NFC tagek - avagy van élet az érintéses fizetésen túl is

2012.01.24. 06:30 Yarner

A Nexus S óta tudjuk, hogy a Google úgy gondolja, az NFC technológiának (Near Field Communication - rövid hatótávú kommunikáció) helye van az Android jövőjében. Ugyanakkor mindig az volt az érzésem, mintha a közvélemény és az ipar nem reagált volna annyira hevesen erre a felvetésre - a Gingerbread jegyében eltelt tavalyi év alatt gyakorlatilag nem is jelentek meg NFC-képes Androidos eszközök, a sajtó pedig a lehetséges felhasználások között leginkább az érintéssel történő NFC fizetési módokat hangsúlyozta (ezt a Szigeten tavaly mi is kipróbálhattuk). Az Android Beam NFC-alapú adatátviteli mód bevezetése is inkább egyfajta tech-demónak, vagy éppen erőltetett bizonygatásnak tűnt - látjátok, milyen menő ez az NFC...

nfclogo.png

Pedig tényleg az.

Az NFC népszerűsítését nem a Google Wallettel és az érintéssel fizetés víziójával kellene elkezdeni - ez szép, de nagyon nehézkes elterjeszteni, hiszen alapvetően a gazdaság szereplőin múlik a dolog, és nagyon komoly megállapodásokat kell a háttérben kötni, hogy valami legyen is belőle. Amivel viszont szerintem nagyon gyorsan meg lehetne ragadni az emberek fantáziáját, arról szinte senki nem beszél - ez az NFC matricák (NFC Tag) csodálatos világa.

nfc-tag.jpg

A recept nagyon egyszerű - telefonunkat egy megfelelően beállított NFC-chipet rejtő matricához érintve az utasítást kap valamilyen akció végrehajtására: megnyithat egy honlapot, küldhet sms-t, átadhat egy névjegykártyát, bedobhat egy like-ot a Facebookon, becsekkolhat a Foursquare-re, átkapcsolhatja a telefon profilját - a lehetőségek szinte korlátlanok.

Csak néhány példa az NFC Tagstore előre gyártott matricái közül, ami elindítja az ember fantáziáját: vészhívás, kedves felhívása, SMS-küldés: "most indulok haza", "itthon vagyok", "összefutunk egy sörre?"; pizzarendelés, forgalmi információk lekérése, stb.

A Tagek azonban programozhatók is, és megfelelő alkalmazásokkal, mint pl. az NFC Task Launcher, bonyolultabb kombókat is összeállíthatunk, ahogy az a lenti videóról is kiderül.

Örömteli dolog volt látni, hogy a mobiltelefóniába újra saját nevén belépő Sony is beáll az NFC-technológia támogatói közé, hiszen a cég hamrosan piacra kerülő új zászlóshajója, a korábban Nozomi fejlesztői kódnéven ismert Sony Xperia S is NFC-képes lesz, és a Sony már el is kezdte a kiegészítőként árult NFC-matricák népszerűsítését. Reméljük, ők lesznek az első fecske, aki világszinten is komolyan gondolja az NFC elterjesztését (Koreában pl. a Samsung is NFC-vel szereli a komolyabb készülékeit), és 2012-ben végre elkezdenek nagyobb mennyiségben érkezni az erre alkalmas eszközök, amivel lassanként a mindennapjaink részévé válhatnak az itt-ott megjelenő "csodamatricák" is.


Címkék: nfc nexus

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr533740681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.01.24. 08:13:06

@pbando: igen, nem csak az Android támogatja az NFC-t, Nokián, Blackberryn is előfordul, az Apple meg tavaly novemberben levédette, mint szabadalmat :-)
Japánban, Koreában évek ota mindennapos.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.01.24. 10:09:54

@pbando: most tudtam megnézni a videót - nagyon aranyos :-)
Sajna ez sem nyugati használatra megy - valamiért nálunk ezt nem akarják erőltetni, pedig rengeteg fantázia van benne.

Joxy · http://gvk-egyesulet.hu/ 2012.01.24. 10:52:47

QR kód sincs kihasználva, pedig azt már rengeteg ember telcsijén lehetne használni.

Google+
süti beállítások módosítása