A telco piac átalakulása, a VOIP tiltás halálos ítélete.

2014.04.04. 09:43 Gabking

Smartmobile 2014 konferencia egyik engem kiemelten érintő témája volt a Dr Sabjányi László által tartott előadás, aminek a címe: Az európai mobil távközlési piac jövője.  Ez a terület szorosan kapcsolódott a Yanner által már megemlített EU Connected Continent (magyarul a Behálózott Kontinens ) tervezetével.

Ez a tervezet, ami mára már konkrét javaslat,  a fogyasztói jogok és a távközlési piac előremozdítása érdekében, többek között a romaingdíjak eltörlését is magában foglalja.  

Connected-Europe.jpg

De ez sokkal többet jelent nekünk, hiszen egy egységes piacot hoz létre, ahol mivel nincsenek roaming díjak, a verseny nem adott ország szolgáltatói, hanem az egész EU területén működő szolgáltatói struktúra között alakul majd ki!

Praktikusan miként is tapasztalhatjuk meg majd ezt? Semmi sem akadályozhatja meg (kivéve persze maguk a szolgáltatók, ha kartellezni kezdenek) hogy a kedvező szolgáltatást, tarifát nyújtó szolgáltatóval kössek, kössünk szerződést, legyen annak a székhelye  Londonban, vagy Berlinben. És az árversenyben elég egyetlen szereplő, aki elkezdi az alá licitálást. 

Természetesen ez a folyamat az eddigi struktúrát teljesen bedöntheti, hiszen az országokra lebontott szolgáltatók akik különben egy csoporthoz tartoznak (telekomtelenorvodafone) hirtelen saját maguk versenytársai lehetnek. Erre a folyamatra, a nyomott árversennyel, már vannak élő példák, pl a Francia szolgáltatói piacot alapjaiban rázta meg a Free mobile megjelenése.  

Ez a verseny nem csak a vocie és sms szolgáltatások körében jelenhet meg, hiszen a szolgáltatók ezen irányú bevételei folyamatosan csökkennek, hanem a dinamikusan emelkedő data forgalom esetében is. Azonban a szolgáltatók eddig a (ahogy már irtuk is) pont a lakossági data csomagok esetében éltek azzal a lehetőséggel, hogy a VOIP forgalmat az ASZF keretében korlátozták.  

 

Connected_Continent_roamin_01_tech2.png

Az előadás után, az egyik szolgáltató vezetőjével folytatott beszélgetés során azonban elhangzott az az információ, amely szerintem sokunknak ad elégtételt. A behálózott kontinens tervezet egyik része foglalkozik a netsemlegességgel is, aminek köszönhetően a VOIP forgalom tiltása már NEM szerepelhet most sem a szolgáltatók szerződéseiben, így nem is hivatkozhatnak arra, hogy bármilyen indok nélkül korlátozzák, szűrjék az adatforgalmat. A tervezet, javaslat szerint ha ilyen "forgalomszabályozási intézkedésekre" kerül sor, azoknak "átláthatóknak, megkülönböztetéstől menteseknek, arányosaknak" kell lenniük, és "a szükségesnél hosszabb ideig nem tarthatók fenn". 

 

no_skype-1.png

 

Sőt tovább is mentünk, a vállalati szerződések esetében ez már biztos, hogy nincs tiltva, még ASZF szintem sem, és a lakossági tarifacsomagokban sem szerepelhet ez a tiltás. Az csak egy érdekes adalék, hogy az eddigi gyakorlattal szemben, amikor nem csak a voip, hanem bármilyen netes tartalom, pl youtube is tiltásra kerülhetett, a fent említett netsemlegességi elv alapján erre már nem kerülhet sor.  

Ennek fényében várom, hogy vajon innentől milyen indokkal fogják tudni a szolgáltatók a feléjük jelzett hálózati panaszokat kezelni.  

Ha viszont tovább merjük gondolni az EU ezen irányú törekvéseit, láthatjuk, hogy eltökélten haladnak az egységes szabályozás felé. Ha ez végre sikeresen átmegy az összes állam szakminiszteri időhúzásán, megnyílik az út pl az autópiac, műszakik cikkek, stb.. árának egységes szabályok szerinti megállapítására.

Ez után eléggé kétséges lesz pl a regisztrációs adó sorsa is.   


Címkék: EU VOIP smartmobile2014 onnected Continent

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr555911343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabking 2014.04.05. 07:28:24

A tegnapi nap különben gond nélkül használtam a facebook cset hanghívás funkcióját, ami igazán VOIP, egy mezei, 500 megás lassított Vodás nettel..

eznemfoglaltnick 2014.05.12. 17:10:35

Ez nálam a minap lett aktuális, amikor konkrétan szinte minden csomagban tiltva a VoiP. Eddig így vagy úgy ment, de most rohadtul nem.
Értem én, hogy szólnak a honlapon, meg .pdf, de akkor most ezt lehet vagy nem? (mármint tiltani...)

Google+
süti beállítások módosítása