HUD a kocsidban?

2012.06.29. 08:00 Gabking

A hétvégém utazgatással telt. Kipróbáltunk, tesztelgettünk egy GPS-t, amiről nemsokára olvashattok is (na jó, nyilván androidos a cucc, így azért a típusa elég könnyen beazonosítható)

CAR HUD.png

Nem is ez ennek a cikknek az apropója, hanem az, hogy ismét felfedezhettem gyermeki énem. Amikor húsz éve elkezdtem ismerkedni az első számítógépekkel, kedvenc játékaim közé tartoztak a repülőgép szimulátorok (főleg azért, mert a haditechnika mindig is érdekelt) így szerettem meg a repülést is. Ez viszont nem ragadt meg az átlagos szinten, hanem elkezdtek érdekelni a technikai megoldások is.

piooner HUD.JPG

Ezt a kicsit hosszú bevezetést csak azért engedtem meg magamnak, hogy megértsétek, milyen örömmel fogadtam, hogy egy a repülés világából megismert technikát láttam megvalósítani. A prémium kategóriás autókban lassan széria felszereltség lesz a HUD (Head Up Display), ami semmi ördöngösséget nem takar, gyakorlatilag a látóteredbe kivetített információkat jelenti, és már a II.Világháborúban is használták. Mint minden haditechnikai fejlesztés ez is szép lassan egyre hétköznapibb vált.. (no az atommáglyát használó pirítóra ugyan várni kell, de a többit ki tudja) Az autós HUD-ok piacán is van jelenleg két jól elkülöníthető vonal, az első a már említett prémium autók kategóriája, ahol a gyártó eleve így tervezi az autót, a másik pedig a kiegészítő megoldások, amiket utólag lehet beszerelni.

HUD2.jpg

Utólag beszerelt projektoros megoldás

Ezek egyike sem olcsó, utólagos beszerelést igényel, és a gépjárműben elég hivalkodóan néz ki, szinte csalogatja a potenciális elkövetőket, törjél fel.

HUD2_pioneer.jpg

Pioneer megoldása, szintén utólag beszerelt változat

HUD szerkezeti.jpg

Működési séma

A HUD autós gondolata akkor merült fel bennem, amikor a GPS-hez otthon felejtettük a tartót, és csak úgy letettük a műszerfalra, hogy legalább halljuk. Kicsit borúsabb volt az idő, nem ragyogott a nap, így a GPS képe tökéletesen látható volt a szélvédőn... csak sajnos fordítva.

car-hud-navigation.jpg

Hogy is jön ez az Androidhoz? Miután ezeket a gondolatmenetet végigfuttattam, és már arról fantáziáltam, hogy milyen kiaknázatlan területre tévedtem,  körülnéztem a Google piacterén. Ha beírjuk a CAR HUD kifejezést már most 252 találatot ad (Ok nem óriási a szám, de azért jelzi, mások is foglalkoztak a dologgal) Vannak igen ígéretes alkalmazások, és egyszerű megoldások is. Mindkettő esetében a lényeg az androidos telefonok által nyújtott erőforrások optimális kihasználásra van fektetve a hangsúly.

Kezdjük a legelején, egy nem túl igényes, ámde praktikus alkalmazásnál:

Ennek neve nemes egyszerűséggel CAR HUD. Nem szeretne sokkal többet ez az alkalmazás, csak megmondani a sebességünket. Ezt a telefon beépített GPS szenzorának használatával éri el, ami relatív sebességet mutat. A kijelzőt egy állítható méretű szám foglalja el, ami a sebességünket mutatja, választhatóan mérföld, vagy kilométer / órában. A színe állítható. Ha a műszerfalra helyezzük, akkor a megfelelő fényviszonyok mellett a kivetített szám kellemes távolságban lebeg a szemünk előtt, a szélvédő tükröződését kihasználva (ez egyébként majdnem minden eszközre igaz)

googleplay.JPG


A második fecske egy kicsit izgalmasabb alkalmazás, iOnRoad Augmented Driving itt már nem csak arról van szó, hogy egyszerűen megfordítja a kijelző képét a tükröződéshez, hanem egy komplex autós megoldást kínál, ami nem csak a navigációban segít a GPS segítségével, hanem használja a kamerát is, így működik a sávelhagyást jelző figyelmeztetés, valamint a követési távolságot mutató, és ennek a csökkenését is figyelmeztetéssel jelző funkció Ez már egy komolyabb rendszer, ami ugyan kakukktojás, abban a tekintetben, hogy nem a tükröződést használja, hanem a telefon kijelzőjét, de cserébe sok hasznos és segítő funkciója van.

googleplay.JPG


A paletta harmadik tagja a Navier HUD Navigation alkalmazás. Ez az igazi ász a pakliban. Itt nem csak lecsupaszított GPS alapú sebességmérés, vagy extra funkciókkal felruházott másodkijelző van jelen, hanem a teljes Androidos funkcionalitás, és a testreszabhatóság jellemzi, úgy, hogy a kijelző képét elforgatva a szélvédőre kivetít MINDEN szükséges információt. itt a telefont helyesen beállítva, ha a szélvédő elé rakjuk, akkor nem csak a sebességet, de a navigációs információkat is ki tudja vetíteni, kanyarodási, irány és távolságadatokkal.


googleplay.JPG

Természetesen, ahogy írtam, ezek még csak korlátozott időjárási viszonyokban működnek, mivel az erős napfényben nem látszódig a tükröződés. Viszont ha valami élelmes feltaláló kihozna egy olyan trükkös megoldást, amivel a telefon adatait erősített fénnyel lehet kivetíteni...


Címkék: car android alkalmazások hud

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr634616573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ElPadre 2012.06.29. 11:58:33

na, ezt a naviert ki fogom próbálni, ügyesnek tűnik.

Gabking 2012.06.29. 12:00:55

@ElPadre: Jól működnek, de sajnos csak sötétedésben.. az erős napsütés nem tesz jót a tükröződésnek, egy telefon fényereje nem elég hozzá... (mondjuk nem néztem még szét a dealextremen, hogy ott mit lehet kapni.. :-)

szabi113 2012.06.30. 03:22:48

Én a ZP Dashboard-ról forgattam videót.
www.youtube.com/watch?v=G9jwDk5IWAI&list

Ugyanezzel a tükrös módszerrel megy. Kis egyszerű, de jó program

szabi113 2012.06.30. 03:23:37

@szabi113: ja azt lefelejtettem hogy AMOLED kijelzővel a legjobbak ezek a dolgok.

Gabking 2012.06.30. 03:26:58

@szabi113: Alapvetően a lényeg az, hogy kint kellően sötét legyen, vagy a kijelző fényereje legyen elég nagy ahhoz, hogy a nappali fényben is látható legyen. A Car HUD faék egyszerűségű program, de az tény, hogy én is olyan kijelzővel szerelt készülékkel próbáltam, ami jelenleg még azért nem alap kategória... :-)

pajav8 2012.06.30. 19:05:59

htc wildfire s-el a carhud nagyon szépen mutatta sötétben a sebbességet. legközelebb kipróbálom a Navier HUD Navigation is.

pajav8 2012.06.30. 19:07:20

sőt mivel a szélvédő 2 rétegű ezért még 1 kis 3d-s hatás is befigyelt:D:D

Gabking 2012.06.30. 21:49:00

@pajav8: Én is így kezdtem, egy hazaút alkalmából poénkodtam vele... aztán rájöttem, hogy ez nem is hülyeség..:-)

Jozsef Polák 2018.12.07. 14:13:23

Hogy lehet megoldani,hogy ne fordított /tükörképet/ mutasson?

6

9

Google+
süti beállítások módosítása