én is csak véletlenül találtam meg annó. Azóta is a maps.google.com/locationhistory
címen nézegetem.
Külön gombot, linket még nem találtam a maps-ben.

Manodesign · http://manodesign.blog.hu 2014.01.12. 20:00:15

2011. július 3-ig van helyelőzményem.

zolij 2014.01.12. 20:55:57

@cky2k: nekem a tableten ki van kapcsolva a hely jelentés és így nem kutyulja össze a telefon adatait:)

@Való: a latitude megszűnése után nem volt elérhető ez a funkció (a jelentés ott volt a telefonon, csak épp nem volt felület a visszanézésre), örülök hogy most legalább 30 napnyit visszahoztak. A magyar kommentelők meg bármikor megérnek egy misét, érdemes megnézni tetszőleges rendszerapp Play oldalát, katasztrófa...
Mellesleg a Play Services többet nyújt, mint a Google alkalmazások egybentartása, kvázi ez a Google megoldása az android platform töredezettségére, ezen keresztül a fejlesztők egy egységes api-t érhetnek el (pl. a cloud messaging vagy játékoknál a multiplayer lehetősége, ez utóbbi elérhető ios-en is, így lehetővé válik a keresztplatformos multiplayer).

cky2k 2014.01.12. 21:01:57

@zolij: Hát igen, ez is megoldás..

Való 2014.01.12. 22:45:13

@zolij: Köszi szépen, igen. A kommentelőkkel kapcsolatban egyetértünk, múltkor azon akadtam ki, hogy volt egy "éjjellátó" alkalmazás, amin mindenki fennakadt, hogy csak egy zöld filtert húz a képre. Tényleg azt hitték szegények, hogy valódi éjjellátóvá változtatja a telefonjukat. Csalódott kommentek hada, tele baromságokkal. Gondolhatod. :)

Igen, tudom, hogy többről van itt szó, de ennyire nem akartam belemenni a részletekbe, mert szerintem a célközönségünk nagy része abbahagyta volna az olvasást. Viszont, ha van kedved esetleg ilyen technikai hátteres cikket írni természetesen szívesen fogadjuk. :)

Itt csak az volt a cél, hogy felnyissuk az emberek szemét arra vonatkozólag, hogy ez a Play Szolgáltatások egyáltalán nem feleslegesen foglalja a helyet a telefonon, hanem nagyon is sok és fontos funkcióval rendelkezik, csak nem épp látványos módon...

Való 2014.01.12. 23:06:33

@cky2k: És, ha az egyiken, mondjuk a táblagépen kikapcsolnád a funkciót? :)

cky2k 2014.01.13. 00:35:58

@Való: vilagos, hogy ez a megoldas, csak mivel neha megis kene, hogy a tableten is mukodjon, jobb lenne valami kenyelmesebb modszer a ki-be kapcsolgatasnal.

][-][alo 2014.01.13. 09:34:06

azért van benne bug... meglepődve tapasztaltam, hogy olyan helyen voltam, ahol tuti nem :)
Bár lehet, hogy éjszaka valaki kicsempészte a zsebemből, elkutyagolt 3 kilométerre, majd vissza, becsempészte a zsebembe, mindezt úgy, hogy azon az éjjelen dolgoztam, és sajna nem aludtam.
Azt hiszem a legnagyobb bűvész ezek szerint Mr. Google :)

Való 2014.01.21. 21:48:53

@Szentkereszti Patrik: Hogy tudtad véletlenül törölni? Rootolva van a telefon? Esetleg CyanogenModot raktál rá? Vagy mi történt konkrétan?

Való 2014.01.23. 23:38:25

@Szentkereszti Patrik: Szervízbe vele szerintem. Ha semmiképp sem megy, akkor szólj megadom az mail címem aztán segítek. :)

Broadcastware 2014.01.25. 21:44:12

@Való: tölts le a google play services apk-ot, rámásolod a telóra és feltelepíted mint egy alkalmazást.

www.theandroidsoul.com/download-the-new-google-play-services-apk-v4-0-34/

Google+
süti beállítások módosítása