MWC 2014 után - Homo doctus

2014.02.28. 14:37 ][-][alo

Véget ért az idei Mobile World Congress. A kütyüparádét nézve úgy tűnik, nem is igazi gyártó, aki nem mutatott be legalább egy okosságot. 
Nézzük csak: okosóra, okoskarperec, okoskulcstartó, okosgyűrű, okosszemüveg, okosfogkefe(!), okos... ember?
Homo doctus?

fogkefe.png 

Biztosan jó dolog, főleg tíz és harminc éves kor között, hogy az ember mennyire okos lehet, hiszen annyi okos dolog veszi őt körül. Okos lehet... feltételesen, mivel talán még nem az... Ezért kellenek neki az okos cuccok, amik elhitetik vele, hogy ő mostantól már bazi okos.

Ettől lesz okos valaki: a telefonját már nem kell elővenni, mert az órája nem csak az időt mutatja, hanem számot ad minden olyan dologról, amiről okos tulajdonosa pár éve még nem is tudott. Joggal húzhatja ki most már az ember magát: okos!

Nem tagadom, hogy bizonyos helyzetekben jól jön egy-egy ilyen okoskütyü. Nagyjából 2-3 havonta jöhet elő az életemben, mikor nagy szükségem lenne valamilyen okosfícsörre. Most akkor...? Velem van a baj - mondhatjátok bátran, nem is vitatom, hiszen nem nekem szólnak ezek az okosketyerék.
A pulzusmérős okoskarperecnek látok egyedül létjogosultságot, pláne a mai időben: a munkahelyi stressz mérésének tudományos háttereként több ember tudna lediplomázni a témából.

samsung-gear-fit-mwc-2014-8_610x458.jpgphpcpwhwf.jpglg-s-wearables-to-be-called-quot-g-arch-quot-and-quot-g-health-quot-likely-to-appear-at-mwc-2014.jpg

 

 

 

 

 

Egy zsákutcának tekintem ezeket az okoskütyüket. Olyan zsákutca ez, amit szerintem a gyártók tudatosan használnak ki. Szerintem a jövő "telefonja" egy alkaron hordható szélesebb karperecnek tűnő valami lesz, ami hajlékonyságával felveszi a kéz formáját, ugyanakkor ha leveszi a használója két kezében tudja tartani. (Bár lehet, a szemkontaktus miatt nem is kell majd kézben tartani...) Ezt a "pántot" akár a homlokára is teheti majd a tulajdonosa: belső nézetes videórögzítés miatt. Vagy akár egyfajta testszkennerként mutathatja a digitális központi orvosnak, ha éppen valami baja van. Hogy emellett még telefonálni is tud... illetve: valamilyen formában kommunikálni, hiszen amikorra eljutunk ide, már holobeszélgetések zajlanak majd. Szerintem 10 éven belül bekopogtat az ablakunkon ez a dolog!


Ha az előzőekben leírt irány felé halad majd az "okostelefon" fejlődése, teljes mértékben jogos a zsákutca kifejezés. Tisztában is vannak ezzel a gyártók, de előtte megpróbálják letuszkolni a fogyasztói társadalom gigáján ezeket az általam feleslegesnek tartott okosdolgokat. Valahogy erőltetett...

Felkapott dolog lett, s a gyártók egymást majmolva próbálják lekörözni a másikat. Eredmény: egy szép új Okos Világ felé robogunk. De gondolom, ezt már mutatja az órátok, gyűrűtök, jelzi a karperecetek, mutatja a szemüvegetek...

Nézzük csak újra: okosóra, okoskarperec, okoskulcstartó, okosgyűrű, okosszemüveg, okosfogkefe, okos... ember?
Barcelonában megszületett a Homo doctus!

Részemről befejeztem az okoskodást...

Ti jöttök! :)


Címkék: para okosság gondolatébresztő gondolkodó mwc 2014

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr825836860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Globetrotter2014 2014.02.28. 15:17:31

Vicces elolvasni hogy 2005ben milyennek gondolták a jövő telefonját. Merevlemezzel, TV funkcióval,

Eszükbe sem jutott az érintőképernyű, smartphone még sehol a WIN mobile-on kívül, de az inkább PDA-kra.

Igazából a PDA volt a nagy téma akkoriban. Azóta olyan feltötrekvők mint a Palm sehol...

Kobaljov 2014.02.28. 19:30:49

Egyre okosabbak leszünk, de nem bölcsebbek

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2014.03.01. 11:04:03

@Kobaljov: Nem tudom. Bizonyára emlékszel azokra az időkre, amikor memmakerezni kellett, meg parancssorból hekkelni a gépet, hogy valami rendesen menjen, mostanság meg itt a 8 mag és a 8 giga ram, aztán elvisz bármit, gondolkodni meg fölösleges mellé. Én tisztán érzem magamon, hogy ahogy fejlődik a technika, én annál hogyismondjam, nem butább, de gondolkodni lustább leszek.

meglivorn 2014.03.01. 13:07:35

Azért nem kell a "bezzeg az én időmben" szöveg :) Valószinüleg már az ősember s azon morgott, hogy "bezzeg az én fiatalkoromban még napokat mentünk az erdőben mire találtunk egy Röfft, és egy órát kergettük hogy elkapjuk, és még haza is kellett cipelni, ezek meg csak kimennek a barlangból és lecsapják abban a karám-izében... ezek már teljesen ellustultak" :D

Ahol a technika "könnyíti az életed" ott "el is vesztesz valamit". Gondolj csak bele, 15+ éve még mindenki tudott fejből jópár telefonszámot, ha mást nem a közvetlen rokonait és a munkahelyi számát. A mobilok elterjedése (és ehhez még nem kellette az okostelók) viszont jó ha valaki a sajátját tudja fejből, mindenki más ott van a kütyüben, híváskor se kell beírni, nehogy véletlenül megragadjon.
Az előre megbeszélt, és be is tartott találkozóknak is gyakorlatilag befellegzett, hiszen akár egy órával korábban is oda tudsz szólni hogy mégse, vagy később, illetve amíg régen a késés legalábbis kellemetlen volt a későnek most letudja egy gyors telefonnal, hogy "bocsi, kések".
Persze meg lehet élni a dolgokat úgy is hogy "jaj, csökken a problémamegoldó képességem" mivel a problémák egy része nem létezik, hála az (okos-)telónak, de mint fentebb említettem, szerintem ez így megy pár ezer éve minden találmánnyal :)

Ami a járványszerűen terjedő okosbizbaszokat illeti: szerintem a gyártóknak igazából fogalma sincs mire lenne igény (valljuk be, nekünk sem igazán) és próbálkoznak, részben találomra, aztán majd kiderül mi jön be, mire kapnak a népek. Az okosóra kétségtelenül nem létszükséglet, de adott esetben kényelmes, hasznos kiegészítő lehet, és azért megvannak a kultúrális előképei ami alapján a tervezők elindulhatnak. Az ékszerek és egyebek már csak variációk az órára. A szemüvegek detto... (azért ne felejtsük el, nagyon sokan vannak akik szerint az okosteló is teljesen felesleges és értelmelten dolog).
Hogy mi lesz tartós és mi nem... majd utólag könnyű lesz okosnak lenni

decoati 2014.03.01. 19:32:00

Ez csak sima "hétzenés kárcóra" szimptóma. A minket bombázó információk már így is a fülünkön folynak ki, ezek meg rátesznek még egy lapáttal. Semmi köze az okossághoz. (Egyébként ez sztem az "okos világ" egyik feloldásra váró problémája: úgy szervezni a háttérben a rendelkezésre álló információkat, hogy a "következtetés" hasznos legyen, de ne terheljen minket részeredményekkel. Pl. a Nest öntanuló termosztátja, vagy a Google Now/Assist ilyen irány, vagy ha (video)hívás közben egyetlen gombnyomással le tudnánk kérdezni a partner (felénk megosztott) aktuális pozícióját, és további egy gombnyomással el is navigálna hozzá a rendszer, az is ilyen lenne... a lehetőségek tárháza végtelen, és még az elején (sem) tartunk.)
Hogy ettől okosabbak leszünk-e, vagy éppen butábbak, szerintem nincs köze ehhez. Ahogy @meglivorn mondta, a képességeinkből fakadó erőforrásokat a feldolgozandó információktól függetlenül köthetjük le, vagyis alapjában véve nincs különbség a "hol a vadkan", és a "hol a neutrínó" kérdés között.
Csak azért kell imádkozni, hogy mindig legyen áram, és net.

Globetrotter2014 2014.03.01. 23:41:13

@decoati: ne keverjük a dolgokat. Az okostelefon annyit jelent hogy a telefonnak van egy Oprendszere és appokat lehet fejleszteni (ebből eredő végtelen lehetőségekkel). Ellentétben a hagyományos feature phone-okkal, aminél abból tudsz gazdálkodni amit a gyártó rátesz. A Google now vagy a Siri igazából még a feature rész.

Azon vitázni hogy az okostelefon okos-e kb annyira értelmes mint azon vitatkozni hogy a személyi számítógép vajon személyes-e?

Darkcomet 2014.03.02. 09:23:00

@ZF2: Akkor ezek szerint a régi java képes telefonokat is okos telefonként értelmezhetjük? Hiszen pl. egy SE K750i-re volt javas böngésző, Skype kliens, messenger, Google Maps, stb.

decoati 2014.03.02. 11:38:50

@ZF2: az okostelefon nekem csak egy mini pc egy rakás szenzorral, drót, meg szilícium. Szerintem az okostelefont a rendelkezésre álló információk/képességek felhasználásának módja teszi azzá, ami.

(mellesleg innentől érdekes a kérdés: hogyan várjuk el a Now-tól/asszisztenstől/Siri-től, az öntanuló rendszerektől a tanulást, ha megvonjuk tőlük az infót, azaz adatbiztonsági okokból kikapcsoljuk a szenzorokat, és elbontjuk az egyéb felületek (desktop böngészési előzmények, helyelőzmények, yt, g+, stb.) felé a kapcsolatot?)

Globetrotter2014 2014.03.02. 14:12:04

@Darkcomet: nem, mert nem arra készült hogy appokat futtasson. A java nem saját oprendszer.

Ott van az öreg LG arénám (talán 2009es?), volt rá ez az Javan, de senki sem fejlesztett oprendszer- (pláne készülék-) specifikus alkalmazásokat. Egy univerzális skype volt hozzá Javan csak ez nem ugyanaz mint a Skype app (gyakorlatilag az össze skype funkció hiányzott belőle).

Az Arena egy gyenge prábálkozás volt az Iphone ellen, olyan fejlesztőktől akik nem értették meg az Apple stratégiáját. Ezért volt zsenális a Google belépése. Látták hogy mekkora piaci rés tátong, a mobilfejlesztők amennyire jók hardverben annyira ostobák a szofveres vonalon.

Globetrotter2014 2014.03.02. 14:38:34

@decoati: a hivatalos elhatárolás nincs persze, a nagy válaszvonal a smarthpone és a feature phone-ok között az Oprendszer, ami appok fejlesztését teszi lehetővé. Egy feature phone-nak is lehetne jobb hardvere ha bárki megvenné :)

Én pl sem a Now-t sem a Siri-t nem használtam szinte soha. Nem úgy gondolkodnak mint én. Ellenben egy tonna appot igénybe veszek, gyakorlatilag a családi Notebook azóta pihen a polcon, semmi szükség rá.

És pont itt a lényeg a smartphone egy érdemi kihívó a PC-k számára. Jüpár elemzést ovlastam arról hogy miként nyírja ki/veszélyezteti az IOS a Microsoft legstabilabb ágazatait is...

decoati 2014.03.02. 21:22:49

@ZF2: az tuti, masszívan átalakítja a felhasználói szokásokat.
Viszont jókora különbséget érzek az "öregek" pc-szerű smartphone használata, és a már nem pc-n szocializálódott friss husik felhasználói szokásai között. Ez számomra hallatlanul izgalmas. :)

Kobaljov 2014.03.09. 12:22:05

@Tomi from Space: Kicsit úgy érzem mintha túl lenne fújva ennek az "okos" elnevezésnek a kritikája. Az "okos" szóhasználat szerintem részben a marketingesek* részben talán a tudósító újságírók alkotása volt eredetileg akik ezzel próbálták leegyszerűsíteni a megkülönböztetését az új fejlettebb eszköznek a korábbi hasonló termékektől, hogy egy szóból már be lehessen lőni, hogy másról van szó (ugyanígy lehetne "Telefon 2.0" is), de szerintem sem ők, sem a felhasználók nem gondolják azt, hogy önmagában okosabbak lennének tőle. Meg birtokos eset: az okostelefon-nál az okos a telefonra vonatkozik, nem a felhasználóra (ugyanez vonatkozik a "butamobil"-ra is :-).

(* akik ugye az LTE-re is kiharcolták a szabványügyi szervezettel szemben, hogy az már a 4G..)

Amiben tudnak segíteni a felhasználóknak, hogy vannak olyan (ismétlődő) feladatok amiket egyszerűbben, gyorsabban tudnak elvégezni a korábbiaknál, így a korábban ezekre használt időt felszabadíthatják más, érdekesebb/fontosabb tevékenységekre, sok ilyet láttunk már az emberiség történelme során (tűz, kerék, mosógép intelligens mosóporral :-)

(Az "okoskarkötők" hétköznapi fitneszes ága (quantified self) kapcsán egyébként az egyik aktuális gyakorlati felhasználói probléma az, hogy oké, hogy sok adatot tudnak rögzíteni, de igazából mit kezd vele, megmarad-e nyers adatnak ami 1-2 napig érdekes aztán megunják nézegetni és már csak a port fogja vagy van mellé egy olyan szolgáltatás is ami ezeket információvá alakítja és edző szerű javaslatokat tud adni arra, hogy mikor mit kéne csinálni, mi volt jó, mi volt rossz, segít a motivációban stb. Ha ezeket is tudja (telefonos vagy számítógépes közreműködéssel persze) akkor lesznek majd "okosak", addig csak kvázi fejlettebb lépésszámlálók.)

Google+
süti beállítások módosítása