Project Tango a Google-tól- a telefon, ami érti a teret

2014.02.21. 11:13 Yarner

Egy új honlapot élesített reggelre a Google: ez az ATAP Project Tango. Az ATAP a Motorola fejlesztési részlegére (Advanced Research and Project értsd: boszorkánykonyha) vonatkozik, amit a Google érthető módon nem adott oda a Lenovónak. A bemutatott technológia lelke egy új telefon-prototípus, ami azzal tűnik ki az unalomig ismerős egyívású kollégái közül, hogy tele van térelemző szenzorokkal és nem fél használni őket: másodpercenként negyedmillió mérést végez, amivel egy valós idejű 3D-s modellt hoz létre a környezetéről.

projecttango3.png

A Tango nem csak azt tudja, hogy milyen címen helyezkedik el, hanem azt is, hogy melyik sarokban, és hogy mi van körülötte... Az 5"-es kijelzőjű prototípuson természetesen Android fut, ennek tetején dolgoznak a térelemző API-k, amiket Javában, C++-ban és a Unity 3d-s játékmotor felhasználásával írtak. Ez egyelőre nyilvánvalóan nem egy kereskedelmi forgalomba célzott készülék, de egyes szerencsés fejlesztők számára elérhetők lesznek az API-k és a készülékek is, erről kicsit később még írok a cikkben.

projecttango1.png

projecttango2.png

Miért jó ez nekünk? Idézek a projekt honlapjáról:

Mi lenne, ha fel tudnád venni az otthonod pontos méreteit csupán annyival, hogy körbejárod a telefonoddal, mielőtt elindulsz bútort vásárolni? Mi lenne, ha az útmutatás egy új helyre nem állna meg az utcai címnél? Mi lenne, ha soha többé nem kellene eltévedned egy új épületben? Mi lenne, ha a gyengénlátók segítség nélkül el tudnának igazodni ismeretlen zárt terekben? Mi lenne, ha rákereshetnél egy termékre, és azt is megtudnád, hogy pontosan hol van a polcon a hipermarketben?

Képzeld el, hogy bújócskázol az otthonodban a kedvenc játékbeli karaktereddel, vagy egy erdei ösvénnyé alakítod a lépcsőházat. Képzeld el, hogy egy barátoddal csatát vívsz, hogy a lakásod területeit meghódíthassa a minihadsereged, vagy hogy virtuális kincseket rejtesz el a világ különböző valódi helyein.

projecttango4.png

Mindig is nagy kedvencem volt az AR (Augmented Reality, kiterjesztett valóság) koncepciója, de be kellett látnom, hogy  a jelenlegi eszközökkel eléggé harmatos dolgokat lehet csak elérni. Szép dolog, ha egy papírlapról felszáll egy virtuális repülő, de ha nem tudja a készülékem, hol van a padló meg a falak, soha nem lehet komolyan venni pl. egy ilyen alapokra épülő játékot. A Tango pontosan ezt a hiányt pótolja, bár a játékbeli felhasználás - ahogy a fenti sorokban is láthatjuk - csak egy a sok közül. Amire nem tért ki a felsorolás, az a robotika - ezek a szenzorok és a hozzájuk tartozó API-k hatalmas forradalmat hozhatnak a robotikai operációs rendszerek fejlődésében - akár azt is elérhetik, hogy az Android váljon a közeljövő kereskedelmi robotjainak elsődleges OS-évé. Tekintetbe véve, hogy a Google épp a minap ruházott be több robotikai és mesterséges intelligenciát fejlesztő cégbe is pár milliárdot, ez egyáltalán nem tűnik holmi ködös álomképnek. (Mi, mit mondtok? Skynet?)

A Google és az ATAP csapata partnereket keres: a 200 legyártott prototípus egy részét odaadják jó ötletekkel előálló fejlesztőknek, akik a technológia határait feszegető alkalmazásokkal vagy felhasználási módokkal állnának elő - ha történetesen egy ötletes fejlesztői csapat tagja vagy, március 14-ig jelentkezhetsz a projekt honlapján (aztán szóljál nekünk is, hogy készíthessünk egy exkluzív interjút).

Én úgy érzem, kicsit fényesebb lett a jövő ma reggel. Ti hogy látjátok?


Címkék: google hírek

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr325825255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2014.02.21. 12:35:36

Az... az egy mini LIDAR?

Az egy dolog, hogy telefonokban mit tud. De ha elkezdenek ilyen telefonokat gyártani szériában, az nagyságrendileg olcsóbb robotokat jelenthet!

Pl. egy Hokuyo URG-04LX-UG01 LIDAR, ami az egyik legolcsóbb modell és nem is különösebben pontos jelenleg úgy 1200 dollárba fáj. Egy Kobuki Turtlebot 2 1300€, a kettő együtt 2175 euró. Az rohadt sok, egy egyetemnek, ahol normálisan tanítani akarnak kell legalább 6-8.

Ha ezt a telefont kiadják, akkor egy hasonló képességű (legalábbis oktatási célokra megfelelő) robot:

- Távirányítású tank, forgatható ágyúval: 50€
- Mikrokontroller bluetooth chippel, hogy a telefonon futó program tudja irányítani: 20€
- Szériában gyártott telefon - 400€ MAX
- Egy olcsóbb LEGO szett, amivel ezt a telefont fel lehet rögzíteni a tank ágyújára 15€.

500€ alatt megvan!

Yarner · http://androlib.blog.hu 2014.02.21. 15:30:45

@Gerusz: Hát ez az! Erről írok én is a vége felé csak nem ilyen aprolékosan. És igen, ha beindul a tömeggyártás, a szenzorok ára lezuhan - a videón említik, hogy megy majd ki az API open source-ba...

Pár év és nyakig leszünk a robotokban...

Blogin · http://apologetika.blog.hu 2014.02.22. 07:42:48

Mi lenne, ha mindezt az infót megkapná rólad egy kereskedelmi cég, egy adott app fejlesztője vagy a titkosszolgálat? Bár tudom, a környéken úgysem lesz sosem diktatúra vagy polgárháború.

Zakk (törölt) 2014.02.22. 10:37:52

Például minden tolvaj,rablò és titkos ügynökség tudni fogja hogy mi és ki van a lakásodban:-)ritka nagy faszság. Továbbá ki az aki nem tudja hogy mekkora lakása van???

Google+
süti beállítások módosítása