Jewel Fight: Heroes of Legend - új magyar játék!

2014.09.01. 00:22 ][-][alo

Pár nappal ezelőtt jelent meg egy új magyar androidos játék. A magyar játékoknak mindig örülünk, kiváltképpen ha ilyen grafikával rendelkeznek! Az app bemutatása előtt a látványért felelős grafikussal olvashattok egy rövid beszélgetést, bepillantást nyerhettek ezáltal a kulisszák mögötti munkába. 

Screenshot_2014-08-29-06-39-30.png

 

Beszélgetőtársam Dányi István, aki a minap megjelent Jewel Fight: Heroes of Legend játék legfőbb grafikafelelőse. Az alkalmazást a magyar Invictus Games Kft. készítette, a kiadója pedig a Bandai Namco Games. István munkáit már régebbről ismertem; grafikái magával ragadják a nézőt a fantázia birodalmába.

A játékok világába már korábban belekóstolt a rajztanár végzettségű grafikus, hiszen közreműködött többek között a Race of Champions, Race of Champions World, Mist Bouncer játékok grafikai munkálatainál. Azóta “szintet lépett”, immáron az ő grafikai irányítása alatt született meg a JF:HoL látványvilága.

- Hogyan készült a játék grafikai koncepciója? Letettél valamit az asztalra, aztán beleszólt a megrendelő, elkezdődött egy folyamatos huzavona, vagy elfogadtak mindent elsőre?

Szerencsére a grafikai világ megtervezésében szinte teljes mértékben szabad kezet kaptunk, tehát elfogadták a teljes látványvilágot, amit eléjük tártunk. Nyilván ez nem jelenti azt, hogy némelyik lényen vagy térképen ne módosítottunk volna a kapott kritikák után, de ezek egy-két kivételtől eltekintve kisebb módosítások voltak. Néhány karakter esetében előfordult persze részleges vagy teljes újrafestés, de ezeknél már általában az elkészülés folyamata alatt éreztük, hogy "nem adja". A grafikák megtervezése az előzetes irányvonalak lefektetésével és folyamatos egyeztetéseknek hála viszonylag egységes tudott maradni, annak ellenére, hogy például a lényeket 4 különböző ember festette.

JF_concept_05.jpg

- Hogyan kezdtetek hozzá a munkához?

A leírás alapján általában referenciaképeket keresünk, aztán - grafikusonként eltérő módon - felvázoljuk az adott lényt/térképet/tárgyat. Van aki vonalrajzból indít, van aki a sziluettet preferálja, illetve olyan is aki színfoltokban vázol. Ilyenkor általában átbeszéljük - ha igényli a terv -, hogy a későbbiekben mire érdemes figyelni. Ezután jön a rajzolás leghosszabb fázisa: kidolgozzuk a tervet (ez is egyénenként eltérő módszer szerint megy). A kidolgozás egyes szakaszaiban ellenőrizzük az adott grafikát, hogyan fest majd a játékban. Így elkerülhető, hogy valami olyannal szöszöljünk feleslegesen ami amúgy jelentéktelen, de elhanyagolunk valamit, ami az adott képernyőn hangsúlyt kell kapjon.

A játék grafikai világáért öt grafikus felelt:

Baranya Tamásnak köszönhetjük a csodás térképeinket, a tárgyak jó részét, az átvezető képek megtervezését és vonalrajzát és a lények egy részét.
Csővári Csaba felelt az ellenfelek többségéért, illetve a játszható karakterek nagyobb részéért, ezen kívül az képességikonokért, a részecskeanimációkért. (Bár nem grafika, de megemlíteném, hogy Csaba ezen kívül ellátta a játék teljes behangolását is.)
Veres Dániel ellenfél lényeket, tárgyakat és háttereket festett.
Nagy László a team animátoraként felelt az összes animációért, az átvezetőkért, illetve fontos szerepet vállalt a képességek működésének látványbeli finomhangolásában.
Jómagam pedig az egész grafikai munkamenetet fogtam össze a legelejétől a legvégéig. Emellett én készítettem az összes grafikus interface elemet, a menüket, a háttereket, logót, a sebzésgrafikákat, illetve festettem néhány ellenfél- és játékos karaktert is. (Eközben a játék designolását, Kiss Szabolcs programozó kollégámmal vállvetve végeztük. Persze ebbe is időnként be-besegített néhány csapattag)

JF_concept_06.jpg

- Mennyi időt vett igénybe az egész grafika elkészítése? Melyik volt az a kép, amelyik a legtovább készült?

Ha a most kiadott játék első és utolsó elkészült grafikai eleme között eltelt intervallumot nézzük akkor körülbelül egy év, négy-öt grafikusnak. A leghosszabb ideig a játék főtérképének megrajzolása tartott, az ugyanis két hétig készült. :)

- A játékban a történeti szálakat átvezető animáció köti össze. Nekem a Diablo III jutott eszembe egyből, amikor megláttam...

Nagyon örülök, hogy hasonlónak találod. :) Természetesen a Diablo III átvezetőinek a stílusa is mintaként szolgált mert nagyon inspirálónak találtuk a játékot. Egyszerű, ám célszerű átvezető grafikákra törekedtünk, mert nem szabad megfeledkezni arról, hogy egy mobiljátékot készítünk és nem szállhattunk nagyon el mert akkor még a fejlesztés felénél sem tartanánk.

Screenshot_2014-08-30-13-52-46.png

- Nehéz helyzetben lehetsz, amikor megkérdezem: kedvenc rajzod?

Ezt most a kövezés veszélye nélkül nehéz lenne kikiáltani. Ellenfelek közül a Frostborn Caster, Magvina, Evil Shadow, a Magma Worm és a Flaming Spectre a kedvenc lények. Helyszínek közül pedig a Forgotten Arena térképe.

JF_concept_03.jpg

JF_concept_04.jpg

- A grafikai rész időtartamát már felvázoltad. Mennyi ideig tartott a programozó stábnak maga a játék elkészítése?

A játék fejlesztésének kezdete óta (2012 vége) a beadás napjáig, tehát kicsit több mint másfél évig. Gyorsan hozzátenném, hogy programozók közül Kiss Szabolcs az, aki nulláról felépítette a játékot és csak ő az aki a kezdetek óta folyamatosan a projecten van, ezen felül persze volt még néhány programozó, aki időszakosan be-besegített, illetve Alexa Márk, aki hosszabban. Ők ketten alkotják jelenleg a Jewel Fight "programozói stáb"-ját.

- Mi lesz a következő projekt?

A csapatunk már több játék párhuzamos fejlesztésébe is belekezdett azóta, de erről egyelőre többet még nem mondhatok. (Hopsz, mégis: az RPG-match3 mellett kipróbálunk más játékstílusokat és látványvilágot is :) )

- Köszönöm, hogy az Adrolib.blog.hu olvasóinak rendelkezésére álltál, további sikeres fejlesztéseket kívánok!

Én is köszönöm az interjút és a tesztet az Invictus Games Kft. nevében! :)

 play-letoltes.png

Jewel Fight: Heroes of Legend

A játék címéből már kiderül, hogy a klasszikus jewels-játékok hagyományait folytatja ez az alkalmazás is, de szerencsénkre megspékelték egy kis taktikázással is. Mindezek mellé: "Szép grafika, kemény ellenfelek és... hát... méretes keblek a hölgy ellenfeleknél :D Kell még egyéb?" (idézet a játék Play Áruház oldalán levő egyik véleményből)

Lássuk, kell-e még több?

Screenshot_2014-08-30-22-18-19.png

Aki még nem ismeri a jewels-szerű játékokat: adott egy tábla, különböző színű, formájú drágakövekből kell legalább három egyformát egymás mellé tenni. Egy-egy szomszédos követ vízszintes vagy függőleges irányban elmozdítva tudunk megcserélni. Ha három kő egyezik, eltűnik a tábláról, a felettük levők pedig szépen lejjebb hullanak - ezáltal újra összejöhet a három vagy több egyforma drágakő "szomszédsága". Ezek a kombók, melyek több pontot hoznak a játékos konyhájára. Lehetne még jobban körülírni, de inkább csapjon bele a lecsóba, aki még nem játszott ilyen játékkal! :)

Wildmoon egy hagyományos fantasy világ: belebújhatunk egy harcos, vagy egy varázsló, esetleg egy tolvaj bőrébe. Karakterünk ezután elindul hosszú és kalandokkal teli útján, hogy megküzdjön megannyi ellenféllel, majd pedig... de ezt természetesen nem mesélem el, nem árulok el minden titkot :)

Screenshot_2014-08-29-06-41-16.png


Az irányított hősünknek különböző képességei vannak, fegyvert, páncélt, tárgyat birtokolhat, s a legfontosabb: kódexekből tanulhat támadó, védekező és taktikai varázslatokat. Ezek aktiválásához a táblán levő azonos színű gyémántok begyűjtése lesz a kulcs. Itt van az eltérés a hagyományos jewels-szerű játékoktól: érdekes kombinációkkal kell az ellenfelet legyőzni. De közben figyeljük arra, hogy a harcban a másik fél is megkapja a varázslataihoz, vagy a képességeinek aktiválásához szükséges komponenseket!

Screenshot_2014-08-29-15-47-12.png


Mint látható, a Csonkítás képességem alkalmazásához zöld pajzsokat kell gyűjtenem, vagy vörös rubinokat. Igen ám, de a zöld pajzsok ellenfelem Mérgező csapásának megidézését segítik elő!

Figyeljünk oda, mivel a segítségként bemutatott "párosítások" gyakran az ellenfelet jobban támogatják! Ezt a lehetőséget ki lehet kapcsolni a beállításokban, így aztán nem fogunk könnyedén összehozni egy szerencsétlen triót, mely hatására olyan kombólavina indul be, hogy jobb esetben életerőnk negyede marad csak meg... :)

Screenshot_2014-08-30-18-48-12.png


És így tovább. A különböző ellenfelek más-más képességgel, varázslattal rendelkeznek. Ellenük tárgyaink fejlesztése, varázslataink váltogatása eredményezhet sikeres fellépést. Mindezt a Piacon tehetjük meg. 

A játék első pár pályájának teljesítését követően már oda tudunk figyelni a kombókra, arra, hogy a térképen haladás közben lehet jobban járunk, ha egy-egy ellenfélnél cserélgetjük a varázslatainkat. 

Apropó térkép! Gyönyörű! Értem már, miért tartott olyan sokáig a megrajzolása! :) És a maga módján dinamikus is - itt-ott csillog-villog, madárraj az égben, zászló leng a szélben :) - szóval némi életet is csempésztek a szépség mellé a grafikusok.

A térképen ellenfélről-ellenfélre mászkálva egy történet kezd kibontakozni előttünk. Az átvezető rész hangulatiságában pedig, mint ahogy mondotta korábban is István, a Nagy Inspirálóhoz, a Diablo III-hoz hasonlít. 

Amennyiben karakterünk épp fáradalmait piheni, - értsd levertek, mint Süsü a cölöpöt - a köztes időben ugorjunk be az Arénába! Lehetőségünk van arra, hogy kipróbáljuk magunkat, vajon meddig bírjuk a folyamatos ellenféláradatot. Az újabb csata előtt gyógyulunk valamennyit, vagy pedig használhatjuk a birtokunkban levő gyógyitalt - akár csata közben is. Ha a héten megfelelően teljesítettünk - potyakristályok a jutalmunk :)

Screenshot_2014-08-29-15-58-30.png

Talán egy multiplayer rész még belefért volna. 3 játszma - 2 győzelem - ranglista. Nem is kellett volna több.

Ha ki szeretnél próbálni másik karaktert, 10 kristályért tudsz felszabadítani újabb karakterslotot. Érdemes legalább még egyet, ugyanis a térképen vannak olyan elágazási pontok, melyek adott karakterrel nem járhatóak be.

Screenshot_2014-08-30-21-43-15.png

A hangok kellemesek - legalábbis a csilingelések, háttérzene. Sokat adnak az összképhez (képzavarral élve :) )
Kivéve... A karakterünket ért sebzés hangja az első pár percben még hagyja ám, de utána egyre idegesítőbb az a nyögés. S ráadásul ezt nem is lehet kikapcsolni. Tudom, tudom: ne adjak módot az ellenfélnek arra, hogy sebet ejtsen rajtam :)

A játéktér Moto X-en (4,7") már éppen elviselhető - a széleken megjelenő harcolók profilja elveszi a képernyő felét, így aztán a tömzsi ujjú játékosoknak nehézkesebb lehet a kezelés. Főleg egy kisebb kijelzőn. Bár... játszhatnak akár tableten is, s akkor máris könnyebb a helyzetük :) A nagyobb játéktér viszont a grafika rovására menne: ha már ilyen szép, kár lenne nélküle. 

A beállításoknál van lehetőség a magyar nyelv kiválasztására - mondjuk egy hazai készítésű játéknál legalább ennyi elvárható: bár elég sokszor nem sikerül mindezt "összehoznia" a fejlesztőknek... Újabb jó pont.

Screenshot_2014-08-29-06-40-42.png 

A játékban természetesen vásárolhatunk igazi forintokért kristályokat, valamint aranyat is. Ha nem elég vastag a bukszánk, aggodalomra nincs ok - elég szépen lehet keresni az Arénában. Kis kitartással bármelyik tárgyat meg tudja venni az ember magának. Ha pedig azonnal kell: tessék támogatni a fejlesztőket :)

Összességében egy remek grafikával ellátott, kellemesen gondolkodtató (vagy csak agyatlanul tologatós - kikapcsolós - gőzkieresztős :) ) játékkal állt elő az Invictus Games. És az a baj, hogy függővé teszi az embert... Az Aréna rész mindenképpen...
Soha rosszabb, és csúnyább játékot! 

Bocs, de lépek, mert vár az Aréna!

play-letoltes.png

 

Screenshot_2014-08-30-20-17-43.png

 (Van iOS-es verziója is a programnak - ha valakit érdekel :) ) 


Címkék: játék alkalmazások

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr16651219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.09.01. 11:45:16

Ikszedik sablonos gyémántos hülyeség.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2014.09.02. 21:58:15

Most, hogy jópár napja nyomom, már tudok véleményt alkotni róla. Alapvetően addiktív és szórakoztató játék lenne, ha normális és korrekt harcrendszer lenne mögötte, de sajnos az nincs... Semmiből jött, indokolatlan támadások az ellenfél részéről, csak úgy, "kigyújtött" támadások nélkül, totálisan szétbassza a játékélményt. Undorító szemétparaszt játék, kár érte. Ebben a formájában senkinek sem ajánlom.

Darkcomet 2014.09.03. 06:32:18

Látszik a játékon, hogy hatalmas meló van benne, de ettől függetlenül engem max. tíz percre kötött le.

hcodename47 2014.09.03. 14:38:10

@Tomi from Space:
Nem értem. Ott van minden képesség mellett a hozzá tartozó kristály szín, mind a játékos mind az ellenfél részéről. Ha kiraksz egy 3-ast mondjuk egy zöldből, akkor minden képesség, amit tölt a zöld szín töltődik egyaránt.
Némelyik időre is töltődik, de semmi sem indokolatlan.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2014.09.03. 18:27:24

@hcodename47: Akkor még nem játszottál vele eleget... :) Idővel kapsz majd olyan csapásokat, amiknek semmi értelme és a semmiből jöttek, arról nem is beszélve, hogy a Téged töltő kristályokból fele annyit oszt le, mint a többiből...

hcodename47 2014.09.04. 09:29:52

@Tomi from Space: Hát, azt hiszem nálam többet senki sem játszott vele ;)
Ha van kedved/időd kérlek írd meg mely ellenfelekről beszélsz, vagy mely ponttól véled úgy, hogy az ellenfelek indokolatlanul támadnak, és utánanézek.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2014.09.04. 14:42:02

@hcodename47: Közben rájöttem, hogy a "visszaszámolós" kövek okozzák. Jó lenne egy játékszabályzat is az app-ba, amiben ezek le vannak írva. A tutorialban nem emlékszem, hogy volt-e szó erről. Másik furcsaság, hogy legyőztem Galdius-t és a végén kaptam életerő-töltést, aranyat, kristályt, plusz valami zöld, kör alakú izét, amire hiába nyomtam, nem írtam ki, hogy micsoda, a piacon sem találtam hasonló elemet, szóval fogalmam sincs mi volt az, mivel lett jobb tőle nekem.

][-][alo 2014.09.05. 13:03:58

Ezekről a képességekről - kombókról jó lenne, ha lenne a helpben egy kis segítség.
egyértelműbb lenne a dolog. néha tényleg csak nézek, mi is történt a "pályán"...
a tapasztaltakból aztán igyekszem összerakni valamit, s a továbbiakban kerülni az így rám váró negatívumokat. :)

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2014.09.06. 00:23:47

@][-][alo: Ma elértem a max szintet, kiírja, hogy az Xp-m 240 akárhányezer a 360 akárhányezerből, ergó még gyűjthetnék 120K XP-t, de nem tudok, mert elértem a max szintet... Másik vicces, hogy ahol épp tartok (jobb felső sarok, hegytető), nekimegyek ilyen negyed élettel (kb. 5000 ÉP) és nevetve legyőzöm az ottani lényeket, szóval ezeknek a tervezése, hát...

][-][alo 2014.09.06. 07:24:43

@Tomi from Space: akár lehetnél tesztelőjük is :)
én is hamarosan kimaxolom akkor... s utána jön az uncsi rész? :)

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2014.09.06. 08:32:49

@][-][alo: Ahogy nézem 4-én tettek fel egy frissítést. Szóval frissítheted a minor bugfixeket, ha letöltöd újra az egészet, ami 227 mega... oszt vagy benne van a szintlépés bug javítása, vagy nincs :D

Google+
süti beállítások módosítása