Az Apple a Galaxy Tab 10.1-től félti az ausztrál piacot

2011.09.30. 13:43 Yarner

Alant egy újabb lenyűgöző szemelvény következik a nemzetközi szabadalmi perek csodálatos világából.

Az internet kulturáltabb szegleteiben létezik egy konszenzus, miszerint az, hogy valaki iOS vagy Android alapú eszközt preferál alapvetően ízlés dolga, és az is nagyjából elfogadott, hogy az Apple-gépek nagy előnye a tökéletesen gördülékeny felhasználói élmény, valamint, hogy a "az én apukám erősebb, nyenyenye" típusú viták parttalanok, lévén az Apple-felhasználók körében rendkívül magas a márkahűség aránya, és alapvetően mindkét tábor mást vár el a gépeivel szemben.

Na, úgy tűnik, ezt mostanában éppen az Apple nem érzi már annyira biztosnak, ugyanis az Apple kontra Samsung, immár globális méretűre duzzadt persorozat (jelenleg az Egyesült Államokban, Hollandiában, Németországban, Koreában és Ausztráliában folynak eljárások, valamit lehet, hogy kihagytam, nehéz követni) éppen aktuális Ausztrál fordulójában azzal érvelt a Galaxy Tab 10.1 értékesítésének befagyasztása mellett, hogy az lesöpörné a piacról az iPad 2-t.

A pillanatnyi tét az értékesítés jelenleg érvényben lévő felfüggesztésének meghosszabbítása: egy korábbi fordulóban a Samsung beleegyezett, hogy elhalasztja az Ausztrál bevezetést a jövő héten esedékes döntésig.

A tegnapi meghallgatáson az Apple ügyvédje azzal érvelt a felfüggesztés meghosszabbítása mellett, hogy a Galaxy Tab 10.1 "egy tűzoltófecskendő sebességével" törne be a piacra, és "olyan sebességgel venné el az ipad2 eladásokat", hogy mire a szabadalmi per a végére érne, ezzel (az általuk a bíróság elé vitt szabadalmak jogtalan felhasználása) súlyos károkat okozna az Apple-nek. Hozzátette, hogy a károsodás nem csupán az eladásokból származó jövedelmet érintené, hanem azt követően az app-vásárlásokon keresztül is károsítaná az Apple-t, hiszen a felhasználók onnantól kezdve már "Androidosok lesznek".

 

A per tárgyát az eredetileg benyújtott 13 helyett jelenleg három szabadalom képezi: az első a kapacitív érintőképernyő gyártására vonatkozik, a második a nem szándékos ujjmozdulatok kiszűrésére, a harmadik pedig a függőleges, húzó ujjmozdulatok korrekciójára szolgáló megoldás.

A Samsung már több ponton megváltoztatta a Tab 10.1 rendszerét, hogy kikerülje a perben szereplő szabadalmakat, pl. a scrollozható listák végének elérését most nem az ismert rugalmasan visszapattanó megoldással, hanem egy kék derengéssel jelzi a tablet. Az ügy pikantériája, hogy több Samsung-eszköz is kapható már Ausztráliában, többek között a Tab 10.1v is. Az Apple azonban ragaszkodik hozzá, hogy a 10.1-es tablet kifejezetten az ipad2-t célozza, így különös elbánásban kell részesíteni (értsd: betiltani).

A bíró várhatóan a jövő héten hoz döntést a kérdésben, de egyértelművé tette, hogy a döntése kizárólag a Galaxy Tab 10.1 ausztrál kiadására fog vonatkozni, semmilyen más készüléket nem érint.

Forrás: smh.com.au


Címkék: apple samsung per galaxy samsung galaxy tab

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr703267627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

l0lcopter 2011.09.30. 22:26:02

Az Apple a szabadalmait és a piacát próbálja védeni. ennyi.
Az ügyvédek meg azért kapják a trilliárdokat, hogy javukra fordítsák a bíróságokat.
Hogy erre milyen eszközöket választanak az full nem érdekli az Apple-t.

Csillámfaszpóni 2011.10.02. 12:55:21

nem azért, de a képen pont, hogy iPad van...

ja nem, bocs! android van rajta, meg kicsit látszik a samsung felirat is. :) hiába, vigyázni kell ezekkel a majdnem tökéletes másolatokkal, mert könnyen megtévesztik az embert.

(nincs valami számlaszáma a samsungnak, ahova adományokat gyűjt, hogy végre felvegyenek a céghez ez dizájnert?)

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.10.02. 15:40:27

@l0lcopter: @Csillámfaszpóni: Igen, az a heurisztikus ujjmozgás-elemző algoritmus szerintem is rohadtul ugyanolyan, a vak is látja...
Az ipadéval megszólalásig megegyező homescreen widgetek pedig egyenesen felháborítóak!

engem gyíkká változtatott 2011.10.02. 19:40:05

@Yarner:
Hát nekem olyan japppán kocsim van, amin simán látszik, hogy valamelyik bmw-ről másolták a formát. És ez engem nem frusztrál, hanem leszarom, mert jó a kocsi.

Nem tudom, miért háborodnak fel sokan, ha rámondják a galaxy telefonokra és táblákra, hogy másolatok, ha egy-az-egyben látszik, hogy iphone és ipad másolatok. Ott van a képen a két tojás, és fel vannak háborodva, hogy semmi közük egymáshoz. :)
Nem is értem ezt. Sima másolatok, ez van, lehetnek jók ezek is, az android is, a forma is, de akkor is copy-paste az összes, nulla designnal és "innováció"-val.
Nulla ötlet, nulla újítás, ez van, ehhez nem kell apple fannak lenni és nem kell ezért haragudni sem, pláne, ha nincs Samsung részvényed, de 20 év múlva sem lesz.

Az egyik fórumon a nemtommelyik galaxy telefonról beszélgettek többen, tök komolyan, hogy mennyire jól sikerült forma, meg milyen jó ötlet 1-2 formai megoldás. :) Mintha valami egyedi újdonság lett volna. Vicces volt.

engem gyíkká változtatott 2011.10.02. 19:47:43

...És értem én, hogy ebben az esetben Apple nem a forma miatt perel. De azt is megértem, hogy ha nekem lenne egy ilyen egyedi termékem, és valaki lemásolná és büszkén előjönne vele, akkor azért is beperelném, mert a sövénye szerintem kilóg a járdára, pláne, ha ezzel nekem nem is kell törődnöm, mert "fillérekért" megteszi ezt nekem egy jogász csapat.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.10.03. 09:43:09

@engem gyíkká változtatott: Ennek valamelyest szubjektív lehet a megítélése - azt a betiltós-fröcsögős stílust személy szerint kicsit túlzónak érzem (no meg azt is, hogy Európában levédhették a képernyő-formát, mint egyéni formatervet - nem az ipad formáját, még az alsó gomb sincsen rajta).

Engem (a hazai csapat védelmén kívül - persze ez is belejátszik, minek tagadnám) elsősorban az zavar ezekben a perekben, egyfelől az, hogyaz Apple, most, hogy egyszer csak azzal szembesült, hogy meg tudják szorongatni a piacon, hirtelen ordibálni kezd, hogy itt mindenki az ő termékeit lopja - de mondjuk nem küldött cease and desist üzenetet az első androidos tableteknél, vagy akár az Android megjelenésekor - holott a szoftver sajátosságai miatt is hőbörög; másfelől pedig, hogy úgy állítja be magát, mintha nem a megújítója, hanem a kizárólagos megteremtője lenne a tablet PC műfajának.
Kicsit kotorásztam, és kiderült, hogy az első teljesen érintőképernyős-érintésvezérelt hordozható táblagét 89-ben a GRiDPad volt, amit a GRiD Systems számára történetesen éppen a Samsung gyártott :-)
www.digibarn.com/collections/systems/gridpad/index.html

Lehet pereskedni szabadalmak miatt, a Microsoft pl. lassan már nem is kell, hogy bármit csináljon, a licenszdíjakból fényesen megél az Android bizniszből - te a "tilcsákbe!", mint attitűd, nekem nagyon nem jön be - inkább megnyerni próbálják maguknak a piacot, nem elfojtani.
Nem akarok háborúskodni itt a blogon, ez a momentum azt gondoltam, érdekes annyira, hogy kitegyem a magyar netre. Végül is lett is visszhangja :-) Ígérem, egy kicsit altatom az apple-témát, és foglalkozok a saját asztalommal - meg kíváncsian várom, mit villant az iPhone 5...

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.10.06. 08:41:50

@Tűzgolyó: Figyelj, jó fej leszek : ha gondolod, még gyorsan kimoderálhatlak, mielőtt rajtatok kezd röhögni a fél ország. Ez ügyfélszolgálati probléma, az Amerikai remekül működött.

Tűzgolyó 2011.10.06. 08:51:38

@Yarner: Az ügyfélszolgálatos miatt lopja a netet a telefon? Mi van???

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.10.06. 09:29:19

@Tűzgolyó: Te komolyan nem érted... Elmondom lassabban.

Az ügyfélszolgálatos vétett hibát abban, hogy kártyás előfizetésben eladott egy okostelefont, és nem figyelmeztette az ismerősödet, hogy ajánlott hozzá mobilnet-előfizetés is, vagy más esetben le kell tiltani a netet, avgy a telefon oldalán, hogy ne fogadhasson netforgalmat, vagy a szolgáltató felől, hogy az előfizetéshez se tartozzon semmilyen netcsomag.

A telefon nem "lopta" az internetet, jogosan használta. Attól okostelefon, hogy kihasználja az összes rendelkezésre álló erőforrást - ellentétben a gazdájával. Ha egy kicsit is utánament volna a témának, villámgyorsan elmondják neki, hogy mit kell csinálni, hogy leállítsa a mobilnet-forgalmat. Akár itt is megkérdezhetted volna, szívesen segítek.

(ui: a korábbi válaszomban az "Amerikai" helyére "Ace"-t kell látni, nem figyeltem, és átcserélte az autokorrekt. A telefon természetesen koreai.)

Yarner · http://androlib.blog.hu 2011.10.06. 12:18:20

@Tűzgolyó: Ja, igen, és most néztem, hogy EDigitalban vette a telefont, csak beledugta a meglevő előfizetését. Nézzen utána, mit vesz - ez alap, bármilyen gép vásárlásakor. Senki nem hibázott, csakis a vásárló.

Google+
süti beállítások módosítása