Most már biztos: a Qualcomm tönkrevágta a 2015-ös csúcsmobilokat

2015.06.15. 12:20 Yarner

A Qualcomm Snapdragon processzorai eddig a megbízhatóság,  a minőség szinomimáinak számítottak a mobiliparban, A konkurens nVidia néhány rosszabbul sikerült Tegra generációja után különösen megnyugtatónak hangzott, ha Q-val kezdődő processzort tudhattunk a telefonunkban, még a Samsung is átállt a Snap SoC-ok használatára a Galaxy S4-től kezdődően (csak a hazai, koreai piacra tartotta meg a házi gyártású Exynos processzorait). Úgy tűnt, a diadalmenet töretlen lesz - egészen 2015-ig. Ez az az év, amikor megjelentek a nyolcmagos Snapdragon 810-zel felszerelt csúcstelefonok. 

Már a HTC M9 megjelenésekor felröppentek a hírek, hogy a telefon bizony melegszik. Nem kicsit, nagyon. Szinte égeti a kezet-szintig.

htc_tojas.jpg

A HTC persze, mivel rettentő sok múlt a készülék sikerén, nagyon igyekezett eloszlatni a pletykákat: elmagyarázta, hogy az egy bétaszoftver volt, a végleges változatban minden ki lesz optimalizálva, és nem kell semmi miatt aggódni, szuperül fut majd minden, és a tenyerünk bőrét sem kell félteni. 

Ez nagyjából igaz is, bár még nem volt M9 a kezemben, de a tesztek nem panaszkodtak égési sérülésekről. Alapvetően elégedett mindenki a készülék teljesítményével: szépen hasít, ez egy remek kis telefon. Amikor a Samsung bejelentette a Galaxy S6-ot, és megtudtuk, hogy a két éves gyakorlattal szemben minden régióban az Exynos processzorral érkezik a mobil, sokan értőn tapogatták az orruk hegyét, jelezve, tudják ám ők merről fúj a szél, a Samu bemérte, hogy rossz a 810 híre, ezért inkább a jobb nevű saját procijukat dugták a nagy visszatérésnek szánt készülékbe. A Samsung pesze ezt hivatalosan is tagadta, arra hivatkozva, hogy a háromnegyed éves fejlesztési ciklus lehetetlenné is teszi, hogy napi szinten reagáljanak az efféle trendekre, csak egyszerűen ilyen kedvük volt.

Ez nem is lett volna gond, ha egyes beszámolók szerint pl. nem akadozna gyanúsan az LG G Flex 2, annak ellenére hogy a piac legerősebb procija fut benne.

Az Ars Technica csapata kicsit nagyító alá vette, mi folyik a motorháztető alatt, és persze rájöttek, hogy a megoldás a thermal throttling, azaz túlmelegedési fojtás kulcsszó alatt keresendő: ez az a klasszikus megoldás, amikor a túlmelegedéstől úgy védi a rendszer a processzort, hogy visszább veszi annak a teljesítményét, míg magához nem tér. A tesztek egyértelműen megmutatták, hogy bár minden csúcsprocesszorban működik a fojtás, a 810-es SoC-okban annyira agresszív, hogy gyakorlatilag alig érik el a nominális frekvenciájukat, és sok esetben gyakorlatilag lassabbak, mint a papíron gyengébb kistestvéreik. A lenti képeken a HTC M9 810-es SoC-a a Samsung Note 4 805-öse ellenében és a G Flex 2 a Galaxy S6 ellenében fut. Mindkét esetben a maximális pörgést kellett volna fenntartani a processzoroknak.

snapdragon-810-throttling-2_004-980x735.png

snapdragon-810-throttling-2_006-980x735.png

Oké, de mindezt nem látjuk, amint fent mondtam, mindennek ellenére a HTC bajnoka pl. nem lassul érzékelhető szinten. Mondhatnánk, hogy idővel elhal majd a rosszindulatú pusmogás, zsörtölődés, hiszen minden készülék melegszik, és azért alapvetően remek telefonokról van szó.

Azonban a héten jelent meg Japánban az Xperia Z3 utódja, a Z4 (ami annyira keveset változtatott a már amúgy is 2 generáció óta szinte változatlan formulán, hogy a nemzetközi forgalmazásban a Z3+ nevet kapja majd), ami szintén a 810-esre fogadott. Hiba volt. Úgy tűnik, Sony csapata nem akarta annyira visszafogni az üdvöskét, ugyanis a japán Twittert ellepték a forróságra panaszkodó hangok.

xperia-z4-twitter_2-640x454.png(Kult. jegyzet: A hokkairo egy remek téli eszköz: egy kis zsák, ami a benne található reszeléket felrázva kémiai úton hőt kezd termelni, jó pár órán melegítheti a zsebünket, ágyunkat fagyos téli estéken, ugyanis a japánoknál ismeretlen fogalom a szobák kifűtése)

Egy kép a készülékben mért hőfokról:

xperia-z4-heat_1-315x560.png

De a koronát az egész históriára a Docomo mobilszolgáltatónál kitett lelkiismeretes tájékoztató papírka tette fel:

xperia-z4-docomo-retail.png

Ez ugyanis felhívja a figyelmet, hogy a felsorolt 3 készülékhajlamos a túlmelegedésre, ezért tanácsos:

  1. Időnként kikapcsolni
  2. Töltés közben kikapcsolni
  3. Gyakran backupolni adatainkat
  4. ha van több készülékünk (pl. tablet) osszuk meg közöttük a munkaterhet

(a lábjegyzetben elmagyarázzák, hogy a túlmelegedés okozhat hirtelen kikapcsolódást, megakadályozhatja a bekapcsolást, és az adatveszteség veszélye is fennáll)

Ha ez nem riaszt el mindenkit attól, hogy kiadjon egy kisebb vagyont egy 810-es készülékre, akkor semmi.

Szóval az a helyzet, hogy a kapkodásban, hogy a hype-vonatra felülve gyorsan kiadjon egy eredetileg be nem tervezett 64-bites SoC-ot (amire valójában senkinek nem lenne szüksége, csak a népek elhitték, hogy több bit=gyorsabb mobilprocesszor), a Qualcomm az egész piacnak hatalmas pofont adott, amiből pl. a mindent egy lapra feltevő HTC (aki amúgy is sokat kockáztatott az "ami szinte tökéletes, azt nem kell megváltoztatni" megközelítésével) lehet, hogy egyszerűen fel sem kel. 

Persze a jó viszony megőrzése miatt nem hinném, hogy bárki perre vinné a dolgot, de akkor is lenyűgöző látvány az a világméretű szopóroller, amin az idei flagshipek ülnek. Köszi, Qualcomm, jó a műsor!


Címkék: hírek pletyka para htc snapdragon LG

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr27536770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mp3pintyo · http://www.pinterestegiveaway.com 2015.06.15. 13:11:36

Ezek szerint az LG G4 nagyon jól választott a 808-as verzióval :)

][-][alo 2015.06.15. 16:42:15

továbbra is ott tartunk, hogy a hájpra felülnek a gyártók - amit valahol saját maguk gerjesztenek - a média felfuttatja, és aztán... jön a tökéletesen kivitelezett tökönrúgás, amiből persze öngól lesz... :)

mert ugye ma a 128 bites processzorok hiányoznak a mobilokból, a 4k-s képernyő mellé... ez már lesz... jah, s persze 8 gb ram - me' mé' ne?!

természetesen mindez 6"-on, mert az a menő - és fél cm vastag készülékházba gyömöszölve - mer' akkó' a miénk a legvékonyabb... (és a legkisebb aksis is ilyenkor, mert ugye 2500mAh lesz a max, ami belefér... és megint ott tartunk, hogy üzemidő...)

miért kell telekürtölni a baromságokkal a techsajtót? mert a gyártók ezt akarják...(!)?

olyan nehéz lenne pedig megérteni, hogy itt is egymásra van utalva minden összetevő, mint a pc-ben...
a nagy felbontású kijelzőhöz kell a processzor, ezekhez meg a szufla - és android lévén legalább 2gb ram... ennyi lenne "csak" amire rámozdulna a tömeg és csókolom. Az, hogy fizikailag 4,7-5,2 - azt lefedik a gyártók, igény szerint... meg a képalkotó cuccok szerint... de persze ott is lényeges már a 4k-s felvétel - igaz, hogy az utcában sincs olyan, amin meg lehetne jeleníteni a videót, nem hogy a kisvárosban... :)
meg a sírás, hogy sok helyet vesz el... :)

ehhh......... igyunk sört inkább! :)

Egészségedre, Yarner! A cikk szokás szerint jó! :)

Yarner · http://androlib.blog.hu 2015.06.15. 16:52:58

@][-][alo: A sör jó ötlet, vár otthon a hűtőben :-)

Deserter Wolfpapa 2015.06.15. 22:49:25

@mp3pintyo:

Sajnos az en tapasztalatom mas lett..Egy het alatt kettö G4-et fogyaztottam. Az elsö a bekapcsolast követö telepiteskor megadta magat..Felhevült es bootloop lett a vege.. Amasodik egy hetet birt, de a folyamatos melegedest es teljes lefagyasokat megunva azt is visszavittem. Nemetorszagban MM-ben vasaroltam..Az volt a megnyugtato, hogy nem csak en jartam igy. Folyamatos melegedessel mas is visszavitte.
Reszletes kepek a melegedesröl: Extrem 98 fokos!!!!
pdafanclub.com/forum/index.php?topic=6260.msg706240#msg706240

Deserter Wolfpapa 2015.06.15. 23:42:49

@mp3pintyo:
Talan van esely!!!
Most, hogy kutakodunk az ismerösömmel erre bukkantunk az amerikai AT&T LG G-4-röl!
www.droid-life.com/2015/06/09/att-lg-g4-receiving-surprise-update-some-say-its-auto-updating-without-permission/

Szoval a meretböl itelve kernelcseres OTA frissitesröl van szo, ami auto mod települ..Tehat tudnak az LG-nel is a G4 melegedeseröl. A kernel feladatai között van a thermal controlling es a screen vezerles is.
Szoval van esely..Most beleleptem az elsö szerias vasarlasba. Többe nem teszem. Remelhetöleg mihamarabb meg lesz ez a frissites az EU-s keszülekekhez is.
Az AT&T a frissitessel H81010e mig az en keszülekem 10a vegzödesü volt.

melaena 2015.06.16. 06:36:01

A szoba kifutese itthon is ismeretlen fogalom.
Futeni, esetleg befuteni szoktak.

Egyebkent a legtobb japan lakasban megtalalhato klima futeni is tud.

melaena 2015.06.16. 06:38:15

En raknek egy jo kis 12 centis ventit valami nagyobb hutobordaval, vagy vizhutest ra, es meg is van oldva a melegedes.

koroncsapári ottokár 2015.06.16. 08:29:47

Én egy Nokia 100-t használok, nekem nincs problémám a melegedéssel:)

2015.06.16. 09:06:33

aggodva bejovok, hatha az apple is erintett...Ja, megse :)

Irigylem a tobbieket h mire elolvassak a hireket elkeszul az angol reggelijuk es be sem kell menniuk a konyhaba

Yarner · http://androlib.blog.hu 2015.06.16. 09:32:52

@melaena: a szoba/lakás "kifűtése" annyit tesz, mint addig fűteni, amíg egyenletesen meleg lesz - a végeredményre összpontosít. "Befűtés" inkább a fűtés elindításának az aktusára magára összpontosít, ami persze feltételezi az eredményt, azaz a meleget is.
Az eakon képes fűteni, valóban, de az nem fogja tartósan bemelegíteni a szobát. Persze, van kotacu, meg olajjal/benzinnel/árammal működő szutóbu, de azzal csak addig szeretnek fűteni, amíg ott vannak egy helyiségben. Éjszakára nem nagyon szokás bekapcsolva hagyni a fűtést. Amikor megkérdeztem a háztartási boltban az eladót, hogy a kerámiaszálas fűtő, amit venni terveztem, bírja-e hogy egész nap menjen, úgy nézett rám, mintha megháborodtam volna, majd annyit mondott, hogy "hát azt sajnos nem".
De igen, Hokkaidón pl. van központi fűtés is.
Persze, ahány ház, annyi szokás, de általánosságban ez az, ami elmondható.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2015.06.16. 09:35:49

@melaena: Ezért vízálló az Xperia, éjszakára be kell dobni egy vödör jeges vízbe :-)
(hoppá! Ezek szerint vízforralónak is jó!)

Ambiorix 2015.06.16. 09:51:55

Már értem, miért tolja annyira a Sony a vízhatlan telefont. Forrósodik a rohadék? Belebaszom egy pohár hideg vízbe,azt lehűl.... :D

melaena 2015.06.16. 10:16:18

Egyebkent a throttling a notebookoknal mar regota letezo jelenseg.
Pont emiatt nem is ajanlott i7-et venni,mert ahol az i5 elfogy, ott az i7 is olyan meleg lesz,hogy i3-i5 szintre visszaveszi magat.
Persze ez a mobilnal nem problema, mert nagyon keves alkalmazas van,ahol a cpu lenne a szuk keresztmetszet.
Az elozo generacios qualcommokat se nagyon lehet megfektetni.

ö...mikó? 2015.06.16. 11:28:21

Asztali PC kell számítástechniaki feladatokra, esetleg(!) egy notebook, azt az ilyen szar, processzornak nem nevezhető baszokkal szerelt hülyeségek helyett rendes telefont venni.

különvélemény2 2015.06.16. 12:02:37

Arról nem is beszélve, hogy az aksit is megöli a magas hőmérséklet.

Google+
süti beállítások módosítása