Google I/O 2012 - A zselés tablet támadása? "Élő" közvetítés fél héttől

2012.06.27. 10:25 Yarner

Na, most már tényleg eljött a nagy nap, ma reggel fél tízkor (legalábbis San Franciscói idő szerint - az a Hortobágyon este fél hetet jelent) elkezdődik az idei Google I/O konferencia. A két napos rendezvényen számtalan izgalmas program várható, nem csak az Android, de a Google többi nagy projektje, a Chrome, a Google+ és a Maps vonatkozásában is (meg még ami belefér...).

google-io-logo.png

Néhány cím a rengetegből, csak ízelítőként: Androidos appok a Google Playen, Pénzt csinálni az androidos appokból, A Google Developers Eszközök újdonságai, A teljesítmény feljavítása az androidos UI-kban, A kevesebb több - milyen a jó Android-polgár? - ezek egy része kifejezetten a fejlesztők számára kíván utat mutatni, de azért vannak az általános közönség szemében is izgalmas. Ami a legfontosabb, hogy várható néhány nagyobb bejelentés. Mik is ezek?

  • A Nexus Tablet: már nagyjából kiszivárogtak az új eszköz specifikációi, egy kifejezetten olcsó, négymagos, HD felbontású készülékre lehet számítani, de azért még érhetnek bennünket meglepetések.
  • A Jelly Bean: Az Android OS következő verziója, várhatóan 4.1-es sorszámmal. Az ICS megjelenése előtt még repkedtek róla pletykák, hogy néhány forradalmi ("game-changing") megoldás vagy funkció kimarad a 4.0-ból, és majd a következő verzióba kerül bele, de ezt nyugodtan tekinthetjük puszta szóbeszédnek. A kérdés persze, hogy mik lesznek az újítások, amik indokolják egy úgy verziószám bevezetését. Nem kizárt, hogy a Jelly Beant a Microsoft Surface-ben debütáló WP8 ellenfeleként fejlesztették, de ez még elválik. (A Jelly Bean nevet ugyan hivatalosan máig nem erősítette meg a Google, de tegnap Mountain View-ban felállították a legújabb Android-szobrot (kép lent), így nem lehet kétségünk a névválasztás felől).
  • Lehetséges, hogy megtudunk többet arról a lebegtetett elképzelésről, hogy a következő Nexus-telefon generáció nem egyetlen referenciakészüléket jelent majd, hanem több gyártó több eszközét, melyeket közvetlenül a Google-től, a Play Store-on keresztül lehet majd megvenni.
  • Kiderülhet, mire utal a hivatalos screenshotokon látható rejtélyes 25:10 - várhatóan az október 25-i dátum, esetleg a következő telefon(ok) megjelenésének napja?
  • És még ki tudja?

jellybeanstatue.png

A mai eseményt nyitó keynote-on várhatóan a Google-ökoszféra és a világ egészét érintő kérdésekről fognak értekezni a felszólalók, de azt követi közvetlenül a What's New in Android c. előadás, amiben már a komolyabb bejelentéseket várhatjuk. A tervek szerint az élő közvetítésben fogom hallgatni a két előadást, és itt ebben a bejegyzésben folyamatosan frissítem majd a beérkező új információkat. Akinek kedve van, kövesse itt (is) az eseményeket, vagy csak kapcsoljon alkalmanként az Androlibre, hol is tart a "meccs".

És addig is a kommentekben el lehet csámcsogni azon, mit is várunk a mai bejelentésektől? Dual bootot? Kösse be a cipőmet is a Jelly Bean? Google TV-t minden háztartásba? Tapintható Google Maps-et? (Esetleg végre ICS-t a telefonomra? X-D )

Viszlát este!

 

Na, kezdődik a buli!

Visszaszámlálás a színpadin.

18:38

Több, mint egymillióan nézzük online az eseményt.

Színpadon Hugo Barra - idei téma, mint tavaly: lendület, mobil, és több

400 millió androidos eszköz a világban - naponta egymillió eszköz.

A fejlődő világban 500%-kal nőtt az Android terjedése.


Android 4.1 - Jelly Bean bemutatója

Újítások: Project Butter - teljesítménynövelés a rendszer mélyében

Új keresési élmény a rendszerben

Project Butter:

Háromszoros buffer a gyorsításhoz, a rendszer megjósolja, hová fogunk nyúlni.

Videón mutatják be: a JB-s Nexus sokkal gyorsabban reagál, nagyobb FPS-sel dolgozik.

Újítások a home screenben:

Az app-ikonok elugranak a widgetek elől; ha nincs elég hely, a widget automatikusan átméretezi magát.

Szövegbevitel:

Prediktív szövegbevitel

Offline tollbamondás.

A szöveget automatikusan javítja is a rendszer a bemutatóban.

Javítás a kamerában: a képeket gesztusokkal ellenőrizhetjük, eldobhatjuk.

Értesítési sáv:

Visszahívás közvetlenül az értesítési sávból.

A Gmail értesítés bővül az újabb információkkal, egy értesítésen belül látható az összes újabb levél információja.

Folytatás a blog.hu motor gyengélkedése miatt a androlib.blog.hu/2012/06/27/google_i_o_eloben-_itt_talan_menni_fog alatt.


Címkék: google hírek android

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr364614077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EvilHedgehog 2012.06.27. 11:01:14

Van ilyen lehetőség is élő közvetítésre.. csak egy G+ oldal kell hozzá...
developers.google.com/events/io/io-live-gadget

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.06.27. 11:40:35

@EvilHedgehog: Kösz a tippet! Csábító az ötlet, de azt hiszem, passzolom.
A blogot mobilon olvasókkal egyértelmű kicseszés lenne, és nem vagyok benne biztos, hogy a liveblog szövege megmarad a közvetítés végével is.

Ha a kommentelők egyértelműen ezt követelik, természetesen meghajlok, de azt hiszem, részben öngól lenne...

EvilHedgehog 2012.06.27. 12:37:47

@Yarner: G+ mobil kliensen követhető lenne a Gadget-hez kapcsolt oldal... És mivel a liveblog bejegyzései oldalbejegyzések így megmaradnak... :)
(bár lehet hogy már kicsit késő ezt így összedobni)

Egyébként van G+ oldalatok? :)

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.06.27. 13:10:41

@EvilHedgehog: Az Androlibnek nincsen - elég fejfájás a Facebook-oldalt futtatni... Azt hiszem, ez most megmarad low-technek - a cél az, hogy a blog átlagos olvasóit elérjük, náluk meg az az egyetlen biztos közös pont, hogy a blogot olvassák, nem biztos, hogy használnak G+-t, hogy PC-n vagy macen, IE6-on vagy Chrome-on böngésznek, stb.
Az biztos, hogy nem egy elegáns megoldás, de mindenki tudhatja előre, mire számítson.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.06.27. 19:04:30

Elnézést minden olvasótól, én már egy fél órája gépelek, mint állat, a blog.hu nem jeleníti meg a javításaimat. A hajam kihullik...

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.06.27. 19:07:08

Új posztba is megpróbáltam áttenni, az sem jelenik meg - az adminon ott van minden....

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.06.27. 19:13:41

OKÉ!
Ide tessenek átjönnni, itt valamiért mutatja a blog.hu a posztot:
androlib.blog.hu/2012/06/27/google_i_o_eloben-_itt_talan_menni_fog

Google+
süti beállítások módosítása