SAMOLED Plus

2011.01.07. 11:00 readya

Korábban említettem, hogy a Samsung Infuse 4G SAMOLED Plus kijelzőt kapott. Ezt a kijelzőt kapta meg a Verizon - Samsung (4G - LTE képes) közös gyermek (egyelőre nincs neve) is. Sokat még nem tudunk (hivatalos információkat nem találtam ezen felül), de az biztos, hogy egy 4 pixeles cluster 12 sub-pixelből áll a SAMOLED-nél használt 8 sub-pixel helyett. Miért jó ez? Jobban olvasható szöveg, élesebb vonalak, kontrasztosabb kijelző és a Samsung szerint külső fényben (értsd utcán napfényben) jobban látható kijelző. Azt gondolom ezzel látatlanban sem érdemes vitatkozni, hiszen ha adott méretű kép több pixelből áll össze, annak így kell viselkednie.

A CES-ről tudosító bloggerek egyértelműen azt mondják, hogy egymás mellett nézve a SAMOLED és SAMOLED Plus kijelzőket, bizony látható a különbség. Kíváncsi vagyok mikor érkezik európába az első telefon ezzel a kijelzővel. Én nagyon meg vagyok elégedve a Galaxy S képernyőjével, de ha jön az utódja és megkapja ezt az új csodát, azt hiszem váltanom kell majd. :) Ha valakit bővebben érdekel, itt olvashat a SAMOLED-ről bővebben angolul. A képet az androidcentral.com-nak köszönjük.


Címkék: samsung ces readya samoled plus

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr822566494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Co2 2011.01.07. 11:40:24

Én arra leszek kíváncsi mikor jönnek telefon méretű telefonok az új generációkból, a képen látható méret lenne a legjobb, de mindenki a szappantartó tepsiket nyomja, ami még a fazsebembe se fér be, pedig lassan jöhetne mondjuk htc Legend méretben valami szebb jobb újabb, már ott tartunk hogy a tab-bal kell majd telefonálni, vicces kép lesz a villamoson! :(

ZigZag 2011.01.07. 12:23:52

Egy Super AMOLED pixel sajnos nem 8, hanem kettő subpixelből áll, amennyiben a névleges felbontást (pl. 800 x 480) úgy értelmezzük, mint 800 x 480 darab pixel, amely értelmezés ebben az esetben sajnos vitatható, mert ha így nézzük, egy darab képpont vagy piros+zöld, vagy kék+zöld, azaz egy darab önállóan nem képes a teljes színskálát megjeleníteni (aki bővebben bele kíván mélyedni, keressen a "pentile matrix", esetleg az "amoled color banding" kifejezésekre).

Mindenesetre ahogy a 8, úgy a SAMOLED Plus esetében a 12 subpixel is félreértés lehet, de én már annak is nagyon örülnék, ha 2 helyett 4 subpixelről lenne szó (piros+zöld+kék+zöld, és ilyenből 800x480 darab), kíváncsian várom a dolog részletezését, egyelőre nem találtam sehol.

readya 2011.01.07. 15:08:01

@ZigZag: Pontatlanul fogalmaztam. A lényeg ez:
"That’s because each 4 pixel clus­ter in a PenTile Matrix has 8 sub-pixels going across and 4 sub-pixels going down. A reg­u­lar 3×1 sub-pixel pixel has 12 sub-pixels going across and 4 down."

A normál TFT 4 pixeles clusterben 12 sub pixelből áll (4x(2+1)), a SAMOLED pedig 4 pixeles clusterben 8 sub pixelből áll (4x2), a SAMOLED Plus esetén viszont a 4 pixeles cluster 12 sub pixelből áll a Samsung állítása szerint. Azaz elvileg így már azonos egy RGB TFT-vel.

Mivel technikai adatokat még nem kaptunk, csak találgatni lehet, hogy piros+zöld és piros+kék helyett most már piros+kék+zöld lesz vagy pontosan mit is tesz ez. Mindenesetre a SAMOLED Plus pont annyi sub pixelből épül fel, mint egy RGB TFT panel.

bioLarzen 2011.01.07. 22:59:15

@Co2: Hát, sztem az a vicces, mikor akkora egy telefon, hogy nem ér egyszerre az ember füléjez és szájához, úgyhogy beszélegtés közben folyton járatni kell a fül és a száj között :D

Amúgy az érintőképernyős telefonoknál az a kicsinyítés egyik fő akadálya, hogy a virtuális billentyűzetet nem lehget akkorára kicsinyíteni, mint egy valódit - amíg ez utóbbinál a "topológia" segít az ujjbegyeknek, az előbbinél nem. Én pölö a Desire billentyűzetét is nehezen használom álló helyzetben (mármint, mikor a készülék van álló helyzwtben, nem én :), pedig eleget szoktattam már magam hozzá :)

bio

bioLarzen 2011.01.07. 23:00:01

A cikkben az a "Verzion" gondolom Verizon :)

bio

readya 2011.01.07. 23:42:16

@bioLarzen: igen, javítottam. Köszi :)

Co2 2011.01.08. 10:31:36

@bioLarzen: hát nem tudom az én fülem és szám között nem járkált még semmilyen mobil az elmúlt 10 évben, de lehet csak kicsi a fejem :)
értem mit írsz a kicsinyítésre, de nem azt mondtam hogy lego telefonra vágyom, hanem hogy kb egy htc legendére méret ügyileg, én most egy tattoo-val is tök jól elvagyok(pedig az még kisebb) csak műszakilag kezd elavulni szegény. Azt már meg sem említem hogy a cégnél a csajoknak x10 miniket adtak amikkel tök jól elvannak, pedig az már tényleg kicsi!

bioLarzen 2011.01.08. 14:36:39

@Co2: Sztem abszolút egyéni kérdés, kinek mi a nagy/kicsi. Mint mondtam, nekem már a Desire is kicsit kicsi - pedig az nem tartozik a kisebbek közé :) Persze, én nem a farzsebemben tartom, úgyhogy nálam az nem igény, hogy minél kisebb/szűkebb helyre elférjen - nyilván sokan vannak, akiknél igen.

bio

Google+
süti beállítások módosítása