Egy tanulságos történet - Váltás HTC Hero-ról iPhone 3G-re

Látom readya kolléga ma már kirohant, csatlakoznék hozzá én is, de előtte leszögeznék egy dolgot. A blog indulásakor még viccesnek találtuk, ha fricskát szórunk az Apple-re, de ezzel rövid időn belül felhagytunk. A mostani cikk célja sem a fricskázás, szimplán objektív alapon fogja, külső szemlélőként leírni, hogy mivel járt az, hogy valaki (hozzám igen közel álló személy) lecserélte a HTC Hero-ját egy iPhone 3G-re (első második generációs iPhone). És akkor

Úgy hozta a sors, hogy ez a személy megunta a HTC Hero-ját és kitalálta, hogy mi lenne, ha leváltaná egy iPhone 3G-re. A Hero-t 50 ezer forint körül lehetett volna eladni, a 3G-t olyan 60 ezer körüli árban venni, de mivel tőlem elegendő Ferengi szakképzést kapott, így talált egy olyan madarat, aki 1:1-ben cserélte vele (az, hogy tényleg Ő volt-e a madár, döntse el mindenki maga a poszt elolvasása után). Akinek van HTC-je, netalántán Hero-ja, az tudja, hogy a kicsit már kontraszthiányosnak számító képernyő ellenére egy nagyon kedves, megbízható és könnyen kezelhető masinát tudhat magáénak, ahol a HTC hozzáértése és az Android szabadsága már-már olyan elegyet alkot, hogy a további PDA-k fejlesztése istenkáromlásnak minősül. A Hero-t kb. fél évig használta, a szokásos droid fan ROM és firmware frissítések megvoltak persze, de csak azért, mert miért ne. Hiba, nyavajgás, problémák? Sehol. Fél év tökéletes kapcsolat.

Aztán jött a váltás. Hero átad, iPhone átvesz, nagy volt az öröm. Milyen szép, milyen gyors és tényleg. Számomra is imponáló volt, hogy az iPhone első modellje még most is, hogy hasít, igaz, az Angry Birds elég furcsán nézett ki rajta az alacsony felbontású szétesett elemeivel, de ebbe bele lehetett törődni. A környezetem megrögzött Apple hater-ként ismer és ebben nem is tévednek, de most úgy éreztem, hogy mégis igazat kell adnom abban, hogy az iPhone az egy jó találmány.

Pedig nem.

A buli ott kezdődött, hogy kiderült, hogy buborékok vannak a kijelzőben. Extulajjal egyeztetés, fórumozás, ez bizony szériahiba, bocs. Új érintőpanel 4.400 forint és mivel az Asszony technikai zseni, kicserélte saját maga otthon a nagylámpa alatt, így spórolt a javítási költségen olyan 4 ezer forintot. A következő kör akkor következett, amikor kiderült, hogy a hátlap az alsó részén el van repedve. Fórumozás, ez is szériahiba, új hátlap 4.990 forint és szerelés otthon, mert az úgy megint olcsóbb. A szerelés veszélyekkel jár, ami megtörténhet meg is történik, úgyhogy egy letört mütyür még 1.500 forintot dobott a büdzsén. Ezekbe azért nem muszáj persze belekötni, ha az ember lakást vesz, azt is felújítja néha.

Az iPhone immár kívül belül rendbetéve várta a használatot, amikor megjelent a nagy Steve Jobs szelleme és megmondta a frankót, miszerint Apple termék sohasem lehet igazán a Tiéd. Az Apple termék olyan mint egy földi test. Uralhatod egy darabig, de nem örökké, szabadságot kapsz, de korlátozva leszel. Ha meghal a tested és az iPhone-od, szépen visszakerül a naaaagy körforgásba és ha jó leszel és bejársz a project meetingekre, vehetsz belőle következő generációsat. Kösz Steve, majd a pokolban ezt megbeszéljük.

Aki nem tudná ugyanis, az iPhone úgy működik, hogy adott a géped, rajta egy iTunes nevű Fidel Castro-t megszégyenítő alkalmazás. Ezen keresztül syncelheted az iPhone-od, tölthetsz fel zenét, szóval rendezgetheted a kis életed. Igen ám, de ezt csak azon az egy gépen teheted meg, mert ha esetleg egy másikról próbálnád, az ottani üres iTunes szépen letöröl mindent (képek, alkalmazások, mp3-ak és még sorolhatnám) az iPhone-ról, mert a mirror az mirror ugye. Tehát kimondhatjuk, hogy az Apple rákényszeríti az embereket arra, hogy a drága pénzért vásárolt telefonjuk egy azon számítógépről legyenek képesek csak használni (ugye már mosolyogtok Ti is? :) Igen, Steve szerint mindenki kis köcsögnek van otthon egy MacBook Air-je, amit mindenhová magával visz, így teljesen jól működő dolognak kell lennie ennek az "egy élet, egy iPhone, egy iTunes" koncepciónak). Jól is működik, ha zsírpubi vagy, informatikai analfabéta és hülye is egyszemélyben. Más esetben nem. (Androidnál ugye ilyenről nem esik szó, ahova bedugod, ott működik, nem bánt ez semmit, sőt, örül, hogy foglalkoznak vele). Az iPhone-os megoldás erre: jailbreak. Édes istenem, megveszel valamit, ami mégsem lesz a Tiéd. Miért van ez? Mindegy, Asszony ezt is megoldotta. Én az események történése közben kellő áhitatban voltam. Egyrészt, hogy milyen ügyes és milyen jól veszi az akadályokat, másrészt nem értve az Apple hype-ot, mert ami ilyen diktatórikus és szar, azt nem lehet szeretni, vagy én vagyok rossz bolygón.

A pohár tegnap telt be nálam, ami azért vicces, mert nem én használom, de én szívtam meg vele, de nagyon csúnyán. Történt ugyanis, hogy töltés közben a melóhelyi gépen lehúzták az iPhone-t a töltöről, anélkül, hogy jelezve lett volna neki, hogy most le lesz kapva (Androidnál úgy tépem ki a Liquid-em a gépből, ahogy akarom...). A váratlan megszakítás eredménye az lett, hogy az iPhone fogta és legyalult mindent magáról (bizarr, mi?). Nem baj, van rá restore. Asszony melóból hozzám jött, megkérdezte, hogy restorolhat-e az én gépemről. Hát persze. Leültem ValóVilágozni (Alekosz az Isten!) aztán egyszer csak jön a hír, hogy se kép, se hang a gépemen. Megnéztem, egér, bilentyűzet nem működött, olyan system crash-em lett, amit Windows 7 még nem látott. Restart, bootmenü, normál mód kiválaszt, Windows elindul, loginképernyő megjelenik, de az egér és a billentyűzet nem működik. WTF? Hála a kis restore proginak, amint a gépbe szállt a Windows lelke le lett tiltva az összes USB portom, úgyhogy billentyűzet és egér kilőve. Újraindítás, csökkentett mód, továbbra is működésképtelen minden. Nálam kb. ekkora szakadt el a cérna és kezdtem el törni és zúzni magam körül, amit értem. Komolyan. Szerencsémre (és Steve Jobs meg az összes Apple liker szerencséjére) volt otthon egy PS2-es billentyűzetem, amivel sikerült legalább valamennyi kontrollt szereznem a gépem fölött és visszaállítanom egy tegnap reggeli mentésre a Windows-t és láss csodát az USB-k újra működtek. Bár barátnőm azt mondta, hogy ez nem az Apple hibája, nem ők írták a restore progit én mégis amondó vagyok, hogy egy normális telefon miatt, ilyen szemétparaszt programokat kötelező a gépre tenni. A gépem azóta minden esetre kultikus helynek minősül, rezervátum, a világörökség része, élő ember ahhoz többet nem ér, Apple terméket meg 3 méteres körzetébe tilos vinni. Komolyan!

Ez hát a rövid, ámde annál szaftosabb története (eddig...) a Hero - iPhone 3G cserének. Nem akarok senkit bántani, de kitoloncolnám azokat az országból, akik anno képesek voltak 200.000 forintot adni egy ennyire használhatatlan és szar, koncepcionálisan a moslék kategóriát súroló, hozzáállásban mindenkori diktatúrákat megszégyenítő telefonért. Tegnap ráadásul annyira ideges lettem este, hogy kedvem lett volna bemenni Handráshoz és a fejébe húzni a gépházam (mákja lett volna, mivel a ház mini, szóval egy púppal megúszta volna). Brrrrr.

Igaz, hogy a poszt elején azt mondtam, hogy objektív leszek, de sajnos az érzelmek így a vége felé elragadtak. Nem azért, mert Apple hater vagyok, nem azért, mert nem akartam megszeretni az iPhone-t, mert én tényleg meg akartam és látni akartam a pozitív oldalát, de ezek a szivattyúk teljesen elfedték azt a kevés pluszt, amit magában hordoz. Az biztos, hogy én tegnap óta ismét borzalmasan szeretem az Androidot. Az is megjegyzendő, hogy az asszony igen jól ért ezekhez a kütyükhöz, engem simán lenyom a használatukban / telepítésükben bármikor ennek okán nem is értem, hogy egy mezei szerencsétlen gyerek, mi az istent kezd az így gallyra ment iPhone-jával? Ügyfélközeliség, mi? Jaj Steve, elvette az eszed az a sok South Park, még jó, hogy most szabin vagy...


Címkék: iphone gondolkodó android

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr282599517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Watt25 · http://sablonvalasz.blogspot.hu 2011.01.20. 10:25:46

Tényleg inkább érzelmi alapja van ennek a cikknek, mint objektív. :)

Szücs József · http://www.bluu.hu 2011.01.20. 10:37:50

Sajnálom a rossz tapasztalataidat, engem egy iPhone 3G másfél évig kifogástalanul szolgált.

Gyilkosdömper 2011.01.20. 10:38:02

Nem vagy géphez kötve, mert 5 gépet engedélyezhetsz a szinkronizáláshoz. Sync közben meg kihúzni usb-ről... Amateur dolog.

EvilHedgehog 2011.01.20. 10:39:34

Az érzelmi töltetet megértem, de a rendszerszintű gépelbaszásra a Sasmung és a Kies nevű virális szoftvere is képes... :)

Ezt ellopom, persze forrás megjelöléssel.. :)

"...egy iTunes nevű Fidel Castro-t megszégyenítő alkalmazás..."

subVito 2011.01.20. 10:50:04

Az Itunes része tényleg nagy szar, ott ráéreztél a lényegre. De az objektivitástól már a legelején messze voltál.

A 3g nem az Iphone első generációja, hanem a masodik, egy kritikus blogbejegyzestol azért az ember elvárna ennyi minimális ismeretet.

Ráadásul a Hero egy egész évvel később jött ki, mint az iPhone 3g, tehát eleve nem értem a csere kezdeti indokát sem.

Ez a cikk mx olvasói levélnek menne el, a VV-os szövegnél pedig komolyan elgondolkodtam, hogy milyen blogon is vagyok. Szóval ennél azért több kell ide, ember.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2011.01.20. 10:55:27

@subVito: Néha szerintem belefér egy szubobjektív cikk is a sok technikai maszlag közé, ahol az emberek összeröffenhetnek és megbeszélhetik adott témában az érzéseiket / gondolataikat. Nálunk ez itt bevált, szokott ilyen lenni, ez nem kóder blog, az a baj...

readya 2011.01.20. 11:11:44

@subVito: mondjuk az első modellt nem nevezném generációnak és okosnak se :) Persze amikor kijött megnéztem én is, de azért a baráti körömben egyetértettünk, hogy egy közösségi funkciókra építő készülék, ráadásul 2007 nyarán 3G nélkül, az még viccnek is rossz. Az ismerőseim többsége ezért várta meg a 3G vagy 3GS modellt. Már, akinek Apple kellett.

Az itunes pedig OSX alatt is egy kalap kutyagumi. A Macbookomban ezt az egy programot gyűlölöm teljes szívemből, pedig nekem telcsi sincs rákötve (lévén Galaxy S-t használok). De nincs más. Pedig még pénzt is adnék egy WinAmp-ért :)

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2011.01.20. 11:13:21

@readya: Annyiból igaza van, hogy láma dolog megszakítani a syncet alapvetően, másrészt egy ilyen dolgot illene hibatőrűre csinálni és nem minden egyes action után "commitálni" a dolgot, hogy aztán jól szétszakadjon az egész, ha van valami gikszer, áramszünetnél ezt tényleg nem a legjobb feature :\

szaabio (törölt) 2011.01.20. 11:28:26

szar az egész de legalább drága.kb ennyi az epül. évente 1 telefont adnak ki és még a 4. is tervezési és/vagy gyártási hibás. néha nagy designer s.j. de semmi több. így fogunk rá emlékezni hamarosan.

Szücs József · http://www.bluu.hu 2011.01.20. 11:29:42

@readya:
Első generációs iPhone milyen közösségi funkciókra épült? Volt nekem olyan, és se Facebook se twitter se semmi nem volt rajta alapból. Inkább internetezési funkciókra építő teló volt, innen nézve viszont tényleg gáz volt a 3G-t kihagyni (ilyen mobilnet árak mellett mondjuk nekem nem hiányzott :) ).

Zenelejátszó terén van más lehetőség. Én tegnap akadtam rá: www.getsongbird.com/ 20 MB-s kis program. Kipróbáltam, de maradtam az iTunesnál (nekem bevált), de mint alternatív lehetőség érdekes lehet: van benne magyar nyelv is és beépített webböngésző is :)

igazine 2011.01.20. 11:40:53

Nagyon is jó és kell az ilyen, személyes hangvételű iromány. Én élveztem, és simán jöhet belőle sokkal több.

A Heróra pedig emlékezni fogok, amig élek. Android, Szerelem és a kis Hősöm.

-Thingol- · http://iTouch.hu 2011.01.20. 12:00:33

én húztam már le többször is iphonet sync közben és mégsem kellett neki restore... volt, hogy valami nem működött (jellegzetesen a képek), de restoret még sosem akart.

azt meg lehet tudni, hogy milyen restore progiról van szó? mert iphone 3g-t itunes-szal kell restoreolni 4.2.1-re, majd onnan redsn0w-val törni, legalábbis ez a legegyszerűbb megoldás :)

nyilvan kényelmesebb lenne, ha lehetne mindenhol szinkronizálni, de ez a gyakorlatban miért akkora probléma? otthon gondolom van gép (és akkor nincs szó laptopról), mi az, ami ekkora problémát okoz abban, hogy ezt csak otthon tudjuk megtenni? kényelmesebb és jobb lenne nyilvan, ha nem igy lenne, de én messze nem érzem ekkora problémának :)

elég régóta használok apple termékeket, elég aktivan foglalkozok is velük, de nem vagyok apple-fan, nincs bajom az androiddal és nem akarok senkit sem meggyőzni, hogy vegyen iphonet :) csak néhány bekezdésedben kicsit túl erősnek éreztem az előítéleteidet

tuareg85 2011.01.20. 12:12:26

ez a szinkronizáció érdekes kérdés, én nem is tudnék nélküle élni, dinamikus playlistek és autobackup FTW Hát igen, közben nem kell kitépni a kábelt, de aki nem tud ennyit várni, az ne szinkronizáljon, ki lehet kapcsolni, de akkor meg miért a gépbe dugtad a telefon és miért nem a fali töltőbe.
Az iTunes technikailag szar, lassú és sok memóriát eszik, ezen sajnos nincs mit vitatkozni. Viszont azon is, hogy tele van király fícsörökkel.
Érdekel egyébként az az élethelyzet, amikor másik gépről kell valamit rárakni a telóra, nem a sajátodról. Ez tényleg pusztán érdeklődés, nem piszkálódás.
Az usb hiba egyedi dolog lehet, láttunk már más hibás usb eszközt is, nekem meg pont semmi bajom sem volt 5 év alatt egy iPoddal és egy iPhone-nal se xp se vista se win7 alatt. Óvatosan az általánosítással.
Ha meg már az érzelmekre alapuló véleménnyilvánításnál és a flame-elésnél járunk, személy szerint az riaszt el a legjobban az androidtól, hogy az akutális oprendszerverziók némelyik telefonra egy év alatt se jut el, de a 3-4 hónap is már gyorsnak is számít.

Ollokes 2011.01.20. 12:19:32

Azt most komolyan jól értem, hogy ha lenne egy iphone-om és elmennék a haverhoz, akinek van a gépén teszem azt egy fasza kis videó, akkor nem tudom csak úgy rádugni a telefont a gépre és rámásolni?

Mert ha ez igaz, akkor Sweet Mother of Mercy...

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2011.01.20. 12:33:07

@-Thingol-: Átmegyek egy haveromhoz, aki mutat pár jó zenét, és szeretném én is feltenni a telefonomra. Vagy viszek fotókat, amiket jó lenne a monitoron/tévén megnézni. De én még a munkahelyről is szoktam több gigás projektanyagokat hazavinni a SGS memóriakártyáján... De sokszor előfordult már az is, hogy telepítési jogosultsággal nem rendelkező gépre/gépről kellett anyagokat mozgatni, iTunes ugye kilőve, de USB meghajtóként felismerte a SGS-t.

Mindegy, hogy mire akarja használni az ember. Lehessen, ha úgy alakul, sokszor jól jöhet.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2011.01.20. 12:36:13

@tuareg85: Ízlések és pofonok, felhasználi szokások különbözőek...

"Érdekel egyébként az az élethelyzet, amikor másik gépről kell valamit rárakni a telóra, nem a sajátodról."

Az előbb vázoltam. Én például azt nem tudom elképzelni, hogy a dinamikus playlist az mit tud, és mivel tehetné könnyebbé az életem.

bioLarzen 2011.01.20. 12:39:48

"A blog indulásakor még viccesnek találtuk, ha fricskát szórunk az Apple-re, de ezzel rövid időn belül felhagytunk. A mostani cikk célja sem a fricskázás, szimplán objektív alapon fogja, külső szemlélőként leírni,"

Aztán fogod, és gyakorlatilag végig fikázod az iPhone-t...

Én már korábban is írtam, hogy nincs szánalmasabb annál, mikor egy androidos blog még mindig abban próbálja megtalálni az identitását, hogy az iPhone-t fikázza... Gyerekek, az androidnak tényleg ennyire nincs saját jogon dícsérhető tulajdonsága? Frászt nicns, napo mint ap tapasztalom a Desire-emen... Nem lehetne, hogy a két tábor békén hagyja végre egymást?

Komolyan mondom, homokozó fíling... Már várom, hogy megjelenik itt egy cikk, ami azt taglalja, hogy kutatások szerint az androidot használóknak nagyobb a péniszmérete...

Az alkalmazásokat, illetve egyéb, androidos témát taglaló cikkeitek tök jók (még azok is, amelyek nem nekem, mint htc-tulajnak szólnak), mi a rákért kell folyton visszalépni ebbe a dedóba, hogy hülye iPhone? Nőjünk már föl, könyörgöm...

bio

bioLarzen 2011.01.20. 12:42:14

@bioLarzen: Erratum:

"Frászt nicns, napo mint ap tapasztalom" -> "Frászt nincs, nap mint nap tapasztalom."

Bocs a tájpókért.

bio

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2011.01.20. 12:42:51

@bioLarzen: Egyrészt nem csak az Androidosokra jellemző ez...
handras.hu/?p=3357

Másrészt: fikázni az iPhone-t, ok nélkül, csak mert Apple, divatból, tényleg dedó. Napi tapasztalatokat írni róla és levonni a következtetést más dolog.

-Thingol- · http://iTouch.hu 2011.01.20. 13:05:57

@Gery.Greyhound: félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy ne legyen, de nem is érzem akkora problémának, azt, hogy nincs. kicsit több, mint két és fél éve használok apple kütyüket (először itouch, most már iphone és ipad), de ezt én még sosem éreztem ekkora problémának soha.

nekem ezek annyira... életképtelen szituációknak tűnnek. a social media korában ki mond már olyat, hogy tetszik ez a zene, dobd rá a telomra?: ) a képes dolog meg annyira érdekesnek hangzik, hogy átmegyek a haveromhoz, van a telefonomon mondjuk 100 kép, rádugom a gépre, átmásolom és megnézem - de most komolyan, te jártál már így? a pendriveozás meg csak azért vicces, mert nekem 16 gigás az iphone, 32 az ipad, és egyiken sincsen még annyi szabad hely sem, hogy akár egy filmet átvigyek egy másik gépre :)) szerintem ezzel elég sokan vagyunk így

tényleg értem, hogy gáz, hogy nem lehet csinálni, jobb lenne, ha lehetne, de ezt szerintem kicsit túllihegtétek most (viszont már most érzem, ez elég meddő vita lesz:))

bioLarzen 2011.01.20. 13:10:59

@Gery.Greyhound: "Egyrészt nem csak az Androidosokra jellemző ez..."

Na és? Ettől még nem lesz felnőttebb viselkedés...

bio

bioLarzen 2011.01.20. 13:13:04

@Gery.Greyhound:
"Napi tapasztalatokat írni róla és levonni a következtetést más dolog."

Tény. De most őszintén: egy olyan felütéssel kezdeni, hogy immár nem fikázzuk az iPhonee-t, majd - egy androidos blogon - azt taglalni, hogy az iPhone szar - szted tényleg helyénvaló?

bio

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2011.01.20. 13:19:57

@bioLarzen: Hmm. "Ahhoz, hogy egyszer igazán boldog legyél, legalább egyszer igazán szomorúnak is kell lenned." Anélkül nem lehet egy hiteles Androidos blogot csinálni, hogy ne ismernénk egy másik rendszer.

Ha elolvastad volna a posztom rendesen, akkor az is lejöhetett volna belőle, hogy alapvetően tetszik az iOS, jól megvannak csinálva benne a dolgok, de az Alma-diktatúra miatt egy élhetetlen valamit csináltak belőle.

Te olyan ember lehetsz, mint maga az Apple. A feedback szerinted csak szar lehet. Az Apple is azért olyan, a buta dolgaival, mert képtelen meghallgatni a felhasználóit, sőt mi több, nem is érdeklik a felhasználók.

Egyet mondj meg nekem. Te minek vettél Androidot?

Ha meg valami szar, akkor miért hazudnék róla? És abban is biztos lehetsz, hogy ha Nokiával vagy Win7Mo-val járok így, azt is megírom. De nem, azok nem szivatnak agyba-főbe, csak az iOS. Ezen gondolkodj el egy kicsit kérlek.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2011.01.20. 13:29:30

@bioLarzen: "androidos blogon - azt taglalni, hogy az iPhone szar - szted tényleg helyénvaló?"

Nem tudom. Én abban se látok kivetnivalót, ha egy bringás blogon valaki leírja, hogy miért szeret jobban bringázni, mint autóval közlekedni Budapest belvárosában. Sőt, szerintem jó dolog az ilyenfajta teszt, mert WinMo-ról, Symbianról vagy butatelefonról iPhone-ra váltani biztos teljesen más élmény, mint mondjuk Androidról, és a nagy felhasználóiélmény-javulás feledteti az ilyen bosszantó hibákat.

Tomi nem azt mondta, hogy az iPhone szar - sőt, a poszt elején még méltatta is - de ezek tényleg gázos dolgok.

@-Thingol-: Nekem a 16 gigás SD kártyából kb 1 gigát foglal a zene mappa, meg még van párszáz megányi Gameloft kontent - plusz helyet gyakorlatilag csak a fotók és videók foglalnak, de azokat rendszeresen átmásolom gépre. A belső memóriában is van általában 2-3 giga szabad hely, pedig nem sajnálom az újabb és újabb appoktól :) Nem tudom elképzelni, hogy ne legyen bármikor szabad terület a telefonon. (filmeket nem tárolok rajta, esetleg ha hosszabb útra megyek, rámásolok párat, majd megnézés után törlöm is őket. Film- és zenetárolásra az asztali gép terás vinyója való, bár a divx filmeket nem is nagyon szoktam archiválni)

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2011.01.20. 13:30:32

BTW szerintem inkább az a gáz, hogy ha valaki, valahol rosszat mer írni az iPhone-ról, az egyből fikázásnak számít.

bioLarzen 2011.01.20. 13:32:19

@Gery.Greyhound: "Tomi nem azt mondta, hogy az iPhone szar"

Ezt komolyan így gondolod? Mert akkor vagy más cikket olvastunk, vagy nagyon gázos a szövegértelmezési képességem...

Mindegy, én továbbra is azt mondom: ha egy android-gazda még mindig úgy érzi, hogy elsősorban az iPhone ellen kell meghatároznia a gondolkodásmódját, az sztem gáz. SZVSZ.

bio

bioLarzen 2011.01.20. 13:34:59

@Gery.Greyhound: Akkor megint nem sikerült érthetően kifejeznem magam: sztem inkább méltatlan. Mintha még mindig bizonyítani kéne, hogy az android jobb mint az iPhone. Minek? Van amiben ez a jobb, van amiben az.

Mindenesetre sztem nem azért járnak ide az emberek, hogy az iPhone-ról olvassanak - de ez persze már csak spekuláció, nem tudhatom.

bio

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2011.01.20. 13:46:11

@bioLarzen: Az emberek azért járnak ide, mert szeretik ezt a blogot.

Másrészt nézz végig a postokon. Readya ír egy cikket 1,5-2 óra alatt, jön rá 2-3 komment. Nem azért, mert rossz a cikk, sőt, kifejezetten jó, viszont nagyon szakmai. Mindenki elolvassa, elteszi magában, idővel haszonsítja vagy nem (pl. ha SGS specifikus, de az olvasónak nem az van). Ha hosszú ideig rakunk ilyen posztokat, akkor annak a vége az, hogy a blog kicsit "élettelenné" válik. Látjuk a statokat, hogy az olvasószám nem esik (mellesleg az elmúlt 1,5 hónapban olyan 40%-kal ugrott meg...), de a blog mégis olyan lesz, mint egy kihalt terep. Az ilyen posztok mint ez is, azért vannak, hogy kicsit felrázzák az emberek, legyen olyan dolog, amiről Ők is beszélgethetnek, elmondhatják a gondolataikat, érzéseiket. Nem csak annyit lehet rá írni, hogy "Ű ez fasza" vagy "hasznos volt köszi". Lehetőségeink szerint próbáljuk mi is itt építeni, kovácsolni a közösséget. Ha tetszik, ha nem, ehhez ilyen posztok is kellenek.

Ha meg elbagatelizálod a blogot, tedd nyugodtan, de előtte csinálj Te is egyet és futtasd be ;) Másrészt a blog által már nem 1-2 ember tudott magának munkát találni, nem 1-2 cég vágott bele az Androidos fejlesztésbe (köztük az is, ahol én dolgozom, pedig az a cég nem piskóta és most nem magam fényezem), úgyhogy igen, van súlya annak amit itt mi csinálunk, kétszer meggondoljuk, hogy mit teszünk ki és Veled ellentétben, akinek csak annyi feladata van, hogy benézzen egy blogra, beírja, hogy szar, mert nem tetszett valami, nekünk szakmailag, közösségileg és még ezerféle módon ott kell lennünk, hogy ez az egész kiszolgáljon Titeket, olvasókat. És akkor még nem is beszéltem azokról a levelekről, amiket napi rendszerességgel kapunk és segítséget kérnek tőlünk benne, mert elakadtak ebben-abban.

Szóval ez van.

Apple blogon megy a hype. Tessék, itt a link: appleblog.blog.hu. Remélem az bejön, ha ez már nem is. :)

tuareg85 2011.01.20. 13:48:18

@Tomi from Space: "az Alma-diktatúra miatt egy élhetetlen valamit csináltak belőle."
Azt kell látni, hogy ezek a dolgok sok embernél nem így jelennek meg, hanem úgy, hogy jé, erre is gondoltak az apple-nél. Megoldották pl, hogy nem totalkommandóban F5-tel egyesével másolni a zenéket meg a képeket, hanem rámennek a telóra maguktól a beállított playlistekből. Megoldották, hogy ne kelljen olyan cikkekekt olvasni, hogy "hogy állapítsuk meg egy app-ról, hogy nem spyware". Persze ezek miatt nem tudod pendrive-ként használni (igazából ezért vannak a pendrive-ok és a mobil vinyók), és visszadobnak néha egy-egy alkalmazást. És igen, ez okoz valakiknek néha kellemetlen pillanatokat, de ettől ez nem szar, hanem máshogy működik, mint ahogy te használod.
A samsung egyébként mikor hallgatta meg a felhasználókat azügyben, hogy frissítsék már végre a SGS-t?

bioLarzen 2011.01.20. 14:05:15

@Tomi from Space: "Másrészt nézz végig a postokon. Readya ír egy cikket 1,5-2 óra alatt, jön rá 2-3 komment. Nem azért, mert rossz a cikk, sőt, kifejezetten jó, viszont nagyon szakmai. Mindenki elolvassa, elteszi magában, idővel haszonsítja vagy nem (pl. ha SGS specifikus, de az olvasónak nem az van). Ha hosszú ideig rakunk ilyen posztokat, akkor annak a vége az, hogy a blog kicsit "élettelenné" válik."

Aha, tehát azért van itt ez a poszt, hogy jöjjenek az olvasók? Hát,m ez így még érdekesebb lenne...

"Ha meg elbagatelizálod a blogot, tedd nyugodtan, de előtte csinálj Te is egyet és futtasd be ;)"

Na ne már, azért ez még viccnek is rossz. Mert ilyen alapon csináljatok jobb iPhone-t... (nem mondom, hogy nem mehetne, mondjuk :D)

"Másrészt a blog által már nem 1-2 ember tudott magának munkát találni, nem 1-2 cég vágott bele az Androidos fejlesztésbe (köztük az is, ahol én dolgozom, pedig az a cég nem piskóta és most nem magam fényezem), úgyhogy igen, van súlya annak amit itt mi csinálunk, kétszer meggondoljuk, hogy mit teszünk ki"

Én is írtam, hogy az androidra koncentráló cikkeitek tök jók - nem a blogot kritizáltam en bloc - ha nem tetszene, nem járnék ide - csak azt, hogy miért kéne még mindig úgy érezni, hogy az iPhone-hoz képest kell pozicionálni magunkat. De ez persze szintén csak egy ember álláspontja - történetesen az enyém.

"Veled ellentétben, akinek csak annyi feladata van, hogy benézzen egy blogra, beírja, hogy szar, mert nem tetszett valami, nekünk szakmailag, közösségileg és még ezerféle módon ott kell lennünk, hogy ez az egész kiszolgáljon Titeket, olvasókat. És akkor még nem is beszéltem azokról a levelekről, amiket napi rendszerességgel kapunk és segítséget kérnek tőlünk benne, mert elakadtak ebben-abban."

Bocs, engem mint olvasót nem az érdekel, nektek mi mindenre kell figyelnetek (tudom, hogy rengeteg dologra, magam is részt veszek blog működtetésében), engem csak a produktum érdekel. Képzeld el, ha bemész egy étterembe és nem ízlik a kaja, te szóvá teszed, mire kijön a szakács és elmagyarázza, mennyi mindenre kell figyelnie főzés közben... téged, mint vendéget, érdekelne?
Persze, igazad van, ha azt mondod, hogy a hasonlat sántít, hisz az étteremben fizetsz a kajáért, a szakács meg pénzt kap azért, hogy rendes kaját csináljon, míg ti ingyen csináljátok és én is ingyen "fogyasztom" - úgyhogy az analógia tényleg nem a legszerencsésebb, elismerem. De amit mondani akarok vele, az sztem (remélem...) átjön. Illetve, arra mindenképp jó, hogy szemléltessem: nekem nem az étteremmel van bajom, még csak nem is egy-egy szakáccsal, csupán egyes fogások étlapra tételét nem értem.

"Apple blogon megy a hype. Tessék, itt a link: appleblog.blog.hu. Remélem az bejön, ha ez már nem is. :) "

Bacchus, mit érdekel engem az appleblog? Egyetlen apple termékem sincs. De most komolyan, ez a reakció? negatív véleményed van -> mars innen, irány az appleblog?

Tényleg?

Engedelmeddel mégsem adom el a htc-met és veszek egy iPhone-t csak ezért...

bio

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2011.01.20. 14:09:07

"Bacchus, mit érdekel engem az appleblog? Egyetlen apple termékem sincs. De most komolyan, ez a reakció? negatív véleményed van -> mars innen, irány az appleblog?"

2 havonta egy flame compatible poszt van és máris nyavajogni kell?

1:1

bioLarzen 2011.01.20. 14:15:32

@Tomi from Space:

Igazad van. Én is hibás vagyok, túlreagáltam a dolgot. Valóban, 1:1 és sztem egyezzünk is ki ennyiben. Nem akartam ekkora flémet csinálni belőle, csak azt akartam leírni, hogy sztem nem szorulunk (mi, androidosok) már arra, hogy időről időre magunkat kelljen erősítgetnünk, hogy lám, az iPhone ebben-abban rosszabb. Beismerem, hogy kicsit erősre sikeredett. Ezért - véleményem fenntartása mellett - elnézést kérek. És innentől kezdve adjuik vissza e posztot az érdemben kommentelőknek.

bio

readya 2011.01.20. 14:23:36

@Szücs József: Igen, internet. De 2G-vel azért még akkor is vicc kategória volt. Az appot köszi, ismertem. Ilyen itunes klónok vannak de egy harmatos, könnyű kis Winamp már nincs :(
Amúgy megoldottam a dolgot. Vettem egy Média lejátszót és arról szól a zene (erősítőbe optikán be és kész, az itunes meg forduljon fel :) )

--------------------------------------------------------------------

Látom van itt vihar a biliben. A szinkron alapvető, az is alapvető, hogy ha közben lehúzom, akkor nem tolja össze magát a telefon. Nekem se lett még semmi használhatatlan mert rányomtam a Google szinkronra és közben letéptem az akkut. Programozni tudni kell. Senki nem fog tudni arról meggyőzni, hogy ezt nem kell lekezelnie egy készüléknek. Nem mindenki lapotoppal köti össze és van szünetmentese, tehát hibatűrés legyen, pont.

A flame többi része nem érdekel. Bár szerintem sem kell védeni a mundér becsületét. Én nem is magyaráznám a dolgot. Azért került ki ez a cikk, mert az írójának van publikálási joga és simán belefér, hogy van akinek nem tetszik. A magam részéről ezt el is fogadom, teljesen rendben van. Az írásaim sem tetszhetnek mindenkinek. Sőt, ha mindenkinek az írásaim kellenének lehet, hogy ebből élnék :)

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2011.01.20. 14:51:07

Engem az egész sztoriból leginkább az Asszony hozzáértése ragadott meg. Neki mi a foglalkozása, hogy így meg tud szerelni mindent? :)

Randalf 2011.01.20. 15:25:07

@tuareg85: Ha már a szoftver verziók szóba kerültek. A iPhone ad valami lehetőséget arra, hogy úgymond kedved szerint személyreszabd az oprendszered? Itt leginkább a ROM "főzési" lehetőségekről beszélek. Lehet, hogy a gyári frissítések "kicsit" késnek, de hála néhány lelkes fiatalnak Android terén elég jól el vagyunk látva verziókkal (Doc, Darky , stb.). És ez az ami Apple esetén lehet hogy soha nem fog eljönni.
Az meg hogy épp milyen gépről akarok és mit felrakni a telefonra ne legyen már szinkronizációhoz kötve. A saját SGS-emet nem csak telefonként használom, hanem szoftverfejlesztőként akár még a forrásaim tárolására is. Szóval nem akarom lehúzni az Apple termékeket, mivel oly sok tapasztalatom nincs, de bőven van hátránya az Android-os telefonokkal szemben. Emiatt kicsit értetlenkedem is a HTC - iPhone csere miatt. :)

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2011.01.20. 15:34:07

@bioLarzen: "Mintha még mindig bizonyítani kéne, hogy az android jobb mint az iPhone. Minek?"

Ebben egyetértek.

De ettől még le lehet írni, nem? A híradóban is minden havazáskor elmondják, hogy havazott és csúsznak az utak, pedig mindenki tapasztalta aki kimozdult a lakásból :)

tuareg85 2011.01.20. 15:43:56

@Randalf: a ROM-hekkelésnek pont azért van létjogosultsága, mert nem frissül az oprendszer hivatalosan. pl. van egy spica nálunk, amit tesztelésre használunk, arra teljesen jó még, és azért _kellett_ rá 2.2 cyanogen-t eszkábálni, hogy ne ragadjon 2.1-en, tudnillik azzal kriminálisan lassú és nem engedi be az exchange-ünk (2.1-en még nem lehet egy rendesen biztonságosra bekonfigolt exchange-en levelezni, mert a 2.1 nem támogatja a passcode lock-ot, gyász). (Azt nem is merem mondani, hogy a 3D drivert is utólag kellett ráhekkelni)
Van egy Milestone is, annak is kellene a sebesség meg az exchange-használat, csak az drágább cucc meg még garis, úgyhogy nem mertem még meghekkelni.
Ez a fájlokat-akarok-rámásolni-dolog meg olyan, mint az MMS, összesen 5 embernek kell, és ezért a halálba fikázzák az egész platformot, ahol csak fölbukkannak. Csak azt felejtitek el, hogy cserébe megnyerted a szinkronizációt (nem elírás, nem beszívtad, hanem megnyerted), ha meg tényleg nagyon fájlokat akarsz mozgatni, akkor meg tudsz venni egy pendrive-ot.

Gyilkosdömper 2011.01.20. 15:44:33

@readya: véleményem szerint nem hülyéztem le senkit, egy nővel meg pláne nem is tennék ilyet! Nagy általánosságban írtam két dologról az egyik a megosztás 5 gép között, a másik a sync. Általánosítottam(+1). Sem Tomit, sem barátnőjét személyesen pláne nem kívántam megsérteni. De ha most visszanézed 1 évvel ezelőtt Tomi milyen harcias volt és milyen stílussal dolgozik most, láthatod milyen sokat változott mind hozzáállában, mind egyéb más dolgokban, természetesen + irányba.
Az utánanézés rész szerintem gázosabb. Egyszer volt egy blog, ahol minden kritikust hangot moderáltak, letiltottak. Valami repülős volt. Azért idáig ne menjetek el. Ha csak a mostani kommentet (az 1.) mindenféle előítélet nélkül olvasod, simán beilleszkedik a másik 30 közzé. De előbb elítéltél.
Tomi kommentje a dologra:
"@readya: Annyiból igaza van, hogy láma dolog megszakítani a syncet alapvetően, másrészt egy ilyen dolgot illene hibatőrűre csinálni és nem minden egyes action után "commitálni" a dolgot, hogy aztán jól szétszakadjon az egész, ha van valami gikszer, áramszünetnél ezt tényleg nem a legjobb feature :\" És ebben igazat adok neki. Troll lettem volna, ha továbbra is ütöm a vasat...
Mindegy, tégy, ahogy akarsz.

readya 2011.01.20. 15:45:59

@Randalf: hááát. Nem tudom. Jailbreak után szerintem sok mindent lehet. Láttam már Live wallpapert futni az appok mögött iphone-on, szóval a "feltört" iphoneba bele tudnak nyúlni. Snnyi a különbség, hogy az Android forráskódja elérhető, az iOS-é pedig nem.

readya 2011.01.20. 15:52:22

@Gyilkosdömper: ezzel a kommentel semmi bajom. Eddig még egyetlen kommentet sem moderáltam ki, szóval azt hiszem nem haladok az általad említett irányba.

A syncről viszont a véleményem egyszerű, bármikor megszakadhat és annak nem szabad ilyen gondot okoznia. Ha okoz, akkor a programozót kell páros lábbal fenéken billenteni.

Randalf 2011.01.20. 16:04:03

@readya: Pont ez az. Az AOSP-nak elég nagy közösség építő ereje is lett. Amellett, hogy már gombnyomásra mennek a ROM verzió építések (SGS: romkitchen.org), az egyes Android alapú telefonok esetleges bugjaira villámgyorsan jönnek a nem hivatalos, de tökéletes javítások. Ez mondjuk leginkább a gyártókat minősíti, mármint hogy a legalapabb hibák javítására is hónapokat kellene várni, de köszönhetően a már működő fejlesztői közösségeknek szinte mindenki azonnal talál minden problémára megoldást. Az Apple termékek esetén ez valahogy nem igazán működik.

Darkcomet 2011.01.20. 17:00:41

Teljesen fölösleges ezen vitatkozni. A két platform egészen más logikát követ, ezáltal más a célközönség is. Az Apple a saját vasára fejleszt saját rendszert, a végletekig optimalizálva, és egy igen jó felhasználói élménybe csomagolva az egészet, megspékelve egy teljesen zárt, de ugyanakkor segg kinyalós szoftver telepítési metódussal (appstore), és egy hülyék számára is teljesen kézreálló fájlszinkronizációval. Tehát a korlátozások fejében, jó pénzért teljes körű kiszolgálást kap egy iphone user. Valakinek ez kell.

Az Google ezzel szemben "csak" egy oprendszert ad, és a programok számára egy megjelenési felületet (market), minden más a vasak gyártóin múlik (milyen kütyüt fejlesztenek a rendszer alá, hogyan optimalizálják azt a készülékükre, stb.) Itt nem is nagyon lehetne az Apple féle üzleti modelre építeni, mert nincs egy kézben a rendszer és a telefon fejlesztése. Ezáltal lényegesen nagyobb úgymond a szabadság, de ennek is ára van, mert ezzel a modellel mi androidosok azt vállaljuk be, hogy kvázi folyamatosan nyitott könyv a telefonunk a google számára, mert ugye az meg a reklámokból szeretne némi pénzmagot keresni.

Tehát itten kéremszépen a sósat akarják egyesek összehasonlítani az édessel, de ez sosem fog sikerülni. ;-)

Az Apple fanok fikaparádéja, ami már lassan három éve tart kishazánkban, megint egy másik lapra tartozik (ti.csak az iphone a tuti, csak az a fasza, aki nem ilyet használ, az nem is ember), de erre nem érdemes szót vesztegetni, csak is magukat járatják le vele.

Valaki ezt írta: "Csak azt felejtitek el, hogy cserébe megnyerted a szinkronizációt (nem elírás, nem beszívtad, hanem megnyerted), ha meg tényleg nagyon fájlokat akarsz mozgatni, akkor meg tudsz venni egy pendrive-ot."

Kérdem én, mi a p.csát kellett ezen megnyerni? Az adatszinkronizációt nem az Apple találta fel, max. alátolt egy kézreálló szoftvert. Minden adattároló között lehet szinkronizálni, halkan megsúgom, én is ezt csinálom linux alatt az SGS és a pc. között (rsync parancs), ráadásul ezt a megoldást már a symbianos időkbe is használtuk (nokián pc. suite), szóval ne akarják ezt is valami égbekiáltó innovációként tálalni.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2011.01.20. 17:06:36

@Darkcomet: Nah igen, ezt még meg akartam jegyezni: 2011 van. Ne rohangáljak már egy hordozható DVD lejátszóval, pendrive-val, mp3 lejátszóval, hordozható tablettel a netezéshez, egy Kindle-lel plusz még 3 darab telefonnal, amiből az egyikkel sms-ezni, a másikkal telefonálni, a harmadikkal pedig MMS-ezni lehet...

Szóval szerintem elvárható egy telefontól, amiben 16 giga memória van, hogy ha úgy teccik az úrnak, akkor sim adathordozóként használja....

Android Market · http://livingandroid.blog.hu 2011.01.20. 17:51:33

Sziasztok,

szögezzük le az elején: Android kedvelő vagyok (nem fan, mert belátom ha van valami hibája egy készüléknek / rendszernek), ezért ez egy szubjektív hozzászólás lesz.

A cikk szerintem egy jó beszámoló egy sorozatos balszerencséről, de túlontúl túlzó és azért nem kéne ilyeneket írni, mert soha nem lesz vége a civakodásnak. Holnap lehozza az appleblog, hogy _MINDEN_ androidos portál egy rohadék, így megint nő a gát közöttünk, holott emberek vagyunk mindannyian (kivéve pár troll, de az nem számít most). Agyvérzést kaptam volna én is, ha az otthoni gépet "megrongálja" egy telefon, mindegy milyen gyártmány.

Túlzásnak érzem azt is amit @Gyilkosdömper: írt: már miért lenne probléma ha sync közben lehúzok vmit? Megszakad a folyamat és legközelebb meg ott folytatja ahol abbamaradt. Legalább Ő is belátta ezt.

üdv!
L.A.

tuareg85 2011.01.20. 20:07:22

@Darkcomet, @Tomi from Space: 2011 van, ne kelljen már kézzel másolgatni a cuccokat a telefonra... nemhogy rsync, úristen.
Az a lényeg, amit úgy látom, nem tudok eléggé hangsúlyozni, hogy a legtöbb embernek simán megéri bukni a pendrive fícsört, cserébe a szinkronizációért, és lehet, hogy a cikkírónak meg néhány hozzászólónak ez nem tetszik, de az átlag ember meg pont attól kap frászt, ha fájlkezelőből kell kézzel pakolgatni a zenéket.

Asszem 2011.01.20. 20:10:46

@tuareg85: az iphone szinkronizálással nem az a baj, hogy bukjuk a pendrive feature-t, hanem az, hogy csak egy géppel szinkronizálhatsz. Ha mondjuk 3 vagy 5 eszközt lehetne szinkronizálni, máris jobb lenne a helyzet.

tuareg85 2011.01.20. 20:21:12

@Asszem: oké, ha ez a többség igénye, nem akarok széllel szemben hugyozni :) Viszont biztos én élek valami buborékban, körülöttem az emberek egy gépen tartják a cuccaikat (fénykép, zene, teló mentés), nem 3-on vagy még többön.

Asszem 2011.01.20. 20:28:37

@tuareg85: az egygépes embereknek tökéletesen megfelel. Én a munkahelyem és az otthoni gépem között szeretnék szinkronizálni. Otthon van vagy 30 giga zeném, az nem fér rá a 16 gigás iphone-ra. Egyszer bevittem munkahelyemre külső vinyón az összeset és rámásoltam az ottani gépre. Tökre örülnék neki, ha a bent hallgatott zenék közül, ha valamelyikhez hangulatom támad és épp nincs rajta a telefonomon, akkor nyugodtan rámásolhatnám. De nem, mert az iPhone-t csak egy library-val szinkronizálhatod.

Vagy mondok mást. Fel akartam venni videót, de szólt a telefon, hogy kevés rajta a hely. Csakhogy ahhoz, hogy a zenéim közül törölni tudjak, az otthoni gépem szükséges. Nem tudok törölni a telefonon, iTunes nélkül, és ha van is iTunes, akkor is csak arról az egyről, amivel szinkronizáltam.

Én úgy érzem, ez a felhasználók felesleges szopatása. Ott van a Kindle, amihez ugye nem értek. Ott azt mondták, hogy egy accountot 6 eszközzel szinkronizálhatsz össze. Ez szerintem sokkal életszerűbb, és nem attól fog megfeküdni az Amazon, hogy 5 haverommal megosztom megvett könyveket, mert nem fogom. De az öt eszköz teljesen életszerű (Kindle olvasó, iPhone, iPad app, otthoni gép és munkahelyi gép).

Én iPhone esetében már 3 eszközzel is teljesen elégedett lennék.

Zool2107 2011.01.20. 21:49:19

Nekem egy dologra adjon valaki magyarázatot/tippet/megoldást: első generációs iPod Touch 8GB-os. Kb. a fele van megtöltve, javarészt appokkal meg fényképekkel (feleségem használja, főként játékra meg levelezésre). Adott hozzá egy Macbook, szal még csak inkompatibilitási gond sem lehet. Rádugom néha a gépre a Touch-ot, hogy legyen backup meg néha 1-1 app becsúszik. A döbbenet akkor van, amikor a backup-ot órákon keresztül csinálja. És ez nem költői túlzás, egyszer néztem, és konkrétan 3 és fél órán keresztül tartott amígy egy backupot megcsinált, utána a sync többi része gyorsan megvolt. Baszki még ha 1.0-s usb lenne akkor is hamarabb megvan a kb. 4 GB adat lementése... Túrtam a netet egy időben megoldás után kutatva, de feladtam. Esetleg valakinek ötlet, hogy miért ilyen iszonyat lassú a backup?

Amúgy sztem nagyon jó cucc ez az iPod. Eléggé egyben van, jó alkalmazások vannak rá, az akksija jól bírja, gond nincs vele. Van mellette nekem még egy 7"-os androidos tablet, meg pár napja egy Galaxy 3-as teló. Nekem mind az iOS, mind az Android bejön. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai is, egyiknél sem érzem úgy, hogy muszáj lenne ilyen érzelmi kirohanásokba bocsájtkoznom ha nyilatkozni kellene róla :) Számítógépek terén már más amúgy a helyzet, Macbook azért lett, mert hihetetlenül elegem lett a Windows-ból, Linux meg nem pálya, mert audio területen iszonyat lemaradásban van, és hát én stúdiózással is foglalkozom szabadidőmben. Semmi pénzért nem váltanék vissza Windows-ra (asszonygépén Win7 megy, szal van azzal is tapasztalat)...

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2011.01.21. 06:17:24

@tuareg85: En jobban szeretem kezzel masolgatni a cuccokat. Szamitogepen nottem fel, 10 eves korom ota az F5 gomb a sztenderd ha valamit valahova at akarok masolgatni norton- majd total commanderben. Nekem ez olyan, mint az autoban a kormany: 100 eve valtozatlan a mukodesi elve, megsem kell megvaltoztatni, lehetne erintokepernyos panel vagy joystick a helyen, de minek, mert bevalt.

Szerintem kar azon vitatkozni, hogy az F5 gomb, vagy a sync a jobb. Kinek a pap, kinek a paplan... Ami a lenyeg: iPhone alatt csak a sync van, androidon viszont nem csak a kezi masolas: ott van pl a Winamp, ami wifin keresztul is kepes szinkronizalni a playlisteket. Es bar PC-n es SGS-en is Winampot hasznalok, sose probaltam meg ezt a ficsort, mert nincs ra szuksegem.

A lenyeg az, hogy a felhasznalo donti el, hogy neki mi a jo.

Ugyanez van a widgetekkel is: handras pl gyuloli oket, en meg letezni nem tudnek nelkuluk. Androidon se kotelezo telepakolni widgetekkel a kezdokepernyot, hanem ez egy valaszthato dolog. Az en felfogasomban ez jelenti a szabadsagot, amit az Andoid kinal.

Unimatrix03 2011.01.21. 09:03:51

SGS-em van. Szeretnék egy iPhone-t is, sőt macbook-ot vennék a család többi tagjának (5 db. kellene, ha valaki meg akar dobni esetleg) csak egy baj van nagyon drága és nem telik rá. Persze most lehet mondani, hogy egy Mac mini csak 200 000 de ember egy mac minivel mit kezdek? Manapság minimum laptop kell.
Szoval visszaterve, jó az Apple csak arra kell használni amire kitaláltak. Olyan embernek akinek nem az az élmény, ha valamit meghekkelt, vagy saját erőből elért, hanem aki azt várja a kicsitől, hogy menjen, mindig menjen és mindig ugyanúgy nyújtsa ugyanazt amit megszokott tőle. Kész. Ezért vennék a családnak, mert akkor nem kellene azzal szarakodnom nap mint nap, hogy az egyik kikapcsolta a WiFi- majd sír, hogy nincs internetje, a másiknak nem megy a mittudomén mije.
Magamnak nem vennék (iPhone-t igen, mert jó volna rá fejleszteni) mert én nem ilyen vagyok. Kész. Szóval ne vitázzatok hülyeségeken. Találjátok meg magatoknak az általatok kedvelt és megengedhető cuccot, aztán használjátok egészséggel.
SJ meg k...a be, mert nem adja olcsóbban a gépeit, hogy én is vehessek belőlük egy hálózatra valót :D

Dühöngő bika · http://napimorgas.blog.hu/ 2011.01.21. 09:40:41

Mondjuk aki szerint ez a blog az iphone fikázásából él annak vissza kellene olvasnia a korábbi posztokat. Jó sokáig kell keresnie mire talál egyet is... Ennyit az objektív véleményekről...

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2011.01.21. 10:22:04

@Unimatrix03: "Olyan embernek akinek nem az az élmény, ha valamit meghekkelt, vagy saját erőből elért, hanem aki azt várja a kicsitől, hogy menjen, mindig menjen és mindig ugyanúgy nyújtsa ugyanazt amit megszokott tőle. Kész. "

Na ige, pont ez volt az (egyik) oka annak, hogy a kedvesem nem SGS-t kapott novemberben. Ezt a telefont nem tudom jo szivvel ajanlani olyasvalakinek, aki a "bekapcsolom es menjen" elv alapjan hasznalna a keszuleket. Ezert lett Desire, ami viszont tokeletesen megfelel ennek a felhasznaloi csoportnak, november ota elegedett hasznaloja.

readya 2011.01.21. 11:02:42

@Gery.Greyhound: Az SGS egyetlen hibája az elbaszott 2.2. 2.1-el sem kell hekkelni és 2.2.1-el sem. Én mindenkinek ajánlom. Kaptam egy Desire-t ingyen, de az SGS-t nem teszem pénzzé, annyival jobb telefon. Kár, hogy a Samsung ennyire elszarta a 2.2-őt.

bioLarzen 2011.01.21. 12:23:29

@Gery.Greyhound:

"De ettől még le lehet írni, nem? A híradóban is minden havazáskor elmondják, hogy havazott és csúsznak az utak, pedig mindenki tapasztalta aki kimozdult a lakásból :) "

Persze, de ha a sporthírekben mondanák be és nem a híradóban vagy az időjárás-jelentésben, gondolom, neked is az lenne az első kérdésed, hogy mit keres ez a hír ebben a műsorban? :)

Node, tényleg fejezzük be sztem, maradjunk az 1:1-nél :)

io

bioLarzen 2011.01.21. 12:27:32

@Dühöngő bika: Szia,
először is, a véleménynek nem kell objektívnek lennie, ettől vélemény és nem tény. Másodszor pedig - amennyiben nekem szántad az "aki szerint ez a blog az iPhone fikázásából él" kitételt: én soha nem írtam, hogy s blog abból él, mindössze annyit, hogy mi a francnak gerjeszteni az ellentétet.
De, mivel ez csupán a véleményednek tekintem, nem vérom el, hogy pontos legyen :P

Ha nem nekem szólt, akkor bocs.

bio

bioLarzen 2011.01.21. 12:30:15

@Unimatrix03: Szia,
"Olyan embernek akinek nem az az élmény, ha valamit meghekkelt, vagy saját erőből elért, hanem aki azt várja a kicsitől, hogy menjen, mindig menjen és mindig ugyanúgy nyújtsa ugyanazt amit megszokott tőle. Kész. Ezért vennék a családnak, mert akkor nem kellene azzal szarakodnom nap mint nap, hogy az egyik kikapcsolta a WiFi- majd sír, hogy nincs internetje, a másiknak nem megy a mittudomén mije. "

A gond az, hogy sajnos valóban mérhetetlenül drága - már az alternatívákhoz képest. Én is szinte pontosan azt várom a gépemtl, amit te írtál - és a PC-m nagyjából szállítja is. Nagyjából, hisz néha akad probléma, de csak kisebbek - és a gépet nagyjából egy MacBook ötödéből vettem.

A pénz nagy úr... Sajna.

bio

bioLarzen 2011.01.21. 12:33:20

@tuareg85: Tudod, akinek a munkahelyén van gépe, meg van otthon is - és a munkahelye nem azonos az otthonával :) - annak alapból két gépe van. Amíg nem itthon dolgoztam, nálam is ez volt a szitu. Ismerek olyan embert, akinek 3 munkahelye van, ez 3 irodát, 3 gépet jelent, plusz a negyedik otthoni... Nem mondom persze, hogy ez tipikus lenne, de az, hogy egy embernek egynél több géppel van napi kapcsolata, az szerintem egyáltalán nem ritkaság.

bio

bioLarzen 2011.01.21. 12:36:06

@Gery.Greyhound: "Ezert lett Desire, ami viszont tokeletesen megfelel ennek a felhasznaloi csoportnak, november ota elegedett hasznaloja. "

Akkor nagyjából most ér a "kritikus" másfél-két és fél hónaphoz, amikor a Desire-eknél jól ismert reboot loop előjön - már amelyikeken... Ha nem, akkor a szerencsés nagy többséghez tartozik, ha igen, akkor a peches kisebbséghez, mint én anno - de megjavíttattam és azóta rendesen fut - és egy jó Desire-nél kevés jobb dolog van a világon :D

bio

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2011.01.21. 13:02:03

@bioLarzen: Ok, egyetértek, egyezzünk ki egy döntetlenben :)

A Desire nekem 4 hónapig volt meg (míg el nem lopták), ezalatt az idő alatt én nem találkoztam az említett jelenségel...

tuareg85 2011.01.21. 13:51:08

@bioLarzen: oké, elhiszem, hogy vannak esetek, amikor kellhet a több gépes szinronizálás, (utolsó "de": de nekem is van munkahelyi gépem, napközben azt használom, mégse jutott sose eszembe, hogy arról is kéne szinkronizálni) és nem azért kardoskodok itt az apple megoldása mellett, mert fanboy vagyok (win-t használok, androidra fejlesztgetek, nem véletlenül, és persze iPhone-om van, szintén nem véletlenül), hanem mert az hülyeség, hogy lefikázzunk kategórikusan valamit, ami bár nem jó minden felhasználói szokás esetén, ettől még nem szar és nem az ördögtől való, a _legtöbb_ embernek ez nem korlátozás, hanem pozitív értelemben egyszerűsít a dolgon.

Dühöngő bika · http://napimorgas.blog.hu/ 2011.01.21. 14:06:47

@bioLarzen:

Mindenkinek szántam aki szereti, ezért nem céloztam senkinek.
Az ellentétet nem kell gerjeszteni az van. Ezt a blogot pont azért szeretem, mert szándékos döntés alapján nem jelenik meg rajta almafika.
A fennállása alatt kb. ez a 3. ilyen cikk, ami azért bele kell, hogy férjen.
Szerintem az index házi almablogja nem ilyen következetes amikor fikázásról van szó, ott azért gyakori az egymásra köpködés.

Ráadásul végső soron senki sem magukat a termékeket fikázza, inkább a mások igényeit, vagy ízlését. Ettől még persze ugyanazon a palettán mozog a két termék, ezért óhatatlan az hogy egy egy ember mindkettőről tapasztalatot szerezzen jót/rosszat és azt megossza másokkal.
De szerintem az írás nem törekedett tárgyilagosságra, egy elfogult elme rossz tapasztalatait láttuk amúgy szórakoztatóan leírva.
Gondolom létezik ugyanez a műfaj a másik oldalról is, amikor valaki a gyors és gördülékeny működést feladva kirándul egy teljesen más hozzáállást kívánó androidra.
Na písz:)

bioLarzen 2011.01.21. 16:47:33

@bioLarzen:
"Ezt a blogot pont azért szeretem, mert szándékos döntés alapján nem jelenik meg rajta almafika.
A fennállása alatt kb. ez a 3. ilyen cikk, ami azért bele kell, hogy férjen."

Ez a két, egymás utáni mondat mintha ellentmondana egymásnak :)

De ez már tényleg genyázás részemről, beismerem :)

bio

bioLarzen 2011.01.21. 16:48:44

@bioLarzen: Hmmm... ezt természetesen nem magamnak, hanem neked válaszoltam: @Dühöngő bika

Sorry.

bio

Büszke_troll 2011.01.21. 22:08:20

Szívatásban semmi különbséget nem látok az apple és az androidos cuccok között.
Azaz igen, nekem pénzemet és időmet az egyik vette nagyon. Hogy melyik azt találjátok ki abból, hogy április óta androidos telefont használok.

Tapasztalatom van elég:
iPod 5.gen (30Gb, 60Gb), iPod touch (8 Gb), iPhone 3G, iPhone 4
HTC Desire, Samsung Galaxy S, Nexus S

Előtte használtam mac-et, kiadványszerkesztésre. Tudnék arról is szép történeteket mesélni.

De azért nem gondolom, hogy az androidos cuccokkal minden jó és szép lenne.
Desire: optika védő elszaródása, alaplap majd szét olvadás.
SGS, Nexus S: os frissítés szarakodás, néha érthetetlen lassulások. Igen a NS is produkál ilyet a 2.3.1 verziójával.

bioLarzen 2011.01.21. 22:46:49

@Büszke_troll: Hát, azt épeszű júzer szerintem nem állítja, hogy az androidos telefonokkal nincs baj... Max azt, hogy a hibáiknál sokkal több a jó tulajdonságuk és ezért igen hasznosak és szeretehtőek:)
Amúgy is, androidos telefonok között hatalmas különbségek tudnak lenni, hisz az android csak a szoftver, és egy teflon esetén a hardver legalább annyira fontos. Pölö, amit a Desire-ról írsz, az mind nem az android hibája, hanem a hardveré.

bio

Tevemadár 2011.01.22. 12:01:04

@tuareg85: " a _legtöbb_ embernek ez nem korlátozás, hanem pozitív értelemben egyszerűsít a dolgon"

A legtöbb embert nem érinti ez a korlátozás, mert nincs iOS-es eszköze. Egyébként volt már olyan elterjedt feature, amit az iOS valamiért nem támogatott, és persze ez nem volt probléma, hiszen nincs rá szükség, ezt egy szemüveges ember is megmondta. Valamivel később az iOS elkezdte támogatni, majd az adott feature-t addig kicsit sem igénylő userek valamiért mégis ráfanyalodtak a használatára. És nem csak egy ilyen feature van.

bioLarzen 2011.01.22. 13:56:10

@Tevemadár: Kicsit off, de nekem a Sony és az mp3 jut eszembe... Anno, mikor kezdett nagyon felfutni az mp3 és a gyártók sorra dobták a piacra az első p3-mas lejátszókat, egy rokonnak ajándékba olyan cd-mant akartam venni, ami mp3-mas lemezt is lejátszik. Mivel ajándék, gondoltam, legyen jól szóló márkájú - benéztem a Sony márkaboltba. Mikor mondom, mit kérek, az eladó, köbö olyan arckifejezésel, mintha egy kiló kutyszart kértem volna, közölte, hogy "a Sony nem támogatja az mp3 formátumot." Majd fogja- m ondtam neki távozóban (nem vagyok a nagy megmondások mestere, valszín nem is hallotta a tag, elég halkan mondtam sajna).
Ha jól tudom, a Sony azóta valahogy elkezdte támogatni az p3-mat...

Van ez így, hogy egy-egy márka annyira nagynak képzeli magát, hogy valóban elhiszi, hogy szembemehet egy világtrenddel - általában aztán jön a koppanás...

bio

Darkcomet 2011.01.22. 14:45:28

@tuareg85: Az rsync csak egy példa. Erre a parancssoros progira kismillió kattintgatós GUI épűl, tehát nem azt mondtam, hogy ezt kell használni, hanem azt, hogy a szinkronizáció nem az apple találmánya. Egyébként nálam ugyanúgy működik az rsync egy script segítségével, mint az itunes, amint a Debián érzékeli az SGS-t a mass storege-n keresztűl mint háttértárolót, az rsyncel automatikusan leszinkronizálja a megadott könyvtárakat, majd egy snassz syncen keresztűl biztonságosan leválasztja a telefont. Magyarán én csak feldugom a telót, majd lehúzom. Azt hiszem, ennél egyszerűbben már nem is lehetne megcsinálni egy szinkronizációt.

indexhozzaszolas 2011.01.24. 21:21:05

iPhone 3G -» iPhone 3GS -(kozben egy ipad)- -» Samsung Galaxy S. (iPad marad)
nalam igy zajlott a valtas.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.01.25. 11:45:29

Sziasztok!
Csak most kapcsolódok be, nem kicsit megkésve :-)
Annyit tennék hozzá a témához, hogy mostanában élőben látom az Apple-féle rendszer felhasználóbarátságát, ugyanis a szomszéd asztalnál ülő kolléganőm kapott egy ipod touchot karácsonyra (szemre a legutolsó modellnek tűnik), és abszolút nem ért hozzá, gyakorlatilag fogalma sincs, mit tudna vele kezdeni, úgyhogy én segítettem neki beindítani.
(Nekem SGS-em van, teljes apple-szűz vagyok, csak hallomásból ismerem az apple-rendszer logikáját)
Nekem olyan 5 percbe telt megtalálni itunesban, hogyan kell felszinkronizálni a podot - neki ez otthon nem ment, sőt eszébe sem jutott, hogy azután, hogy bedugta, még valamit kellene csinálni pluszban, csak puffogott, hogy mért nincs ott a azene, amit feltöltött.
Összeraktam a dolgot, megmutattam neki, hogyan kell, de azóta is csak hálistenkedik, hogy miért kell ennek ilyen bonyolultnak lenni. (Jó, nála az is kiverte a biztosítékot, hogy a fülhallgató jackjét erősen kell benyomni a kasztniba, mert elsőre nem sikerült, és nem szólt rendesen a füles, szóval nem egy birkatürelmes típus).

Ezzel csak azt akartam mondani, hogy ha valaki itunes-en nevelkedett, (az amerikai célközönségnek már kamaszkjora óta ipodja van, ugye, amerikában az "ipod" az "mp3 lejátszó" szinonímája - emlékezzünk, pár éve new yorkban a rendőrség kérte az ipod tulajokat, hogy cseréljék le a jellegzetes formájú füllhallgatót, hogy csökkentsék a rablótámadás kockázatát) akkor egyértelmű a program logikája, de egy hagyományos flash-alapó médialejátszókhoz, pendrive-okhoz szokott embernek (főleg, ha nem túl rugalmas), éppen, hogy nem felhasználóbarát ez a rendszer.

@tuareg: "A samsung egyébként mikor hallgatta meg a felhasználókat azügyben, hogy frissítsék már végre a SGS-t? "
Csinálják ők, csinálják azt a frissítést, csak annyira bonyolult dolog :-) De legalább nem szóltak vissza, hogy nincs is szükségünk rá, és különben is szar az a froyo, csak lassítja a rendszert. :-)

nyelv-ész 2011.01.25. 20:07:28

@Yarner: Hasonlóképp én is egy kolléga iPod-ja kapcsán találkoztam először az Apple világával, és nálam kb. két óra birkózás után az iTunes elnyerte a "Világ Legidegesítőbb Szoftvere" címet, ami azért nagy szó, mert a munkahelyen SAP R3-at is használok :-)

simiboss 2011.02.02. 22:02:12

Hello.
Mint Apple iPhone tulajdonos olvasva ezt a cikket először kissé felháborodtam rajta, de tény és való, hogy nem tökéletes telefon.
A cikkel kapcsolatban azt mondanám, hogy lehet széria hibája van a telefonnak, de ha vétel előtt utána olvastál volna megtudtad volna és ellenőrizhetted volna, hogy mennyire vigyázott rá az előző tulaj. És ennyi pénzért gondolhatod milyen hátlapot és érintő panelt vettél hozzá. A gépből való kirántásra meg azt mondom, hogy csak el kell húzni a telefonon a billentyűzet lezáróját és megszakítja a frissítést és nem veszik el semmi. Másik iTunes is képes felismerni a telefonon lévő tartalmakat és nem törli, meg ahogy már mások is mondták nekem sem jutott eddig még eszembe másik gépen frissíteni, mert nem láttam értelmét. A restoreval kapcsolatban meg csak annyit mondanék, hogy ne a telefont hibáztasd azért, mert nem tudtál megnyomni egy gombot a telón amivel mindent letöröl önmagáról rádugni a gépre és megvárni, amíg minden visszatelepít.
Ezt most nem off-ként írtam, hanem az iPhone védelmében, mert nekem tökéletesen működik és ami gondom volt vele az a saját tudatlanságomból következett be. Ha utána olvastál volna vétel előtt ezt mind-mind meg tudhattad volna és megkíméled magad ettől és maradsz a htc-nél...

Google+
süti beállítások módosítása