Zöld utat kapott a Googorola

2012.02.15. 10:57 Gwendir

Google-Motorola-Googorola-logo.jpg

Ugyan a Google még 2011 augusztusában bejelentette abbéli szándékát, hogy szeretné felvásárolni a Motorola mobileszközökkel foglalkozó üzletágát (a Motorola Mobility-t), az Egyesült Államoknak és az EU-nak is kellett még egy kis idő, hogy erről a lépésről a saját véleményüknek is hangot adjanak, és nem utolsó sorban arra is, hogy kitalálják mi is ez az álláspontjuk. Ez egészen mostanáig, február 13-áig tartott, amikor is először az Európai Bizottság, majd kissé később, de még ugyanazon a napon az USA Igazságügyi Minisztériuma is rábólintott a Google felvásárlási kérelmére.

Azt ugyan nem árt megemlíteni, hogy ezzel még nem zárult le teljesen az ügy, mivel a Google-nek még mindig meg kell szereznie számos hatóság jóváhagyását is, például Izraelben, Tajvanban és Kínában. Azt azonban sajnos még megjósolni sem lehet, hogy ezeket mikor adják meg (ha megadják egyáltalán) az illetékes főfelügyeletek, de remélhetőleg nem húzzák már sokáig, tekintve, hogy már most fél éve húzódnak a jogviták a Google bejelentése óta.

Hogy mit is vár ettől az üzleti húzástól a Google? Mindenekfelett természetesen az Android rendszer nagymértékű felturbózását, másodsorban pedig - a hivatalos állásfoglalásuk alapján - ettől várják majd a "piaci verseny fokozódását", "az ügyfeleknek kínált gyorsabb újításokat", "több választási lehetőséget", és nem utolsó sorban "bámulatos felhasználói élményt".

Ti mit gondoltok, mennyiben fogja ez a beszerzés megváltoztatni a piaci helyzetet, és úgy általában a mi kis(?) mobil világunkat?

Forrás: Google


Címkék: google motorola

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr114112210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2012.02.15. 11:21:37

Sz.v.sz. az eredménye az lesz, hogy egyrészt a referenciakészülék ezen túl házon belülről fog jönni, másrészt gyorsabban fognak frissülni a telefonok (ha az összes Motorola az új rendszer bejelentését követő hónapon belül frissül, akkor a többi gyártónak is bele kell húznia), harmadrészt pedig nincs többé Motoblur, a legborzalmasabb skinnek annyi. (Kövezzetek meg, a TouchWiz szerintem egész jó, főleg a notification panelen elhelyezett kapcsolók tetszenek - tudom, már a CM-ben is van, de szívesen látnám a stock rendszerben is.)

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.02.15. 12:30:52

Nagyon kíváncsi leszek, kihoznak-e belőle valamit, és tényleg Motorolás lesz-e a következő referencia. Korábban azt hangoztatták, hogy önállónak hagyják az MMI-t (Motorola Mobility), de talán ez megváltozik...

Amúgy Florian Muellernek (a téma sztárjogász-bloggere) volt egy érdekes cikke arról, hogy egyáltalán nem arról volt szó, hogy a Google ravaszul rátette a kezét a Motorolára, hanem a nem túl fényesen álló MMI néhány jól irányzott "különben..."-nel gyakorlatilag belezsarolta az akvizícióba.

Ilyen remek dolgokat lengettek be Motóék:
-beperelik a többi androidos céget rszabadalmi díjakért
-megadja magát a Microsoftnak és az Apple-nek, elfogadja a feltételeiket, ami csúnya precedens lett volna a többi cég számára
-elkezd WP7-es telefonokat gyártani az exkluzív Android helyett
-egyszerűen elárverezi a szabadalmi portfólióját (na, ki vette volna meg őket...?)

Ebből viszont az következik, hogy a Moto felvásárlása nem volt egy nagyobb Master-plan része, szóval a Guglinak most kell kitalálnia, mihez is kezdjen az új cégével...

Én nekik szorítok
Itt a cikk:
fosspatents.blogspot.com/2011/09/these-four-threats-against-android.html

decoati 2012.02.15. 12:56:19

@Yarner: zseniális :)
hát én remélem amit a Google remél, továbbá hogy az önmagát a technológiai innováció legfőbb letéteményeseként aposztrofáló (valójában a legnagyobb kerékkötő) gigakonkurens kicsit visszábbvesz a napi gyakorlatából.
Mindenki nyerne rajta, még az Apple userek is.

Való 2012.02.15. 17:31:14

A Google akkor csinálja szerintem jól, hogyha "igazol" egy két jó munkatársat akik majd irányítják az egész részleget és akik a mobil iparban már letettek valamit az asztalra.

Nem hiszem, hogy ezentúl csak a Moto privilégiuma lenne a referencia készülék. Elég ha a referencia készülék által kijelölt irányvonalakat követik az adott mobilok. Rögtön könnyebb rájuk optimalizálni a szoftvert.

Mert a sok különböző alkatrész miatt annyira nehéz a KERNELeket és a ROMokat optimalizálni a fejlesztőknek.

Darkcomet 2012.02.16. 16:17:22

Nem ártana már a google nyakába varni egy trösztellenes eljárást. Szerintem nem tapsikolni kéne annak, amit az utóbbi időszakban csinál (pl. az új adatvédelmi szabályaik), hanem komolyan elgondolkozni azon, hogy ebben a formában kell-e nekünk ez? Azért én még emlékszem arra, hogy bő 10 évvel ezelőtt ennél kevesebbért akarták keresztre feszíteni a Microsoftot.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2012.02.16. 17:48:23

@Darkcomet: Azért lássuk be, hogy a Google lehet, hogy elvesz, de rengeteget is ad... Én leszarnám, ha ezzel a mentalitással, amit jelenleg csinál világuralomra törne. Nem akarok politizálni, de meg lehet nézni egy magyar kormányt, meg egy Google-t. Ég és Föld.

Darkcomet 2012.02.16. 19:29:22

@Tomi from Space: " Azért lássuk be, hogy a Google lehet, hogy elvesz, de rengeteget is ad... Én leszarnám, ha ezzel a mentalitással, amit jelenleg csinál világuralomra törne"

Remélem ezt a maflaságot te magad sem gondolod komolyan. A google semmit sem ad, hanem kvázi keresletet generál a látszólag ingyenes szolgáltatásai iránt, amiért az user igen nagy árat fizet az adataival. Lassan egy ellenőrizhetetlen virtuális hatalom lesz belőle, és az isten mentsen meg minket attól, hogy komolyan világuralomra törjön.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2012.02.16. 19:33:56

A magyar allam ugyan ez csak az a penzed is elszedi... Szerintem Viktorektol jobban rettegj :)

decoati 2012.02.16. 20:40:45

Mire megy a Google az adataimmal? Mire megy a Facebook az adataimmal? Ez egy gigantikus dotcom lufi. Az árat mindenképpen megfizetem mivel a marketing költséget automatikusan beépíti mindenki a szolgáltatás/termék árába, akár jelen vagyok, akár nem. Viszont a konkrét adataim valójában halál értéktelenek, és ezt a Google/Facebook tudja a legjobban. Ami fontos: a 850 millió felhasználó, darabra.
Tehát: vagy kihasználom a platformokat (és akkor kaptam valamit a pénzemért), vagy nem, és akkor nettó vesztese vagyok a történetnek.

decoati 2012.02.16. 20:50:17

(megette a blogmotor?)
@Darkcomet: Mire megy a Google az adataimmal? És a Facebook? Ez egy giga dotcom lufi. A marketing költségeket úgyis beépíti mindenki a termék/szolgáltatás árába, akár jelen vagyok (kvázi célcsoport), akár nem. A konkrét adataim a világon semmit nem érnek, és ezt a Google/Facebook tudja a legjobban.
Tehát vagy jelen vagyok és legalább kapok vissza valamit a pénzemért, vagy nem, és akkor nettó vesztese vagyok a sztorinak.

Darkcomet 2012.02.17. 14:26:17

@decoati: Egyénenként lehet, hogy semmire. Célirányos statisztikai módszerekkel való kereséssel akármire. Nem tudhatjuk. Azt azért ne felejtsük el, hogy egy ekkora multicég már komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent, és alpvetően csak úgy működhetnek, ha szorosan együttműködnek az amerikai nemzetbiztonsági szervekkel (ez összeesküvés elmélet, hanem tény). A goole által tárolt adatokból (keresési előzmények, levelezés, g+, docs, news,stb.) egyébként már most személyre lebontva tudnak csinálni egy profilt akárkiről. A probléma nem ott van, hogy képesek erre, hanem ott (a facebokkal egyetembe), hogy semilyen garanciát sem kap a user arra vonatkozóan, hogy milyen vonalon fogják a későbbiek folyamán felhasználni az adatait. Az adott szolgáltatás adatvédelmi irányelvei pedig csak egy ködösítés egy olyan világban, ahol a legfőbb érték az információ. Már a neve is komikus: adatvédelmi irányelv. Tehát a szolgáltató eltérhet tőle, míg a userre kötelező érvényű. Vicces.

Darkcomet 2012.02.17. 14:27:04

@decoati: ez összeesküvés elmélet, hanem tény=ez nem összeesküvés elmélet, hanem tény

Giggsy · http://sgtgiggsy.blogspot.hu 2012.02.17. 14:27:14

@Darkcomet: komolyan kíváncsi lennék, hogy mit kezdene a Google az adatainkkal. Mármint tud vásárolni a bankszámlánk terhére? Nem. Tud hitelt felvenni a nevünkben? Nem. El tudja adni a házunkat? Nem. Sokkal érzékenyebb adataink vannak meg a munkaadóinknál, mint a Google kezében (szem. ig. szám, adószám, tajszám, lakcím, stb). És az új irányelveket el is olvastad, vagy csak szajkózod a hisztit? Gyakorlatilag semmit nem változtak az eddigiekhez képest. Ezek az adatok eddig is a cég birtokában voltak, csak mostantól hatékonyabban osztja meg a saját szolgáltatásai között. Pont.

Ami a Google-nak kell az a minél hatékonyabb reklámrendszer, amit a szolgáltatásai fejlesztésével, és az adott user szokásainak feltérképezésével ér el. Én nem látom bennük az ördögöt, mégis mire mennének a böngészési, videó nézési és stb adataimmal? Mármint mennyiben tudják ezeket felhasználni az én káromra? Mutass rá példát, aztán elfogadom az érvelésed.

Darkcomet 2012.02.17. 15:51:42

@Giggsy: Pl. statisztikai módszerekkel monitorozni tudja társadalmi csoportok,osztályok hangulati változásait, hozzáállását a világban adódó nagy politikai vagy gazdasági helyzetekhez. Esetleg a vásárlási, vagy más egyéb érdeklődési szokásait. A keresési találatok befolyásolásával nagyban tudja korlátozni a reális és korrekt információkhoz való hozzájutást (pl. cenzúra kínában és más országokban). Ezeket az információkat összeadva pl. banki adatokkal, vagy akár vagy más kormányzati információs adatbázisokkal már igen félelmetes a lehetőségek tárháza. Tehát nem az egyén adatai a lényegesek, hanem a sok kicsi egyéni felhasználó globálisan rendszerezhető információja (magyarán nem fogja a google meg a facebook lenyúlni a bankszámládat).

"És az új irányelveket el is olvastad, vagy csak szajkózod a hisztit? Gyakorlatilag semmit nem változtak az eddigiekhez képest. Ezek az adatok eddig is a cég birtokában voltak, csak mostantól hatékonyabban osztja meg a saját szolgáltatásai között"

Persze. A g+ meg olyan szinten drótozza be a sima google keresésekbe, hogy az már félelmetes.

" Mutass rá példát, aztán elfogadom az érvelésed."

Nincs példa. Max. a bizonyos országokra lebontott nyilvánvaló keresési cenzúrájuk. Ha egyértelmű bizonyíték lenne, perelhetőek lennének. Viszont mivel kvázi egyeduralkodóak, nem igazán lehet őket megfogni.

decoati 2012.02.17. 16:19:59

@Darkcomet: aha, tehát terroristák ne mailezzenek. :)
Oké, elfogadom, bár szerintem bármelyik nemzetbiztonsági cég pontosabban összerakja ezt klasszikus eszközökkel, ráadásul tudtommal a Google megtagadja az adatszolgáltatást a kormányzati megkeresésekre is. Valós kár tényleg a keresési találatok manipulálásával érne, de ezzel a Google saját maga torzítaná a rólam készített profilt. (Btw: x év google használat után sem tudott olyan célzott reklámot elém tolni, ami akár az első klikken túljutott volna.) Hogy a keresési eredményeket politikai/gazdasági érdekek mentén manipulálja bizonyos csoportok oldalainak ignorálásával, azt meg pl. Vikiék sokkal jobban megoldották, szintén klasszikus eszközökkel. :)

Darkcomet 2012.02.17. 18:40:52

@decoati: "...bár szerintem bármelyik nemzetbiztonsági cég pontosabban összerakja ezt klasszikus eszközökkel..."

Manapság a klasszikus eszközök az elektronikus eszközökhöz, vagy pont az internethez képest pipafingot sem érnek. Közelítsük meg úgy a dolgokat, hogy egyszerűbb kihasználni egy eleve létező technológiát (az adott szolgáltató zsarolásáva), mint dollármilliárdokat beleölni egy új hálózat kiépítésébe.

"...ráadásul tudtommal a Google megtagadja az adatszolgáltatást a kormányzati megkeresésekre is."

Ezt nem fogja az orrunkra kötni. Viszont 9.11-es rumli óta igen csak megváltozott, törvényileg is az amerikai hozzáállás a magánszférához és az adatközléshez. Nézz csak utána. És ezeken a törvényeken Obama elnök sem lazított.

"Valós kár tényleg a keresési találatok manipulálásával érne, de ezzel a Google saját maga torzítaná a rólam készített profilt."

Itt sok mindenben igazad van, nem is vitatom.

"Btw: x év google használat után sem tudott olyan célzott reklámot elém tolni, ami akár az első klikken túljutott volna."

Nem is a célzott reklámokra gondolok, hanem arra, hogy adott keresőszóra mi kerül be az első 10-20 találatba. Az pl. köztudott, hogy amcsi IP-ről érkező kéréseknél szűri a torrent és fájlmegosztó találatokat.

"Hogy a keresési eredményeket politikai/gazdasági érdekek mentén manipulálja bizonyos csoportok oldalainak ignorálásával, azt meg pl. Vikiék sokkal jobban megoldották, szintén klasszikus eszközökkel. :)"

Ebbe tökéletesen igazad van. Ez is jól mutatja azt, hogy a hazai internet felhasználás még a bányász béka seggénél van. Elég ráűlni a közmédiára, és törvénynek álcázott mocskos eszközökkel öncenzúrára bírni a kertévéket, nyomtatott sajtót, innentől kezdve a magyar átlagpolgárok legalább 60 százaléka el van zárva hivatalos hírektől eltérő információktól.

decoati 2012.02.17. 19:31:34

@Darkcomet: "Manapság a klasszikus eszközök az elektronikus eszközökhöz, vagy pont az internethez képest pipafingot sem érnek."
klasszikus alatt azt értem hogy család, ismeretségi kör, pozíció, mozgás monitorozása, folyamatos lehallgatás, mindennemű netes mozgás logolása. Ha ok van rá. Ez azért üti a Guglit... :)

"...a Google megtagadja az adatszolgáltatást a kormányzati megkeresésekre is" úgy értem a külföldi megkeresésekre. Valahol olvastam 7 darab, konkrét személyekről szóló megkeresésről Magyarország részéről, erre a Google részéről 0 db válasz érkezett. Vagyis: csináljátok magatok, b...meg. (ha ez nem így lenne, akkor nem lennének komplett, erre épülő szolgáltató cégek, akik állami megbízásokat teljesítenek. (a Wikileaksen van valahol egy térkép, hogy milyen országokban hány cég van és milyen eszközökkel, itthon pl. 1, Olaszországban asszem 7...))

Abban hogy a Google hazadolgozik, kb. egyetértünk. Abban hogy egy bejelentkezett Chrome használatakor az internet 100%-a megy át a google-n, abban is egyetértünk. Abban hogy a Google kb. azt csinál az androidos telókkal amit akar távolról, szintén egyetértünk.
De: egyetlen masszív bukta elég lenne a részükről, hogy napok alatt lenullázzák magukat. Továbbá ha a nemzetbiztonság a nyakamra akarna mászni, egy pillanat alatt megtehetnék, brutál hatásfokkal, ahhoz képest a gugli tényleg ministránsfiú.

és a személyes-személyes: tfh. igazad van, összeesküvés, globális kontroll, stb. Most őszintén: mit számít ez 2012-ben, Magyarországon, ahol a forint árfolyama (és így közvetve milliók boldogulása) kb. nagypolitikai spekulációs döntés kérdése, és akkor teszed meg az első lépést a stabil, hosszú távon kiszámítható élet felé, ha villámgyorsan elhúzol az országból... ha rémálom kell, hát benne élünk. Ehhez képest a Google rémálma megváltás.

Darkcomet 2012.02.18. 23:06:24

@decoati: "és a személyes-személyes: tfh. igazad van, összeesküvés, globális kontroll, stb. Most őszintén: mit számít ez 2012-ben, Magyarországon, ahol a forint árfolyama (és így közvetve milliók boldogulása) kb. nagypolitikai spekulációs döntés kérdése, és akkor teszed meg az első lépést a stabil, hosszú távon kiszámítható élet felé, ha villámgyorsan elhúzol az országból... ha rémálom kell, hát benne élünk. Ehhez képest a Google rémálma megváltás."

Igazad van, de mivel ez egy androidos, ha úgy tetszik tech blog, inkább erről dumálgassunk, mint teszem azt valami aktuálpolitikai izéről. :-)

decoati 2012.02.19. 10:38:43

@Darkcomet: igen, bár amiről beszélget(t)ünk az régen túl van egy techblog keretein, és mivel tudjuk hogy "az igazság odaát van", nekem nem a meggyőzés volt a célom, hanem az álláspontom megvilágítása. Mindegy, ugorgyunk. :)

decoati 2012.02.22. 21:36:55

@Darkcomet: addig amíg nekem közvetlen, kézzel fogható előnyöm származik abból hogy a gugli szolgáltatásait használom (anélkül hogy akár megközelítő színvonalú konkurrencia kerülne a látókörömbe hasonló áron), addig... mit is mondhatnék... valamiből nekik is élni kell... :) szűklátókörű vagyok? Talán. Leszarom? Igen. :)

Google+
süti beállítások módosítása