Sharp - új kijelzőtechnológia a piacon

2014.10.10. 11:30 decoati

"Na végre, valami új!" - sóhajthatnak fel a geekek világszerte, hiszen a Sharp végre bejelentette a CES óta várt, díjnyertes kijelzőjével szerelt tabletjének megjelenési időpontját: 2015 ööö... első fele. Egyszercsak. Majd. De nem ám csak Japánban, neeeem.

Sharp-MEMS-IGZO-tablet.jpg

A tablet paraméterei: valami 7"-os méret, nem túl nagy, 1280x800-as felbontás, Qualcomm Snapdragon 800-as proci, KitKat, blablabla, kit érdekel, mert a lényeg:

A lényeg

A kijelző, amit jobb híján MEMS-IGZO kijelzőnek becézget az édesanyja, a Sharp. Mitől olyan nagy vaszisztdasz ez? Mert a működési mód tekintetében gyökeresen eltér a jelenlegi kijelzőktől, legalább annyira, amennyire az LCD, az AMOLED, és az e-ink eltér egymástól. 

IGZO

Az IGZO a Sharp bejáratott fejlesztése, leánykori nevén indium-gallium-cink-oxid vékonyréteg tranzisztor technológia, a klasszikus amorf szilícium TFT kihívója. Segítségével az eddigieknél nagyobb felbontású, nagyobb fényerejű, és legfőképpen sokkal alacsonyabb fogyasztású kijelzők építhetők. Az alacsony fogyasztás elsősorban a sokkal jobb elektron-mobilitásnak (jobb energiahatékonyságnak), és a hosszabb töltéstároló képességnek köszönhető, melyből következik, hogy az elemi (szub)pixelek frissítés nélkül is sokáig megőrzik a legutolsó állapotukat, kvázi: állóképnél nem igényelnek frissítést, ellentétben a kommersz LCD-vel. Ja, mellesleg érzékenyebb érintőkijelző készíthető belőle, az alacsony zajszintje miatt.

IGZO-vs-aSi-2.jpg

MEMS

A kifejezés ismerős lehet a Mirasol kijelzők kapcsán is (az a háttérvilágítás nélküli színes kijelző, a Qualcomm demózta még tavaly), vagy ha valakinek még dereng a Qualcomm Toq okosóra. A mozaikszó a Microelectromechanical Systems kifejezésből származik, további részletekért és pici fogaskerekekért lásd az internet megfelelő bugyrait. Egy átlagos LCD pixellel szemben (ahol a fehér háttérfényt RGB szűrőkkel színesítve, és ezek erősségét alpixelenként szabályozva kapjuk a kívánt színű képpontot) itt nincs szubpixel, és nincs fehér háttérfény: az RGB háttérvilágítás tíz mikronos nagyságrendű, elektromechanikus vezérlésű, zárható "zsalukon" keresztül villan fel igen nagy sebességgel, így keverve ki a megfelelő színű, és erősségű fényt.

LCD-vs-MEMS-shutter.gif

Miért jó?

Elsősorban a fogyasztás miatt, másodsorban is a fogyasztás miatt. Homogén képtartalomnál a kijelző alig fogyaszt, a fekete az AMOLED-ek feketéje, a színei teltek, a színtér nagyobb, mint az NTSC színtere.  Az LCD alpixlelek színszűrői a teljes fénymennyiség hatalmas százalékát elvesztegetik, ez a veszteség itt nem lép fel, így radikálisan csökken a kijelző fogyasztása. És végül: a MEMS egy olyan új, piacképes megoldás, ami joggal áll be az AMOLED, az e-ink, és a QD (Triluminos) mellé, mint meghatározott paramétereiben egyedi minőségű kijelzőtechnológia. Közülük azt választhatjuk, ami az igényeinknek, és felhasználási szokásainknak legjobban megfelel. Ami szerintem nagyon jó dolog.

future-1.jpg

Remélem a Sharp ezt az egészet nem arra használja, hogy még kisebb akksikat pakolhassanak a ketyerékbe.

 [via AndroidAuthority]


Címkék: kijelző sharp igzo mems

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr846765245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Google+
süti beállítások módosítása