Acer Liquid Z500 teszt - Hátulgombo(ló)s nagyfiú

2015.02.25. 16:57 Yarner

Korábban beszámoltunk róla, hogy az Acer Magyarországon is igyekszik komolyabban megvetni a lábát az Android piacán is - ezen a területen ugyanis (a számítógépes világgal ellentétben) máig nem cseng túl közismerten a neve, pedig már nagyon korán felszállt a zöld robotos hajóra - az eredeti Liquid, még 2009-ben, elsőként használt Qualcomm processzort az (akkor még elég karcsú) androidos mezőnyben.

acer_liquid_z500_7_16x9-578-80.jpg

Az aktuális felhozatal az androidos középkategória teljes spektrumát célozza be jó minőségű, de megfizethető készülékekkel - lássuk mit kapunk meg ebből! A Z500, ami nálam járt, a csapat egyik prémiumkészüléke, erről tanúskodik az 5 hüvelykes HD felbontású IPS kijelző, a négymagos processzor és az 1 GB memória (a tesztkészülékembe valamiért 2 GB került, ami elég szokatlan fordulat).

Nézzük a részletesebb speckókat:

Acer Liquid Z500
2G Hálózat: GSM 850MHz / 900MHz / 1800MHz / 1900MHz
3G Hálózat: HSDPA 900 / 2100 MHz
Operációs rendszer: Android 4.4.2
Processzor: MediaTek MT6582M Quad-Core (1,30 GHz)
Memória: 1GB
Belső háttértár: 4GB (bővithető SD kártyával)
Kijelző felbontása: 720 x 1280
Kijelző mérete: 5" LED LCD kapacitív érintőkijelző
Bluetooth: 4.0 LE
Kamera funkciók: 8 MPx auto-fókusz, LED vaku, 720p video felvétel, HDR fotók (veszteség mentes) 2mpx előlapi
Vezeték Nélküli Hálózat: WiFi 802.11 b/g/n
GPS, A-GPS
Hang: DTS Sound™, Realtone, MP3/WAV/WMA/AAC, MP4/H.264/H.263
Szenzorok: Giroszkóp, közelségérzékelő
Memóriakártya: microSD, microSDHC max 16GB
Akkumulátor: 2000mAh, beszélgetés 9 óra, készenlét 500 óra
Méret: 145,9 x 73 x 8,7mm / ~147g

A telefon a legömbölyített élek ellenére karakteresen szögletes hatást kelt, az előlapon az amúgy kellemes képet adó HD kijelző fekete üvege felett egy Acer-logó, alul-felül pedig a sztereó előlapi hangszóró két keskeny, széles sávja lapul meg az üveg és a műanyag keret közötti résben. A rendszer szerencsére szoftveres gombokat használ, így nem kell a drága helyet hardveres érintőbillenytűkre pazarolni (bár az alsó üres fekete sávon akár el is férhettek volna). A műanyag hátlap több színben is érkezik (ezüstszürke, fekete és akvamarinkék), és, ahogy a képeken is láthatjátok, keresztezett irányú szálcsiszolt textúrát kapott. A kamera lencséje alatt latálhatunk egy különös kis kerek hátlapi gombot - erre később még visszatérünk pár szó erejéig. A szokásos kapcsolók (bekapcs, hangerő) a készülék peremén találhatók: a hangerő a jobb hüvelykujjunknál, a bekapcsoló gomb a telefon tetején üldögél. A hátlap lepattintható, itt férünk hozzá a kettős SIM aljzathoz és az SD kártya foglalatához. Meglepő módon az akku nem cserélhető -  a levehető hátlap annyiban nyer értelmet, hogy a Z500-hoz is kapható a Samsung által divatba hozott mintát követő ablakos flip-tok, ezt pattinthatjuk fel a lecsatolt borítás helyére.

A telefont elindítva az Acer nem túl vastag, de azért elég karakteres Android-skinjével találkozunk. A zárképernyőn egy jópofa, a telefon mozgása szerint lötyőgő vizes effekt fogad. A KitKat-ot pörgető UI színvilága elég sötétre sikerült, fekete az értesítési roló és a beállítás-menü háttere, és a beállítási ikonok amúgy elég esztétikus vonalrajzos ikonokat kaptak. Nagyobb átrajzolást kapott a gyorskapcsolók sora, ezekből az Android-skinektől megszokott módon egy maréknyit mindig ott találunk az értesítések fölött, de érintésre ki is bővíthetjük a kapcsolótáblát, valamint saját, kicsit HTC-s formát kapott a nemrég használt alkalmazások listája, avagy a multitasking-képernyő - ami itt fokozottan rászolgál a nevére. Ide kerültek ugyanis a legalsó sorba a rendszerbe hegesztett lebegő minialkalmazások kapcsolói. Találunk jegyzetelőt, térképet, böngészőt, számológépet, stb.

screenshot_2014-10-30-07-44-46.png                      screenshot_2014-10-30-07-45-33.png

A minialkalmazások remekül működnek, jól el lehet ügyeskedni velük, még azt is el tudom képzelni, hogy komolyan hasznosak lehetnek adott helyzetben. Az ablakok átmérteezhetők, minimalizálhatók, rugalmasan használhatóak, és persze szépen illeszkednek az UI formanyelvéhez, ami nem utolsó szempont.

A 8 MP-es kamera hozza az elvárható szintet, bár ez elismerten nem túl magas. Funkcióból nincs hiány, bár a gömbpanoráma itt is kimaradt (úgy tűnik, ezt csak én szeretem). Van viszont HDR, panoráma, szépség mód, amit már megszokhattunk.

screenshot_2014-10-30-07-51-18_1.png

Szoftveres oldalon az Acer saját alkalmazásai közül egy maréknyit megtalálhatunk a rendszerbe csomagolva, ezek az Acer BYOC (Build Your Own Cloud - Építsd meg a saját felhőd) rendszeréhez csatlakoznak, mellyel a saját készülékeinkből hozhatjuk létra a kis folyamatosan szinkronizáló felhőcskénket. A lista: abPhoto, abMusic, abDocs, abFiles. Érdekes megoldás, ami sok potenciált rejt, de nem vagyok benne biztos, hogy az átlagos felhasználó könnyen nekikezd a használatának, főleg, ha korábban már eljegyezte magát valamelyik ismert felhőtárhellyel (felhőszolgáltatás mára már annyi van, mint ...khm... felhő az égen, de saját felhője nem lehet mindenkinek :-)  ). Aranyos poén, hogy jó ázsiai módra a BYOC szolgáltatás kabalafigurát is kapott, ez pedig nem más, mint Szun Vu-kung (japánosan Songoku, ha úgy ismerősebb), a majomkirály, aki, ugye, egy felhőn lovagolva repked.

abapps.jpg

Az egyetlen hardveres szokatlanság az AcerRAPID névre keresztelt hardveres kapcsoló a hátlap kellős közepén. Ritkán kerül erre a helyre kapcsolóféle - a HTC One Max tette ide az ujjlenyomat-olvasóját, és persze a G2-vel kezdve költöztette a mutatóujjunk alá a teljes gombsort. A RAPID nem ápol ilyen nagyratörő ambíciókat (azon kívül, hogy az Acer mobilos formanyelve egyik meghatározó elemévé kíván válni), lényegében egy programozható gyorsbillentyű. Alapkiszerelésben a zenehallgató appot nyitja meg, de tetszés szerint beállíthatjuk, mit tegyen. Nekem nem sikerült a rövid idő alatt igazán megszoknom, de minden felhasználónak mások a szokásai, az én kicsit begyöpösödött rendszeremben éppen nem sikerült helyet találni magának - ettől még sokak kedvenc funkciója lehet.

A KitKat szépen muzsikál a készülékben, minden komolyabb röccenés, fennakadás nélkül tudtam használni, kifejezetten barátságos, kézreálló útitárs volt a teszt ideje alatt. A Google funkciót is szépen kezeli - megtalálható a felsöprő mozdulattal elindítható Google Now, és az "Ok, Google" hangutasításokat is rendben kezelte.

Végül pedig a telefon áráról: a Liquid Z500 jelenleg 50 000 Ft kötüli áron kapható, ez kifejezetten versenyképes árfekvés egy ilyen tudású készülék esetében.

A tesztkészüléket az Acer Magyarország bocsátotta rendelkezésünkre.


Címkék: teszt acer

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr526978305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lángoló Nyelesfing 2015.02.25. 21:28:40

Az 1GB RAM hogy tanúskodik a prémiumkészülékségről?

Yarner · http://androlib.blog.hu 2015.02.26. 16:37:02

@Sebhelyesfarku: Nem nagyon, de ez csak középkategória. Pl. lehetne rosszabb is :-)

Google+
süti beállítások módosítása