Ice Cream Sandwich MIUI módra

2012.06.06. 17:04 Való

A MIUI jelenleg az egyik legnépszerűbb változata az Androidnak, azért használom a változat szót, mert itt nem hétköznapi főzött ROM-ról beszélünk. Számos készülékre elérhető, éppen ezért a fejlesztő csapata is sok-sok programozóból áll világszerte.  A ROM legfőbb különlegessége az originál Androidtól teljesen eltérő kezelőfelület. „Újradefiniálja az Androidot” – Ez a ROM jelmondata, hogy ez mennyire igaz most kiderül.

 

 

A kezdő képernyő (Home Screen) szinte ugyanolyan, mint bármelyik másik Android ROM-ban, viszont van egy nagy különbség: mégpedig az, hogy eltávolították az App Drawer-t, tehát nincs külön gyűjtőhelye az alkalmazásoknak, minden applikáció felkerül a Home Screenre, ahol mappákba rendezhetjük őket. Ez szerintem jó ötlet több szempontból is: Először is az App Drawer eleve egy felesleges dolog, hiszen a leggyakrabban használt alkalmazásainkat úgyis Home screenre rakjuk. A másik nagy hátránya az app drawernek az, hogy 150-200 telepített alkalmazás esetén már elég nehéz benne eligazodni 8-9 oldalnyi appal. Persze vannak megoldások ennek kikerülésére (GOLauncher, SenseUI, stb…) de mégiscsak a MIUI által kínált megoldás a legegyszerűbb.
 

 

A következő nagy változást a Notification Bar-t (értesítési sáv) lehúzva fedezhetjük fel. Ez ugyanis két oldalra van osztva: Az egyik oldalon az értesítéseinket találjuk, a másikra „lapozva” pedig egy testre szabható Toggle Center-t. (Gyorsgomb központ) Véleményem szerint az Android OS kezelőfelületének egyik legnagyobb előnye ez az értesítési sáv, rengeteg dolog elérhető innen, és nem kell különböző menükben turkálnunk, hogy bekapcsolhassuk a Wifit, vagy a Bluetooth-t. (iOS-ben például ez egy jóval hosszabb folyamat.) A MIUI-ban az értesítési sáv is maximálisan rendben van tehát. Sőt szerintem még jobb is, mint az eredeti.

A Widgeteket az alap ICS-től eltérő módon, nem „nagy előnézettel” láthatjuk, hanem kicsiben (App Drawer nélkül nehéz is lenne…). A MIUI-ban egy alsó sávban böngészhetünk és szúrhatjuk be a kívánt helyre őket és könnyedén törölhetjük, átméretezhetjük, vagy áthelyezhetjük Widgetjeinket. Ez a megoldás, tehát nem jelent hátrányt.

Írhatnék még bőven a remek MIUI Widgetekről, vagy a zenelejátszóról, galériáról, képernyőzárról és sok másról, amit csak a MIUI ROM-ok tartalmaznak, de inkább nézzétek meg az általunk készített bemutató videót, abban mindez benne lesz.

 

A sok dicséret ellenére ROM családnak vannak hátrányai is: Viszonylag nehéz teljesen stabil verziót találni. Az eredeti fejlesztő csapat ugyanis nem mindig tud figyelni minden egyes készülék esetében a hibajavításokra, ezért előfordulhatnak fagyások. Érdemes, tehát XDA-n keresgélni egy külön a készülékünkre optimalizált, folyamatosan frissülő, stabil verziót. A ROM-ban magyar nyelv sem elérhető jelenleg, tehát csak akkor telepítsük, ha ez nem jelent nagy hátrányt számunkra.

A MIUI fejlesztőinek, mint látható tényleg sikerült újradefiniálniuk az Androidot, kezelőfelületében legalábbis. Az már ízlés dolga, hogy ez kinek mennyire tetszik. Egy dolog azonban biztos, sok helyen átláthatóbbá és egyszerűbbé tették ennek az operációsrendszernek a használatát, néhány megoldást szívesen látnék a készülő Jelly Bean-ben is.
 


Címkék: android v4 miui

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr774569676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

slukk57 2012.06.07. 07:52:17

Van magyar nyelven elérhető miui. Elég szép közösség is összejött!
Ajánlom figyelmetekbe a miui.hu-t :-)

eznemfoglaltnick 2012.06.07. 09:36:42

MIUI nagyon jó, EGY bajom van vele: nagyon iPhone-os.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.06.07. 10:34:10

@eznemfoglaltnick: Ahogy a videót elnézem, ez egyre kevésbé igaz. Úgy tűnik, a legtöbb szifonos design-elem eltűnt, egyre nagyobb az egyénisége.

ha nagyon unatkozom, lehet, hogy nyáron kipróbálom :-)

ElPadre 2012.06.07. 11:50:09

én még tavaly nyáron kipróbáltam. eredmény: nincs ennél szebb android ROM. NINCS. viszont bugosabb se nagyon... két hét örömteli használat után úgy omlott össze egy böngészés alkalmával, hogy azt "öröm" volt nézni, utána már újra sem indult.

szóval még kivárok. főleg, hogy CGM alapra épül, és még nincs CGM9 (ICS) htc desire-ra, alpha állapotban sem.

brutalfitnessz · http://brutalfitness.blog.hu/ 2012.06.08. 19:30:54

Volt SGS-en gyári ROM-om, aztán sokáig többféle Darkym... a MIUI fényévekkel jobb bármelyiknél. Eddig az egyetlen ROM, ami azt a smooth, röccenésmentes élményt nyújtja, amit ennek a telefonnak eleve nyújtania kéne. Bug nem sok van (legalábbis a Darkyhoz képest): nálam a WIFI rohadt gyenge, időnként nagyon durván merül az akksi és a beépített zenelejátszó nem találja a zenéket, de a felhasználói élmény még így is megéri.

Google+
süti beállítások módosítása