Koobe X8 Slim Nav&Call: Apának, Anyának, de leginkább Neked

A Koobe legújabb tabletével, az X8 Slim Nav&Call-lal úgy jártam, mint az a YouTube-os fószer, aki egy Samick gitárt promózott: A fiának vette, gondolta megmutatja az internetnek, aztán kiderült, hogy a kétszer olyan drága, jóval márkásabb gitárját is lekörözi, mind hangban, mint "tudásban", úgyhogy a gyerek megkapta az Ibanezt, Apa pedig elszaladt a Samick-kel, nehogy a gyerek megtalálja és lenyúlja tőle. A Koobe tablete ugyan ilyen: Ár-érték aránya miatt, majd ezt fogod venni a szüleidnek, tesóidnak és a barátnődnek, aztán majd azt veszed észre, hogy már nem akarod Nekik odaadni. Amit tudunk tanácsolni ezekre a helyzetekre az az, hogy ha ajándékba veszed, akkor ne próbáld ki. Kihozod a boltból, hazarohansz, rátekered az összes csomagolópapírt és azt is elfelejted, hogy valaha létezett. Ne legyél ott, amikor kibontják, ne nézd, ahogy üzembe helyezik és a troubleshooting-ot se vállald magadra, csak hivatkozz a Koobe ügyfélszolgálatra. Ha nem így teszel, álmatlan éjszakáid lesznek, elfog a vágy és azon fogod őrölni magad, hogy miért nem magadnak vettél egy ilyet. Akik drága, top-branded, 8 colos tabletekkel rohangálnak pedig most szépen kattintsanak a böngészőjük felső sarkán található X-re, mert ha tovább olvasnak, nagyon fog fájni Nekik ez a cikk....

20140523_124259.jpg

 

Külső

A tablet külsejével senkinek nem lehet gondja, szép és nyugodt design jellemezni, ami igazából rendkívül hajaz az iPad mini külalakjára és első ránézésre csak a plusz LED-ekből lehet rájönni, hogy ez nem egy almás termék. Méretre is gyakorlatilag ugyan akkorra, eltérésben csak a 0,4 mm-rel nagyobb vastagságot és 20 grammal nagyobb súlyt lehet megemlíteni: az X8 Nav&Call 200x134x7,9 mm-es és 360 grammot nyom, ami a kézbefogásánál a mobilokhoz szokott usereknek kicsit soknak tűnhet, de ha anyagot tesznek valamibe, akkor annak egyértelmű, hogy lesz némi súlya. A fehér műanyag borítás mellett egy kimondottan szép alumínium hátlapot is kapott, úgyhogy akiknek eddig az olcsóbb kategóriás tabletekben a külcsíny miatt keletkezett némi frusztráció, ebben a táblagépben nem fognak csalódni. A készüléken egyébként 3 fizikai gomb kapott helyet: 2 hangerő és egy power gomb. Én a honeycomb óta verem a fejem az asztalba, amiért nem tesznek a tabletekre egy fizikai menügombot és a képernyőből lopják el a helyet a kezelőszerveknek, sajnos ennek az X8SNC is áldozatául esett, de ez a használati értékéből nem von le semmit és szerencsére van rá egy külön gomb, amivel el lehet tüntetni.

20140523_123413.jpg

 

 

Kijelző

Meg is érkeztünk az olcsóbb szegmensbe tartozó tabletek rákfenéjéhez: a kijelzőhöz. Világ életemben szerettem a tableteket és bloggerként elég sok megfordult nálam. A neves cégek tableteitől eltekintve (de néha még ott is) borzasztó betekintési szögekkel, 3 centi mély színmélységekkel és olyan gyenge fényerőkkel találkoztam néha, hogy jobbára elment a kedvem még az adott termékek tesztelésétől is. Nyugodtan ki lehet mondani, hogy az olcsóbb tablet vásárlás általában itt szokott megbukni, kivétel ez alól, ha az ember nem nézi meg előzetesen és jól bevaterázza magát vele, aztán a megérkezés másnapján már teszi is vissza minimálár nélkül, hátha be tud vele palizni valakit. Ha bukik rajta nem gáz, csak vigyék és ne is lássa többet. Jah, hogy miért? Mert nem lehet rajta látni semmit. Én főleg gondban vagyok, mert az egyik szemem tompalátó, így ha a betekintési szög nem éri el a mércét, akkor az agyam már nem tudja összerakni a képet és jön a fejfájás, hányinger és a lehúzós cikk. No, jelen esetben viszont nincs így. Bekapcsolás után ujjongva tapasztaltam, hogy végre egy normális és vállalható kijelzővel van dolgom, ami a csaknem 8"-os (pontosan 7.85") méretével végre a Note 2-őmet is túl tudta szárnyalni, ami persze nem lenne nagy kaland táblagépről lévén szó, de mivel egy kifejezetten telefonálásra is szánt tabletről beszélünk, így joggal mondható, hogy az elkészítésénél alap volt, hogy a phablet és kijelzőméret mániás embereket célozza meg, akik egyből rá fognak harapni a hasonló funkcionalitás de nagyobb kijelző méret miatt. A kijelző típusa egyébként már mondhatni a szokásos IPS és 1024*768-as felbontásának hallatán azonnal nosztalgiába ringatja az XGA felbontáson is nevelkedett kockákat. A kijelzőről persze írhatnék még számokat és szép mondatokat meg badarságokat, de nem teszem, jöjjön inkább egy kép, amin egy iPad minivel pózol ugyan azzal a megjelenített oldallal, aztán mindenki döntse el, hogy melyik a jobb:

20140523_125743.jpg

 

 

Belső

A belsőről beszéljen helyettem az alábbi komponenslista és ha valakinek esetleg ezek a betűk és számok kínaiak lennének, akkor jöjjenek a többek számára könnyebben értelmezhető Antutu-s értékek:

X8 Slim Nav&Call: 13.310, ami egy ilyen árfekvésű készüléknél teljesen rendben van. Megjegyzendő, hogy iPad mini fanoknak sem megy 14 ezer fölé a mutató.

Processzor: MediaTek MTK8389, Quad core, Cortex-A7, 1,2 GHz up to 1,5 GHZ GPU: PowerVR SGX 544
Akkumulátor: Rechargable Li-Polyer Battery: 3800 mAh / 5V 2A
DRAM: 1 GB DDR3
Memória: 8 GB
I/O: micro USB / Stereo Audio kimenet / Mikrofon
3G: 2G: GSM 900 MHZ
Kamera: 0,3 MP előlapi és 2,0 MP hátlapi kamera
Videó kimenet: 3D video kimenet
Játék: 4 magos GPU 400, 3D game, G-Sensor game, Classic game, Touch game
G-sensor: Automatikus 4 irányú

 

A tesztelés során nyúztam, ahogy csak tudtam és mivel a Note 2-őn a 3D-s "csúcsgamékat" szoktam meg, ezért ide is azokat pakoltam fel. A tablet jól vizsgázott, minden suhant rajta és nem csak a játékokról, hanem egyéb alkalmazásokról is ugyan ez mondható el. Amit az új tulajdonosoknak azért javaslok az a gyári böngésző azonnali cseréje, sajnos ezt nem sikerült túl jó optimalizálni, de egy Chrome vagy Firefox az egekbe fogja repíteni az internetezésre-vágyókat. A hardware tehát az otthoni felhasználókat tökéletesen ki fogja elégíteni, egyedüli rossz hír a fotósokat fogja érinteni, ugyanis a 2 mp-es hátlapi és 0,3 mp-es előlapi kamera leginkább csak videótelefonálásra jó, abban, hogy ezekkel akár Facebook-on is nyugodt szívvel vállalható képeket lehet készíteni, ne reménykedjen senki. Az akksiról is ejtenék pár szót, ami rendkívül jól vizsgázott. Pénteken kaptam készhez a készüléket, ma kedd van és bár nem mondanám, hogy minden nap hosszú órákat nyüstöltem, de azért elég sokszor a kezembe került és így négy nap után 11%-ig sikerült lemeríteni, ami az 1 napos akkuidőhöz szokott Android fanoknak nagyon jól fog csengeni, főleg ha belekalkuláljuk, hogy ez főként egy telefonálásra dedikált tablet. Ezt a funkciót viszont nem tudtam kipróbálni, mer a Note2-re térésemnek hála microSIM-es lettem és ebbe a készülékbe még a régi, "nagy" SIM való a kártyához kapott adott adaptert pedig természetesen fogalmam sincs, hogy hova tettem :) Megjegyzendő még a 8 gigás háttértár, ami microSD-vel tovább bővíthető.

 

Tartozékok, extrák

Az először ebook olvasókban utazó Koobe már-már védjegyévé vált, hogy minden eszközéhez ingyenes ebook-csomagokat ad és ez az X8SNC-nál sincs másképp: 300 könyvet tettek fel grátisz a készülékre. Hardware-ben is kapunk ezért egyet, s mást: a tablet csomagjában lapul egy töltő, egy USB kábel, egy USB átalakító, amivel billentyűzetet vagy egeret köthetünk a táblagépre és telefonálási céllal piacra dobott tabletként mi más is lehetne még a csomagban, mint egy sztereó headset. Ha ajándékba szánjuk a tabletet, akkor a mellékelt magyar nyelvű leírás is segítséget fog adni a kezdeti lépésekhez és természetesen ehhez a tablethez is jár az egy év Koobe garancia.

20140523_124151.jpg

 

 

Ítélet

A Koobe weboldalán jelenleg 49.990 forintos áron kapható készülék igazi meglepetés volt számomra, mert végre egy olyan saját márkás kütyübe botlottam, amit tényleg nyugodt szívvel vennék meg nem csak ajándékba, de magamnak is. Akik ismernek tudják, hogy nagy kijelző és kütyü-fanatikus vagyok és nem sok termék nyeri el a tetszésem, de ezzel a tablettel tényleg elégedett voltam. Tökéleteset nyilván lehetetlen alkotni és itt is tudnék siránkozni a kicsit béna műanyagból készült oldalsó hangerő és power gombokról, a kameráról, amivel nem igazán lehet jó fotókat készíteni, vagy a szemembe kicsit erősen villogó piros akkumerülést jelző LED-ről, de nem teszem, mert a tabletek piaca baromi nagy, elérhető mindenféle készülék, ezer-féle szegmensben, de talán a sok között az X8 Slim Nav&Call tarozik abba a kevésbe, ami nincs agyonárazva és csak annyit kérnek érte, amennyit Te kérnél a barátodtól, ha valami jó cuccot szeretnél Neki eladni úgy, hogy nem húzod le amennyire csak tudod. A tudását és megmunkálását tekintve simán felveszi a harcod az iPad minivel és 30.000 forinttal olcsóbb árával meg is nyeri a küzdelmet. Aki azon morfondírozik, hogy tabletet akar venni, akkor nyugodtan ruházzon be egy ilyenbe, mert nem tesz vele rossz lóra. Ajándéknak viszont nem igazán javasoljuk, mert tényleg baromi nehéz lesz odaadni az ünnepeltnek, mert nagyon jó és szerethető kütyüről van szó. További képeket a lenti galériában találhattok.

 

A tabletet a Koobe Magyarországtól kaptuk tesztelésre.


Címkék: teszt tablet koobe x8 slim nav&call

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr496217854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Apokrif30 2014.06.26. 22:57:52

Szia!
Kinéztem magamnak a fentebb dicsért készüléket, de még vacillálok, mivel ez lesz az első tabletem, nem akarok melléfogni. Az ár/érték arány jónak tűnik, egy 32 Gb-os kártya + 10 - 11 e.-el dobja meg, tokkal együtt nagyjából 60 e-re jön ki.

Ebben az árkategóriában tudsz ajánlani versenyképes alternatívát? Mi a véleményed pl. a Prestigio Multipad Diamond 7.85 3 G-ről? Érdemes egyáltalán még keresgélni vagy maradjak ennél a készüléknél?

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2014.06.26. 23:03:30

@Apokrif30: Szia,

Én lehet, hogy a kártya helyett egy 2,5"-os vinyót vetnék be és azt PC-n is tudod használni, így hosszabb távon jobban megéri :) Tokot érdemes rá venni, de ebay-en lehet, hogy találsz nagyon olcsóért, azzal is lehet pár ezrest spórolni.

A Prestigio Multipadhoz nem volt szerencsém, de ahogy nézem kb. ugyan az a termék, csak másik köntösben. A Koobe-t nyugodt szívvel ajánlom, azért is, mert Velük tuti nem lesz gond a garival, ha esetleg érvényesíteni kell, a Prestigio-t pedig ilyen téren nem ismerem. Versenyképességért egyébként Ebay-ig kell menni, ott lehet, hogy kapsz 45-50 kr. hasonló 10 collosat, de ahhoz nem lesz gari és támogatás.

Egy szó, mint száz, vedd meg a Koobe-t nyugodtan, nem fogsz vele mellényúlni és nyugodt is maradhatsz a garancia és szervizháttér miatt :)

Apokrif30 2014.06.26. 23:20:16

@Tomi from Space:

Köszönöm a gyors reakciót!
A Prestigio hasonló technikai paraméterekkel bír, de drágább egy 10-el. Igaz, hogy némiképp elegánsabb a külső kivitelezése, a Koobe hátlapját igencsak elcsúfítja a sim kártya foglalatot takaró fehér műanyag borítás.

Mivel nekem alapvetően olvasásra, böngészésre, esetleg egy hosszabb utazáshoz film nézésre kell a tablet, a Koobe jó választásnak tűnik, nem vagyok márka függő, nekem nem ér meg 3x annyit hogy egy alma világítson a hátlapon...:)

Google+
süti beállítások módosítása