Most akkor mekkora rablás a Google Glass?

2014.05.12. 12:52 Yarner

A Google Glass-jelenség, akár az okosszemüveg valódi értesítései, csendben ott lebeg a perifériás látásunk szélén, sosem ugrik igazán a figyelem középpontjába, de általában jelen van. A Google nagy dobása, amit a Time Magazin "2012 legjobb találmányának" nevezett, két teljes év elteltével sem került még piaci forgalomba - a Glass Explorer programban pedig csak a kiválasztott kevesek vehetnek részt - a Google által jóvá hagyott önként jelentkező "Felfedezők", akik a lelkesedés mellett hajlandóak kipengetni 1500 dollárt is a kiváltságért, hogy bétatesztelhessék a Next Big Thinget.

Google-Glass-video.jpg

Ez azért a Nagy Víz másik oldalán sem kevés pénz, így jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi kerül ezen ennyibe? Nos, Márkus László nyomdokában többen is szétkapták már a kezükbe került ókulárét, de a legnagyobb port a Teardown.com becslése okozta: szerintük ugyanis a teljes anyagköltség egy darab Glasson 2014-es anyagárak mellett: (dobpergés...)

79 dollár 78 cent.

Glass-Cost-Chart.jpg

Ezt azért elég rendes árrésnek tekinthetjük... A sztorit azért tovább árnyalja, hogy a PCMag megkeresésére a Google szóvivője azt nyilatkozta, hogy ez szemenszedett ostobaság, és a Glass gyártási költsége ennél jóval magasabb - azt azért nem árulta el, hogy mennyi is. 

De akkor mégis mennyi lehet? Biztosat persze senki nem tud mondani, aki nem látta a Foxconn könyvelését, de ugyanezt a számítást a Nasdaq.com partnere, a Minyanville is elvégeztette még tavaly nyáron, ők a valamivel combosabb 208,59 dolláros árat hozták ki. Ez ugyan több mint kétszer akkora, mint az előző összeg, de még mindig jó 600%-os árrést jelent a csodakütyün. Tekintve, hogy a CNN.com szerint egy Galaxy S5 anyagköltsége pár petákkal még kevesebb is ennél, lehetséges, hogy a valóság valahol a két összeg között lesz. Azonnal adja magát a klasszikussá vált figyelmeztetés: 

Dont-be-glasshole.png

A brutális ár annak is lehet köszönhető, hogy a Glass egy éve tartó bétatesztje egyelőre kétoldalú - a felfedezők tesztelik a Glasst, a Glass pedig teszteli a Felfedezőket és rajtuk keresztül az egész társadalmat. Szemmel láthatóan nem cél, hogy minél előbb a piacra kerülhessen a (sok más mellett) mindig lövésre és feltöltésre kész kamerát tartalmazó okosszemüveg, ahogy a régi klisé szól: a világ még nincs rá felkészülve. Nyilván a súlyos pénzösszeg kifizetése is egyfajta tesztje a potenciális Felfedezők eltökéltségének: a Google csak olyanokat akar a programban tudni, akiket komolyan érdekel, hogy mit tud ez a technológia hozzátenni az életükhöz (vagy rongyrázásnak szánják, ami az eszköz publikus láthatóságát növeli). Abban minden piaci elemző megegyezik, hogy a Glass kereskedelmi ára jóval alacsonyabb lesz, valahol 300 és 600 dollár közé tippelik a különböző vátészok.

GoogleGlass-before-n-after.jpg

Áprilisban látványos PR-akcióként a Google egy napra (a valóságban végül hamarabb lezárták a boltot) bárki számára elérhetővé tette a Glasst, már ha amerikai és van fölösleges 1500 zöldhasúja. Ennek köszönhetően megjelentek az ügyeskedők (mert mindig van, akit csak a pénzcsinálás érdekel) így jelenleg is kapható pár elárvult Glass az Ebayen: olyan 420 ezer Forint körül már le is lehet csapni egyet. Kell?


Címkék: google hírek glass google glass

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr226155115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koholmány 2014.05.12. 22:26:50

Most nem azért Yarner, de vállalkozásgazdaságtant nem tanultál? Anyagköltséget összehasonlitani a piaci árral? Ennyi erővel az almát miért nem ingyen adják a piacon, hisz az is megterem magától?!?
Fejlesztési költségek, infrastruktúra és még sorolhatnám. Bár feleslegesen sorolhatnám, az "eccerű" népnek hamar eladható cikk ez.

Szilu Bácsi 2014.05.13. 08:26:05

@Koholmány: +1
Továbbá a Google nyilvánvalóan először csak a komoly fejlesztőknek szeretné odaadni a kütyüjét.

Netuddki. 2014.05.13. 08:44:02

@Koholmány: Milliós darabszámban azért $80 körül vígan ki lehet majd hozni. Amiben nemcsak az anyagköltség van benne.
Apropó infrastruktúra. Még kell hozzá venned egy Androidos okostelefont is...

Yarner · http://androlib.blog.hu 2014.05.13. 09:31:38

@Koholmány: Egyrészt igen, egyszerű cikknek szántam, nem egy gazdasági blogon próbáltam elsütni, tudom, hogy ott megettek volna reggelire egy ilyenért :-)
Másrészt viszont az azért mégis piszkálja az ember fantáziáját, hogy mi a franc kerül egy Glasson konkrétan kétszer annyiba mint a piac legdrágább csúcstelefonjai, amikben közben nyilvánvalóan több anyag van, és nem két éves konstrukciók.
Azért nem álltam meg annyiban, hogy "büdös rablóbanda!", nyilvánvalóan nem ilyen egyszerű a kép, erről is szól a cikk. (A felütést muszáj kicsit populárisabbra venni, különben nem jönnek az olvasók, ilyen időket élünk)
Annyira azért nem szégyenkezek, ha a Nasdaq.com is hajlandó volt hasonló témában cikkezni, mégsem lehet olyan prosztóság :-D

Neander 2014.05.13. 10:18:33

Szerintem az benne a drága, hogy forradalmian új technológia, hogy egyelőre csak a kiválasztott kevesek használhatják, és hogy még nagyon sokáig akármennyiért el lehet adni. Egy ilyen cuccban nem az anyagköltség a lényeg, hanem a piaci realitások. Érdemes lenne kiszámolni például, hogy hány dollárba kerül egy IPad elkészítése. Még akkor is fillérek jönnének ki, ha beleszámolnánk a fejlesztést, a vízszámlát meg a nagypapa protézisét. A kérdés kizárólag az, hogy megveszik az adott áron vagy nem.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2014.05.13. 10:57:45

@Neander: A kiválasztott kevesek a hangsúlyos, szerintem is, meg persze a státusz.
Amúgy tele van az internet ilyen árszámításokkal,
technology.ihs.com/463579/new-ipad-air-costs-less-to-make-than-third-generation-ipad-model-ihs-teardown-reveals
Egy ipad air 300 dollár felett van, de mondjuk az egy szép pillanat, amikor a vevőnek +100 dollárba fájó 32GB-s memória a gyártónak csak 8 dollárjába kerül - erre már nehéz kifogást találni...

xxylon 2014.05.13. 11:07:15

Abban az 1500 dollarban nincs benne az SDK meg a support? Mert azt is erdemes beleszamolni hogy igy hatszamjegyu fizetesu google kutatok idejet is rabolhatod. Szoval nem akarjak hogy minden joskapista idegesitse oket RTFM jellegu kerdesekkel.

A kereslet/kinalat verseny/monopolium meg kozgaz 101, tessek elolvasni a relevansi irodalmat.

Egy?! Az ÖSSZES! 2014.05.13. 12:02:19

Nekem az ilyen témákról mindig az "Elnök emberei" című sorozat egyik párbeszéde jut eszembe. A téma hasonló volt az ittenihez:
- Miért nem adják az AIDS elleni gyógyszert olcsóbban? A gyártónak minden legyártott pirula csak 50 centbe kerül.
- A második került 50 centbe! Az első 500 millió $-ba került.

Darth Revan 2014.08.27. 11:43:13

@Koholmány:
Hulyesegen lovagolsz. Van egy nagyon jo musor, a Wheeler Dealers. Abba is bele lehet kotni, hogy soha nem szamolnak a munkaorakkal, de ki nem szarja le? Az erdekli a nepeket, hogy milyen popecul felujitanak egy autot.

Google+
süti beállítások módosítása