Bemutatkozott Magyarországon a HTC One (M8)

2014.04.04. 18:30 Hrobert

Kicsit több, mint egy hete mutatta be a HTC legújabb csúcskészülékét, amit – csak hogy ne legyen olyan könnyű megkülönböztetni elődjétől – szintén One-nak hívnak, de mivel ez már a sokadik One a palettán, zárójelben még csak odabiggyesztettek egy típusjelet, teljes "anyakönyvezett" nevén tehát: HTC One (M8).

DSC_0086.jpg

A nemzetközi bemutató után kifejezetten hamar, már ma bemutatták az újdonságot a magyar sajtó képviselőinek is, szokás szerint mi is beszámolunk a találkozóról.

A tavalyi One szemmel láthatólag bejött a tajvani cégnek, idén már nem kellett újra feltalálniuk magukat, többek között mi is az előző év legjobb telefonjának választottuk az M7-es kódnevű elődöt.
A jó alap tehát megvolt, idén pedig még előrébb próbáltak lépni, szinte minden fronton javítottak, csiszoltak kicsit.

A csiszolás kifejezetten találó szó a telefon külsejére, a dizájn nagyon hasonlít a tavalyira, de most még kevesebb lehetőséget hagytak az illesztési hibákra, a ház nagyrészt egyetlen alumínium darabból áll, és lekerekítették az összes oldalt, a szürke változat ráadásul nagyon mutatós szálcsiszolt borítást kapott. Ezen kívül létezik még ezüst és arany színben, utóbbi néhány hónappal később érkezik.

DSC_0126hdr4.jpg

Yarner kollégával viszonylag gyorsan meg tudtunk egyezni, hogy a szürke variáció a legbejövősebb, viszont ez jobban is csúszik, mint az ezüst. Színtől és felülettől függetlenül viszont ergonómia tekintetében is meg voltunk elégedve, a lekerekített oldalak végre nem nyomják a tenyeret, szinte tökéletesen kézbe áll.

A kijelző továbbra is 5 colos és full HD felbontású, ez ma már standard a felső kategóriában, de akárcsak az M7-nél, itt sem lehet rá panasz, szépek a színek, jó a kontraszt, és a fényerő is rendben van.

A HTC nem követte az LG példáját az egzotikus gombelhelyezéssel, oldalt hangerőszabályzók, felül a ki/bekapcsoló. Utóbbi elhelyezésére kissé sántító magyarázatot kaptunk, miszerint azért van még mindig felül a legtöbbet használt gomb, mert ebben van az infra, az mondjuk más kérdés, hogy ezt a kettőt egész nyugodtan el lehet választani egymástól, ahogy például a G2 esetében tették a koreaiak.
Oldalt még két látványosság akad, a SIM-foglalat, valamint az SD-kártya helye, ez is ritka madár mostanság a csúcskategóriában. 

Maradt a kijelző alatt és felett a sztereó hangszórópár, de a BoomSound hangzás most már elvileg 25 százalékkal hangosabb, hála az újratervezett erősítőnek. Beats Audio már nyomokban sincs szerencsére, úgy tűnik a HTC-nél is rájöttek, hogy nem igazán éri meg erőltetni ezt a vonalat.

A fémház „mélyén” egy Qualcomm Snapdragon 801 chipset dübörög, négymagos, 2.3Ghz-es processzorral, a RAM mérete 2 GB, a belső tárhely 16/32 GB lehet, de mint említettem, bővíthető.

DSC_0091.jpg

Az operációs rendszer a legfrissebb elérhető Android, 4.4.2-es, természetesen Sense felülettel, annak is immár a 6. verziójával. Ennek legfontosabb eleme még mindig a tavaly bevezetett BlinkFeed, de persze kicsit ezt is felújították. Például a különböző alkalmazáscsoportok fejlécei szín szerint vannak csoportosítva, és a BlinkFeed-be hamarosan saját alkalmazásainkat is betölthetjük. Erre példaként a Foursquare jött fel, ez viszont elvileg akkor is bombázni fog környékbeli nevezetességekkel, ha soha nem is használtuk a szolgáltatást, ami azért nem egyértelműen jófejség, másrészt a Google Now is tudja kb ugyanezt. A 6-os Sense-ről egyébként azt is elárulták, hogy olcsóbb modellekre is elérhető lesz, tehát a Desire széria egyes tagjai is megkapják, és néhány régebbi modellre is kiadják.

Ha a fizikai kezelőszervek terén nem is, az érintéssel történő vezérlésben azért hogy úgy mondjam koppintottak Koreából a HTC mérnökei. Az LG a G2-ben mutatta be a „KnockOn” funkcióját, most a HTC „Motion Launch” néven előadta ugyanezt pepitában, itt is lehet kopogással ébreszteni, lezárni viszont csak a lockscreenről lehet így, viszont az M8 nem csak a dupla koppintást, hanem swipe-mozdulatokat is észlel lezárva, oldalirányban a BlinkFeedet nyitja meg kapásból, lentről a kontaktokat, fentről pedig a hangtárcsázást. Ugyancsak ismerős koreai sláger az itt „AutoAnswer”-nek elnevezett funkció, amivel érintés nélkül vehetjük fel a telefont.

Ezek a funkciók ugyan nem forradalmi újítások, de a tajvaniak megfejelték egy elég menő tokkal, ami mellett a koreaiak kisablakos bohóckodásai elbújhatnak. Az ún. „DotView” tok első ránézésre nagyban hasonlít előbbiekre, de kicsit „hájtechebb” azoknál. Ebben ugyanis egy komplett LED-es pontmátrix van, ami meg tud jeleníteni különböző értesítéseket, időjárásinfót; és ráadásul ez is kopogással ébreszthető, valamint az AutoAnswer is működik rajta keresztül, tehát viszonylag ritkán muszáj a szabad levegő ártalmainak kitennünk a kijelzőt.

htc-dot-view-grey-slide-01.png

A HTC továbbra is kitart az UltraPixel kamera mellett, engem viszont még mindig nem nyűgöznek le a látottak, de egyelőre nem ítélkeznék, ezalatt a rövid ismerkedés alatt nem tudtunk tisztességes tesztviszonyokat teremteni. Azt viszont érezték, hogy ezen a téren kell még valamit villantani, így hát bekerült a házba egy mélységérzékelő szenzor is, ezzel egyetemben pedig sok látványos kameramód: tudunk utólag fókuszt állítani, automatikusan kiemelhetünk tárgyakat a háttér megváltoztatásával, és más szögből is megnézhetjük az elkészült képeket. Mindezt egy részletes tesztben természetesen kipróbáljuk, addig is alant egy összehasonlító tesztkép, az első egy Samsung Galaxy S3-al készült, a második az M8-cal.

A sajtótájékoztatón két kifejezés hangzott el feltűnően sokszor: a készülékház kapcsán a „metál”, mint fém angolul, valamint az „extrém”, ami az akkumulátor teljesítményére vonatkozott. Maga az akku nem kifejezetten hardcore, 2600 mAh-s, de a normál energiatakarékos mód mellett megtalálható benne egy extrém energiatakarékos mód is, amivel még jobban kihúzhatjuk az üzemidőt. Konkrét számok is elhangzottak, a HTC állítása szerint 20%-os töltöttségi szintnél 60 órát, 10%-nál 30-at, 5%-nál pedig 15-öt bír ki készenlétben a telefon, teljesen feltöltve pedig 14 napos készenléti időt ígér ez a mód. Tehát elviekben elmehetünk 2 hétre nyaralni töltő nélkül. Mondjuk ez a szám nyilván abszolút nulla használattal jött ki, akkor meg már mindegy, ha otthon hagyja az ember.

A HTC One (M8) egy hónapon belül Magyarországon is elérhető lesz, méghozzá mindhárom szolgáltató kínálatában, és az „open marketen” is, tehát függetlenül. Az árról a HTC képviselői nem szívesen beszéltek, a bemutatóban nem hangzott el semmi erről, de egy kolléga kérdésére csak muszáj volt kibökni, mennyi az annyi. Tessék megkapaszkodni, íme a válasz: jelenlegi számításaik szerint kb. 260 ezer forintért lesz elérhető a „szabad piacon”. Ez enyhén szólva is necces összeg, és a szolgáltatói gyakorlatból kiindulva ott is jó, ha 200 ezerért meg lehet majd kapni.
Ennyi pénzért idén biztosan nem HTC One lesz az év telefonja, de várjuk ki a végét, még majd egy hónap van hátra a piacra kerülésig, és ha minden jól megy, addig jobban is megismerkedünk az újdonsággal, remélhetőleg május elejéig teszttel is jelentkezünk.

 


Címkék: htc one sajtótájékoztató

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr175917991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darkcomet 2014.04.05. 10:23:31

Hú! Ez egy igazi "kell nekem egy ilyen, de azonnal" telefon.

Google+
süti beállítások módosítása