Esti vegyes: Kína megint odacsap, bevásárolna a Samsung, eladna a Sony és újabb Project Ara morzsák

2015.01.15. 20:44 Hrobert

Elég erősen kezdődik az új év, vad pletykákból és komoly kütyükből már nincs hiány, pedig még az első hónapnak sincs vége. Az elmúlt huszonpár óra sem telt eseménytelenül, a Xiaomi bejelentett egy ütős phablet párost, érdekes pletykák érkeztek a Samsung és a Sony háza tájáról is, a világ másik felén pedig a Google sem ül tétlenül a babérjain, minden kocka álma, a Project Ara is egyre jobban körvonalazódik, minderről olvashattok a kattintás után.

xiaomi-mi-note-710x710.png

 Az "olcsó kínai szar" sztereotípiáját igyekszik tovább rombolni a Xiaomi, akik ma két high-end készülékkel durrantottak egy hangosat. A két újdonság kapcsán az előbbi jelzőhármasból már csak a kínai állja meg a helyét, a tepsik phabletek rajongói elégedetten csettinthetnek a specifikációkat meglátva.

A Mi Note a két érkező közül a kevésbé drága, 5,7 colos full HD kijelzővel, elöl-hátul Gorilla Glass 3-ba borítva, előlapján ún. 2,5D, hátul pedig 3D üveggel. Ez - ahogy az egyik mellékelt ábra is mutatja - a gyakorlatban annyit tesz, hogy az előlapi üveg széle egy kicsit görbített szélű, a hátlapon pedig kicsit jobban ívelt. Valójában nem akkora újdonság, az Apple és a Samsung is mutatott már be ilyet, mindenesetre nem néz ki rosszul, főleg nem 6,95 mm-es "vastagsággal" párosítva.
A rengeteg üveg alatt egy Snapdragon 801-es processzor dolgozik, 3 giga RAM-mal megtámogatva, hátul egy 13 MP-es kamera figyel Sony CMOS szenzorral, mellette kéttónusú vakuval a Phillips-től, elöl pedig a HTC Ultrapixel kamerájához hasonló megnövelt pixelméretű 4 MP-es egység kapott helyet.
Az audiofileknek sem lesz oka a panaszra, Hi-Fi audióélményt is ígér a gyengébbik Xiaomi-jövevény, köszönhetően az ESS audio dekódernek.
Kétféle változatban lesz elérhető a második negyedévtől, a 16 GB-s variánsért 2300 jüant~370 dollárt kérnek, a 64 gigás változatért pedig 2800 jüant~450 dollárt. A mai árfolyamingadozások közepette inkább ki sem számolom mennyi ez forintban, mire leírom úgysem annyi lesz (kössz Svájc), de az érzékelhető, hogy olcsóságnak nyoma sincs, na persze ezt a fentiek nem is indokolják.

A gyengébbik Mi Note sem egy vásári darab, de a Mi Note Pro még rátesz egy lapáttal, ugyan külsőleg ez nem igazán látszik. Kijelzője szintén 5,7 col, de itt már QHD, ez a brutális felbontás is indokolja a 64 bites Snapdragon 810-es processzort, a RAM mérete itt 4 gigára nőtt, valamint kiemelendő még a 450 Mbps sebességű LTE-modem.

xiaomi-mi-note-pro.jpg

Mindezért 3300 jüant(kb 450 dollárt) kérnek majd el, a forgalmazás kezdetét azonban még homály fedi.

A két nagyágyú mellé azárt még elsütött két kisebbet is a kínai gyártó, a Mi Box Mini, egy újabb TV-okosító kütyü, nagyjából mobiltöltő méretű, és a gyártó szerint 282 komponenst zsúfoltak bele. A főbb specifikációk a képen láthatók, pluszba még annyit lehet tudni róla, hogy Android 4.4.2-t futtat, és ha nem Kínában használjuk, még a Play Store is elérhető róla. Ára 200 jüan~30 dollár.

xiaomi-mi-box-mini-6-710x710.png

A negyedik bejelentés pedig a phabletek audióélményét hivatott még magasabb szintre emelni, a nem kicsit csillivilli Mi Headphones fantázianevű fejhallgató 50 mm-es berílium membránnal és 32 ohmos impedanciával próbál kitűnni a tömegből. 

xiaomi-mi-headphones-4-710x710.png

 

A Google-nél sem unatkoznak a mérnökök, minden kockatestvérünknek egyszerre csillant fel a szeme, amikor hivatalos forrásból is megerősítették, hogy a moduláris telefon talán nem is annyira távoli vízió. A háttérben szépen folynak a munkálatok, épp ma tartották a a Project Ara második fejlesztői konferenciáját, ahol bejelentették, hogy még az idén elindítanak egy piaci pilotot, azaz lesznek olyan mázlisták, akik már 2015-ben tesztelhetnek. Jelenleg a "Spiral 2" fedőnevű prototípust tesztelik a fejlesztők, ami így néz ki:

screen-shot-2015-01-14-at-10_46_44-am-710x399.png

A pilot idejére már a Spiral 3-as prototípus javított változatát szeretnék elérhetővé tenni, ez tehát az év második felében indul Puerto Ricón, ami elsőre furcsa választásnak tűnhet, de azon kívül, hogy amerikai felségterület, a piaci viszonyok, és az okostelefon-felhasználók aránya is szinte tökéletes tesztkörülményeket biztosítanak.

Ugyancsak a mai konferencián jelentették be, hogy a Project Ara végeredményét egy online felületen tervezik értékesíteni, ahol mindenki kedvére válogathat majd a különböző modulok közül, á'la Moto Maker. 

Amíg Puerto Rico lakóit irigyeljük, és reménykedünk, hogy egyszer talán nálunk is elérhető lesz, nézegethetjük ezt a hangulatos kis kedvcsináló videót a Project Arához:

 

Visszatérve a távol-keletre, a Samsung tájáról érdekes pletyka látott napvilágot, mégpedig az, hogy szeretnék bekebelezni a BlackBerry-t. Bár a hírek szerint a koreaiak is leszállóágban vannak, a Reuters szerint 6-7,5 millárd dollár közötti összegért készülnek megvenni a kanadai céget, mi másért mint a szabadalmakért. A szebb napokat megélt gyártónak elég sok biztonsági szabadalom van a kezében, ami épp az Android egyik gyenge pontja, nagyobb cégek főképp ezért nem gondolkodnak androidos mobilflottában, így a Samsung valóban nagyot foghatna ezek beolvasztásával. A BlackBerry persze mindent tagad, de mint tudjuk: nem zörög a haraszt...

sony-logo-1.jpg

A Sony sincs már régóta a pénzügyi helyzet magaslatán, most arról számol be több forrás is, hogy a japánoknál már "más irányokat keresnek" a döglődő TV-s és mobilos részleg helyére. Tavaly már drasztikus lépésekre szánták el magukat amikor megszabadultak a Vaio-részlegtől, és a TV-s részleget is leépítették. De 15 ezer ember leépítése nem bizonyult eléggé hatékonynak, valahogy a harminchatodik egyforma üvegtéglatest nem fogy annyira jól a mobilpiacon, úgyhogy Kazuko Hirai CEO szavai alapján arra lehet következtetni, hogy talán ismét megszabadulnak ettől a divíziótól is. Annyit azért remélek, hogy a jövőben nem az 1300 dolláros Walkman termékcsaládra akarnak koncentrálni...

 


Címkék: bejelentés sony pletyka Samsung xiaomi

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr777077485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2015.01.16. 11:14:30

Tökjó, tökjó, de igazából egyik sem hoz lázba :( Valahogy kiégett ez a dolog, nincs új a nap alatt hosszú évek óta. Egy kis plusz col, ram, mag és ezzel le van tudva a kötelező technikai fejlődés. Azt a napot várom, amikor kijön a commercial Oculus Rift és leadom rá a rendelés, aztán megjön, aztán visítok, amikor először kipróbálom a Skyrim-mel meg a Far Cry 4-el. Addig talán az androidos gyártóknak is sikerül felmutatni valamit... Galaxy Gear meg érthető okokból, de köszi, nem...

Google+
süti beállítások módosítása