"Golyót a Google agyába!" A Cyanogen megint nagyot mondott

2015.03.24. 16:28 Yarner

Különös történet a Cyanogené: egyszemélyes szabadidős hekkerprojektből lett globális, közösségi hekkerprojektté, majd váratlanul milliárd dolláros szilícium-völgyi startuppá (ez nem költői túlzás: a cég értékét jelenleg egymilliárd USD-re becsülik).

Ezzel persze sikerült rögtön el is idegeníteni magától a hardcore androidos kódoló közösség egy jelentős részét, egyes körökben ma már kifejezetten trendi utálni a CM-stábot: ennek ellenére a népszerűbb fözött romoknak még mindig a túlnyomó hányada nemhivatalos CM-verzió, vagy azon alapuló ROM.

cyanogen-inc-new-logo-640x360.jpg

Kirt McMaster, a cég (nem a régi programozó-csapat) alapító CEO-ja ennek ellenére nagyra törő terveket dédelget. Egy januári rendezvényen úgy fogalmazott: "megpróbáljuk elvenni az Androidot a Google-től". Egy tegnapi, a Forbes-szal készített interjúban viszont már harciasabbra vette a figurát:

Golyót röpítünk a Google fejébe.

A kanadai McMaster sosem a visszafogottságáról volt híres - ő az, aki Steve Kondikot ("polgári" nevén: Cyanogen) egyáltalán rádumálta a cégalapításra, szóval a vállalkozás és a projekt pénzzé tétele mind az őfejéből pattant ki. Mire is készül hát a társaság? Röviden: ők akarnak a harmadik operációs rendszer lenni az okostelefonok világában, ki akarják vonni a Google szolgáltatások ökoszisztémáját az Androidból. (Ez a Cyanogen OS - nem tévesztendő össze a sok tízmilliók által használt, változatlanul is létező közösségi ROM-családdal, a CyanogenModdal.)

Bármilyen szürreálisan is hangzik ez a kijelentés (hiszen az Android a Google terméke, és pusztán az ő jófejségüknek köszönhető a Cyanogen létezése, mint olyan), láthatóan sokan hisznek benne, hiszen az interjú és a nagyotmondás apropóját éppen az adta, hogy különböző jó nevű üzleti partnerektől (közöttük pl. a Twitter, a Qualcomm, Rupert Murdoch vagy az indiai Premji Invest) 80 millió dollárt sikerült összekalapozni, amit a csapat továbbépítésére, megerősítésére szeretnének fordítani. (A korábbi pletykákkal ellentétben a Microsoft nincs a befektetők között, de van, aki szerint csak azért, mert még folynak a tárgyalások.)

Az idei nagy tervek egyike, hogy a különböző kisebb gyártókkal összefogva számos olyan telefon jelenjen meg, amin a dobozból kivéve már a Cyanogen OS fut. Jelenleg 3 (valójában 2 és fél) ilyen készülék létezik: a OnePlus One (innen már kifut a Cyanogen, egy indiai jogi vita miatt szakított a két cég), a Micromax Yureka (a Micromaxszal kötött indiai exkluzív forgalmazást biztosító szerződés miatt borult a bili a OnePlusszal), és az Alcatel Hero 2+ (itt semmilyen zaftos pletykát nem ismerek).

Tény, hogy sokakat aggaszt, hogy a Google egyre jobban bilincsbe veri az Androidot a teljes ökoszisztémát alkotó szolgáltatásrendszerével, no meg azzal, hogy enélkül szinte használhatatlanná válik a telefonja. Az viszont kérdés, hogy mennyire kész az átlagos felhasználó teljes egészében feladni ezeket a szolgáltatásokat Gmailestűl, Mapsestűl, Play Áruházastúl, és mivel lehet ezeket helyettesíteni.

alcatel-onetouch-hero-2-plus1.jpg

A Forbes-cikkben olvashatjuk, milyen például a Blu (egy nálunk ismeretlenebb amerikai márka, Latin-amerika egyik legnépszerűbb gyártója) vezetőjének koncepciója az alternatív, Cyanogen OS-t futtató telefonról:

...egy olyan telefont képzel el, amely az Amazon App Store-ját használja, az Opera webböngészőt, térképhez a Nokia Here-t, a Dropboxot és a Microsoft OneDrive-ját felhőtárhelyhez, és a Spotify-t a zenéhez. Emellett a Binggel keresne, és a Microsoft Cortanája helyettesítené a Google hangasszisztensét. "Ha ezek az appok mélyen a telefonba vannak integrálva, a legtöbb esetben jobban teljesítenek, mint a Google appok".

Tudom jól hogy az olvasóink között sokan szívesen szabadulnának a Google-féle pókhálótól, így nagyon kíváncsi lennék a véleményetekre, szimpatikus-e egy ilyen rendszer.  Nekem személy szerint erős kételyeim vannak - már csak azért is, mert leginkább úgy tűnik, a szabad választás jegyében a Google rendszerszintre integrált megatársasági polipját inkább egy csapat másik megatársaság rendszerszinten integrált polipjára cserélné le a sok forradalmár...

cid.png

Sokat lehetne még írni a helyzetről, az biztos, hogy a Cyanogen 2015 egyik érdekes története lesz, az év végére már talán látni is fogjuk, mire jutnak az így felszerelt készülékek - bizakodásra adhat pl. okot, hogy a Qualcomm is erősen támogatni fogja, nem utolsósorban azzal, hogy beépíti a Cyanogen OS-t a referenciadizájnjába, így elérhetőbbé teszi az ő SoC-ait használó kisebb gyártók számára is.

A nagy kérdés mindenképpen a szoftver - egy jól optimalizált biankó rendszer lesz-e a ciánkék OS, vagy a különböző céges alkuk következtében csak egy alternatív, Google-ön kívüli cégek appjaival teleszemetelt rendszer a sok közül? Mint mondtam, meglátjuk majd, de addig is kíváncsian várom a véleményeteket!


Címkék: google hírek cyanogenmod

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr937300355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zolij 2015.03.24. 17:06:13

ha szabadulni akarnék a google ökoszisztémától, akkor vennék egy iphone-t

EGYIKRESEM 2015.03.24. 17:49:40

A családban mindenki gmail-es, és az ehhez való többi szolgáltatást használja.
Én Blackberrys voltam korábban, most is szivesen nyúznék egy Passportot, de be kell látnom, hogy egyszerűen ezerszer kényelmesebb azt használni, amit a család és munkahelyi 99%.
És rohadtul nem érdekel semmiféle "polip", mert amig nem fizetek valamiért, addig hadd ne rinyáljak már.

][-][alo 2015.03.24. 17:50:26

teljesen mindegy melyik mellett teszed le a voksodat - úgyis valamelyik behálóz - majdhogynem szó szerint.

el kell fogadnod, hogy az okostelefonság átka/áldása ha használod. márpedig ha a használat mellett teszed le a voksod, akkor láthatóvá válsz. ilyen szempontból teljesen mindegy, kit választasz.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2015.03.24. 18:03:56

Nem igazán látom az értelmét, az Androidból pont a lényeget venné ki, ha a Google rendszere helyett valami szedett-vedett vacak kerülne a telefonokra. Miért jobb a Microsoftnak megadnom az adataimat, aki cserébe szarabb minőségű szolgáltatást nyújt?

igazine 2015.03.24. 18:18:42

rám még mindig ugyanolyan hatással van a Google, simán megadom neki az adataimat, nem érzem személy szerint ezt a pókhálót vagy a tolakodást, sokkal inkább a kényelmet (a cégem is most költözik be G-be)

de azért drukkolok, a tech-szektorban mindenkinek nagyon hasznos a diverzitás

Nephro 2015.03.24. 22:59:45

Szerintem is fontos, hogy minél több start-up cég vegye ki a részét a tech világából, de az amelyik ilyen pofátlanul nagyképű, na annál csak kárörvendeni akarok!

AsdfghAsd 2015.03.24. 23:00:03

Igazából olyan mindegy, hogy milyen OS van a telefonon, csak a TouchWiz meg a Samsung egyéb hülyeségei ne kerüljenek rá. :)

Zirowe 2015.03.24. 23:39:56

CM-ék nagyon nagy fogalomzavarban vannak, amit a oneplus-os vitájuk demonstrál a legjobban.
Teljesen elszálltak maguktól és minden realitásérzéküket elvesztették.
Ennek majd nagyon csúnya vége lesz számukra.

Saját os-t fejleszteni?!
Muhaha.
Google nélkül cm se lenne, max forkolni fogják tudni, de semmi egyedit, semmi maradandót nem tudnak majd csinálni, ez is elvész majd, mint a többi forkolt android verzió.
Maradjanak meg csak szépen a portok elkészítésénél.

Souky Sanjay 2015.03.25. 10:04:17

Az Oneplus One épp most akar megválni tőlük.Helyette a saját rendszerét az Oxigen-t fogj.a berakni a cuccaiba.Ők is soknak tartják a guglit

Mad Mind 2015.03.25. 10:47:52

Amióta startup lettek, a telómra nem jelent meg új frissítés, ennyit elértek, ugyanolyan szarok lettek, mint bármelyik cég.

Darkcomet 2015.03.25. 19:33:09

Én soknak tartom a googlit. De az sem alternatíva, ha más a saját megoldásait akarja lenyomni a torkomon. Jó lenne, ha minden Google bizbasztól mentes androidot is lehetne telepíteni (root, hack, akármi nélkül) , ami után én dönteném el, hogy mi kell nekem és mi nem. Kezd egyre jobban tele lenni a tököm az androiddal meg a Googlelel igy cuzamme.

piettro 2015.03.25. 22:53:30

Amíg "ingyenes" szolgáltatást használunk, ez az ára. Kár ezért lázadni. Kíváncsi lennék, ha fizetni kellene érte, de "szabadok" lennénk, mennyien választanák (szerintem hibahatár alatt).

meglivorn 2015.03.26. 10:17:14

@Darkcomet: Amikor megjött a Nexusom, semmi nem volt rajta. Igaz, a startup processben be kellett jelentkezni a gugli fiókba, de ez gyak. csak a playstore miatt volt lényeges. Nekem kellett a gmailtól a jutubon keresztül mindent felpakolgatni. Csak ami kell.
Ugyanígy, amikor utoljára CMet tettem fel, az is "tiszta" volt. Ahogy látom, a custom romok a mai napig úgy mennek, hogy recoveryben rom install, gapps install, reboot. És azért kiváncsi lennék az Xmillió CM készüléken hány olyan volt, ahol a gapps nem azonnal repül fel gyakorlatilag a rommal együtt.

A startup ötlete annak idején tetszett, mert van amiben egy cég jobb mint egy csapat önkéntes programozó (elméletben :D ) Az alapgondolat is szimpatikus volt hogy legyen egy független rom, amit a gyártók licencelhetnek, így nem a samu vagy sony stb. kezében van a frissítés egy-egy készülékre...
DE!
A tapasztalatom az, hogy amikor egy cég elkezd ilyen agresszív kismalac módra üvöltözni és marhaságokat beszélni, az mindig rosszul sül el, takargat valamit, és kiderül hogy szart se ér. Mert lehet hogy a profi bokszban trendi a trash-talk, de a végén azért ott is meg kell verni az ellenfelet...

Lángoló Nyelesfing 2015.03.26. 11:55:43

Mekk Mester úgy látszik Gangszta Döglegyet vette fel PR-osnak...

mosott gyümölcslé 2015.03.26. 13:56:23

Ameddig a polip nem kívánt lábait egy egyszerű rootolás után l le lehet vágni, addig nem nagyon érdekel a gonoszgoogle rinyálás.

Google+
süti beállítások módosítása