A Google sem jobb a Deákné vásznánál?

2012.09.17. 11:53 Yarner

Szóval az történt, hogy az Acer múlt csütörtökre tervezte bemutatni Kínában az ottani belső piacra szánt legújabb telefonját, a CloudMobile A800-at, melyen a legnagyobb kínai online kereskedelmi csoport, az  Alibaba által kifejlesztett felhőalapú operációs rendszer, az Aliyun (ejtsd, "Alijün) fut - majd az utolsó pillanatban visszakozott, és tokkal-vonóval lemondta az egész sajtótájékoztatót. Arra hivatkozott, a Google aggodalmának adott hangot a készülékkel kapcsolatban. Az Alibaba sem maradt csendben, azt állították, a Google egyszerűen megfenyegette az Acert, ha kiadja a mobilt, búcsút mondhat az Android-licenszének.

aliyunlogo.jpg

(Hogy legyen róla képünk, miről is van szó, itt egy videó az egyik már kapható Aliyunt futtató készülékről:)

Dióhéjban, a hír igaz.

Lassan a Google oldaláról is elkezdett szivárogni némi információ: először is az alábbi közleményt tették közzé:

A kompatibilitás az androidos ökoszisztéma szíve, és ez biztosítja, hogy a fejlesztők, gyártók és vásárlók is konzisztens élményben részesülhessenek. Az Aliyunhöz hasonló nem kompatibilis Android verziók meggyengítik az ökoszisztémát. Az Open Handset Alliance tagjai amellett kötelezték el magukat, hogy egyetlen Android platformot építenek, és nem amellett, hogy nem kompatibilis androidos készülékeket adjanak ki. Ugyanakkor ez nem gátolja az OHA tagjait, hogy részt vegyenek a konkurens ökoszisztémákban is. 

Ezek szerint az Acer fő bűne az volt, hogy az Androidot létrehozó szövetség, az OHA tagjaként szeretett volna egy Android-fork (azaz Android alapokon nyugvó, de önálló terméknek számító rendszer) mögé állni. Andy Rubin hamarosan a Google hivatalos blogján is közzétett egy hosszabb írást, amelyben lényegében ugyanezt mondja el, csak kicsit részletesebben - jelezve hogy az Android továbbra is nyitott, bárki azt csinálhat vele, amit akar, de elvárják, hogy a kompatibilitás minimális követelményeit - az OHA tagoktól legalábbis. (Közben előzékenyen megmutatja, hol lehet letölteni a kompatibilitás-tesztelő szoftvercsomagot.) Közben a Google Pluson kicsit szabadabban is fogalmazott, jelezte, hogy meglepve hallották, mikor az Alibaba-vezér Zeng Ming azt mondta, "Mi akarunk lenni a kínai Android", lévén az OS konkrétan az Android runtime-ot és frameworköt is tartalmazza, de mindeközben nem képes kompatibilis lenni az eredeti rendszerrel.

oha_main_rgb.jpg

Az Aliyun, akinek nyilván fontos validáció lett volna, hogy egy világszerte elismert gyártó is a rendszer támogatói közé álljon, sértetten annyit fűzött csak a dologhoz, hogy mivel az OS nem része az Android ökoszisztémájának, nem is kell, hogy kompatibilis legyen, és milyen különös, hogy a nyíltság élharcosa egy zárt ökoszisztémát támogat.

Rubin erre válaszul még hozzátette

Ha hasznot akar valaki húzni az androidos ökoszisztémából, akkor válassza a kompatibilitást. Egyszerű, ingyen van, és még segíteni is fogunk. De ha valaki nem akar kompatibilis lenni, ne várjon segítséget az OHA tagjaitól, akik munkájukkal az egységes androidos ökoszisztémát támogatják és építik.

A sztorira a szokásos internetes háttérzaj mellett két érdekes 8és ellentétes) reakció történt: az Android Police górcső alá vette az Aliyun alkalmazásboltját, és hamar megállapította, hogy (bár letölteni nem tudtak, mivel kínai SIM-kártya kell a regisztrációhoz)  az ott elérhető, 100%-ban ingyenes alkalmazások jelentős része kalózszoftver, ráadásul valószínűleg egy másik, népszerű kínai androidos kalóz-oldalról töltötték le mindet. (Kicsit nehéz lenne elképzelni, hogy pl. a Where's my Water?-t (itt az aliyunös oldala, kínaiul, persze) a Disney hivatalosan, pusziért forgalmazná az Aliyun-felhasználó tömegek kedvéért...) Így az elméletük szerint a Google azért is akadt ki a kínai operációs rendszerre, mert az nagyban támogatja a lopott alkalmazások terjesztését - és ha már ezzel nem lehet mit kezdeni, legalább a keresőcég stratégiai szövetségesei ne kezdjék már támogatni az ilyesféle úriemberhez nem méltó viselkedést.

Florian Müller, a Fosspatents.com szakjogi blog elismert jogásza (főleg a szabadalmi perek részletes elemzésével foglalkozik, ajánlott olvasmány minden érdeklődőnek) azonban épp az ellenkező oldalról nézi a történetet: szerinte a nagy G lépése az Acerrel szemben agresszív volt és nem igazolható, hiszen az Alibaba nem követett el szabadalmi jogsértést, az Acernek pedig jogában áll arra a lóra tenni, amelyikre csak akar. Meglátása szerint, ha a kalózkodás jelenti a problémát, egyszerűen be kell perelni az Aliyunt, de az, hogy megfélemlítéssel, fenyegetéssel próbálják visszaszorítani a potenciális konkurenciát, teljesen elfogadhatatlan. Mindezt beilleszti a Google korábban is pár ügyben napvilágra került inkorrekt eljárásai sorába, és úgy tűnik, nagyon elítéli a körvonalazódni látszó trendet.

Én mindenesetre csak annyit tennék hozzá a dologhoz, hogy csakis egy gyakorló elmebeteg, vagy akut mazochista indítana kalózkodás-ellenes szerzői jogi pert egy kizárólag Kínában tevékenykedő cég ellen, így nem vagyok benne biztos, hogy az amúgy nagyon éleslátó (és egyébként Android-felhasználó) dr. Müller javaslata ez esetben túl hasznosnak bizonyulna.

Ti mit gondoltok? Ezúttal túl messzire ment a Google? Elindultak volna a lejtőn? És mit lép majd vajon az Acer?


Címkék: hírek acer kínai android

A bejegyzés trackback címe:

https://androlib.blog.hu/api/trackback/id/tr954782049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blog.sancho.hu · http://blog.sancho.hu 2012.09.17. 12:05:25

Az Aliyun a lopott szoftverek melegágya. A Google kicsit furán (rosszul) reagálta ezt le, de igazuk van, ha egy olyan neves gyártót, mint az Acer, eltérítenek felőle.

a rettegett drótos 2012.09.17. 12:40:51

A Google nem fenyegette az Acert, csak leültek egy sör mellett beszélgetni. Az Acernek is joga van dönteni bizonyos kérdésekben, és a Google-nek is. Erről beszélgettek.
Viszont a market, na az nettó lopás, ráadásul legalizálva. Több ezer androidos fejlesztő nyilvános arcon hugyozása. Nem egy szép gesztus.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2012.09.17. 15:16:48

Arra azért kíváncsi lennék, hogy mennyit költött az Acer meg a kínaiak a fejlesztésre és ezzel mennyi pénzt dobtak gyakorlatilag a kukába.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.09.17. 15:17:28

@a rettegett drótos:
Naja.
A fejlesztő kódjával azt tesznek, amit nem szégyellnek, de az android forráskódja hétpecsétes titok.
És ez így rendben is van szerintük.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.09.17. 15:28:09

@Tomi from Space: Ha jól tudom, az A800 egy létező hardver (Androidos telefon) aliyunös változata, de nyilván így is volt vele munka, ha más nem is, kellett gyártaniuk pár ezer előlapot aliyunös ikonokkal (péntektől már kapható lett volna a mobil)

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2012.09.17. 15:28:33

@Sün‼ ツ: Amíg ingyen van, a legjobb készülékek tartoznak hozzá, addig kit érdekel? Mellesleg nincs akkora baj, lásd Miui, Cyanogen és a trillió főzött ROM, úgyhogy a lehetőség így is adott.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2012.09.17. 15:33:55

Nem értem a kiakadást.
előrebocsájtom, naív userként írom soraimet, tehát nem mondanám magam szakértőnek.

Ámde. Ha Androidot az tehet a kütyüire, aki csak akar, ÁM megfelel a compatibility szabályoknak, akkor ha az Acer cucce nem felel meg, mégis szeretné az Androidos kódokat használni(és a logót kitenni), akkor kussoljon. Ha szeretnének egy Androidhoz hasonló, ám kicsit butább, nem kompatibilis rendszert összerakni, akkor egy fehér A4-es papírt javasolnék, amire el lehet kezdeni a programozást, nulláról. Print "Hello"

Egyszerű, mint a tökönrúgás, nem?

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.09.17. 15:53:15

@Tomi from Space:
Hát mondjuk a fejlesztőket elég erősen tudja érdekelni, hogy mégis mik a lehetőségeik. És nincs minden része publikálva.

különvélemény 2012.09.17. 16:04:08

"Florian Müller, a Fosspatents.com szakjogi blog elismert jogásza ... az Acernek pedig jogában áll arra a lóra tenni, amelyikre csak akar."

Ezt ki vitatta? Válasszon! De két lovat egy seggel ugyebár...

Egyébként is vicc ez a felhős cucc, a kínai nagy testvér torzszülött oprendszere.

Illes 2012.09.17. 16:06:07

@Eltévelyedés: Igen, egyetértek. A Google/OHA azért adja ingyen az androidot, mert az a saját ökoszisztámáját és hírnevét élteti. Ha valaki nem akar kompatibilis lenni, írjon saját op.rendszert. Az Aliyun jelen formájában lopás.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.09.17. 16:11:50

@Illes: Gyakorlatilag az Amazon és a Barnes & Noble (Nook) is forkolja az Androidot, rájuk nem néz senki ferde szemmel emiatt (bár ott talán teljes a kompatibilitás).

okoska01 2012.09.17. 16:39:00

@Yarner: Egyiken sincs hivatalosan Google Play. Tehát nem is kell, hogy kompatibilisek legyenek (egyébként azok). Mivel az Android nem a google tulajdona, nem szólhatott be az Acernek, csak azt mondhatta, hogy a jövőben akkor Acer készüléken nem lesz Google Play. Meg Gmail, Maps, Youtube stb. vagy lesz, de akkor ez a kínai lopott fos nem lesz. Szvsz a Google ettől nem evil. A kalózkodást szorítsák is vissza, tűzzel-vassal.

@Sün‼ ツ: Az Android forráskódja mióta hétpecsétes titok? Letöltheted te is, ahogy bárki.

rhen 2012.09.17. 16:47:17

@Yarner: De az Amazon és a Barnes & Noble nem tagja az OHA-nak, nem említik, hogy android fut a készülékükön, nem használják az Android márkanevet.

Szerintem nagy különbség.

Ez kb olyan mintha kötnél egy megállapodást az adidassal pólók gyártására, majd később elkezdenél adidost is gyártani, mert az is nagy üzlet.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.09.17. 16:55:21

@rhen: Nagyon jó a példa :-)
Tévedés ne essék, én is így látom. A poszt főleg azért született, mert nagyon meglepett, az amúgy moderáltan Android-párti Müller mennyire határozottan elítélte a szerintem is simán védhető helyzetet.
Gondoltam, megnézem, mit szól a nép, adom kicsit az ördög ügyvédjét.

(pontosítok: azt említi mind a két cég (pontosabban nem csinál titkot belőle), hogy Android fut a gépeiken, de valóban nem használják a márkanevet - kicsit felemás helyzet)

CSÉ 2012.09.17. 16:58:33

Jó volt olvasni a bejegyzést.Fel voltam rá készülve, hogy a szerzõ nem látja át egészen a helyzetet, de kellemesen csalódtam. A lényeg, hogy ez a rendszer a Kindler fire tesórendszer. Az ingyenes és nyílt forráskódú Androidra épül, de amibõl a Google pénzt látna a fejlesztésekhez, nevezetesen a Play Store, az van letiltva. Elég pofátlan az Amazon gyakorlata is. A google érthetõen nem örül ennek, mert visszaélnek a nyílt forráskód adta lehetõséggel. Az Acernek meg lehetne annyi esze, hogy nem szúr ki a saját barátaival. Amúgy a Cloudmobile gyönyörû. A google nem zsarnok. A szövetség számos tagja rendelkezik más renndszerekkel bíró készülékekkel pl WP alapú vagy badás esetleg tizenes készülékekkel készülnek megjelenni, de azok önàlló rendszerek ez meg kb legális lopás, amit az Alibaba vagy az Amazon csinál.

fidesz = házmesterek pártja 2012.09.17. 17:19:06

Mióta a google több, mint egy kereső, számomra azóta nyilvánvaló, hogy igaz a cím, miszerint ők sem jobbak...
Hogy ebben a konkrét esetben mi a helyzet, azt nem tudom, de úgy általában nem vagyok elragadtatva gúgliék húzásaitól.

makkmarce (törölt) 2012.09.17. 17:35:40

@CSÉ: amazon nemigazan csinal lopast, kulonben mar szetperelte volna a google. minimum valamilyen megallapodas van koztuk, annyira, hogy a google marketrol, meghivasos alapon hivtak meg az alkalmazas fejlesztoket.
Barki csinalhat sajat android store-t. Sony telefonokon is van sony sajat store. (meg van google is, de nem lenne kotelezo, sot a google apps-ot se kotelezo feltenni).
Inkabb arrol lehet szo, mintha te letoltened a windows 8-at, aztan atnevezned, es nyomatnad mas keszulekekre. Attol, hogy nyilt a rendszer, ugyanugy van tulajdonosa, aki beleszolhat, hogy ki mit tesz vele. Ugyanugy nem adhatsz el pl Ubuntu neven linuxot ugy, hogy csak siman lemasolod, es atnevezed Timbuktu linuxra, aztan azt arulod.

komplikato 2012.09.17. 18:02:36

Kezdem nem érteni a Google "filozófiáját", már ha van nekik olyan. A kínaiaknak simán befeküdtek a cenzúra érdekében, a iszlám hívők háborgását kiváltó videó részleteit ellenben a szólásszabadság védelmére hivatkozva nem vették le.
Egyszer be fog esni az egész a két szék közé ...

decoati 2012.09.17. 18:05:10

Az egy dolog hogy a kínai piac hatalmas ahonnan az Android így teljesen kiszorul, az Acernek meg (mint eszközgyártónak) ettől ez még színtiszta piac, de az Android rendszer, a felhasználók, a gyártók, és az app fejlesztők szimbiózisban élnek, egymást húzzák felfelé, és lefelé is. Ha az Aliyun simán lopott appokkal üzérkedik, a fejlesztők joggal várják el hogy a G megvédje őket (JB app encryption), és a szellemi termékeiket.
Ha a JB megoldása elegendően jól működik, akkor 2-3 éven belül ez az Aliyun probléma megoldódik magától. Csak legalább a stratégiai partnerek ne kurvuljanak már el annyira hogy a kínaiak szekerét tolják.

odamondó 2012.09.17. 18:27:17

@rhen: Ez kb olyan mintha kötnél egy megállapodást az adidassal pólók gyártására, majd később elkezdenél adidost is gyártani, mert az is nagy üzlet.

Ez eddig a legjobb példa, amit olvastam.

Drusantia 2012.09.17. 19:08:46

Szerintem azzal, hogy a Google "meggyőzően lebeszélte" az Acer-t erről a lépésről pontosan azt támasztja alá ami a szlogenjük, "Don't be evil".
Fenyegetésről szerintem szó sem lehetett, igazából csak a Google programokat nem kapták volna meg akkor a jövőbeni Acer gépek (Play store, Maps, Gmail, stb). Lehet anélkül is telefont, tabletet árulni (lásd Amazon), de akkor saját marketet is mögé kell tolni. Na meg mire is lenne jó fragmentálni? Szerintem belátta az Acer, hogy jobban járnak, ha nem támogatják az Aliyun-t.
A don't be evil-ség ott mutatkozik meg, hogy az Aliyun markete tele van lopott programokkal. Szép is lenne, ha hajlandó lenne elmenni mellette a Google, ezzel aláírná, hogy annyira szabad az Android, hogy nem izgatja, hogy nem kompatibilis, lesz*rja, hogy milyen marketen mit adnak, lehet az lopott, bármi.
Ezzel a húzással szépen megvédte a fejlesztőket, és ezáltal közvetve az Android a felhasználókat is (ha nem éri meg fejleszteni androidra, mert úgyis ellopják és máshol ingyen adják, nem éri meg fejleszteni androidra, a végeredmény az lenne, hogy teret nyer az Aliyun akár a többi kontinensen is, az iPhone mindenképp megerősödne, az Android meg szép lassan (évek alatt) elsüllyedne).
A nyíltság természetesen adott, ott a kiscsillió custum rom, a CyanogenMod például saját logóval adja (ofc. ingyen) az OP rendszerét, mert igazából tekinthető külön OP rendszernek, mint pl a Linuxnál a sok verzió (Ubuntu, Redhat, Debian, stb). Ezzel nincs is baj, sosem kötött bele a Google, mert az "ökoszisztémát" nem károsítja, szemben az Aliyun-nel.

Bumpkin 2012.09.18. 03:06:35

Írjatok vmit az új iPhone-alázós Samsung reklámról plz :-) Jöjjön az a flame! (popcorn bekészítve)

rhen 2012.09.18. 14:50:48

@Yarner: Nem kell eltitkolni, hogy androidra épül a rendszerük, de nem is azzal adják el, hogy az van rajta.
Másrészt (és ez fontosabb az előzőnél) nem tagjai az OHA-nak így egyértelműen más elbírálás alá esnek.
Mivel maga az android nyílt palatform azt csinálnak vele amit akarnak.

CSÉ 2012.09.19. 06:29:01

@makkmarce: Csak jogilag nem lopás az, amit az Amazon csinál. Nem csak élnek a nyílt forráskód adta lehetõségekkel, hanem visszaélnek.
Az alkalmazàsfejlesztõk külön társaságok. Van 100 aminek "ott kell lennie egy platformon " õket hívták meg....
A Sony meg egy csomó tartalom és szoftver tulajdonosa. Jópárat elérhetôvé tert azok számára, oki sony terméket vettek. A googlenek ez nem fáj.

Google+
süti beállítások módosítása