Fülöpke, a gyerekőr

2014.04.03. 11:09 Yarner

Az okosóra-mizéria egy újabb érdekes vadhajtása jelent meg az amerikai AT-ST AT&T kínálatában. A FiLIP névre hallgató kis masina egy XXI. századi gyerekőr (nevezhetjük okosórának, csuklótelefonnak, GPS-követőnek vagy csak szimplán digitális póráznak). A PR szöveg szerint az ötlet akkor fogalmazódott meg, amikor a fejlesztőcsapat vezetője jó 30 percre elvesztette egy plázában a 3 éves kisfiát. Mint rendes geek, miután magához tért a megrázkódtatás, rögtön arra gondolt, mennyivel egyszerűbb lenne csak megnézni a telefonján, hol is csavarog a lurkó. Így született meg a kifejezetten kisgyerekeknek tervezett eszköz, ami egyszerre óra, Dick Tracy-féle telefon, és a GPS és a mobilhálózat jele alapján működő helymeghatározó. A hivatalos PR képen látni is, mennyire örül a kiskampó, hogy ilyenje lehet.

filip_adlobs_10-14_tag-logo_1.jpg

Az tény, hogy Fülöpkét eléggé átgondoltan tervezték meg. Víz és ütésálló, csini színekben villog, telefonálni hangos beszéddel, csak a szülő által beprogramozott max. 5 számmal lehet rajta (hívást fogadni is csak onnan tud), fix időnként jelet ad magáról, szülői kérésre persze külön is, és a gyerek is indíthat egy pánikmódot amikor a kütyü vadul elkezdi hívni sorban az összes számot, felveszi a környezet hangjait, és sugározza a pillanatnyi pozíciót. A csatlakozó mobilappról lehet szöveges üzenetet is küldeni rá, és beállíthatunk rajta egy biztonsági határt is, amin túllépve jelez a készülék, hogy a kis Johhny megint kilógott a kerítésen. A gyártó mindenre megesküszik, hogy a lehető legbiztonságosabb, sugárzásmentes technológiát használja. 

filip_product_4angles_green.jpg

Na persze ugyanakkor ott vannak az alapvető kérdések: jó-e egy ilyen kütyü a gyerekeink kezére? Nem telefon, ergo nem jön vele a teljes tohuvabohu (internet, játékok, fényképezés, nemtomén), ez mindenképpen pluszpont. Viszont kérdéses, hogy milyen szinten nyújt biztonságot, és mennyire könnyű pl. elhagyni, vagy éppen mennyi az esélye, hogy huzamosabb ideig az óvodás/kisiskolás gyerekünk kezén marad (akár a saját, akár a mások jóvoltából)? Persze az állandó megfigyelés gondolata manapság már automatikusan etikai kérdéseket is felvet, de a gyerekünk esetében ez talán még nem nyom olyan nagy súllyal latba. Utolsó gondolat, hogy az átlag kétnaposnak ígért akkuidő nem tűnik annyira fényesnek, könnyen jelentheti azt, hogy pl. egy pánikmód villámgyorsan leszívja az akkut, ami ugye nem túl szerencsés.

Szóval a kérdés, amit ilyenkor fel kell tennünk, hogy ez most egy túlbonyolított válasz egy valójában nemlétező problémára, vagy éppen egy remek ötlet, az új idők szele. A válasz persze egyéni ízlés kérdése, és egyelőre teljesen elméleti is, mivel a készüléket jelenleg kizárólag az AT&T árulja odaát, mégpedig a nem túl baráti 200 dolláros áron, havi 10 dolláros előfizetési díjjal (ami elég vicces, tekintve, hogy várhatóan nem fog túl nagy adatforgalmat produkálni), és egyelőre nyoma sincs, hogy más is gyártana ilyesmit.

Viszont a szellem kibújt a palackból, és hiába szabadalmaztatja a technológiát a FiLIP, várható, hogy a wearable hullámot meglovagolva más is ihletet kap majd egy ilyen okosóra-variáns legyártására, és megtalálja a módot, hogy hamarosan megjelenjenek a szélesebb piacon is a hasonló tech-pórázok, akár a nagy cégektől, akár a kínai utángyártógépezettől.

"Gondoljatok a gyerekekre!"


Címkék: hírek készülék

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr125891743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Google+
süti beállítások módosítása