Drágám, a Sonynak is elég a kisebb!

2014.09.04. 21:53 ][-][alo

Tegnapi napon mutatta be a Sony a berlini IFA szakkiállítások az új csúcstelefonját, az Xperia Z3-at, és annak csak fizikailag kisebb testvérét, az Xperia Z3 Compact készüléket. 

Úgy tűnik, támadt némi zavar a Z3 körül, hiszen az elődjéhez képest nem nőtt a képernyő felbontása!

rsz_21024px-digital_video_resolutions_vcd_to_4k_svg.png

 

Az a fránya FullHD nem akart 2K-ra változni... Magyarul: az előd, a Z2 felbontása 1920x1080 volt, és az új készülék se használja a bűvösnek titulált: QHD, vagyis 2560*1440 pixelszámú képernyőt. 

A bibi ott van ugye, hogy ha valami már nem nagyobb, jobb, szebb, akkor meg minek? Ezt pont azok a marketingesek tömték az arra hajlamos emberek egyedek fejébe, akik most ha nem is az ellenkezőjét állítják, de megmagyarázzák, miért is jó, ha nem nagyobb...

Ugyancsak sok fanyalgás érhette a Sonyt, ha már a főmarketinges emberüknek, Calum MacDougallnak kell lenyilatkoznia, hogy nem lett volna olyan látványos a 2K pixelmennyiségű megjelenítő alkalmazása. Felhasználói élmény szempontjából nem jelentett volna akkora dobást, másodsorban pedig a készülék fogyasztását negatív irányba befolyásolta volna. Hm.

Tehát a kisebb nem annyira rosszabb - sugallja a Sony :). A Huawei már májusban ezt hangoztatta. Az LG viszont bevállalta, s az új G3 már QHD-s felbontású képernyővel érkezett. Szegény Nicole panaszkodott is miatta...

Úgy tűnik, egyelőre marad az a dilemma, hogy vagy kibírja a telefonod a nap végét, s "csak" FullHD-n Engribördszözöl, vagy pedig kora délután már töltőért kiabálhatsz. Kicsit ördöginek tűnik a kör: hiába ugyanis a nagyobb fizikai kijelző, mögéje nem tesznek nagyobb teljesítményű akkumulátort. Ha pedig tesznek is, a többletet elviszi a nagyobb képernyő fogyasztása. Vagyis megint ott tartunk, hogy az akkumulátorokkal kell kezdenie valamit a gyártóknak. Mind teljesítmény, mind pedig töltésgyorsaság tekintetében.

Hogyan látjátok? Meddig érdemes elmenni a felbontás nagyságát illetően egy 5-5,5" átmérőjű képernyőnél?

Kell egyáltalán a QHD a telefonokba? Vagy csak mókusvakítás?

 

sony-xperia-z3-compact4.jpg

(A bejelentett készülékek paramétereire klikk a képre.)

(Forrás: droid-life)

 

 


Címkék: sony para akkumulátor készülékek

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr246670891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EvilHedgehog 2014.09.05. 07:37:54

Egyetértek... de!!!

Akkor ha egy olcsóbb bejáratott alkatrsézt használnak, az látszódjon a fogyasztói áron is majd.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2014.09.05. 08:59:15

Ilyen méretek mellett nincs értelme a nagyobb felbontásnak, de az ilyen-olyan technikai fejlődés azért elvárt minden új modellnél. Az persze jól látszik, hogy évek óta szoftveresen próbálnak bűvölni valami, a hardware-t pedig alig fejlesztik :(

Gekko 2014.09.05. 09:13:32

@Tomi from Space: Kedves Tomi, az "évek óta alig fejlesztik a hardwaret" kijelentés meglehetősen meredek kijelentés. Azon igények és ízlések mentén lehet vitatkozni, hogy ez szükséges-e valójában, de hogy elképesztő tempóban fejlődött az ARM architektúra és annak implementációi, az vitán felül áll.

Ambiorix 2014.09.05. 09:13:40

Már minden lényeges fel van találva, a mobiltelefonok fejlesztése évek óta a "fingra is gombot varrni" elv mentén halad, rémületesen fölösleges és értelmetlen fícsörök tömkelegével. Ja, 16 K-ás felbontás, vénaszkenner, vércukorszintmérő meg kávéfőző még nagyon kellene bele.

][-][alo 2014.09.05. 09:16:42

@Gekko: a hardverfejlesztést lehet, kicsit eltolta a koma, hiszen valóban van fejlesztés, kisebb/nagyobb/több/jobb/gyorsabb - etc.

viszont igazi előrelépés nem mutatkozik - fentieken kívül. Ilyen szempontból állóvíz van.
most talán a Moto a hangvezérléssel akar újítani - egyfelől ez is spanyol-viasz, másfelől a nem támogatott nyelvek tudó megrándítják a vállukat.

2014.09.05. 09:43:43

5.7 collos full hd kijelzős telefonom van. Igencsak erőlködnöm kell, hogy a pixeleket meglássam. Szerintem a nagyobb felbontás már csak parasztvakítás. Ennek viszont van értelme, jót tett az olvashatóságnak. A régi telefonomon jól látszottak a pixelek, főleg apróbb betűknél.

Magnat 2014.09.05. 10:08:17

Tök jó lenne, ha lenne olyan gyártó, aki most azzal próbálna meg kampányolni, h minimum Nexus szintű, de inkább azt túlszárnyaló supportot ígér és ad a készülékeihez. Volt már ilyen törekvés, de elég gyorsan hamvába holt (Android Update Alliance), persze a gyártóknak nyilván nem érdeke, h egy készülék sokáig használható maradjon, de ez kicsit már gyomorforgató ... a Z2 pontosan 7 hónapig volt flagship, vajon a Z3 meddig lesz az, karácsonyig? Kíváncsi leszek, ezzel párhuzamosan a Z2-re meddig jönnek még frissítések...
Remélhetőleg az egyre minőségibb kínai telefonok rákényszerítik a nagy brandeket, h supportban is kiemelkedőt nyújtsanak és ne csak addig legyen fontos a vásárló, amíg kifizeti a készüléket ... ebben a tekintetben példát vehetnének az Apple-től.

Magnat 2014.09.05. 10:09:24

@Magnat: Jah és a full hd fölötti felbontás ekkora képátlón szerintem is totál felesleges ... sőt, nekem még a full hd is, bár tény, h az apró betűs olvashatóságot némileg javítja.

][-][alo 2014.09.05. 10:25:57

@Magnat: azért ne keverjük az almát a körtével :) majdnem szó szerint.
almánál van forgalomban ugye 4-5 telefon - most meg bővül 2-vel talán. szóval az optimalizáció - szoftverfrissítés terén nem tudja vele felvenni vele a komplett android-szféra a versenyt.

az más kérdés, hogy a gyártók külön-külön mennyit tesznek hozzá a dologhoz. egyelőre béka segge alatt a teljesítményük...
moto most picit tesz a dolog ellen - a 2012-ben kiadott razr i-re jön a 4.4.2 - már kint van pl. egy magyar srácnál is a hivatalos béta rom.

és talán a project ara kicsit felkavarja a dolgokat - bár félek, az újabb rendszerekhez előírják, hogy cseréljél hozzá hardvert - mint asztali gépeknél a win rendszer.

Medgar 2014.09.05. 10:27:28

4k? minek? Őszintén szólva nem igazán látom, hova kéne még fejlődni az akku kapacitáson kívül.

Magnat 2014.09.05. 10:28:23

@][-][alo: Na ok, de gyártóból is több van, ráadásul az Almával ellentétben nem az egész Androidot kell megírniuk a készülékekre, mert azt a Google csinálja, csak optimalizálni.

CM2131 2014.09.05. 12:24:27

Egyértelmű vakítás, szerintem még a full hd is felesleges a telefonokba.
Arról nem beszélve, hogy itt nem csak az akku kapacitásról van szó, hanem a processzor+gpu erőforrásokat is elviszi a nagyobb felbontás.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2014.09.05. 12:39:36

Egyértelmű parasztvakítás. Asszonynak G2 van, nekem G3. Az ő akksija 3 napig is elhúzza, nekem a bő egy-másfél nap a norma. Személy szerint alátámasztom hogy ekkora képernyőnél felhasználói élményben mérhető jelentőség a Full HD és a QHD között nincs, bár a színkezelése más a két telónak, viszont sajnos érezhető, hogy a G3 esetében küzd a ménkű sok pixellel az egyébként combos vas. (a véleményem az, hogy a TV esetében sem tudod megkülönböztetni a pixeleket ha normális távolságból nézed, mondjuk a fotelből. Közelről, nagyítóval ki néz már focimeccset? :-O

Szerintem mindenki azzal járna jól, az általános, legelterjedtebb standard képarány és felbontás az FHD (1080p)lenne, tableteken, 5 colltól felfelé telefonokon, TV-ken, irodai monitorokon, notebook kijelzőkön egyaránt. (A mindenki alatt a webfejlesztőket, hardverfejlesztőket, játékgyártókat, tartalomszolgáltatókat értem.) így sokkal jobb felhasználói élményt és GUI-t lehetne tervezni a cuccokra, és sokkal jobban lehetne a hardvereket is optimalizálni.

Cserébe nem lehetne ezzel a baromsággal marketingelni, mint ahogy belement a világ már egyszer teljesen feleslegesen a fényképezőknél az értelmetlen megapixel háborúba.

Google+
süti beállítások módosítása