Frissült az Instagram / Plusz: Tartós Teszt

2012.05.09. 20:26 Való

Ma reggel nagyobb frissítést kapott az Instagram alkalmazás. A leglényegesebb újítás, hogy elérhetővé vált az eddig csak iOS-en használható Tilt-Shift effekt. Ezentúl blur hatásokkal tudjuk még különlegesebbé varázsolni képeinket. A gyakorlati haszna ennek a funkciónak, hogy jobban ki tudjuk emelni azt a részét a képnek, amit meg szeretnénk mutatni. Valahogy így:

IMG_20120509_185444.jpg

Gondolom észrevettétek, hogy nem jelent meg nálunk alkalmazás teszt a program megjelenésekor, most viszont ezt pótolni szeretném egy tartós tesztel. Először is, rengeteg hozzászólást láttam Play Store-on, illetve itt nálunk is, amiből az derült ki számomra, hogy nem igazán értik az felhasználók mi is a pontos rendeltetése ennek a programnak.  Le kell szögeznem, itt az elején, hogy ez NEM egy képszerkesztő. Aki képet szeretne szerkeszteni, az használjon Photoshop Touch-ot, vagy FX Photo Editort, ha ez sem elég, akkor ott vannak a PC-s programok, amelyek valószínűleg minden igényt kielégítenek.

instagramlogo4912.jpg

Az Instagram egy szociális hálózat, amivel lényegében egy fotóblogot tudhat magáénak a júzer. Ezen felül a feltölteni kívánt képeket viszonylag kezdetleges és egyszerű módokon retusálhatjuk, de elég nagy megkötésekkel. A legnagyobb talán az, hogy 1:1-es arányra kell vágnunk képeinket, és ezután csupán 17 szűrő közül választhatunk, illetve egy bekapcsolható HDR effekt áll még rendelkezésünkre. Ennél szinte bármelyik alkalmazás többet tud, ezt kár is tagadni.  Amiben az Instagram egyedülálló az a közösség mérete, ugyanis világszerte több tíz millióan használják ezt az alkalmazást. Az ok, amiért ennyire népszerű az pont az egyszerűsége. Nem kell fényképésznek lenni ahhoz, hogy szép képeket tudj csinálni, nem kell órákat eltöltened különböző effektek és gombok kapcsolgatásával, görbék és sávok húzogatásával, hogy valami pluszt hozz ki a fotódból.

Az egyszerűségen túl a program azzal nyújtja számunkra a legtöbbet, hogy nap, mint nap olyan tájakat, városokat, embereket láthatunk, amilyeneket más módon talán soha.  A hálózat struktúrája leginkább a Twitterhez hasonlítható, csak képekkel. Tudunk követni embereket és Ők is minket, de a kapcsolatnak nem feltétlenül kell kétoldalúnak lennie. Lehetőség van még lájkolni és hozzászólni a képekhez. Nagyjából ennyi a lényeg, és mint a példa mutatja ennél nem is kell több egy világsikerhez.

google_play_logo_450.png

 

Néhány Tipp a kezdőknek:

A képeinket megcímkézhetjük, a hozzászólások részben. Ehhez nem kell más tennünk csak ütni egy #-et és utána írni az adott címkét, ez egyébként témamegjelölő funkciót tölt be. (Pl.: a Tájképek általában #landscape címke alatt találhatóak, de természetesen egy kép több taget is kaphat.) Azért jó még tagelni mert, aki az adott címkéjű képeket nézegeti, az ráakadhat a miénkre is és így több lájkot és követőt szerezhetünk, amennyiben ez a célunk.

Felhasználókat is meg tudjuk jelölni hozzászólásban ezt pedig @ jellel és természetesen a felhasználó nevével tehetjuk.

Nem feltétlenül kell minden képre szűrőt vagy effektet rakni, nagyon szép és ízléses képeket lehet készíteni, azok nélkül is.

Ha nem elég a program által nyújtott szerkesztési funkció, úgy használhatsz más programokat is és az azzal megszerkesztett képek feltöltésére is van lehetőség.

A legfontosabb, hogy törekedj a mindig kreativitásra és arra, hogy valami egyedit mutass másoknak magadból, vagy a környezetedből. Ezen az úton haladva biztosan jó visszajelzéseket kapsz majd, amelyek tovább ösztönzik fotóblogger pályafutásod. :)
 

UPDATE (@decoati ötlete nyomán): Fotóitokat nagyon szívesen látjuk az: #androlib_blog hashtag-en. 


A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr824499042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

decoati 2012.05.09. 20:51:38

kiszedhetnék az a lehetőséget hogy a képekre tappantva is tudunk "lájkolni", a három éves lányom minden cicát-kutyát-színes vackot belájkol

Való 2012.05.09. 20:55:20

@decoati: :D Igen, én is néha indokolatlan lájkokat rakok emiatt, de hátha ezzel a lányod boldoggá teszi a kép készítőjét! :D

decoati 2012.05.09. 21:04:29

(jah, csak megnézi a profilképet, és biztosra veszi hogy valami perverz :D)

szabopal · http://szabopal.com/ 2012.05.09. 21:18:31

"...eddig csak iOS-en használható Time-Shift effekt."

nem Tilt-Shift akart az lenni? :)

Való 2012.05.09. 21:21:02

@szabopal: Pontosan! :) Javítottam is. Köszönöm, hogy szóltál!

szabopal · http://szabopal.com/ 2012.05.09. 21:23:23

@Való: szívesen ;)
(fotózáshoz többet konyítok, mint az androidhoz)

örülök amúgy ennek az újításnak, mert így már megadható az alkalmazásra az 5* :D
(nem is értem miért nem került bele azonnal, mivel iOS-nél eleve benne volt)

Való 2012.05.09. 21:28:31

@szabopal: Gondolom sok hardverre kellett optimalizálni, egy ilyen effekt több számítást igényel elvileg. Nekem Pl: rég fel van telepítve a Tilt-Shift Maker, ami az egyetlen normális Tilt-Shift effektező program Androidon, de rengeteg Force Close-al dolgozik SGS 2-őn. Lehetséges, hogy az Instagram-nál is ez volt a helyzet, bár nem értek a dologhoz. :)

decoati 2012.05.09. 21:37:55

@Való: az Androidportál indított ilyen napképe játékot, úgy látom működik a dolog, már abból a szempontból hogy a blog olvasói a hashtag alapján megtalálhatják egymást, ami sztem jó.
Ezt rövidre zárandó (szigorúan önkéntes alapon) lökhetnél egy @nickname-t, ha már témánál vagyunk. :)
Meg a többiek is. Az enyém ugyanez mint itt.

Való 2012.05.09. 21:41:33

@decoati: Én is terveztem, - bár ha hiszed, ha nem - nem tudtam az AndroidPortál kezdeményezéséről. Viszont lehetséges, hogy majd csinálok Instán a Blognak egy profilt és, ha tetszik a társaságnak az ötlet akkor majd csinálhatunk Hashtag játékokat két hetente. A legjobbakat, pedig majd feltesszük a Blog Facebook oldalára. Erről még majd meg kell győzni a többi szerkesztőt is persze. :)

Egyébként @Lorant07 vagyok Instán.

decoati 2012.05.09. 22:12:36

@Való: támogatom az ötletet, sztem szuper dolog

Darkcomet 2012.05.10. 06:55:46

"Instagram egyedülálló
az a közösség mérete, ugyanis világszerte több
tíz millióan használják ezt az alkalmazást."

Hehe... Mióta megvette a Facebook, mintegy 5 millió felhasználót veszített.

decoati 2012.05.10. 08:31:27

@Darkcomet: az volt a legjobb, mikor a legnagyobb szifonos insta közösség a fácsén sírt, hogy most akkor mi lesz. Előbb a suttyó androidosok, most meg ez...

decoati 2012.05.10. 08:32:31

@Darkcomet: (* legnagyobb hazai szifonos insta közösség)

Való 2012.05.10. 09:34:15

@Darkcomet: Szerintem kb. ugyanannyit vissza is hozott a Facebook. App Store-on egyből a legtöbbet letöltött ingyenes alkalmazások közé került. Szerintem nálunk is akkor került ki a Play Store főoldalára.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.05.10. 10:13:18

Egye fene, felteszem, hadd szóljon :-)

Angéla Hegedűs 2014.07.03. 10:39:19

Miert van az ha taggelni akarok es ra kattitntok a taggemre akkor nem jelenik meg a kepem? Mar mondtak hogy toroljem a historymat de ugy sem ment. HELP!

Google+
süti beállítások módosítása