Android, az elme szárnyalása...

2012.02.02. 22:07 Gabking

Reggel egy szép, -9 fokos napfelkeltére, és legalább 15 facebook üzenetre ébredtem. Az egyik barátom, tíz év ismeretség után felfedezte, hogy Star Wars örült vagyok, és legalább húsz fényképet posztolt nekem, amiben ötvözte egy másik, felnőttes szenvedélyem, a LEGO-t.  (ez szerintem pont úgy működik, mint apáink korában az autóversenypálya, nagyapáink idejében pedig a villanymozdony építése).

Ez beindított egy láncreakciót, tehát most estére elég komoly képgyűjteményem lett a LEGO Star Wars figurák komikus csetlés botlásából. Van közöttük miden féle, és még LEGO Droid is.. Nos itt kattant egyet az agyam kognitív  része.. 

 

 
Két dolog történt.  Elsőnek felállítottam egy furi asszociációt: Star Wars-R2D2-Droid-Android, a második dolog pedig ez után történt, elgondolkoztam azon, hogy mi is lehet a fejlődés útja, meddig jutunk, jutottunk már el.
 
 
 
Nyilván nem lehet egzakt párhuzamot vonni egy film, és egy jelenben létező (ne feledjük a kezdőképsort: Réges régen egy messzi-messzi galaxisban…) „eszköz” között, de azért én mégis megkísérlem.
 
R2D2

Asztromechanikai droid, így az egyik legfontosabb tulajdonságát nem is tudjuk nagyon vizsgálni, de ezen felül ha definiálni kellene akkor nyilván a személyi mindenes juthat róla eszünkbe (üzeneteket közvetít, csomagokat őriz meg,közvetít stb)
 
Android 
 
Operációs rendszer. Már most is rengeteg funkcióra képes, és a lehetőségek még most is korlátlannak tűnnek. Megérti amit mondunk neki, (Speaktoit Assistant), eljuttatja fájljainkat, (dropbox) adatainkat ahova szeretnénk, segít a tájékozódásban (google maps), ellát információkkal(google) megmondja merre vannak a barátaink, és el is juttat hozzájuk (Google koordináta, navigáció), szórakoztat (youtube)
 
Merre lehet innen tovább lépni?
 
Nyilván nem az ítélet napja jut az eszembe, de a felhő alapú adattárolás, a mindent behálózó rendszerek, föld alatt, a föld felszínén, a levegőben elérhető kapcsolatok, mind-mind arra mutatnak, hogy előbb vagy utóbb (és valószínűbb az előbb) olyan intelligens rendszereink lesznek, amik, akik olyan szinten fognak kapcsolódni az életünkhöz, mint amire most még gondolni sem tudunk. 
 
Gyerekkorom óta olvasok, Asimov, Gibson, Jack McDevitt. (Robottörténetek,Neuroromance,Alex Benedict sorozat). Mind olyan világképet vetít elénk, ahol a digitális társaink intelligenciában ha nem is múlnak felül minket,  de legalábbis versenyre kelnek az emberrel. Egyetlen előnyünk a kreativitás.  Ez az, amit egy felhőből tanuló, végtelen információval rendelkező mesterséges intelligencia előbb utóbb eltanulhat. 
 
"Ez egy irányvonal, ha nem is cél a jövőben, de egy lehetséges irány."
 
Nyilván jelen korunk eszközei még nem ezen a célon dolgoznak egy titkos digitális összeesküvés keretében, de azzal, hogy egyre több információnkat szorítjuk bele egyes eszközeinkbe (tévedés ne essen, én is pont így teszek) egyre jobban kiszolgáltatjuk magunkat, mindezt úgy téve, hogy a technika fejlődésének rabjai leszünk.  
 
Mindezt úgy írom le, hogy magam is lelkes híve vagyok ezeknek a technikai eszközöknek, és szeretem használni őket, de néha még nosztalgiával gondolok vissza azokra az időkre, amikor a szüleimnek elég volt annyi, hogy írtam egy cetlit, miszerint iskola után elmentem focizni.. . Ma már a pár hónapos kiskutyánk első egyedül töltött napjait is IP kamerával követtem,és biztos, hogy a gyerekem is meg fogja kapni azt a kis eszközt, amivel nyomon követhetem…  erre haladunk.. 
 
Ezek után a gondolatok után gyorsan összefoglalva, mik is lehetnek azok, amik pár éven bekerülhetnek egy Androidos telefonba?  
 
Én várom, hogy az akkumlátor üzemideje jelentősen nő, a telefonunk valószínűleg úgy fog módosulni, hogy a központi egység körül, extra funkciókat extra egységekkel fogunk tudni elérni, de nem cserélhető kiegészítőkkel, hanem valamilyen kapcsolattal.  Úgy vélem, hogy meg fog szűni a kézben hordott egység, a zsebünkben, övünkön, táskánkban lévő központi egység egyszerre fogja tudni kiszolgálni a perifériákat.  Kijelzővé válhat a szemüveg, kivetítővé az óra… Ezek az eszközök pedig már nem csak egyedül fognak dolgozni bizonyos feladatokon, hanem erőforrásaikat bármikor össze tudják majd kapcsolni a közelükben lévő hasonló egységekkel, így mint egy idegpálya épülhetnek ki a lokális, feladatorientált hálózatok, úgy, hogy a felhasználó észre sem vesz.. 
 
 
És ez a poszt a bizonyíték arra, milyen furcsa az emberi elme, ezzel kell majd versenyre kelnie a mesterséges intelligenciának.. 
 
És ne feledjük, az egészet az Star Wars-R2D2-Droid-Android asszociáció ihlette

Címkék: lego droid star wars szabad android

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr544054830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Google+
süti beállítások módosítása